»

Hushmail ameriškim pravosodnim organom izročil šifrirne ključe uporabnika

Wired Blog - Spletni dostop do elektronske pošte ima veliko prednost - dostopnost iz kateregakoli računalnika s povezavo v splet in spletnim brskalnikom. Žal pa ima tudi veliko slabost - s pomočjo napada s posrednikom (man-in-the-middle) ali v primeru vdora v strežnik na katerem je shranjena elektronska pošta, lahko pride do kršitve tajnosti elektronske pošte.

Leta 1999 pa se je pojavil spletni ponudnik elektronske pošte, ki naj bi ponudil rešitev tudi za to tržno nišo. Gre za kanadsko podjetje Hushmail, ki omogoča pošiljanje PGP/GPG šifrirane elektronske pošte preko spletnega vmesnika.

Hushmail namreč uporablja Java applet, ki omogoča šifriranje in dešifriranje na strani odjemalca. S tem na strežnik "prispejo" že šifrirani podatki, kar pomeni, da vdor ali vpogled v uporabniški predal ne razkrije vsebine e-pošte.

Vendar pa je nalaganje Java appleta razmeroma moteče, zato so pri Hushmailu leta 2006 ponudili možnost, da uporabniki uporabljajo šifriranje in dešifriranje na strežniški strani. S...

7 komentarjev

Igričarji vračajo udarec

Neowin - Po žalostnih poročanjih v sredo se je danes prikazalo sonce nad deželo iger, MSNBC se je namreč javno uprl izjemno negativnemu poročanju o neposredni krivdi streljačin za nedaven masaker v Virginia Tech-u. Svoje kritike so usmerili direktno na zloglasnega pravnika Jacka Thompsona, ki slovi po svojem (neargumentiranem in fundamentalističnem) obsojanju iger.

Pred dnevi se je oglasil, še preden je na dan prišlo ime morilca, ter pokazal s prstom na Counter-Strike. V omenjenem članku so njegove trditve, da do tovrstnih pokolov ne bi bilo, če ne bi bilo iger, brez težav diskreditirali z dejstvi, da jih v sobi Cho Seung-Hui-ja sploh niso našli in da se je drugi največji primerljiv masaker odvil davnega leta 1966, ko nismo še niti sanjali o računalniški zabavi. Med drugim so hujskača obsodili tudi drugi mediji, poroča Neowin.

Izvorna novica.

27 komentarjev

Prepoved tehnologije na prehodu za pešce

Reuters - Reuters poroča, da bodo v New Yorku gotovo uvedli prepoved iPodov ter mobilnih telefonov ob prečkanju ceste. Predvidena kazen naj bi bila 100 dolarjev. Prepoved so sprožile tri smrtne žrtve od lanskega septembra.

Zvezna vlada noče omejiti uporabo tehnologije, vendar svari, da veliko ljudi med rabo prenosih naprav preprosto pozabi na cesto. Nezavedno zato stopijo pred avtobuse in avtomobile, pravi Carl Kruger, senator iz New Yorka.

116 komentarjev

Igre med poukom

Daily Tech - Ameriški univerzitetni profesor David Williamson Shaffer, strokovnjak na področju pedagogike, pravi, da so trenutne učne metode, ki jih prakticirajo v ZDA, zastarele. Po njegovem mnenju so bile oblikovane v času industrijske revolucije in se od takrat niso bistveno spremenile, tako da bi jih bilo treba bistveno posodobiti, da bi se skladale z informacijsko dobo, v kateri živimo.

Med drugim predlaga, da bi naj študentom med predavanji dovolili uporabo interneta, IM-ja in iPodov ter celo igranje izobraževalnih iger. Trenutna oblika učenja naj bi otroke pripravila predvsem na delo v standardnih, zacementiranih okvirih, kar pa je velika slabost na delovnih mestih, ki zahtevajo dosti inovativnosti. Tudi vi googlate med predavanji?

39 komentarjev

Pipin odprti termin: A Hacker Manifesto

Slo-Tech - V torek 21.3. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin na predavanje McKenzie Warka z naslovom A Hacker Manifesto.

McKenzie Wark, znameniti avstralski teoretik digitalne kulture, je profesor kulturnih in medijskih študij na New School University v New Yorku. Ob izidu hrvaškega prevoda njegove knjige Hekerski manifest bo predstavil svoje poglede na digitalno tehnologijo. O knjigi, katere bistvo bo predstavljeno na predavanju, so kritiki zapisali, da bi jo lahko brez težav označili za Komunistični manifest 2.0. V svojem bistvu gre za posodobitev jedra Marksistične teorije za zgodovinsko dobo, ki je znana kot informacijska doba.

6 komentarjev

Novosti podjetja Seagate

Seagate - Največji svetovni proizvajalec trdih diskov, ki med drugim dobavlja svoje nosilce podatkov tudi za predvajalnike iPod, Seagate je včeraj v svojem prodajnem programu najavil kar nekaj novosti. Trgu bodo tako ponudili prvi 2,5 palčni trdi disk z navpičnim zapisovanjem podatkov (160 GB model za prenosnike), prvi trdi disk s Full Disc Encryption za podatke, ki zahtevajo višjo stopnjo varovanja, prvi 1 palčni 8 GB disk za prenosne naprave (podobni 6 GB model najdemo v iPodu) ter trdi disk namenjen za vgradnjo v avtomobile (zmožnost delovanja pri temperaturnem razponu od -35 do 85 stopinj).



Iz paketa desetih pomladanskih novosti ameriškega podjetja...

10 komentarjev

V ZDA izgubili pol milijona hi-tech delovnih mest

Slashdot - Rezultati študije, ki jo je opravilo in javnosti včeraj predstavilo podjetje AeA, kažejo, da so v ZDA v letu 2002 izgubili kar pol milijona delovnih mest na področju tehnologije, tako da jih sedaj ostaja zgolj šest milijonov.

Največji osip je bil na področju izdelovanja elektronskih vezij, kjer se je kadrovski sektor prepolovil. Prvič v sedmih letih se je tudi zgodilo, da se je število delovnih mest na področju programske opreme zmanjšalo, tokrat kar za 150.000. Podatki za letošnje leto so vzpodbudnejši in kažejo, da se izgubljanje delovnih mest zmanjšuje in upočasnjuje. Več o tem.

Svoje mnenje o tej tematiki lahko izrazite tudi v forumu v temi " Ekonomija. (Tehnologija ji diha za ovratnik).", kjer debata o izgubljanju delovnih mest poteka že dobra dva tedna.

8 komentarjev

Intel v tretjem kvartalu

več strani - Danes mi je med predavanjem statistike in omenjanjem kvartalov prišlo na misel, da se počasi bližajo poslovni rezultati za Q3, in da je tokrat na vrsti Intel.

Lupus fabuli, bi rekli Rimljani, in res sem zasledil povzetka poslovanja. Če se vam ne da prebrati ne članka na Inqiurerju, ne tistega na Registru, vam lahko zaupam nekaj stalnic. Prodaja se še vedni ni dvignila na pravo raven, vendar velikih izgub ni. Samo dobička pa ni, in za je kriva še vedno trajajoča recesija.

Kot ponavadi, na Zahodu nič novega..

1 komentar