» »

Apple ima težave z iskanjem partnerja za prodajo iPhone-a v Evropi

Apple ima težave z iskanjem partnerja za prodajo iPhone-a v Evropi

Slashdot - Apple se spopada s težavami pri osvajanju mobilnega trga v Evropi, saj ne najde operaterja, ki bi bil pripravljen sodelovati z njimi. Nekateri operaterji so šli tako daleč, da so izjavili, da nikoli ne bodo prodajali iPhone-a. Njihova edina možnost za prodajo v Evropi je zaenkrat le preko lastnih trgovin, kar pa pomeni, da ne bodo mogli mobilnika zakleniti na operaterja.

Izvorna novica.

44 komentarjev

Jaka83 ::

Predvidena cena je že tako visoka, zdaj bo pa še malo višja. :\

ripmork ::

Meni se že nekako samoumevno zdi, da se bo kot druge njihove izdelke tut iphone dobil le v apple štacunah...
Kdor ga bo hotel in je pripravljen/navajen kupovat pri applu se že ne bo dosti sekiral za ceno - oziroma je krepkih jabolčnih cen že navajen.

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

jamiroq ::

Ni tako, da iphone ni subvencioniran? Sicer je potrebna vezava za dve leti (ali kolikor pač že), vendar cena zato ni nič manjša? 500 oz. 600$ se mi tudi ne zdi ravno subvencionirana cena, iphone gor ali dol...

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

MitjaP ::

Treba je povedat, kaj je vzork tej novici. Apple namreč operaterje izsiljuje, da podpišejo pogodbo, s katero bi del naročnine, pridobljene z uporabo prodanih iPhone-ov, odvajali Applu. Mnogi operateji pa so se temu uprli. Tako je Verizon zavrnil podpis pogodbe, sklenil pa jo je AT&T (bivši Cingular), ki je Ameriki sicer razširjen, vendar toliko osovražen zaradi monopolno visokih cen, kot je pri nas Mobitel.

MitjaP ::

O tem, če je subvencioniran, če bo lahko subvencioniran itd., bomo izveeli šele 29.6.
Če bo razširliv, bo iPhone lahko zelo super stvar. Pri tem imam v mislih zlasti software, Jave ni potrebna. Obstajajo druge rešitve. Trenutne aplikacije za telefone v javi so zelo ozko uporabne. Potrebujemo prave aplikacije.

V vsakem primeru ga bom pa sam kupil izven akcije, razen če ga bo Simobil prodajal po kakšni res mamljivi ceni, da tudi sam končno prestopim k simobilu. Dejansko sem zdaj v času odvajanja od klicev in me tudi simobilove cene ne ganejo več, sploh pa ne pripravijo k prestopu. iPhone bi me. :)

krho ::

BMK, tko al tko je zadeva vsaj 2x predraga, se pa strinjam, da če ga simobil ponudi za kakih 200-250€, takoj podaljšam naročnino za 2 leti.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Pesimist ::

ta telefon je ziva gnojsnica za to ceno in kaj ponuja. N95 ga pelje za rokico na sprehod pa se se pofcije na njega. Nima nic naprednih funkcij. Niti GPSa nebo podpiral, ne integriranega ne externega. Kaj bos te z takim drekecom pekecom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

iskra ::

Mah.... Apple ima tako ali drugače popolnoma zgrešeno cenovno politiko v EU (dobesedno molzejo svojje privržence), ne vem zakaj bi bilo z iTelefonom kaj drugače. Cena bo spet 25-30% višja kot v ZDA (kar velja za vsee njihove izdelke) pa še vezati se boš moral za dve leti.

Sedaj pa mi povejte po pravici: ste imeli v zadnjih petih letih kak telefon več kot leto in par mesecev? To vprašanje je namenjeno tistim, ki veliko skačejo naokrog in malce bolj gulijo telefon čez dan (in bi jim iFon pomagal pri opravilih). Tako ali drugače bo šla baterija v letu dni in pri Applu je to spet en ogromen strošek.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Jaka83 ::

MitjaP: Kaj pa kakšen SmartPhone? Jaz sem recimo na Motoroli MPX200 že tri leta zdaj. Sicer laufa gor Windows Mobile (bi raje imel Symbian) ampak zaenkrat ne čutim potrebe po novem telefonu. Predvaja MP3/WMA/WAV/DiVX/WMV ... Lepo se sinhronizira s kontakti na laptopu preko USB, polni se preko USBja, itd.

