»

Programerja obtožena zaradi sodelovanja v Madoffovi prevari

ComputerWorld - Lanskega decembra je svet presenetila novica, da legendarni ameriški investitor Bernard Madoff, ki je bil od ustanovitve leta 1960 do decembra 2008 predsednik investicijske družbe Investment Securities LLC, ni nikakršen borzni čarodej, marveč zgolj zelo pokvarjen prevarant. Njegov sklad je namreč beležil visoke donose, a ne previsokih, dodatno verodostojnost pa je njegovemu imenu dajalo redko sprejemanje novih strank in vplačil. Do aretacije lanskega decembra ni nihče posumil, da Madoff v resnici vodi največjo Ponzijevo shemo. V resnici ni dosegal nadpovprečnih donosov, marveč je izgubil desetine milijard vlagateljskih dolarjev, zaradi česar je bil obsojen na 150 let zapora in 170 milijard dolarjev globe.

Ameriško pravosodno ministrstvo je sedaj obtožilo še dva programerja, ki naj bi bila Madoffu pomagala voditi prevaro. Jerome O'Hara in George Perez sta bila zaposlena pri Madoffu od leta 1990 oz. 1991, njuna zadolžitev pa je bila razvijanje in vzdrževanje programske opreme, ki je...

6 komentarjev

Gigabyte ob 5 milijonov v prevari

Daily Tech - Vodilni pri Gigabyteu so bili ta teden najbrž kar presenečeni ob informaciji, da so zaradi prevare znotraj podjetja izgubili 5 milijonov dolarjev. Upravitelj ene od njihovih kitajskih tovarn, Chang Chaosong, je namreč na banki najel kredit za omenjeno vsoto, kot poroka za kritje pa je navedel podjetje, v katerem je delal. Pri celi zadevi je očitno prekoračil pooblastila, denarja seveda ni vrnil, temveč jo je z njim popihal (zaenkrat) neznano kam. Več informacij zaenkrat ni znanih, a če je nepridiprav uspel zakriti svoje sledi, bo imel lepe poletne počitnice.

Izvorna novica.

14 komentarjev

Nigerijci odgovorni za še eno življenje

The Register - Številka 419 vsem poznavalcem interneta ni tuja, za tiste manj osveščene pa naj povem, da gre za zelo popularno spletno prevaro, v okviru katere se prejemniku elektronske pošte ponudi velika količina gotovine v zameno za malce pomoči pri spravljanju omenjenega denarja iz države, ponavadi gre za katero od afriških držav, prvotno Nigerijo.

Naivneži z vsega sveta se veselo lotevajo lova na denar, pri čemer pogosto končajo revnejši, kot so bili na začetku, nekateri pa so dovolj pogumni, da se celo odpravijo na črno celino ter pri tem nemalokrat (do sedaj je bilo zabeleženih vsaj 25 primerov) postanejo žrtev tamkajšnjih zločincev. No, tokrat je...

16 komentarjev

Malezijski preprodajalci škropijo ploščke

Neowin - Malezija je ena izmed vodilnih držav glede na število izvoženih nelegalnih optičnih medijev z najrazličnejšo vsebino, kar je eden izmed razlogov, da jim je ameriška MPAA posodila dva zelo posebna psa, izučena za iskanje CD/DVD medijev. V tem mesecu so z njuno pomočjo oblasti uspele zaseči kar milijon nelegalnih kopij (v celotnem lanskem letu 5 milijonov), kar lopovom očitno ni po godu, saj so se začeli upirati. Ploščke škropijo z različnimi kemikalijami, ki naj bi zmedle kosmati par, razpisali pa so tudi tiralico na njuni pasji glavi, piše Neowin.

6 komentarjev

Gigabyte s suhimi kondenzatorji

Extremetech - Ta teden je Gigabyte izdal matične plošče serije 945, ki namesto klasičnih elektrolitskih kondenzatorjev uporabljajo suhe (all-solid capacitor), s čimer je ponudbo plošč s tovrstnimi kondenzatorji močno razširil. Doslej smo jih namreč srečali le veznem naboru serije 965, kjer so naleteli na zelo pozitiven sprejem.

