»

Microsftova verzija Wikipedia je EntityCube

CNet - Microsoft je javnosti predstavil testno verzijo projekta EntityCube, ki se zgleduje po Wikipediji. V kocki bodo poskušali zbrati biografske podatke o vseh, ki se pojavljajo na spletu. Torej bodo že objavljen material, ki je raztresen po milijonu strani, zbrali na enem mestu. Nato se bo s to zbirko podatkov dalo početi marsikaj zanimivega, na primer narisati bo moč kakšen graf socialne povezanosti in poznanstev, avtomatsko sortirati ljudi po poljubnih kriterijih in podobno.

Microsoft poudarja, da se EntityCube razlikuje od preprostega brskalnika. Tudi slednji sicer lahko najde želene informacije o osebah, a morajo ljudje nato sami preklikati mnogo strani in izluščiti bistvo. Microsoft bo to storil za vas na enem mestu, za razliko od Wikipedije pa se bo omejil pretežno na ljudi.

7 komentarjev

Dva milijona prispevkov na angleški Wikipediji

Slashdot - V času tega pisanja je ta številka že presežena, vendar je te dni angleška Wikipedija dosegla dva milijona vnesenih prispevkov. Drugomiljonski članek naj bi bil posvečen El Hormiguero-u, ki je komik na španski televiziji.

Vendar po zadnjih pregledih poročajo, da se za to "častno" mesto potegujejo kar trije prispevki. Kateri je dejansko na dvamiljontem mestu, bo znano, ko bodo pri Wikimedia Foundation preverili sistemske loge.

Vir

9 komentarjev

Največkrat citirani članki Wikipedije

Slashdot - Izteklo se leto 2006 je bilo še eno leto rekordov za Wikipedijo, poročajo pri Advertising Age. Število obiskovalcev se je več kot podvojilo, tako da je samo novembra enciklopedijo obiskalo 37,8 milijona ljudi, kar je bistveno več od klasičnih Britannice in Columbie. Kar se tiče citatov, je bila Wikipedija še uspešnejša, saj so njene strani citirali 29.000-krat, kar je za 54 % več kot leta 2005. Najpogosteje v blogih citirani Wikipedijin članek govori o Webu 2.0, sledijo pa mu preminuli Steve Irwin, floridski škandal Mark Foley in pogruntavščina, ki je spletne uporabnike leta 2006 naravnost obnorela, blog. Za več kot 200 odstotkov se je povečala tudi raba fraz "Wikipedija pravi", "po Wikipediji" in podobnih, kar kaže na vse večjo kredibilnost projekta kljub občasnim spodrsljajem. Več o tem na Slashdotu.

27 komentarjev

Hekanje volilnih naprav

Slo-Tech - Že leta 2000, ko je George Bush mlajši prvič postal predsednik ZDA, so bile zaradi škandala na Floridi mnogih kritik deležne elektronske naprave podjetja Diebold. Očitno je bila zadeva upravičena, avtorji strani Open Voting Foundation so namreč uspeli v pičlih štirih minutah z nekaj tisočakov vredno opremo, dobavljivo praktično povsod, prilagoditi eno od tovrstnih naprav do te mere, da bi se dalo z njo enostavno ponarediti rezultate volitev, brez da bi to kdorkoli opazil. Podroben opis omenjenega postopka, ki vključuje zagon sistema s flash enote, lahko najdete tukaj, zaradi varnostnih lukenj pa naj bi Dieboldove naprave tudi izgubile uradni blagoslov.

Zahvaljujemo se Stepnemu...

32 komentarjev

Angleška Wikipedia z več kot milijon članki!

Slashdot - Urejevalci angleškega dela največje enciklopedije Wikipedija so sporočili, da jim je predvčerajšnjim uspelo ustvariti članek, ki je pomenil pomembno prelomnico -- bil je namreč milijonti v bazi. Članek govori o železniški postaji Jordanhill v Glasgowu na Škotskem, zanimivo pa je tudi dejstvo, da je nekemu madžarskemu uporabniku uspelo že davnega novembra 2004 napovedati, da bo ta prelomnica nastopila 1. marca letos. V celoti obsega Wikipedija 3,38 milijona člankov, od tega je slovenskih približno 24 tisoč. Novico smo našli na Slashdotu.