Edino kar me moti je to, da je malce počasen, baterija zdrži samo dva dni ob normalni uporabi in da nima modrega zoba (samo IR povezava).

Res da ga ne moreš primerjati z iPhone, ki je zadnji krik tehnologije, ampak telefoniraš pa še vedno lahko.

Meni so tud taki geđeti všeč, samo se moraš pa vprašat, kje je smisel oziroma "ali jaz sploh rabim vso navlako, ki mi jo ponuja tak telefon". Tko pol vidiš kakšno bejbo, ki sikupi tazadno najdražjo nokijo in za pol stvari sploh ne ve za kaj se uporabljajo ali pa jih ima samo zato, da jih pokaže kolegicam, dejansko pa jih ne uporablja.

Jaz vem, da na iPhone sigurno ne bi gledal video posnetkov, tako kot jih tudi na sedanjem telefonu ne. In tudi vem, da bi si zelo redko zavrtel kakšno glasbeno datoteko (to na sedanjem telefonu počnem zelo zelo redko). Bi pa recimo uporabljal GPS modul, organizator in sinhronizacijo kontaktov (to kar počnem že na sedanjem telefonu ... odštejte GPS podporo, ker bi za to moral kupit tako SD kartico, ki je pri nas še nisem zasledil, niti je nisem intenzivno iskal). Torej, če potegnem črto, bi si v mojem primeru iPhone kupil zgolj zaradi hitrejšega delovanja in GPS podpore. A se mi splača za $600 - jaz bi rekel da ne in raje vzamem kakšno nokijo s Symbianom in pridem skoz pol ceneje.

Pesimist ::

GPS podpore nima Iphone. Niti interne niti externe.

Jaz rabim multifunkcionalno napravo ki spila movije, muziko, 3G, klice, GPS, Kamera, wifi, tu pa tam kake igre, irc, msn. blabla. Ker sem le redko doma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Jaka83 ::

Sawyer, kupi si dlančnik z GSM podporo.

Kaj je pa potem Štef kazal tisti roadmaps na predstavitvi? A pol je to vse skupi banana in je bolje kupiti kar navadno ciglo za telefoniranje in pošiljanje SMS-ov.

Pesimist ::

pravi dlancnik mislis? Tiste z 3.5 ekranom? Ker edine dlancnike z gsm so oni z 2.8 ekrani pa debeli so ko pes. MEdtem ko je pravi zelo tanki ampak nima GSM in 3G.

Jaka83 ::

Recimo HP iPAQ hw6925. Sicer nima G3 in je širok, ampka je pa skoraj vse to kar rabiš.

Jux ::

App. Za iphone se da pisat samo kot ajax sajte, tapravih programov (think symbian) pa ne. Kislo ker na prvi pogled manjka kar nekaj aplikacij (think im klient, support za gps,... )
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

SSH ::

Glede dlančnika poglej za kakšnimi Qteki.

lp, FReAK.
MSI NEO4 SLI PLATINUM, A64 3000+@2500mhz, 2048mb geil 2.5-3-3-5 245mhz,
MSI NX7800GT 256DDR3, 300GB maxtor 16MB cache, LC6420 (420W)

mrTwelveTrees ::

Qtek niti približno nima tako dobrega zaslona kot iphone...

Jaz bi takoj vzal qteka, če bi imel vsaj 256k barv. (če se ne motim ima 64k barv)
še nokija zdaj dela zaslone z 16 miljoni barv...


Upam da bo vodafone dal v ponudbo iphona... Ker potem bo 100% tudi pri simobilu >:D

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

Pesimist ::

kolko vem imajo vsi windows mobile nabildane naprave 64k barvne ekrane. Baje sploh nerabi vec ker se nikjer ne pozna. 16miljon pa je samo nabijanje v prazno.

Jaka83 ::

Veš kje se pozna ... pri gradientih. To sem pa sprobal na moji motoroli. Lepo v PSju narediš en običajen gradient in ga skopiraš na telefon, kjer izgleda dokaj ogabno. Se vidijo posamezni pasovi, ki jih na drugih napravah ne vidiš.

Matek ::

Jup, zato podpirajo tudi vsi računalniški zasloni zgolj 16-bitne barve.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

desperados ::

Meni se tud ne zdi zadeva strašno uporabna, kak dlančnik se mi zdi dosti boljše nabavit ker je sigurno bol uporaben. No ja saj z leti bodo prišli tudi mobile pcji (x86) ven.
Poleg tega linux lahko strpaš v skoraj vsako napravo, programiranje v javi in v C+qt mi je pa dosti ljubše, kot pa se znova učiti nekaj novega za kak symbian.

