»

Doom teče v brskalniku

Slashdot - Kultna prvoosebna streljačina Doom iz leta 1993 je doživela mnogo predelav, od kar je njen pogon Id Software izdal pod licenco GPL. Zanimivo predelavo (izvorna koda) je izvedel tudi Alon Zakai, ki je uspel Doom prenesti v JavaScript. V ta namen je C-jevsko izvorno kodo z Emscriptenom, Clangom in Closure Compilerjem prevedel v JavaScript, medtem ko je za video poskrbljeno s HTML-elementom canvas. Vse uporabljene tehnologije so standardne, razen za zvok je uporabil Mozilla Audio Data API.

Sedaj je mogoče igro zagnati v poljubnem brskalniku kar s spleta. Dobro deluje v Firefoxu in Safariju, medtem ko se v Operi in Chromu nekoliko zatika. V prihodnosti bo avtor dodal še možnost trajnega shranjevanja in nalaganja iger, ki trenutno deluje...

23 komentarjev

Emulator x86 v JavaScriptu poganja Linux

CNet - Fabrice Bellard je dokazal, da se da v JavaScriptu že praktično vse. Pogon je namreč že tako hiter, da je Bellard napisal emulator procesorja arhitekture x86 (konkretno 486) brez koprocesorja. Poimenoval ga je JavaScript PC Emulator. K sreči odsotnost koprocesorja ni ovira, da na njem ne bi pognal Linuxa, saj Linux zmore sam emulirati koprocesor.

Bellard pravi, da je projekt izvedel za zabavo, ker so novi pogoni JavaScripta že dovolj hitri, da je z njimi moč početi komplicirane stvari. Kodo je napisal, da se je naučil čim več o optimizaciji za JaegerMonkey (ki je Firefoxu 4) in V8 (ki je v Chromu). S tem emulatorjem bi lahko poganjali stare gre za DOS, izvajali teste hitrosti (benchmark) ali kaj podobnega. Najpomembnejša pa je ugotovitev, da je JavaScript dozorel dovolj,...

16 komentarjev

Izšel Safari 5

OSNews - Apple je izdal novo verzijo svojega brskalnika Safari. Peta inačica brskalnika je brezplačno na voljo za uporabnike Macintoshev in Windows, prenos je že mogoč z domače strani.

Kot je to te dni modno, se Apple hvali s hitrostjo in odzivnostjo brskalnika. Prenovili so pogon Nitro za JavaScript, ki naj bi bil 30 odstotkov hitrejši od predhodnika in tri odstotke hitrejši od Chromovega. Prav tako so dodobra podprli HTML5 z dodatnimi API-knjižicami. Novost je še tehnologija DNS prefetching, ki jo je premierno predstavil Google. Brskalnik po naložitvi strani preišče povezave na strani in pri DNS-strežnikih poizve po IP-naslovih...

46 komentarjev

Google bi napravil Ajax prijazen pajkom

Ideja

Google - Ajax je okrajšava za Asinhroni JavaScript in XML. Gre za skupino tehnik pri razvoju spletnih aplikacij, ki omogočajo izdelavo interaktivnih spletnih aplikacij in dinamičnih strani. Ena večjih pomanjkljivosti Ajax-a je neprijaznost do iskalniških pajkov, ki v imenu Googla, Yahooja in drugih plazijo po spletu in pridno indeksirajo internet. Ti se ne znajdejo najbolje z JavaScript-om in Ajax-om, zato običajno ne uspejo prebrati takšnih strani. Google pravi, da je tu mogoče še marsikaj postoriti.



Zato so pripravili predlog, s katerim želijo doseči, da bi strani z minimalnim trudom za spletne razvijalce iskalniki in uporabniki videli isto vsebino hkrati pa bi se iskalniki lahko povezovali neposredno do Ajax naslovov (in ne statičnih). Zatorej v njihovem predlogu...

15 komentarjev

Java v Linuxu hitrejša

The inquirer - Še en povod za novo sveto vojno bo zagotovo podatek, da v Linuxu Java teče hitreje kot v Windows. Na strani Phoronix so na prenosniku Dell Inspiron 1525 s procesorjem Intel Core 2 Duo T5800 z 2,0 GHz, s 3 GB DDR2-pomnilnika, 250 GB Hitachijevim diskom in Intelovo grafično kartico 965, na katerem so Javo pognajali v operacijskih sistemih Windows Vista Home Premium SP1 in Ubuntu 8.10 s privzetimi verzijami programja (jedro 2.6.27, X Server 1.5), izvedli nekaj testov, ki so dali zanimive rezultate. Pognali so Sunflow Rendering System, Bork File Encrypter, Java SciMark in Java 2D Microbenchmark ter ugotovili, da je Java v Linuxu bistveno hitrejša (tudi do trikrat). Samo v zadnjem testu se je Windows odrezal bolje, kar pripisujejo slabim Intelovim grafičnih gonilnikom za Linux.

