»

Rolls-Royceov turbopropelerski motor žene vodik

Rolls-Royce - Rolls-Royce je v navezi z easyJetom izvedel statični preizkus turbopropelerskega motorja, ki ga je poganjal vodik. Gre za prvi eksperiment te sorte, ki mu bodo sicer v kratkem sledili tudi drugi proizvajalci, toda do potniških letal s takšnim pogonom nas loči še najmanj desetletje.

Medtem ko na področju transporta po tleh trenutno poteka živahna tekma v elektrifikaciji vozil, pa so zrakoplovi zahtevnejši izziv. Električne baterije imajo namreč zdaleč prenizko gostoto energije, da bi jih bilo smotrno vgrajevati v večja letala. Ena od alternativ bi bil lahko vodik, ki ga je mogoče prav tako kuriti v turbinskih motorjih, pri čemer namesto ogljikovega dioksida nastaja v glavnem voda. Pri Rolls-Royceu so sedaj s podporo prevoznika easyJeta predelali primerek svojega proslavljenega turbopropelerskega motorja AE 2100-A, da namesto kerozina golta vodik. Preizkus je bil po besedah pristojnih popoln uspeh, kljub temu ne poznamo podrobnosti, denimo razvite moči ali porabe. Naslednji kandidat...

54 komentarjev

Konec naftne ere? Na Kitajskem korak pred rojstvom prve umetne zvezde

vir: scmp.com
scmp.com - Kitajski znanstveniki so v laboratoriju uspeli ustvariti plazmo, katere temperatura je kar za trikrat presegla temperaturo v jedru našega sonca, poroča South China Morning post. Po domače povedano, Kitajci so korak pred ustvarjenjem "umetne zvezde", ki bi teoretično lahko nadomestila vse druge vire energije. Gre seveda za tehnologije nuklearne fuzije, ki je do sedaj bolj ali manj veljala za znanstveno fantastiko.

In kaj so Kitajci pravzaprav storili? V reaktorju v obliki krofa, ki so ga poimenovali Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), so segreli vodikov plin na temperaturo približno 50 milijonov stopinj Celzija (za primerjavo, srce sonca žari s temperaturo 15 milijonov stopinj Celzija). Dosežek kitajskih znanstvenikov...

130 komentarjev

Apple patentiral gorivne celice za Mace

Slo-Tech - O gorivnih celicah, ki z nadzorovanim spajanjem vodika in kisika v vodo proizvajajo električno energije, običajno govorimo kot o možnosti za pogon avtomobilov, a z njimi lahko poganjamo katerokoli napravo, ki potrebuje električno energijo. Tudi pametne telefone in prenosne računalnike, kar je pravkar patentiral Apple.

O gorivnih celicah v domači elektroniki se je resneje začelo govoriti lani, ko je podjetje Intelligent Energy začelo sodelovati z Applom na tem področju. In res so letos presenetili z modifikacijo iPhona 6, ki ima konvencionalno baterijo in gorivno celico, kar mu omogoča teden dni delovanja. Telefon je od zunaj povsem enak serijskim modelom, le majhne reže ima na...

31 komentarjev

CES 2015: Mercedes-Benz predstavil avtomobil prihodnosti

Slo-Tech - CES sicer pomeni Consumer Electronics Show, a ni omejen le na domače igračke, ki jih lahko priključimo v elektriko. Avtomobili so dandanes pravi mali superračunalniki na kolesih, in tako je Mercedes-Benz danes na CES-u pokazal prihodnost avtomobilov. Prihodnost se imenuje F015.

Če gre soditi po delujočem prototipu, bodo avtomobili prihodnosti pametni v vseh pogledih besede: vozili bodi sami, povezani bodo v internet, uporabljali bodo kombinacijo vodika in električne energije, pa tudi videti bodo precej futuristično.

F015 je tak primer. Proizvajalec se rad pohvali, da so njegove emisije toplogrednih plinov nič, a seveda tudi energija, ki jo točimo vanj, ni zastonj....

47 komentarjev

Napredek pri razvoju gorivnih celic na Univerzi v Ljubljani

Shema kemijsko modificiranega nanokatalizatorja na osnovi platine in organskih molekul. V ozadje je graf, ki prikazuje izjemno stabilnost PEM gorivne celice pri pogojih zaganjanja oz. ugašanja. Vir: FKKT.

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo - Boštjan Genorio s Katedre za anorgansko kemijsko tehnologijo in materiale Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani (UL FKKT ATM) je kot prvi avtor skupaj s sodelavci z Argonne National Laboratory (ANL) v ugledni reviji Angewandte Chemie (faktor vpliva 11,8) objavil znanstveni članek o izjemno obstojnem kemijsko modificiranem nanokatalizatorju na osnovi platine in organskih molekul, ki bi lahko bil kmalu v uporabi v komercialnih gorivnih celicah.

Opisali so nanokatalizator za protonsko-izmenjevalne membranske (PEM) gorivne celice. Eden izmed problemov gorivnih celic je namreč poleg visoke cene tudi kratka življenjska doba, ki ne zadošča potrebam industrije, da bi lahko prišle v množično uporabo....

25 komentarjev

Odkritje s področja gorivnih celic

preprosta gorivna celica

vir: Wikipedia
Nature - V reviji Nature Materials so objavili članek raziskovalcev dr. Boštjana Genoria (Laboratorij za elektrokemijo materialov na Kemijskem inštitutu in FKKT UL) in dr. Dušana Strmčnika, (Argonne National Laboratory, ZDA), ki sta skupaj s sodelavci oblikovala in razvila nov selektivni katalizator za nizkotemperaturne gorivne celice s protonsko izmenjevalno membrano (PEM FC).

