»

Primerjalni test Crossfire na Intel čipovij

Legion Hardware - S HD4800 serijo je Crossfire končno postal zanimiv ne le za ekstremiste, temveč tudi za povprečnega igračarja. Za relativno malo denarja parjenje dveh HD4850 kartic prinese zanimive rezultate, ki konkurirajo dražjim rešitvam. Crossfire pa tudi deluje na vsakem Intelovem Core 2 Duo veznem čipovju. Stvar se zaplete drugje, cenovno ugodnejša, P35 in P45 načeloma podpirata le x16/x4 način PCI Express rež. Nekatere P45 matične plošče sicer ponujajo deljenje ene reže na dve, v x8/x8 načinu, skupaj s PCIe 2.0 standardom, ki med drugim podvoji prepustnost, pa to postane zanimivo za uporabo para ATI Radeon kartic.

Koliko slabše pa se x16/x4 način obnese proti x8/x8, pa so testirali pri Legion Hardware. Izkazalo se je, da v nekaterih primerih x16/x4 način sploh ne prinese pohitritve, v skoraj vseh testih pa je bil x8/x8 na P45 čipovju skorajda enako hiter, kot polni, x16/x16 način na X38 in X48 ploščah. x8/x8 način na P35 plošči, ki ga omogoča Asus Blitz plošča (za deljenje linij na dve...

11 komentarjev

X48 izide novembra

X-Bit Labs - Kljub temu, da ravno v teh dneh prebiramo še sveže teste Intelovega veznega nabora X38, ki je namenjen najzahtevnejšim uporabnikom, bo Intel 4. novembra splavil novo vezje - X48. Sodeč po informacijah na Xbit labs, bo novo vezje podpiralo 1600 MHz hitro sistemsko vodilo, PC3-10600 (DDR3 1333MHz) in PCI Express 2.0. Cena naj bi bila zelo zasoljena, za kos bodo hoteli 70 zelencev.

Intel ima zadnje čase težave z umeščanjem najzmogljivejših veznih naborov na trg. Ne da so ti nabori slabi, samo ponudba iz sredine trga (P35) je že zelo zmogljiva.

11 komentarjev

Novičke iz Intelovih logov

več strani - Šestindvajsetega avgusta bo luč sveta zagledal nov Intelov dvojedrnik najnižjega cenovnega ranga s frekvenco 2 GHz, ki bo nosil oznako Pentium Dual-Core E2180, zanj pa bo predvidoma potrebno odšteti toliko, kot sedaj stanejo različice E2160, torej 84 dolarjev. Cena slednjih bo po vsej verjetnosti padla na 71 dolarjev, sedanjo ceno različice E2140. Oktobra bo bogato ponudbo Core 2 Duo procesorjev dopolnila različica E4600 s frekvenco 2,4 GHz in predvideno ceno 133 ameriških dolarjev. Več o tem na RegHardware.

Poleg tega je Intel razkril uradni datum predstavitve veznega nabora X38 Express, ki bo 23. septembra, poroča Daily Tech.

Šved Jon "elmor" Sandström je postavil nov svetovni rekord v navitju Intelovih Core 2 Duo procesorjev, saj je procesor Core 2 DUo X6800 navil na 5854.6MHz, pri čemer je za hlajenje procesorja skrbel tekoči dušik. Več o tem na NordicHardware.

25 komentarjev

Kritični popravki Intelovih procesorjev

The inquirer - Večina novih Intelovih procesorjev (tako namizni Core 2 kot serverski Xeon) ima po poročanjih Inquirerja določene kritične programske težave. Le-te se da rešiti s posodobitvijo procesorjeve mikrokode in sicer na dva načina: s popravkom za vaš operacijski sistem (zaenkrat omenjajo samo Windows) ali pa s posodobitvijo BIOS-a na matični plošči.

Kljub temu, da ima težave praktično cela zadnja generacija, Intel zatrjuje, da ne bo potrebna zamenjava izdelkov, saj bodo programske posodobitve dovolj. Vsi lastniki Core 2 procesorjev z Okni si že lahko prenesete popravke z Microsoftove strani.

Izvorna novica.

62 komentarjev

Veliki test pomnilnika DDR2 za zahtevne uporabnike

Tom's Hardware - Ob bližajoči se prelomnici, prehodu na pomnilnik DDR3, se zgodovina ponavlja. Ko smo prvi DDR zamenjali za drugega, le-ta kljub višjim nazivnim frekvencam zaradi drugih razlogov (predvsem višjih zakasnitev) ni dosegal zmogljivosti starejše generacije. Tisti, ki potrebujejo maksimalne zmogljivosti in jih naložba v prihodnost ne zanima pretirano, bodo tako ostali pri pomnilniku DDR2, in ravno zanje so na THG spisali test nekaterih trenutno najboljših palčk omenjenega tipa.

Med sabo so se pomerili G.skill, Corsair, OCZ in Patriot, ki je tudi zmagal, a opisovalci nad pridobitvijo performans, ki jo nudi dražji...

