»

Le nadgradnja BIOS-a je potrebna za dvanajstjedrni Mac Pro iz leta 2009

Apple umetno zahteva nakup novih sistemov

vir: Ars Technica
Ars Technica - Apple je lani predstavil osvežene računalnike Mac Pro, ki so s seboj prinesli nekaj velikih novosti. Med njimi je bila verjetno najzanimivejša podpora dvema šestjedrnima procesorjema, s čimer so uporabniki dobili 12 fizičnih procesorskih jeder. Starejši Mac Pro-ji, izdelani komaj leto prej, v letu 2009, do takšne nadgradnje niso bili upravičeni, saj je uradno niso podpirali. Zgodba je bila podobna še z nekaterimi drugimi lastnostmi, npr. s prenosom zvoka prek priključka mini-DisplayPort, ki je uradno na Mac Pro-jih iz leta 2009 uporaben zgolj kot slikovni izhod.

Zahvaljujoč članu strani in foruma netkas.org se vse to spremeni. Stran netkas.org je sicer zbirališče hekerjev OS X-a ter zbirališče uporabnikov operacijskega sistema na t.i. Hackintoshih, sicer...

14 komentarjev

Apple se umika s strežniškega trga

Te tanke strežnike naj bi zamenjal Mac Pro?

vir: Ars Technica
Ars Technica - Apple je za največje ljubitelje svojih računalnikov, ki so potrebovali še strežnik, ponujal sisteme Xserve, primerne za vgradnjo v strežniške omare (t.i. rack-mount). A že v začetku prihodnjega leta bodo ukinili ponudbo teh strežnikov - sistemi Xserve bodo po osmih letih 31. januarja odšli iz prodaje v večna lovišča. Vse do konca prodaje bodo kupci novih strežnikov deležni običajne enoletne garancije in podpore, kjer bo slednja razširljiva na tri leta, torej do konca januarja 2014. Razlog za ukinitev strežniške linije se skriva v posvečanju izključno domačim potrošnikom.

Po 31. januarju v Cupertinu priporočajo dve rešitvi, če si tako močno želite strežnika, na katerem bo tekel OS X Snow Leopard Server. Nobena od njiju ni popolna, saj Mac Mini v strežniški različici (strežniški OS X ter dva do 500 GB-trda diska, kjer eden zamenja optično enoto) ne ponuja zmogljivosti in...

13 komentarjev

Steam za Mace prispel!

Tudi na Macih

vir: engadget
engadget - Steam je bil za jabolčne računalnike napovedan že za april, a je prišlo do manjše zamude, zaradi česar so pri Valveu datum izida prestavili na 12. maj. Slednji je bil včeraj, Steam pa je zdaj na voljo tudi za OS X. Mnogi so se spraševali, kako bo z izbiro iger, saj je bil sprva potrjen le Valveov pogon Source, na katerem temelji Half Life 2, Counter-Strike:Source, Portal, itd., a težav z izbiro ne bo, čeprav je neprimerno bolj skopa, kot za Windows.

Že ob izidu je namreč na Steamu mogoče kupiti 57 iger. Oziroma kupiti 56, namestiti pa 57. V znamenje praznovanja izdaje za OS X ter velikega števila naslovov igre leta je namreč do 24. maja Portal popolnoma brezplačen, ne le za uporabnike Applovih računalnikov,...

38 komentarjev

Steam prihaja na OS X

Draženje uporabnikov izpred nekaj dni

vir: engadget
engadget - Uporabniki jabolčnih računalnikov, ki radi uživate tudi v dobri igri, imate ob tej novici nedvomno razlog za veselje. Valve, podjetje, ki je ustvarilo celotno serijo Half Life in mnogo z njim povezanih razširitev, tudi Steama, bo del svojega nabora preneslo na Applov OS X. Sprva bodo za OS X predstavili celoten servis Steam, prek katerega mnogi kupujejo legalne in poceni različice iger (brez nadležnega DRM-ja) in predelan pogon Source. Na njem sta recimo osnovani seriji Half Life 2 (s svojimi epizodami) in Left 4 Dead, ki bosta za OS X na voljo istočasno, kot Steam. Izid se bo zgodil v aprilu. Konec leta 2010 se lahko nadejamo tudi izida nadaljevanja miselne prvo-osebne streljačine Portal, ki bo tako prva Valveova igra, istočasno predstavljena za Windows in OS X. Za vse uporabnike Applovih računalnikih, ki...

51 komentarjev

Apple končno predstavil Mac Pro z 8 jedri

AppleInsider - Apple Inc. je včeraj, v sredo, 4. aprila 2007, po tihem dokončno le predstavil svoj namizni računalnik Mac Pro za profesionalce, ki se po novem lahko naroča z vse do osmimi jedri, ki se seštejejo s pomočjo dveh 4-jedrnih Xeonov na osnovi Core arhitekture.

