»

W3C in WHATWG sprta okoli usode HTML5

Wikipedia - Razvoj standarda HTML5 bo po novem potekal po dveh, ločenih poteh - obe standardizacijski telesi, ki sta doslej sodelovali, namreč zaradi nepremostljivih razlik prekinjata sodelovanje.

Srž spora je predvsem v hitrosti dela, ter pripravljenosti za sprejem sprememb. World Wide Web Consortium (W3C), ki ima čez večino ključnih spletnih standardov, naj bi bil namreč preveč počasen in okoren. Njihova različica HTML5 specikacije bi morala sprva biti končana na sv. Nikoli (tam 2020), ker so se namesto na HTML usmerili predvsem na nikoli prav sprejeti XHTML (HTML po XML pravilih), potem pa lani obrnili ploščo, zamrznili delovno različico za nadaljnje predloge, in obljubili priporočilo še leta 2014. Druga skupina, Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATTG), s tem ni pretirano zadovoljna. Ideja za HTML5, takrat še pod imenom Web Applications, je nastala pri njih, a so jo nekaj let družno predali v delo skupaj z W3C. Zdaj jih skrbi, da bo parafirana zgolj polovičarska...

37 komentarjev

Standard HTML bo izgubil oznake verzije

vir: Google
Google - Googlov inženir Ian Hickson je povedal, da je HTML5 zadnja verzija standarda, ki ima številko verzijo ob imenu. Odslej bo namreč HTML obstajal kot živi standard, ki se bo sproti prilagajal zahtevam in novostim. Hickson pravi, da so se tako odločili zaradi povečane potrebe po novih funkcionalnostih v standardu HTML5, ki še nekaj časa ne bo dokončan. Ker je težko definirati, kaj točno HTML5 naj bi bil, bodo opustili poimenovanje HTML5 in tudi naslednikov ne bodo več številčili.

Najava je nekoliko smešna, saj smo ravno ta teden dobili nov logotip HTML, ki jasno izkazuje številko pet. Zlobni...

10 komentarjev

Youtube 'podpira' HTML5

bit-tech.net - Nativna podpora video in zvočnih posnetkov v standardu HTML5 brez dodatkov, kot je Adobe Flash, je že pred časom povzročila mnogo polemik. Težav s sprejemanjem enotnega kodeka za vsako izmed vsebin je bilo celo toliko, da so oznaki <video> in <audio> črtali iz zahtevane podpore, kar pomeni, da razvijalci podporo v brskalnike vključijo po želji. Za nativno podporo video in zvočnih posnetkov bi bila nedvomno največja zmaga, če bi standard podprla največja stran z videoposnetki na svetu, YouTube. S podporo bi verjetno zgledu sledile tudi druge videostrani, a so se pri YouTubeu zaenkrat odločili, da se bodo držali trenutno obstoječega Flash predvajalnika.

A v primeru da si lastite brskalnik, ki podpira <video> in <audio> oznaki ter si želite ogledati posnetke z YouTubea brez uporabe Adobe Flash, na pomoč priskoči podjetje NeoSmart Technologies. Izdelali so namreč vmesnik, v katerega enostavno vnesete URL posnetka z YouTube, vmesnik pa vam nato servira filmček v standardu HTML5. Fantje...

12 komentarjev

HTML5 brez enotnega kodeka za <video> in <audio>

bit-tech.net - Ena izmed glavnih oglaševanih prednosti pravkar predstavljenega Firefoxa 3.5 je podpora <video> in <audio> oznakam, ki bi podpirale zvočne in video vsebine brez potrebe po dodatkih, kot je Adobe Flash. A zataknilo se je pri izbiri kodeka, s katerim bi bile vsebine zakodirane in za katerega bi bil v brskalnike vgrajen dekoder. W3C konzorcij je namesto bolj popularnih MP3 in h.264 izbral OGG Vorbis za zvočne in OGG Theora za slikovne zapise, ker sta oba za uporabo na voljo brez licenčnin, kar pa ne velja za konkurenta MP3 in h.264. A kot ponavadi se vsi vpleteni niso mogli zediniti pri tej odločitvi, saj Apple v QuickTime, ki ga uporablja za predvajanje multimedijskih vsebin v Safariju, ni želel vključiti podpore za OGG Theoro zaradi pomanjkanja strojnega pospeševanja in negotovosti okrog patentov.

Po drugi strani Mozilla in Opera nočeta niti slišati o podpori h.264 zaradi oderuških licenčnin. Google je sicer v Chrome vključil obe možnosti, tako OGG Theoro kot h.264, a tega zaradi...

40 komentarjev

XHTML 2 ukinjen

Slashdot - Konec letošnjega leta se izteče veljavnost standarda XHTML 2 in kot so sklenili pri Konzorciju W3C, ga ne nameravajo podaljšati. Razpustili bodo ekipo, ki skrbi za zanj (XHTML 2 Working Group), s čimer želijo več pozornosti nameniti HTML 5, ki bo odslej priporočeni standard. XHTML je XML-verzija HTML, ki so jo začeli razvijati v devetdesetih letih, ko je kazalo, da bo XML prihodnja oblika spletnega formata. Uradno so delovni skupini za XHTML 2 in HTML 5 ustanovili marca 2007, a ker sta skupini veliko razvoja posvetili podobnim stvarem in ker je trg za XHTML 2 preprosto premajhen, ga bodo odstrelili. Več o prihodnosti XHTML si lahko preberete tudi v pogosto zastavljenih vprašanjih. Klik!

19 komentarjev

Bo HTML5 novi standard?

Slashdot - Na Slashdotu pišejo o lenobi stricev in tet pri W3C. Njihova naloga naj bi bilo vzdrževanje spletnih standardov, pa baje že od 2002 niso posodobili specifikacij XHTML. Leta 2004 se je zato ustanovila bolj dostopna, odprta skupina, imenovana Web Hypertext Application Technology Working Group, ki je začela delati na novem, naprednejšem standardu, imenovanem HTML5. Izgleda, da so svoje delo pripeljali daleč, saj so izdelovalci brskalnikov, siti lenobe W3C, začeli s pozivi, naj se HTML5 sprejme kot standard nove generacije. Glavni pobudniki so ljudje iz Opere, Mozilla Foundationa in Appla, več v izvorni novici.

33 komentarjev

Splet star 16 let

Slashdot - Včeraj smo skorajda pozabili na pomembno obletnico, na katero nas je sedaj spomnil Slashdot. Seveda, splet (web), kot ga poznamo, je bil star polnih 16 let. Sodeč po časovnici na W3.org, je bila prva spletna stran na naslovu http://nxoc01.cern.ch/hypertext/WWW/The..., a jo je CERN žal že pokopal. Najstarejša spletna stran, ki jo je še mogoče najti, je tale, ki se (če izvzamemo spremembo naslova) ni spremenila od 13. novembra 1990. Komentarji na Slashdotu so seveda tipično slashdotovski. Baje se je nekoč dalo prebrskati ves splet v osmih urah!

10 komentarjev