»

Delicious najbrž za milijon dolarjev StumbleUponu

Guardian - Yahoo se bliža dokončni prodaji Deliciousa, ki se ga bodo zaradi racionalizacije poslovanja in ukinitve nedobičkonosnih skupaj s še drugimi storitvami znebili. Kupec bo bržkone StumbleUpon, ki bo zanj odštel med milijonom in dvema dolarjev.

StumbleUpon že ponuja podobno storitev kot Delicious, to je zbiranje in urejanje zaznamkov do spletnih naslovov. Pred kratkim so zbrali 17 milijonov dolarjev denarja skladov tveganega kapitala. Sedaj bodo za Delicious odštel milijon do dva dolarjev, medtem ko je Yahoo decembra 2005 zanj plačal med 10 in 15 milijoni dolarjev. Takrat so zanj imeli velike načrte, saj so ga želeli integrirati med iskalne rezultate na strani, a se vse skupaj ni zgodilo. Delicious je ostal uporabna storitev,...

0 komentarjev

Zaščita pred sesuvanjem vtičnikov tudi v Firefoxu

Mozilla.org - Sprememba tretje številke v različici Firefoxa, ki ga uporablja okoli 400 milijonov ljudi po vsem svetu, običajno označuje manjše posodobitve na področju varnosti in zanesljivosti. Tokrat pa je novost precej pomembnejša, tako da gre pravzaprav za novo zmogljivost.



Mozilla je izdala podporo v dolgo pričakovano različico 3.6.4 brskalnika Firefox, ki prinaša zaščito pred sesuvanjem vtičnikov (plug-ins). Odslej namreč podobno kot v Googlovem Chromu tečejo v svojem procesu. Če se npr. med ogledom videa ali igranjem iger sesuje Adobejev Flash, lahko uporabniki nemoteno nadaljujejo z uporabo brskalnika, za ponovno delovanje sesutega vtičnika pa je potrebno le osvežiti spletno stran.

V različici...

56 komentarjev

Pirhi v programih

ComputerWorld - Velika noč je nadvse primeren čas, da se spomnimo računalniških pirhov oz. v angleščini easter eggs. Gre za skrita sporočila, šale, aluzije, podpise in druge domislice, ki jih avtorji programov malo za šalo in malo za res vgradijo v programe. V zadnjih letih so nekatera podjetja, denimo Microsoft, sicer prepovedala programerjem vstavljanje pirhov v programe. Logika je takšna, da če so programerji uspeli v program z vednostjo odgovornih ali brez pretihotapiti tovrstno kodo, bi lahko enako storili s kakšno zlobno kodo, kar postavlja pod vprašaj integriteto programja. Temu navkljub še vedno najdemo marsikakšno velikončno jajce. Na ComputerWorld so pripravili pregled desetih najbolj zanimivih.

11 komentarjev

Ruski ne Googlu

ComputerWorld - Ruski urad za varstvo konkurence ( FAS) je zavrnil Googlovo namero za prevzem podjetja ZAO Begun, ki se ukvarja s spletnim oglaševanjem. V dogovoru, ki ga je Google z njihovim lastnikom, ruskim Rambler Media Group, podpisal julija letos, so se sporazumeli o 140 milijonov dolarjev vredni kupčiji, po kateri bi Google prevzel nadzor nad podjetjem, ki posluje s prek 40.000 oglaševalci in oskrbuje 143.000 ruskih spletnih strani.

Sedaj pa je vse skupaj padlo v vodo. Uradna razlaga za blokiranje prevzema je pomanjkanje podatkov o finančni konstrukciji posla, prav tako pa Urad pogreša več informacij o posameznikih, ki bodo odigrali ključne vloge v Googlovi skupini v Rusiji in v tujini, so zapisali. Neuradno pa naj nad partnerstvom ne bi bil preveč navdušen Putin.

To ni prvi tovrsten udarec za spletnega giganta, saj ameriško pravosodno ministrstvo preučuje tudi načrt za sodelovanje z Yahoojem, ki predvideva prikaz Googlovih oglasov pri iskanju na Yahoojevem portalu. Projekt bi moral...

4 komentarji

Varnostna luknja v večini HP in Compaq prenosnikov

Slashdot - Strokovnjak za varnost pod vzdevkom "porkythepig", je objavil kodo za napad na HP in Compaq prenosnike. Exploit izkorišča ActiveX v HP-jevem programu za posodobitve, s čimer omogoči napadalcu dostop do Windows kernel modulov, kar lahko povzroči neodzivnost sistema ali pa z malo truda prevzame nadzor nad njim.

Prav tako je prejšnji teden "porkythepig" objavil kopico varnostnih pomankljivosti v HP in Compaq prenosnikih, za katere pa je HP že izdal popravke.

Vir

11 komentarjev

Piratsko kopijo Viste bo doletel "Black Screen of Darkness"

Slashdot - Microsoft se je odločil za nov korak v boju proti piratstvu. Tokrat bodo na udaru piratske kopije Winsows Viste z Reduced Functionality mode. Le ta bo po eni uri normalnega delovanja onemogočil sistem ter prikazal črn zaslon. Microsoft se je odločil za faktor zastraševanja in o tem obvestil vse ponudnike OEM verzije Viste, da morajo svojim strankam namestiti licenčno kopijo.