3 komentarji

Intel X38 Express prihaja

Daily Tech - Intel bo v kratkem predstavil novo namizno platformo za najvišji del trga, ki bo nadomestila zastareli 975X Express. Glavni novosti, ki ju prinaša novi chipset, sta podpora PCI-Express 2.0 in DDR3, vsebuje pa tudi nekatere zaenkrat še vizionarske funkcije. Z X38 bodo namreč, če se bo proizvajalec tako odločil, delovali prihajajoči procesorji Penryn ter trojčki ATI-jevih nad fiziko navdušenih grafikulj. Izdelke na novi platformi je napovedalo dosti pomembnejših izdelovalcev matičnih plošč (podrobne specifikacije na spodnji povezavi), za overclockerje najbolj zanimiva bo najverjetneje DFI-jeva, saj bo vključevala (kljub Intelovem...

81 komentarjev

Intel Pentium E2160 in Pentium E2140

Slo-Tech - Intel je z zamenjavo zastarele arhitekture NetBurst, ki ni mogla več dohajati konjičev iz AMD-jevega hleva, ponovno osvojil srca večine izbirčnih kupcev. Danes je pri nakupu zmogljivega procesorja povsem logična odločitev nakup Intelovega procesorja, ki temelji na Core arhitekturi. Kaj pa spodnji segment? Tu, glede na razmerje cena/zmogljivost, kraljuje AMD, ki je svojim dvojedrnim procesorjem zelo spustil cene, najcenejšega se lahko pri nas kupi že za 70 evrov.

Intel, ki seveda želi svoj del kolača tudi na tem trgu, je kot protiudarec pred nekaj dnevi predstavil nova, poceni procesorja, osnovana na Core arhitekturi, Pentium E2160 in Pentium E2140. S tem bo poizkušal na trgu ponovno zmešati karte.



V čem se novi Pentium iz družine E2000 razlikuje od večjih bratov, E4000 in E6000? Najprej seveda po hitrosti....

56 komentarjev

Intel z dobičkom, AMD z izgubo

Slo-Tech - Procesorska giganta sta objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Vsekakor so lahko bolj zadovoljni pri Intelu, ki je ob 8,9 milijarde dolarjev dohodkov imel 1,6 milijarde dolarjev dobička. Več o tem preberite v Intelovem sporočilu za javnost. AMD je medtem v prvem četrtletju letošnjega leta imel 1,23 milijarde dolarjev dohodkov in 611 milijonov izgube. Več informacij o AMD-jevem poslovanju najdete v njihovem sporočilu za javnost.

8 komentarjev

Znane zmogljivosti Penryn-a

Daily Tech - Intel je dal na dan določene informacije o svojih prihajajočih procesorjih, ki bi znale pritegniti pozornost bralcev, saj gre za številke, ki jih imamo najraje - rezultate testov. Kljub rahlo neprimernim testom (3,3-gigaherčen procesor so primerjali z 2,9-gigaherčnim starejšim modelom) številke kažejo na obetavne performanse Penryn-a, za katere je najbolj odgovoren novi nabor ukazov SSE4 ter višja FSB frekvenca. Več o testih, ki so bili izvedeni na konfiguraciji z dvema gigabajtoma pomnilnika, GeForce-om 8800GTX in 32-bitno Visto, v izvorni novici.

11 komentarjev

Intel o prihajajočih procesorjih

Ars Technica - Na današnji tiskovni konferenci so predstavniki Intel-a spregovorili o Penryn-u, nasledniku Core 2 procesorjev. Narejen bo v 45-nanometrskem proizvodnem procesu, glavne nove pridobitve pa bodo: SSE4 (zelo laično rečeno - pohitreno izvajanje določenih matematičnih operacij, korenjenje bo npr. bojda 4x hitrejše od C2D, kar bo v končni fazi prineslo do 40% hitrejše kodiranje filmov in 20% bolj gladko igranje), več cachea (6 MB za dvo- in 12 MB za štirijedrnike) ter hitrejša virtualizacija. Prijeten povzetek in podrobnejšo razlago vseh novosti boste našli na Ars Technici.

DODATEK: Tudi Register poroča o isti zadevi, prav tako AnandTech.

3 komentarji

Intel predstavil Santa Roso

Hartware.net - Na pravkar odvijajočem se CeBIT-u je Intel javnosti prikazal novo platformo za prenosne računalnike, ki smo jo do zdaj poznali pod kodnim imenom Santa Rosa. Poglavitni novosti ki ju omenjena platforma prinaša sta hitrejša in zmogljivejša brezžična povezava, t.i. Wireless-N (802.11n) in Intel Turbo Memory, flash pomnilnik, ki služi kot medpomnilnik pri uporabi trdega diska. Le-to naj bi omogočalo kar dvakrat višje hitrosti delovanja sistema. Obe novosti naj bi pripomogli tudi k manjši porabi in daljšemu delovanju baterije.Na Intelovem veznem 965GM naboru temelječa platforma naj bi na police trgovin prišla predvidoma v drugem četrtletju letošnjega leta.

Več o tem na hartware.net

16 komentarjev