»

Svoboda govora v EU?

Reuters - Kot poročajo na Reutersu, je evropski komisar za pravosodje Franco Frattini izrazil prepričanje, da bi morala EU sprejeti zakonodajo, ki bi omogočala blokiranje iskanja načrtov za izdelavo bomb na internetu. Prav tako je Frattini mnenja, da bi morali ponudniki dostopa onemogočati dostop do spornih spletnih strani, ki objavljajo načrte za izdelavo bomb.

Verjetno za začetek. Če bomo namreč blokirali dostop do načrtov za izdelavo bomb, bi lahko blokirali še dostop do načrtov za izvedbo miselnih zločinov, kajne?

37 komentarjev

Hawking izkusil breztežnost

Washingtonpost - The Washington Post piše o nedavni izkušnji enega najbolj znanih astrofizikov na svetu, Stephena Hawkinga, ki je med drugim postal zelo slaven tudi zaradi svojih poljudnoznanstvenih literarnih del. Nepokretnega znanstvenika so predvčerajšnjim vkrcali na Boeing 727, s katerim je po standardnih astronavtskih metodah pikiral in se dvigal nazaj v višine, vmes pa občutil navidezno breztežnost. Stephen je kasneje izjavil, da je bil polet čudovit in da bi ga z veseljem ponavljal do onemoglosti, za konec pa je dodal: "Vesolje, prihajam!" Izvorna novica.

31 komentarjev

Microsoft je največji proizvajalec (deloma) odprtokodne programske opreme?

Slashdot - WindowsForDevices poroča o novi različici sistema Windows CE 6.0, ki ji je, poleg vrste zanimivih novosti, priložena tudi izvorna koda jedra. Koda je na voljo pod Microsoftovo Shared Source licenco (ki je podobna BSD licencam), kar pomeni, da lahko z njo razvijalci počnejo ogromno reči (čeprav razširjanje spremenjene kode v komercialne namene še ni ena od njih).

Odlične poteze Microsofta, ki so dolgo veljale za "sanjanje svinje o koruzi", se v zadnjem času kar vrstijo. Delno odprtje Office XML standardov, podpora OpenDocument, popuščanje pri sistemski integraciji z Windows Vista...

Kdo je kriv? Pa ja ne konkurenca?

26 komentarjev

Microsoft popustil razvijalcem varnostne programske opreme

Slashdot - Washington Post poroča, da je Microsoft klonil pod pritiskom razvijalcev varnostne programske opreme ter evropskih komisarjev.

Tako bodo sedaj programi lahko zaobšli t.i. "PatchGuard", ki bi naj preprečeval spreminjanje Windows kernela ter tako poskrbel za varnost. Pri Microsoftu so obljubili, da bodo poskrbeli za API, ki bo dovolil dostop do Windows kernela ter tudi da bodo onemogočili Windows Security Center, da se uporabniki ne bi zmedli ob večih opozorilih o varnosti sistema. Prav tako bodo dovolili drugim razvijalcem, da na pozdravni zaslon Windows Vista dodajo povezave do svoje programske opreme poleg Microsoftovega One Care paketa.

Podrobneje na Slashdot in Washington Post.

Komaj čakam da mi bo Symantecov softvare po kernelu rovaril... spet.

32 komentarjev

Windows Vista, podrobnosti nove licenčne pogodbe in datum izida

Slashdot - Windows Vista Team so na svojem Blogu objavili podrobnosti nove licence za Windows Vista.

Med drugim bomo lahko prenesli licenco novih Windows-e na drug računalnik samo enkrat (pomnimo, da že menjava matične plošče pomeni nov računalnk). Dosedanja licenca Windows XP home in professional nam dovoljuje neomejeno menjavo, v kolikor smo sistem prej odstranili iz naprave kjer je bil prej nameščen.

V nadaljevanju tudi pravijo, da bo sistem vsake toliko časa preko Windows Update preverjal, če so upoštevani pogoji licence, prav tako lahko sistem zahteva da si potegnemo najnovejšo različico programa za preverjanje in podobno. V kolikor tem pogojem ne bo zadoščeno bo program omejil določeno funkcionalnost operacijskega sistema.

Tako kot pri ostalih Microsoftovih izdelkih pa bodo raztegnili garancijo iz dosedanjih 90 dni na celo leto.

Zadnja pomembna novost pa je tako imenovana "Software Protection Platform"-a, ki v primeru, da program ugotovi, da je naša kopija operacijskega sistema...

253 komentarjev

Windows Vista RC2

CNet - Izšla je najbrž zadnja preizkusna različica prihajajočih Oken, natančneje Release Candidate 2. Točen datum izida končne verzije še vedno ni potrjen, Microsoft komentira, da gre zaenkrat še vse po načrtih. Pravijo, da je njihova prioriteta kvaliteta, tako da ne bodo odlašali z zavlačevanjem, če se izkaže, da Vista še ni popolnoma pripravljena. V najboljšem primeru se bodo večja podjetja z Mahjongom zabavala že novembra letos, do januarja 2007 pa naj bi bila nova Okna na voljo tudi vsem ostalim. O izidu RC2 poročata Gizmodo in CNet, vsi navdušenci ga lahko snamete z uradne strani.

Stepni Volk -- hvala, da si nas obvestil.

68 komentarjev

Microsoft objavil API-je

The Register - Microsoft je v svoji knjižnjici MSDN končno -- po zahtevi sodišča, seveda -- razkril API-je za nemalo svojih tehnologij ('približno' 272). Kakor se sliši utopično, pa razvijalce na trda tla postavi dejstvo o nedodelanosti, hroščatosti in nepopolnosti dokumentacije. Po besedah nemalo razvijalcev je dokumentacija v takšni obliki marsikomu praktično nekoristna -- po besedah Henka Devosa pa to celo nenamerno. Zaradi svojih prepričanj sodil o tem bom ne. Klik!

3 komentarji