Vir

196 komentarjev

Stare IT reklame odličen vir zabave

ComputerWorld - Fantje na ComputerWorldu so se ob 40. obletnici lotili listanja starih številk svoje revije z namenom zbiranja oglasnih sporočil, ki za današnje razmere izgledajo zelo duhovita. Med drugim so odkrili odlične ponudbe trdih diskov (80 megabajtov za manj kot 12.000 dolarjev), peresno lahke prenosnike (samo 5 kilogramov) in seksi 1600-baudne modeme. Ogled priporočamo!



Izvorna novica.

Žal, deklica ni del kompleta. Oh, gospod, naj vas ne bo sram, niste prvi, ki kliče s tem vprašanjem.

15 komentarjev

20 obveznih dodatkov za Firefox

ComputerWorld - Od izida GorečeLisičke (takrat še Feniksa oz. Goreče Ptice) je večina novic, povezana s programom, pozitivno usmerjenih. Tudi sami pogosto poročamo o porastu njegovega deleža med brskalniki, čeprav v osnovi niti ni toliko boljši od konkurence. Bistveno razliko naredijo prav razširitve, s katerimi mu dodamo kup funkcij in ga popolnoma prilagodimo lastnim potrebam.

Na ComputerWorld-u so objavili članek z opisom dvajsetih tovrstnih vtičnikov, ki bi jih po njihovem mnenju moral uporabljati vsak uporabnik Firefoxa. Razdelili so jih v pet skupin, gotovo pa boste našli vsaj enega, ki vam bo dnevno prihranil kako minuto ali pa vsaj olajšal brskanje po spletu. Klik.

Avtor novice vsem bralcem z obilico prostega časa priporoča StumbleUpon.

25 komentarjev

Firefox pospešuje

Slo-Tech - Iprom, eden največjih ponudnikov prostora za reklamne pasice ugotavlja, da je v mesecu decembru 2006 v Sloveniji Firefox uporabljalo že več kot 29% vseh uporabnikov spleta. Iprom je v lanskem marcu zabeležil 12% delež brskalnika Firefox in 87,7% delež brskalnika Internet Explorer.

Ugotavljajo, da povprečen uporabnik Firefoxa tedensko spletno predeska kar 37% več spletnih strani kot povprečen uporabnik brskalnika Internet Explorer, ki pa je še vedno najbolj pogosto uporabljan brskalnik, saj z njim spletne strani še vedno pregleduje kar 67% deskarjev.

Vsi ostali brskalniki skupaj (Safari, Opera, Netscape, ...) predstavljajo manj kot 4% delež, kar pa je 3 odstotne točke več kot marca lani, ko je bil delež ostalih brskalnikov skupaj manjši od 1%.

80 komentarjev

Več kot 100 milijonov žrtev kraje osebnih podatkov

Slashdot - Skorajda ne mine teden, da ne bi poročali o novih žrtvah kraje osebnih podatkov, in tudi tokrat je tako. Prejšnji teden je Boeingovemu uslužbencu iz osebnega avtomobila zmanjkal prenosni računalnik s podatki o 382.000 sedanjih in nekdanjih zaposlenih, med katerimi so bile številke zdravstvenega zavarovanja, domači naslovi, telefonske številke, rojstni datumi in finančni podatki. Prenosnik je bil sicer izključen in zaščiten z geslom, a to je bolj jalova tolažba, saj podatki niso bilo enkriptirani. Zanimivo je, da se je to Boeingu zgodilo že tretjič v zadnjem letu. Novembra 2005 je izginil prenosnik s podatki 160.000 ljudi, aprila pa še eden s 3.600 ljudmi. Boeing je že po prvem pripetljaju na vse računalnike namestil enkripcijske programe, a jih večina uporabnikov ni uporabila.

Z zadnjo krajo se je število žrtev kraje osebnih podatkov povzpelo že na 100 milijonov, poroča organizacija Privacy Rights Clearinghouse, ki tovrstne dogodke beleži od lanskega februarja, ko so kradli...

18 komentarjev

Konec "neslišne govorice"?

24 ur - Verjetno se strinjate, da tudi sami pogosto izgovarjate neslišne besede. Lahko sami sebi kaj rečete, lahko kratko malo kaj berete, lahko pa v pogovoru z nadrejenim sočno "izrazite" svoje mnenje. Kot kaže, bomo tudi pri tem morali biti kmalu previdnejši. Pri Nasi namreč razvijajo programje, s katerim naj bi bilo mogoče "slišati" tudi tudi neizgovorjene besede. S posebnimi senzorji na bradi in Adamovem jabolku naj bi namreč bilo mogoče zaznati živčne signale, ki jih možgani pošljejo grlu in jeziku, programska oprema pa naj bi znala to razvozlati. Kot trdijo pri Nasi, tega ne razvijajo za potrebe kakšnih velikih bratov, temveč za namene komuniciranja med astronavti, v hrupnih okoljih, z invalidi ipd. Vendar se z malo zdravega skepticizma lahko kaj hitro vprašamo, kdaj bi se kdo spomnil vse to zlorabljati tako rekoč za nadzor misli...

Novica se nahaja na 24ur med zanimivostmi (ne med novicami IT). Uspelo pa mi je tudi najti potrditev na Nasinih straneh.

1 komentar