»

Ogled celotne DVD zbirke iz naslonjača

Vse to lahko zamenja že en računalnik v omari in en majhen HTPC ob televizorju

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Lastniki obsežnejše zbirke filmov na DVD ploščkih, sploh tehnično bolje podkovani obiskovalci Slo-Techa, verjetno razmišljate, da mora obstajati lažji način ogleda filma, kot pa brskanje po policah, vstavljanje ploščka v predvajalnik, ogled filma in nato ponovitev postopka v obratni smeri. Do sedaj sta bila popularna dva...

66 komentarjev

SpiralFrog umrl, glasba sledi čez dva meseca

CNet - O DRM-ju se je razpravljalo že na široko, tale zgodba pa samo še nazorneje orisuje nevšečnosti, ki se lahko zaradi njegove uporabe primerijo. SpiralFrog je bil svoj čas najpriljubljenejši servis za legalen in brezplačen prenos glasbe z interneta. Leta 2007 ustanovljena spletna stran si je to lahko privoščila, ker so jo v celoti podpirali oglaševalci. Dostop do glasbe je bil seveda nekoliko nekonvencionalen, a podarjenemu konju se pač ne gleda v zobe. Tako so uporabniki dobili brezplačno glasbo, ki pa je bila v formatu DRM. To je pomenilo, da so morali vsakih 60 dni obiskati spletno stran in obnoviti svoje licence, hkrati pa glasbe niso mogli posneti na zgoščenke ali je predvajati na Macih, iPodih, iPhonih ali Zunih. Za poslušanje glasbe in gledanje videospotov je bil potreben predvajalnik, ki je podpiral WMA PlaysForSure.

V četrtek je finačna kriza zlomila tudi SpiralFrog, ki je za vedno zaprl svoje duri. Uporabniki so se seveda takoj zbali, kaj to pomeni za njihove glasbene...

11 komentarjev

Bioshock brez DRMja

bit-tech.net - 2k Games so po skorajda enem letu iz BioShocka odstranili protipiratsko zaščito, ki je zahtevala aktivacijo igre po vsaki inštalaciji. Poleg polemik pa so se pojavile tudi težave, saj se z odstranitvijo igre s sistema občasno aktivacija ni sprostila. Po besedah bit-techa so to aktivacijo umaknili, ker pa je bilo to narejeno na njihovih strežnikih, potrebe po popravkih ni. Omeniti pa velja, da SecuROM ostaja.

Vsaj ena dobra poteza v prid potrošnikom, a Masseffect DRM, ki vsakih 10 dni 'kliče' domov, na voljo pa so le 3 aktivacije z istim ključem, naredi piratstvo precej bolj zanimivo opcijo. Kaj boste izbrali, nakup novega CD ključa po vsakih treh namestitvah ali torrent?

11 komentarjev

DRM nepopularen zaradi imena

Wired News - Eden od vodilnih, odgovornih za napredne tehnologije pri produkcijski hiši HBO, Bob Zitter, se pritožuje nad nepopularnostjo DRM-a, sistema za nadzor avtorskih pravic v digitalnih vsebinah. Po njegovo se ga vsi izogibajo zaradi zlobnega imena (Digital Rights Management), ki pravzaprav čisto solidno predstavi samo delovanje, zato predlaga preimenovanje v DCE oz. Digital Consumer Enablement. Pravi, da tovrsten naziv mnogo bolje opiše tehnologijo, ki omogoča uporabnikom nove načine uporabe multimedijske vsebine, in obenem upa, da se bo povišalo odobravanje strank, saj trenutno HBO zaradi neuveljavljenosti DRM-a ne prodaja vsebine na sodobne načine.

Izvorna novica.

Ne morem se odločiti, ali ima Bob odličen smisel za humor, ali slabo znanje o DRM-ju...

18 komentarjev

Sony ustrelil še enega DRM kozla

ZDNet - Ob vseh možnih debaklih z DRM sistemi, ki jih je Sony uspel izvesti (spomnimo se samo slavnega rootkita), se vam verjetno počasi že zeha, a kljub temu zaenkrat ne nameravajo odnehati. Pojavljajo se novice o težavah z ARccOS-om, sistemom za zaščito DVD filmov, ki na začetek diska vstavi pokvarjene podatke. Večina komponentnih predvajalnikov naj bi jih ignorirala, zmotili pa naj bi starejše programe, ki se uporabljajo za izločanje vsebine DVDjev na trdi disk. Kljub zelo plemenitim namenom se je, kot ponavadi, stvar v praksi obrnila proti uporabnikom. Na nekaterih predvajalnikih iz Toshibe, Harman Kardon-a, RCA-ja, Phillips-a in celo Sony-ja ploščki z omenjeno zaščito ne delajo pravilno, zlobni uporabniki pa jih kljub vsemu brez težav nelegalno kopirajo. Izvorna novica.

7 komentarjev

Zaščiteni, a kljub temu nevarni

Alex Ionescu's Blog - Vsaj tisočkrat smo že omenili, kako strogo nadzorovana je sodobna medijska vsebina visoke ločljivosti. Za njeno predvajanje potrebujete posebno opremo, ki jo v primeru osebnega računalnika predstavljata HDCP izhod in Windows Vista, v katero je vgrajenih precej zaščitnih sistemov, ki skušajo preprečiti pobeg predrage umetniške vsebine s holywoodskih ploščkov.

