»

Intel pripravlja kable s prepustnostjo 800 Gb/s

Ars Technica - Intel je napovedal, da bodo s partnerji v drugi polovici tega leta predstavili nove kable za povezavo naprav, ki bodo omogočali komunikacijo s hitrostjo 800 Gb/s. Gre za komercialno implementacijo tehnologije Silicon Photonics, ki so jo predstavili lani in omogoča prenos s hitrostjo 25 Gb/s po enem optičnem vlaknu. Proizvajal jih bo Corning, v projektu pa sodeluje še US Conec, ki bo skrbel za priključke.

Novi kabli se imenujejo MXC - Intel pravi, da to ni kratica, in združujejo 64 optičnih vlaken. Polovica jih podatke prenaša v eno smer, polovica v nasprotno, kar da obojesmerno prepustnost 800 Gb/s. Iz marketinških razlogov Intel to prodaja kot 1,6 Tb/s. Nazivno hitrost bodo kabli dosegali na dolžinah do 300 metrov, kar...

18 komentarjev

Rekordno navitje Core 2 Duo

Core 2 Duo X6800ES na 5717 MHz

Slo-Tech - Slovenci si lastimo nov svetovni rekord, ki pa tokrat ni s področja športa, ampak navijanja računalniških komponent. Člana OC-Lab-a, zbogi in tiborrr, sta namreč Intelov procesor Core 2 Duo X6800 ES navila na 5717MHz, kar je 10 MHZ več od starega rekorda, pri tem je bil procesor hlajen s tekočim dušikom.

Več o izjemnem podvigu lahko preberete na OC-Lab-u.

41 komentarjev

Vlada ZDA bo uporabljala polno kriptiranje vseh diskov

Slashdot - Zaradi precejšnjega števila pobeglih podatkov s trdih diskov različnih vladnih organizacij, so se v ZDA odločili da bodo diski vseh njihovih vladnih računalnikov od zdaj naprej uporabljali polno enkripcijo diskov. V dokumentih na straneh ameriške vlade so tudi omenjene zahteve in spisek podjetij, katerih izdelki se potegujejo za mesto na diskih vladnih računalnikov.

Namestitev zmagovalnega izdelka bi naj bila največja implementacija katerekoli programske opreme do zdaj, saj naj bi zadevo namestili na več milijonov računalnikov.

Izvorna novica.

73 komentarjev

Podrt hitrostni rekord

Reuters - Ne, niso naredili novega Bugattija in niti nove formule. V Siemensu so hitrostni rekord podrli kar z optičnim kablom. Dosežena hitrost je bila 107 Gb/s (13,375GB/s). Podatke so pošiljali preko 161 km dolgega optičnega vlakna. Siemensu je to uspelo samo z enim vlaknom, kar pomeni, da ni treba razdeliti signala na več vlaken (prihranek na času in predvsem na ceni). Siemens je še napisal, da bodo prvi produkti, ki so zasnovani na tem prototipu, na voljo v nekaj letih. Več v izvorni novici.

39 komentarjev

Bo Intel prevzel nVidio?

Reuters - Reuters poroča, da naj bi Intel v kratkem prevzel nVidio. S tem bi se Intel odločil za podoben korak kot njegov konkurent AMD, ki je poleti prevzel proizvajalca grafičnih kartic ATI. Tiskovna predstavnica Intela govorice o nakupu nVidie ni želela komentirati, medtem ko tiskovni predstavnik slednje ni bil dosegljiv, dodaja Reuters. Po nekaterih špekulacijah naj bi Intel prevzem nVidie napovedal že nocoj.

Več na Reutersu.

47 komentarjev

Uradne cene za Visto so zares tu

vir: Reuters
Reuters - Microsoft je sedaj tudi uradno objavil cene za Visto. Cene v ameriških dolarjih so torej:
- 199/99 za Home Basic;
- 239/159 za Home Premium;
- 299/199 za Business;
- 399/259 za Ultimate.
Prva cena je za polno verzijo, druga za nadgradnjo.



Glede na "pobegle" kanadske cene, sta se "podražili" le Business in Ultimate različica za 30, oziroma 50 dolarjev. Začetek prodaje naj bi ostal nespremenjen: za večje kupce že novembra letos, manjši od januarja naslednjega leta.

Release Candidate 1 pa naj bi bil dostopen vsaj 5 milijonom uporabnikom. Manjše skupine strank so ga že prejele.

24 komentarjev

Po rahlem predahu se boj med Google in Microsoft nadaljuje

več strani - Po rahlem predahu, ki smo ga bili deležni prejšni teden (padec delnic MSFT za 11% ter zaslišanje na evropskem sodišču), se boj med dvema gigantoma nadaljuje. Na dan sta prišli dve novi bojišči.

Začelo se je, ko je Amazon.com po preteku pogodbe z Googlom preselil svoj brskalnik A9.com na Microsoftovo tehnologijo Live.com. Tako je bil na tej strani Google zadnje prisoten v nedeljo, sedaj pa ga ja zamenjal znak powered by Live.com. Več na Reuters.com

Še bolj vroče pa je zaradi novega brskalnika IE 7.0. Konkretno, kamen spotike je majhen kvadratek v desnem zgornjem kotu, ki je namenjen iskanju, znan kot AutoSearch. Problem tiči v tem, da brskalnik privzeto nastavi iskalnik na MSN.com, ki je v Microsoftovi lasti, kar pa Google vsekakor ni všeč. Več na InformationWeek.com

Čudno, da Google še ni opazil, da je privzeta stran na novo inštaliranega operacijskega sistema prav msn.com.

74 komentarjev

Hitrost interneta

Tweak3D - Ko sem šel malo na lov za novicami, sem na Tweak 3Dju opazil novico o gigabitni internetni povezavi za domače uporabnike. Vse kar sem lahko naredil je, da sem se smejal... no, pa nadaljujmo. Pravijo, da optična vlakna morda le niso samo daleč oddaljene sanje, temveč, da se znajo dokaj kmalu pojaviti tudi pri domačih uporabnikih, saj so se, po besedah predstavnika podjetja Optic Solutions, cene optičnih vlaken močno znižale in se še vedno nižajo. Prav tako se širijo tudi proizvodnje zmogljivosti optičnih vlaken. Po njegovih besedah je edino vprašanje v primerjavi optičnih vlaken z kabelskim internetom in xDSLom cena namestitve in ne cena vlaken! Prenos podatkov po optičnih vlaknih pa dosega tudi hitrosti 10 gigabitov na sekundo. Še vedno pa je ta novica novica za od Slovenije razvitejši svet ter za prebivalce območij z večjo gostoto prebivalstva, tako da bomo mi še kar nekaj časa "kleli" počasne Dial-up in ISDN povezve....

13 komentarjev