Sicer pa po drugi strani je v j2me tako rekoč lahko sprogramirati vse kar si domisliš tako, da ni nobene potrebe po operacijskih sistemih, saj imajo večopravilnost dandanes vgrajeno že skoraj vsi novi telefoni.

Če pa OS že mora biti naj bo linux zaradi same prilagodljivosti.

ender ::

Jaka83: poglej, če ima PS opcijo da znižaš barvno globino na 64k barv. PSP to ima, in lepo reši probleme z barvnimi pasovi.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Jaka83 ::

Ob takih nastavitvah so pasovi še vedno prisotni:

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: madviper ()

sweeti007 ::

na kitjaskim pride tale phone 250$ 8gb varjanta pa me zanima ce se ga splaca nabavt, predvsem glede zaklenjosti na kakswo omrezje ter katere signale podpira etc

Glede na to da ma 4/8gb ipod+telefon za 500/600$ se ga splaca nabavit razen morda mal bolsi fotoaparat bi pasal

JurijTurnsek ::

Ja ampak tega spomina ne boš mogel nadgraditi... Vsi drugi mobiteli pa podpirajo spominske kartice in so cenejši...

Me res zanimajo prvi reviewi tega mobilca, drugače je pa vsaj dal nekaj zagona drugim proizvajalcem (se in lg in še kdo)
http://www.slatnaskejta.com

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

>>><<< ::

Veliko mobitelov, ki podpirajo 4 Gb in večje kartice tudi ni.
Sicer pa če bo pri Simobilu cena okoli 250 evrov si ga bom mogoče omislil.

destroyer2k ::

Opis tega telefona že obstaja od lani. In niso glih presenetljivo dobri. takoj ko so dobili iphone v roke so skomentirali zaradi njegovega ekrana, ker ima premalo resolucijo za tako velik ekran.

ahac ::

Pri nas je najbolj verjetno, da bi ga prodajal Mobitel, ker oni pač morajo imet vse... neglede na ceno.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Dr_M ::

Raj kupim ksn dobr telefon, kot pa ta iphone... Ja drag obtezilnik za papir... :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

smash ::

če ne najdejo zastopnika, lahko vedno mene pokličejo :D

Zgodovina sprememb…

Container ::

Ne glede na to kaj bluzijo evropski operaterji, ko bo Apple začel vlečt pare iz tega iPhona, ki je, mimogrede daleč več kot samo telefon, ampak celotna storitev (kot je že omenjeno zgoraj), bodo pač morali premaknit svoje debele riti in začet razmišljat zakaj neki po 15 letih dostopne tehnologije potrošniki še vedno razmišljamo tako kot zgoraj:"ali jaz sploh rabim vso navlako, ki mi jo ponuja tak telefon", "kaj za vraga mi sploh koristi UMTS" ... in podobno.
Očitno mora prit na trg Apple, da se začne prava 3G (oz. 4G) uporaba. Ampak ne, v Evropi (kjer smo vsi zagledani vase in v svoj GSM uspeh) se ne bomo zmenili za Apple in njegov nov poslovni model ... celo prepovedali ga bomo - ker je s svojo vsebinsko ponudbo konkurenca obstoječim zastarelim, neuporabljenim in neizkoriščenim storitvam mobilne vsebine. Z iPhone v US dobiš neomejen prenos podatkov, ker je to pogoj zato, da sploh lahko pomisliš na streaming prek iTunes.
Z iPhone dobiš odziven in preprost vmesnik, področje, kjer Apple še nikoli ni razočaral. Sam imam Symbian 60s telefon in zaradi vseh bugov, nedodelanosti in nesmislov sem opravičeno razočaran. Tudi win mobile ni biser (ker win nikoli ni bil).

Sploh pa so vse primerjave z obstoječimi kvazi smart phoni bedarija. Če ti telefoni ponujajo več kot iPhone je to zato, ker so poslovne naprave, iPhone pa je consumer naprava; i.e. za povprečenega potrošnika (tam je pač denar, in tega se Apple zaveda).

Nauk: Namesto, da bi se evropski mobilkomovci (gsm firme) začeli vneto praskat po glavi in začeli vsaj poskušat kopirat zadeve kot je iPhone, so oni raje pametni in iPhone odpovejo. How stupid can you get.:\

PARTyZAN ::

Container: ti ves, da iPhone sploh ni 3g? Tisto o UMTSu ... taksne stvari trenutno govorijo Apple iPhone fanboyi ;). Za svojo ceno enostavno ponuja premalo. Featurjev ni, zaslon je beden ... edino kar je zanimivo je touchscreen vmesnik. To je vse.