Med drugim nov OS pozna tudi t.i. zaščitene procese, ki imajo znotraj sistema precej priviligiran položaj, drugi procesi (na primer antivirusni program) namreč nimajo dostopa do njihovih sredstev, da ne bi zlobni strici z zlobno kodo ukradli kakršnekoli zaščitene vsebine, ko se ta nahaja v pomnilniku v nekriptirani obliki. Omenjeni status lahko dobi samo določena digitalno podpisana programska oprema, ki je pred tem skrbno pregledana, pa tudi njeno delovanje je omejeno na določeno ožje okolje izvajanja znotraj sistema.

Alex Ionescu na svojem blogu piše o zaskrbljujočem dejstvu, da je kljub vsemu mogoče na precej trivialen...

8 komentarjev

Oracle Unbreakable Linux (in morebitne posledice)

ZDNet - Pred nekaj dnevi se je na področju open source programske opreme zgodila zanimiva stvar: Oracle je najavil uporabniško podporo Red Hat Linuxu za slabo polovico cene, ki jo za to zahteva Red Hat. V ta namen so najavili "svojo" distibucijo " Unbreakable Linux", ki bo ostala "sinhronizirana" z Red Hatovim Enterprise Linuxom, vendar pa Oralce med drugim obljublja hitrejše kritične popravke... S tem Oracle seveda ogroža Red Hatov glavni vir dohodkov. Red Hat se je danes odzval z odgovorom poimenovanim Unfakeable Linux.

Bolj kot sam dogodek, je zanimiva celotna slika. Poslovni model, kjer je programska oprema brezplačna, plačuje pa se naročnina oziroma podpora, je s tem ogrožen ali pa, recimo, vsaj na prepihu. Pa brez panike, analitiki napovedujejo, da te poteze seveda ne ogrožajo Linuxa kot takega, ampak le pretresajo poslovni model ponudbe komercialnih distribucij, na dolgi rok pa bi naj še najbolj ogrozile zeljnik komu drugemu kot Microsoftu....

12 komentarjev

Centrifuga z 20 G-ji

ZDNet - Ste se kdaj vprašali, kako pred vesoljskimi poleti (predvsem) Nasini strokovnjaki preverijo, kako se bodo aparature in ljudje obnašali ob povratku na normalno, torej zemeljsko, gravitacijo (v primeru, da ne bo "pene")? Ker so breztežnostni poleti še vedno zamudni in tudi ne ravno poceni, pri Nasi in dveh sodelujočih univerzah uporabljajo centrifugo, ki je sposobna razvitja do dvajsetkratnega pospeška g. Naprava vsebuje dve komori za opremo, ki delujeta pri pospešku 20 g, in eno za človeško posadko, ki je omejena na 12,5 g.

Znano je namreč, da stanje zmanjšane gravitacije zmanjša gostoto kosti, povzroči pa tudi ohlapnost mišic in prerazporeditev telesnih tekočin, kar lahko ima usodne posledice ob vrnitvi na Zemljo. Tako lahko s simulatorjem ustvarijo pogoje povečanja težnosti, ki nastane ob povratku. Rezultati pa niso uporabni samo za Naso, ampak tudi za raziskovanje bolezenskih stanj pri geriatričnih pacientih, ki so prav tako večji del časa mirujoči. Še klik.

Uredništvo...

28 komentarjev

Resna varnostna pomankljivost v Mac OS X

ZDNet - Zdnet poroča, da je bila odkrita resna varnostna pomankljivost za Mac OS X.

O obisku zlonamerne spletne strani namreč OS X v nekateri primerih samodejno zažene shell skripto (tudi znotraj ZIP datoteke). Pri Heise online so pripravili tudi demonstracijo. Nezaščitenim uporabnikom OS X se ob kliku na povezavo samodejno (brez opozorila) odpre terminalsko okno. Seveda bi bilo mogoče zlonamerno kodo spremeniti tudi tako, da bi namesto odprtja terminala pobrisala datoteke ali kaj podobnega, npr. zagnala kalkulator.

Za razliko od pred kratkim odkritega virusa Leap.A, ki ga je moral uporabnik sam zagnati, je za izrabo najnovejše varnostne pomankljivosti dovolj, da uporabnik le obišče zlonamerno spletno stran.

Zaenkrat se uporabniki lahko zaščitijo tako, da v brskalniku Safari onemogočijo možnost samodejnega odpiranja "varnih" datotek po prenosu, oziroma uporabijo alternativne brskalnike (Camino ali Firefox).

Na novico nas je opozoril OwcA.

33 komentarjev

Plemeniti nameni ali biznis?

Slashdot - Zadnje čase je mogoče opaziti, da se na mreži pojavlja vse več (distributed) programov z raznimi plemenitimi nameni, kot je raziskovanje zdravila za rak ali AIDS. Po pravici povedano osnovni namen SETIja, torej iskanje vesoljčkov ob teh srceparajočih programih kar izgubi na pomenu, in opaziti je, da se tudi Slo-Techerji navdušujejo nad njimi. No, izkazalo se je, da program univerze na Oxfordu le ni tako plemenit, kot se zdi. Za vsem skupaj namreč stoji popolnoma komercialno podjetje iz Austina, ki moč vaših procesorjev prodaja najboljšem ponudniku ali pa vaše računalnike izkorišča za testiranje/nabijanje obiska določenim stranem. Kako plemenito, kajne? Pa da ne boste mislili, da gre za nekakšne govorice... Člankom s Slashdota pa menda gre verjeti?
Jaz bom kar ostal pri SETIju .

17 komentarjev