27 komentarjev

ECMAScript Harmony

Slo-Tech - ECMAScript, ki je večini razvijalcev bolje poznan pod imenom Javascript, se je že lep čas razvijal v dveh različnih komitejih ECMA standarizacijskega telesa, ki sta imela v svoji preteklosti nadvse lepo določljivo in predvsem ločeno nalogo kako se naj v prihodnosti ECMAScript razvija - EMCAScript 4 naj bi tako v prihodnosti prinesel na splet koncepte in zmožnosti jezikov, ki jih sedaj podpirajo nekoliko bolj konvencionalni jeziki.

Ker pa tako radikalen postopek ne more biti dosežen čez noč se je začel razvijati tudi EMCAScript 3.1, ki naj bi popravil manjše napake in hrošče obstoječe in danes vsem spletnim razvijalcem poznane različice 3.

Ker pa je skupina zadolžena za razvoj ECMAScript 3.1 (sestavljala sta jo Microsoft in Yahoo) hotela z časom vgraditi v jezik določene koncepte, ki bi bili nekompatibilni z četrto različico (razvijali so jo Google, Mozilla, Adobe in Opera), se je pojavilo v odboru trenje, ki bi lahko povzročilo marsikateri sivi las. A se to vseeno ne bo zgodilo,...

8 komentarjev

Ta teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Konec decembra je v Berlinu potekala že 24. hekerska konferenca, bolj znana pod imenom Chaos Communication Congress - 24C3, ki jo prireja nemški Chaos Computer Club. Naslov letošnjega srečanja hekerjev na evropski celini nosi naslov "Volldampf voraus!" ("Full Steam Ahead" oz. poslovenjeno "S polno paro naprej!"). Hekerji so še živi, odprtokodna skupnost "miga" kot še nikoli poprej in internet je še vedno "svobodni" prostor. Utrinke konference bo v strnjeni obliki predstavil Andraž Sraka na Pipinem odprtem terminu v torek, 22.1. ob 19h v Kiberpipi.



Na sredinih Spletnih uricah ob 19h bo Marko Samastur iz Parseka govoril o tem, da JavaScript ni samo orodje za olepšavo spletnih strani, temveč je pravi programski...

1 komentar

JavaScript ugrabljanje

Schneier.com - Kot kaže se nam v bližnji prihodnosti obeta precejšnje število varnostnih težav povezanih z JavaScriptom. V članku JavaScript Hijacking, objavljenem na spletni strani podjetja Fortify Software so namreč trije raziskovalci opisali nov način napada na Ajax spletne aplikacije.

Napad namreč omogoča napadalcu, da prestreže podatke, ki se prenašajo s pomočjo JavaScripta. Prestrezanje je mogoče izvesti s pomočjo tim. JavaScript ugrabljanja (JavaScript hijacking), ki je mogoče zaradi različnih XSS ranljivosti.

Prav tako v našem forumu že poročajo, da se je na internetu znašla koda aplikacije Jitko, ki omogoča samodejno vzpostavitev prikritega omrežja s pomočjo izkoriščanja XSS ranljivosti in JavaScripta. Aplikacijo je na konferenci Smoocon prejšnji mesec predstavil Billy Hoffman, eden izdmed udeležencev konference pa si je zapomnil URL omenjene kode in si kodo presnel ter jo objavil na internetu. Kodo je sicer na zahtevo Hoffmana že umaknil, kljub temu pa jo je mogoče dobiti v...

20 komentarjev

Vzpostavljanje prikritih omrežij s pomočjo XSS ranljivosti in JavaScripta

Slo-Tech - O XSS ranljivostih s(m)o na Slo-Techu že pisali. A kljub temu, da gre za tim. ranljivost na strani spletnega odjemalca, so posledice zlorabe lahko precej drastične.

Raziskovalec Billy Hoffman, znan tudi pod imenom Acidus, je namreč januarja lani na konferenci Black Hat Federal 2006 predstavil prispevek z naslovom Analysis of Web Application Worms and Viruses. V prispevku je predstavil možnosti napadov s tim. spletnimi virusi, ki izkoriščajo XSS ranljivosti ter AJAX tehnologijo.

V soboto pa bo imel Hoffman predavanje na to temo tudi na Smoocon konferenci v Washingtonu.

Na konferenci bo predstavil možnosti vzpostavitve prikritih omrežij (tim. botnetov) s pomočjo izkoriščanja XSS ranljivosti in JavaScripta. Predstavil bo tudi konkreten primer, aplikacijo Jikto, ki omogoča samodejno vzpostavitev prikritega omrežja.

Orodje Jitko se lahko preko okužene spletne strani namesti na uporabnikov računalnik. Po namestitvi lahko orodje izvaja samodejno skeniranje, oz. iskanje...

22 komentarjev

Spletne urice: Kako urediti tabelo z JavaScriptom in kakšno povezavo ima to z Ajaxom?