V Apple-ovi spletni trgovini (zaenkrat le v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji, od naslednjega tedna dalje pa dosegljiv tudi v večini večjih evropskih držav; čeprav večina evropskih Apple Store-ov ža kar nekaj časa sprejema prednaročila) lahko tako po novem skonfigurirate Mac Pro delovno postajo s parom 3 GHz-nih Xeonov s kodnim imenom " Clovertown". Tudi novi Xeoni - kot že do sedaj večina iz serije 5xxx - je zgrajena na Core mikroarhitekturi.



V primeru, da boste pri nakupu izbrali 8-jedrne Clovertowne prištejte k osnovni ceni Mac...

26 komentarjev

Nadgrajevanje Mac Pro

AnandTech - Na AnandTechu so šarili po nedavno predstavljeni Applovi delovni postaji. V srebrno ohišje so najprej nameščali pomnilniške module različnih proizvajalcev, ki so povečini dosti cenejši od tistih z jabolčnim blagoslovom, preizkušali so, kako na sistemu tečejo Okna XP, največja poslastica članka pa je zamenjava vgrajenih procesorjev. Ker so se kot ena najuglednejših strani dokopali do testnih primerkov prihajajočih štirijedrnih Xeonov (jedro Clovertown), so dva takšna čipa namestili v Maca namesto standardnih dvojedrnih Xeonov z jedri Woodcrest. Na manjše presenečenje vseh je zadeva delovala brez problemov, performans novih čipov pa niso razkrili, saj jih k molku veže posebna pogodba, ki so jo ob prevzemu testnih...

0 komentarjev

Apple predstavil Mac Pro

Mac Pro

Slo-Tech - Apple-ov prehod na Intelova srca je s predstavitvijo Mac Pro končan. V kateri koli konfiguraciji boste dobili par Woodcrestov (Xeon 5100 – 4 MB L2 in 1.33 GHz FSB), od 2, preko 2.66, do 3 GHz. Mac Pro z dvema 2.66 GHz Xeon 5100, z 1GB RAM-a, GeForcem 7300GT (256MB RAM) in 16x SuperDrive pogonom, bo denarnico stanjšal za 2.499 dolarjev. Na očitke, da gre še vedno za (pre)drage stroje, Jobs odvrača, da podobe Dell-ove postaje stanejo skoraj 1000 dolarjev več.



Najnovejša delovna postaja je na zunaj enaka kot prejšnja, G5. Ohišje se na zunaj ni spremenilo, novosti so...

126 komentarjev

OS X na vašem x86 mlinčku v beta ali "navidezni" verziji

Slo-Tech - Ko je Apple naznanil prehod na Intelove procesorje, se nam je seveda to zdelo vsaj čudno, če ne že nekoliko tvegano. Apple se boji PC platforme predvsem zaradi svojih marž, ki so trenutno občutno višje kot pri PC platformah.
Da je njihov strah upravičen, sem si lahko prebral že v prejšnjem hrvaškem BUGu (10/05 št. 155), kjer so predstavili relativno podrobno opisan postopek, kako spraviti beta verzijo OS X x86 na običajen PC.

Applovo zaščito je uspelo obiti različnim razvijalcem in "razvijalcem". ZDnet je posledično že izvedel krajši primerjalni test med Windows XP in Mac OS X x86 na Toshibinem lahkem prenosniku serije Protege.
Pri tem se je potrebno zavedati, da je OS še v razvojni fazi in zato rezultati niso popolnoma primerljivi. Po drugi strani pa bo kasneje zaščita končnega proizvoda veliko boljša in je vprašanje, če bo kdaj možno izvesti primerjavo končne verzije OSa.

Za bolj previdne, je Wired že objavil, da je XP-je možno tako prilagoditi, da imajo "izgled in občutek"...

24 komentarjev

Prototip novega Netscapa

Google News - Potem ko je Netscape že nekajkrat umrl in dokaj klavrno vstal od mrtvih, se mu nasmih ponovna inkarnacija. Motivacijo mu je dal uspel Firefoxa, ki ga bo v prvem mesecu po prvi uradni različici očitno preneslo čez 10 milijonov uporabnikov.

Novi Netscape, ki ga trenutno uporabljajo le beta-preskuševalci, bo prinesel veliko novosti. Najpomembnejša je prava mala revolucija, saj bosta na voljo kar dva prikazovalnika spletnih strani; privzet bo Firefoxov Gecko, na voljo pa bo tudi Internet Explorerjev. Izjemno uporabno, tudi za ustvarjalce spletnih strani, vendar zaenkrat ta možnost deluje samo v okolju Windows.

Novi Netscape bo nasploh povsem prenovljen. Uporabniški vmesnik bo zelo zelen in za razliko od asketskega Firefoxa natrpan, podobno kot pri Operi. Operemljen bo z novim orodjem za izpolnjevanje obrazcev, prikazoval pa bo tudi novice RSS, tako v spisku kot tudi v tekočih izpisih. Datum izida še ni znan, AOL pa z novim brskalnikom seveda cilja predvsem na večji uspeh...

45 komentarjev