Konkurenca ga tehnolosko potepta z mezincem na levi nogi. Ne, taksnih telefonov "napredka" ne potrebujemo ;).

Container ::

Razlog zakaj iPhone nima 3G je, ker je v US prenizka pokritost. Nisem govoril o tem, ali iPhone trenutno podpira 3g ali ne, bistvo je, da takšna storitev kot je iPhone osmišlja rabo 3G, kot še nobena storitev doslej.
Po drugi strani pa bo iPhone evropska različica po mojem skromnem mnenju zagotovo podpirala UMTS.

Jest stavim na to, da bo iPhone zmagal vsaj v svojem začrtanem planu in nobena konkurenca ga ne bo poteptala. (konkurenca bi bil lahko recimo HP ipaq z vodafone Live ... pa se mi že smeji)

Jaka83 ::

Men se zdi, da je mobilna telefonija v SLO (in še kje drugje) že v osnovi sfaljena, ker te najprej upalijo z dragim telefonom in potem še vsak mesec cuzajo drago naročnino (ne vsi) + drage pogovore in ostale podatkovne storitve.
Zakaj ne morejo recimo ponudit večletnega plana z dostopnim telefonom, zastonj pretočnimi vsebinami in malenkost dražjo naročnino. Tako bi recimo veliko navadnih potrošnikov (sem ne spadajo firme in podjetniki) z veseljem vzelo tak paket, ker bi jim ponujal povezljivost kjerkoli, pa še operater bi bil zadovoljen z dobičkom.

Sej obstajajo paketi z neomejenim prenosom vsebin, ampak so dragi kot žafran, zato se potem začneš spraševati, če je smisel imet tak telefon, kjer takih storitev ne uporabljaš zgolj zaradi tega, ker so predrage.

Kar se pa tiče uporabnih funkcij telefona, pa je to zelo subjektivno. Nekomu se recimo "fotoaparat" na telefonu zdi fenomenalna stvar, meni pač ne, ker takim zajemalcem slike do naziva fotoaparat manjka še kar veliko. Še vedno imam raje namenske stvari, kot vse-v-enem naprave, zato sem se zgoraj spraševal o smiselnosti nabave takega "telefona", kot je iPhone.

Container ::

jaka:
zakaj bi se Mobitel trudil s cenejšimi plani, če pa ima zagotovljenih določeno število naročnikov? Dokler ne pride na trg nekdo, ki utegne sceno spremenit (bodisi z novo ali obstoječo tehnologijo, bodisi iPhone ali kdo drug) bo Mobitel ponujal ista jajca za isto ceno.

Jaka83 ::

Sem na SiMobilovem Halo paketu (kartica), ker tako najceneje skoz pridem. Mobitel je zame propadel, če ne spremeni svoje politike.:P

para! ::

Container ne razume, da je trg mobitelov v US približno tam, kjer je njihov trg avtomobilov. Torej nimajo nič za pokazat.

Tale iPhone je samo en napreden zaslon v veliki škatli in nič drugega. Nobene posebne funkcije nima, ki bi opravičila nakup.

Če mislite, da je vgradnja iPoda neka revolucionarna novost, naj vam povem, da že celo leto poslušam glasbo na vgrajenem walkmanu od w810i, 2MP fotoaparat z autofokusom ma itak že vsak telefon, multi-touchscreen je pa samo ena ultra-lepo-zgledajoča funkcija, ampak ni zato nič bolj priročen, kot telefon s tipkami.

In ne vem kako nekateri ne razumete, da manjko UMTSa ne pomeni nekaj malo slabšega ampak OHOHOHO slabšega, ker v Evropi se od klasičnega UMTSa že zdaj poslavljamo in, če iPhone še zdaj nima UMTSa (3G), kdaj lahko pol pričakujemo HSDPA (3,5G)? Nikoli, oziroma ko pride iPhone2?

Enostavno je tale iPhone že ob splavitvi za EU zastarela tehnologija.

lp
Death before dishonor!

para! ::

Nauk: Namesto, da bi se evropski mobilkomovci (gsm firme) začeli vneto praskat po glavi in začeli vsaj poskušat kopirat zadeve kot je iPhone, so oni raje pametni in iPhone odpovejo. How stupid can you get.:\


Dej ti prvo skušaj razumet, da Nokia, Sony Ericsson, Samsung, LG in podobni že ponujajo naprednejše mobitele od iPhone-a no.

lp
Death before dishonor!

para! ::

Z iPhone dobiš odziven in preprost vmesnik, področje, kjer Apple še nikoli ni razočaral. Sam imam Symbian 60s telefon in zaradi vseh bugov, nedodelanosti in nesmislov sem opravičeno razočaran.