Slo-Tech - V sredo, 22. novembra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Marko Mrdjenovič predaval, kako urediti tabelo z JavaScriptom in kakšno povezavo ima to z Ajaxom.

Urejanje tabel je nekaj, na kar smo navajeni iz namiznih aplikacij. Ob premiku aplikacij na splet postaja urejanje z JavaScriptom vedno pomembnejše. Kakšne načine urejanja poznamo in kako tako urejanje najlažje implementiramo v naši aplikaciji in preko AJAXa shranimo, nam bo predstavil Marko Mrdjenovič, izkušeni spletni razvijalec ter vodja produkcije pri spletni agenciji Parsek.

6 komentarjev

Spletne urice: Ogrodje malo drugače - Continuations

Slo-Tech - V sredo, 15. novembra, ob 19.00, Vas vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Simon Belak predaval o konceptu Continuations.

Prenašanje stanja in kontrole med stranmi naše aplikacije se zaradi asinhronosti zahtevkov lahko kaj hitro sprevrže v morečo packarijo. Zdi se, kot da se borimo proti jeziku, ko mu znova in znova "od zunaj" tlačimo stanje nazaj. Čeravno sprejeta praksa, pa to ni edina pot. Dovolite, da vam predstavimo "continuations", paradigmo, kjer jezik postane zvesti pomagač pri prenašanju stanja in kontrole.

Simon Belak se je s spletnimi ogrodji intimno seznanil kot razvijalec TurboGears, trenutno pa se prepušča eksotičnim tehnologijam.

1 komentar

Spletne urice: Od česa lahko živijo spletne skupnosti

Slo-Tech - Spletne skupnosti dobivajo vedno večji pomen. Iz BBSov, IRC kanalov, forumov so se razvile v nekaj, kar prinaša nekaterim vedno večji zaslužek.

V sredo, 8. novembra vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Erjavec predaval o možnostih ekonomskega preživetja spletnih skupnosti.

Jure Erjavec je novopečen ekonomist, ki je svojo diplomo posvetil prav spletnim skupnost.

Sledilo bo še krajše predavanje Briana Kinga o novi izdaji brskalnika Firefox, ki se bo nadaljevalo z zabavo ob veselem dogodku v bližnjem lokalu.

11 komentarjev

Nov googlebot vidi v barvah

reddit - Googlov crawler je doživel prenovitev. Brskalnik Lynx je zamenjal za Mozillo, kar pomeni upoštevanje CSS-jev in JavaScripta.
Tako se lahko nadejamo razpozanavnja poudarkov na strani (poleg očitnih prednosti, tudi za relevantnejše razporejanje oglasov), predogledov pri zadetkih in boljšega indeksiranja strani, ki uporabljajo AJAX.

Upoštevajoč Googlovo zanimanje za umetno inteligenco, pa je lahko ta korak tudi znamenje precej radikalnejših sprememb.

9 komentarjev

Spletne urice: Zakaj sem obupal nad AJAXom?

Slo-Tech - Spletne urice vas v sredo, 15. februarja ob 19.00 zopet vabijo v Kiberpipo kjer bo Marko Mrdjenovič imel predvanje z naslovom Zakaj sem obupal nad AJAXom?

AJAX je sredi leta 2005 povzročil enega večjih bumov v spletni tehnologiji. Celo programerji so se začeli zanimati za frontend. Kljub temu pa se zdi, da AJAX ni tako močen, kot se je zdelo na prvi pogled, zaradi omejitev pa se je že pojavilo kar nekaj alternativnih tehnologij s podobno idejo.

Tekom predavanja bomo spoznali, kaj je osnovna filozofija AJAX pristopa, tehnično pogledali, kako se AJAX dejansko izvaja, in preverili alternative. Vse skupaj predstavljeno skozi izjemno subjektivni pogled predavatelja.


Marko Mrdjenovič je absolvent Ekonomske fakultete in vodja produkcije pri podjetju Parsek, kjer deluje že več kot 5 let. V tem času je sodeloval na večini odmevnejših projektov na različnih področjih, od svetovanja do programiranja. V prostem času razvija koščke javascript, flash in html kode ter skrbi za nekaj neprofitnih...

19 komentarjev

Spletne urice: Večuporabniška okolja na spletu

Slo-Tech - V sredo, 9. novembra ob 19:00, vas vabimo v Kiberpipo na šeste spletne urice. O večuporabniških okoljih na spletu bo predaval Boris Miljković - Krokar, Flash razvijalec iz podjetja Parsek.

Bolj natančno bo govora o
  • pojmu večuporabniške izkušnje v vsakdanjem življenju
  • spletu kot orodju za povezovanje uporabnikov
  • evoluciji spletnih aplikacij za povezovanje uporabnikov
  • virtualnih svetovih
  • transformaciji vseh aplikacij v večuporabniška orodja
Vabljeni!

4 komentarji