Bistvena razlika je, da v suhih kondenzatorjih ni tekočega elektrolita, marveč zgolj trden organski polimer, kar ima blagodejne učinke na lastnosti. Tako je njihova življenjska doba šestkrat daljša od običajnih, so odpornejši na temperaturo, se bolje izkažejo pri delo z viskomi frekvencami in tokovi ter ne morejo eksplodirati. Več o tem.

22 komentarjev

Bo Asus prevzel Gigabyte?

DigiTimes - Po poročanju DigiTimes-a, naj bi se tajvanski proizvajalec matičnih plošč, Asus, spogledoval s prevzemom drugega tajvanskega giganta, Gigabyte. Za ta korak naj bi se Asus odločil zaradi vse večje konkurence s strani kitajskega Foxconna, ki je lani prodal kar 40 milijonov matičnih plošč, od tega kar 32 milijonov za OEM proizvajalce osebnih računalnikov. Letos naj bi Foxconn pričakoval še boljše poslovne rezultate, s čimer ogroža vodilni položaj Asus-a pri prodaji matičnih plošč. Z združitvijo z Gigabytom bi tako Asus utrdil svoj položaj, saj naj bi obvladoval kar 45 odstotkov trga z matičnimi ploščami.

Tako Asus kot Gigabyte sta novico o prevzemu zaenkrat zanikala.

Več o tem na DigiTimes-u.

16 komentarjev

Firefox naskakuje 10-odstotni delež

OSNews - Tiskovni predstavnik Mozilla Foundation, Bart Decrem, je v pogovoru za ZDNet UK izjavil, da pričakuje 10-odstotni tržni delež Firefoxa ob koncu leta 2005. Na podvig kaže tudi število prenosov brskalnika, saj je različico 0.8 v štirih mesecih preneslo 3,3 milijone uporabnikov, 0.9 v treh mesecih 6,5 milijonov in 1.0 PR 5 milijonov v le enem mesecu. Tudi ZDNet UK sam zaznava občutno porast uporabnikov Firefoxa oz. Mozille, saj jih je bilo februarja 9, oktobra pa kar 19 odstotkov. CNET News.com in W3Schools.com zaznavata enak trend.

28 komentarjev

Microsoft bo daroval 10 milijonov dolarjev

Slo-Tech - To novico nam je poslal Matej:

Microsoft je danes najavil, da bo pomagal z 10 milijoni dolarjev in s tehničnimi storitvami, ki jih je ponudil v podporo prizadetim območjem New Yorka in Washingtona. Na račun 11th September Fund, ki ga je ustanovila organizacija The United Way, bodo nakazali 5 milijonov dolarjev, obenem pa bodo 5 milijonov dolarjev ponudili v obliki tehnične pomoči, prostovoljnega dela in svetovalnih storitvah ter programski opremi. Med oblike pomoči sodita tudi dostop do interneta v začasnih zatočiščih in izdelava aplikacij, ki bo omogočala učinkovitejše iskanje preživelih.

Update by sly: za donacije so se odločili tudi pri tovarni pomnilnika Micron.

11 komentarjev

Rambus z velikimi stroški

Tech Web - Heh, ta novica pa me je po pravici povedano kar razveselila, saj se štejem med goreče nasprotnike Rambusa (ne tehnologije, temveč politike podjetja, da se razumemo). Kot poroča sam predsenik tega kontraverznega podjetja, so stroški raznih sodnih poravnav precej narasli in bodo samo v tem četrtletju znašali okoli $5 milijonov! To seveda ni malo niti za tako veliko podjetje, saj je skupni prihodek za to četrtletje znašal malo čez $13 milijonov. Torej bi se lahko reklo, da Rambus porabi skoraj polovico svojega zaslužka za tožarjenja po raznih sodiščih, namesto da bi se koncentrirali na razvoj (in ne krajo patentov) ter zniževanje stroškov izdelave. Kakorkoli, v prihajajočem letu jih čakajo še trije ogromni sodni procesi proti Hyunadiju, Micronu in Infineonu, ki bodo podjetje stali gore denarja. Prav jim je !

4 komentarji