Kako veš, da je odziven in preprost? Ko boš zafilal pomnilniško kartico s slikami, nešteto programi itd, verjemi, da tudi iPhone ne bo odziven.

lp
Death before dishonor!

para! ::

Z iPhone v US dobiš neomejen prenos podatkov, ker je to pogoj zato, da sploh lahko pomisliš na streaming prek iTunes.


Ja, stream preko Wi-Fija seveda, kar pomeni, da moraš biti v dosegu vsaj ene proste WLAN točke, kar v Evropi ni kar tako enostavno.

Sploh pa so vse primerjave z obstoječimi kvazi smart phoni bedarija. Če ti telefoni ponujajo več kot iPhone je to zato, ker so poslovne naprave,


Sony Ericsson K850i s 5MP AF fotoaparatom, xenon bliskavico, pomožno bliskavico za filme snemat, HSDPA podporo ni poslovna naprava.

Sony Ericsson W960i s 3.2MP AF fotoaparatom, xenon bliskavico, UMTS podporo, WiFi podporo, 8GB internega spomina in walkman vmesnikom za poslušanje glasbe ni poslovna naprava.

iPhone ima medtem ubogi 2MP fotoaparat brez AFja, počasen EDGE prenos podatkov, MP3 player in WiFi.

Specifikacije tega telefona torej smrdijo in so za EU outdated. Ne vem zakaj bi zdaj vsi EU operaterji morali navalit na nekaj, kar se v EU uporablja že več let in je zastarelo (vgrajen 2MP fotoaparati, EDGE, mp3 plejerji).

lp
Death before dishonor!

Dr_M ::

ne vem zakaj bi zdaj vsi eu operaterji morali navalit na nekaj, kar se v eu uporablja že več let in je zastarelo (vgrajen 2mp fotoaparati, edge, mp3 plejerji).

Ja, zato ker je apple.
Sicer pa to tudi men ni cist jasno, ampak vazn da je apple. Ce pa hoces bit fancy z neuporabno zadevo (sicer osnovni fuknciji sluzi bp), si kupis na nokio 8800 se.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

>>><<< ::

Ko boš zafilal pomnilniško kartico s slikami, nešteto programi itd, verjemi, da tudi iPhone ne bo odziven.

iPhone nima pomnilniške kartice oz. podporo zanjo. :\

Keyser Soze ::

Bomo kar počakali na Nokio E90. Pomoje bo zame čisto dovolj.

Če pa v tem času Nokia malo prevetri tale iPhone bom pa na tisto mrcino počakal.:D
OM, F, G!

jype ::

para!> Kako veš, da je odziven in preprost? Ko boš zafilal pomnilniško kartico s slikami, nešteto programi itd, verjemi, da tudi iPhone ne bo odziven.

Po moje črpa svoje znanje iz istega vira, kot ti.

ahac ::

Jaka83: V Sloveniji je cel trg sfaljen. Vsi gledajo samo na to, da dobijo poceni telefon, da ga lahko vržejo na mizo ob pivu. Vseeno je pa treba te telefone odplačevat z naročninami in pogovori.
Jaz mislim, da bi moral subvencije omejit tako, da bi operaterji lahko tekmoval pri storitvah in cenah.. ne pa samo pri prodaji telefonov. Tako imamo pa UMTS, ampak nobenih uporabnih storitev, ki bi ga potrebovale. |O
Apple ima tukaj pravi pristop.. ne proda samo aparata, ampak vse kar paše zraven (itunes,...). To je bolj pomembno kot pa specifikacije in tehnologija. Pa seveda zato ker je Apple. Sej je isto z iPodom. Tehnološko ga kakšen iRiver imo poseka v vsakem pogledu, ampak pri prodaji ga ne bo nikol.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Huawei: Podpišemo, da ne bomo vohunili! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5117899 (14328) MrNighthawk
»

V EU začela veljati prenosljivost digitalnih naročnin

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
228670 (6234) MrStein
»

Mobilne meje so padle (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
15251065 (41821) MrStein
»

V Braziliji morajo ISP-ji zagotavljati 80 odstotkov plačane hitrosti

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
164879 (3485) Berserker

Več podobnih tem