9 komentarjev

Wikipedija kot orodje politične propagande

RTV Slovenija - Staro pravilo, da zgodovino pišejo zmagovalci, na Wikipediji dobi še zanimivejšo obliko. Sedanjost pišejo tisti, ki imajo motiv. Pogosto ponavljajoče se vprašanje o tej enciklopediji je relevantnost in zanesljivost njenih vsebin. Za najnovejši škandal(ček) je kot kaže poskrbel sam ameriški kongres, ki je, kot so ugotovili, spoliral preko tisoč prispevkov, predvsem biografije politikov in druge občutljive teme. Več o tem lahko preberete kje drugje kot na Wikipediji.

14 komentarjev

Napovedan najdaljši let z letalom

New Scientist - Dosedanji rekord za let z letalom, poleg ostalih nagrad, kontraverzni oblikovalec zračnih plovil Burt Rutan že ima, saj sta njegov brat Dick in Jeanna Yaeger v Voyagerju preletela 40.212 km brez dolivanja goriva med letom. To je bilo skoraj dve desetletji nazaj.

Zanimivo, da rekord na tem področju drži balon. Breitling Orbiter je v letu 1999 preletel 41.978 km. Burt se je skupaj z enako usekanimi kolegi Richardom Bransonom in Steveom Fossetom očitno odločil, da bodo temu naredil konec in letalom povrnili prvo mesto.

Zadeva se imenuje GlobalFlyer. Glede na vremensko napoved naj bi se polet začel v sredo, 1. februarja.

8 komentarjev

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

GDCAlpeAdria 2006

Slo-Tech - Game Developers Conference Alpe Adria se bo pri nas dogajal prvič. Podobna odvijanja se čez lužo vrstijo že kar nekaj let, tokrat pa bo Ljubljana gostiteljica dogodka, katerega namen je spodbujati rast industrije interaktivne zabave - iger. To je idealna priložnost za širjenje koristnih informcij skozi predavanja ali okrogle mize ter seveda možnost za sklepanje poslov. Tematika se tako deli na programiranje, ustvarjalno stran ter poslovno stran, kjer razvijalec računalniških iger poskuša prepričati založnika, da je prav njihova igra prihajajoča uspešnica.

V upanju, da dogodek privabi čim širše občinstvo, GDCAA vabi vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri pripravi kvalitetnih predavanj.

4 komentarji

Papirnata Wikipedija

Yahoo News - Jimmy Wales, ustanovitelj največje proste spletne enciklopedija Wikipedija, je v ponedeljek dejal, da razmišlja o papirnati izdaji Wikipedije. Za zdaj je dosegljiva le prek interneta, kar je po njegovem mnenju ovira za dosego cilja proste dostopnosti znanja po celem svetu, ne le tistem koščku s hitrimi internetnimi povezavimi. Tako lahko od sredine prihodnjega leta dalje pričakujemo prvo tiskano izdajo Wikipedije, prav tako pa tudi verzije na CD-jih in DVD-jih, namenjene deželam v razvoju.

Wales je razmišljal tudi o spletnem vandalizmu, težavi, ki prizadene vse spletne strani, kjer uporabniki lahko prosto spreminjajo ali dodajajo vsebine. Kritični članki v Wikipediji so predvsem tisti, ki obravnavajo aktualno problematiko ali kontroverzne teme, naprimer iraško ali vietnamsko vojno, religijo itn. ( Primer vandalizma v članku o vietnamski vojni.) Takšne izpade sicer skrbniki relativno hitro popravijo, a so kljub temu moteči. Jimmy Wales je dejal, da Wikipedija razvija novo...

25 komentarjev

Canon predstavil prvi SED zaslon

Warp2Search - Kaj je SED, vas zanima? Na kratko, to je za Canon prihodnost računalniških in televizijskih ekranov. Predstavljate si ga lahko kot CRT monitor v LCD ohišju. Se vam zdi nemogoče? Morda, ampak ni. Katodni monitor namreč uporablja top za istreljevanje elektronov, ki se zaletijo v fosforjevo celico, ta zasveti in tako vidimo piksel v določeni barvi (več o CRT tehnologiji na Wikipediji). SED tehnologija pa namesto enega topa pod vsako točko uporablja 3 majhne tope, po enega za vsako barvo. Tako ima predstavitveni model čez 6 milijonov topkov (1920 x 1080 x 3).



Za vse, ki vas zgornja dejstva niso prepričala, pa naj povem še, da ima ekran odzivni čas pod 1 ms, kontrast...

40 komentarjev