Pri oksidaciji (gorenju) goriva nastajajo toplotna energija, voda in ostali produkti, odvisni od vrste goriva. V gorivnih celicah pa se s pomočjo katalizatorjev kemične reakcije izvajajo nadzorovano, pri njih pa poleg toplotne energije nastaja tudi električna energija. Gorivne celice se med seboj razlikujejo po tem s kakšnim gorivom jih...

2 komentarja

Bloom Box

Velike enote, ki napajajo eBay

vir: engadget
engadget - Bloom Box nam bo v prihodnosti morda omogočil odklop iz električnega omrežja, saj je pravzaprav elektrarna v malem. Je delo K.R. Sridharja, ki je pred tem razvijal gorivne celice za NASA-o, ki delujejo v obratni smeri ob običajnih gorivnih celic. Omogočale so namreč proizvodnjo kisika na Marsu, a so postale neuporabne po odpovedi poletov na Mars.

Gospod Sridhar se je zato usmeril na potrošniški trg. Obrnil je postopek in izdelal običajno gorivno celico, ki s pomočjo kisika in goriva (do sedaj v veliki večini primerov vodik) in primerne aparature proizvaja električno energijo. Glavna prednost Bloom Boxa je prav neodvisnost od vodika, saj lahko poleg kisika kuri mnogo bolj dostopne surovine, med katere spada večina...

63 komentarjev

Sto let Haber-Boschevega postopka

Haberjev pilotni reaktor za pridobivanje amoniaka

Heise - Pred točno sto leti, 14. septembra 1909, sta nemška kemika Fritz Haber in Carl Bosch, vložila zahtevek za podelitev patenta za pridobivanje amoniaka po postopku, ki se danes imenuje Haber-Boschev postopek. Gre za izjemno pomemben postopek, ki je revolucioniral pripravljanje gnojil in pridobivanje razstreliv. Prve korake na tem področju je napravil Haber, BASF pa je postopek kupil in dodelil Boschu, ki ga je priredil za masovno proizvodnjo.

Narava je namreč z dušikom še enkrat več pokazala svoj smisel za ironijo. Ta nereaktiven element je neobhodno potreben za uspevanje rastlin, naša atmosfera sestoji iz 80 odstotkov dušika, a ga v elementarni obliki...

18 komentarjev

Mikroreaktorji za pridobivanje vodika

Slashdot - Mikroreaktorji za pridobivanje vodika se uporabljajo za predelavo organskih goriv kot sta metanol in propan v vodik, ki se ga nato uporablja v gorivnih celicah. Področja uporabe so predvsem pridobivanje goriva za potrebe vojske ali pa za potrebe manjših naprav.

Ekipi znanstvenikov z univerze v Ilinoisu je sedaj uspelo izdelati keramičen mikroreaktor, ki lahko deluje pri visokih temperaturah - do 1000 stopinj Celzija in je po besedah izumiteljev precej učinkovitejši od ostalih podobnih izdelkov. Cilj pa je izdelava mikroreaktorja, ki bi bil sposoben pridobivati vodik iz goriv kot je bencin ali dieselsko gorivo. Tako bi lahko prišli do vodika za gorivne celice kar na lokalni bencinski črpalki. Zainteresirani si lahko preberete izvirno novico, tisti tehnično bolj podkovani pa širši opis tehnologije.

11 komentarjev

Mini plinski motor

Daily Tech - Trenutno so gorivne celice najbolj realen predvideni naslednik baterij, morda pa se jim bo v bližnji prihodnosti pridružil že kak zanimiv izum za pridobivanje električne energije. Na ameriški univerzi MIT so naredili koncept zelo zanimivega stroja -- pomanjšanega motorja na plinski pogon s turbo polnilnikom. Zadeva ne izgleda kot tipičen avtomobilski motor, a je po principu delovanja zelo podobna, izdelana pa je iz posebnih mikrostruktur, s pomočjo katerih je možno zmanjšati dimenzije na velikost, uporabno za vgradnjo v prenosne naprave. Delujoč prototip bodo poskusili izdelati do konca letošnjega leta, projekt pa je zelo resen in ima najverjetneje svetlo prihodnost, saj ga financira...

15 komentarjev

Prenosniki z gorivnimi celicami za 20 ur

The inquirer - Japonskemu izdelovalcu elektronike Casio naj bi s pomočjo novih materialov iz trdnega polimera uspelo zmanjšati gorivne celice za skoraj 90 odstotkov v primerjavi s trenutno konkurenco.

V Casiu obljubljajo, da naj bi prenosni računalniki s tovrstnimi gorivnimi celicami, kjer se iz metanola ločuje vodik, zdržali 20 ur do naslednjega polnjenja.

Casio naj bi gorivne celice predstavil že letos.

15 komentarjev

Vse najboljše, ENIAC

News.com - Februarja praznuje šestdesetletnico en prvih elektronskih digitalnih računalnikov, ENIAC. Računalnik se je uporabljal do leta 1955, predvsem za potrebe vojske, saj je med drugim opravljal izračune, potrebne za izdelavo vodikove bombe.

ENIAC je bil pravi monstrum, tehtal je namreč 27 ton ter zavzemal 167 m2. Med drugim ga je sestavljajo 17.468 elektronk, 7.200 didod, 1.500 relejev, 70.000 uporov in 10.000 kondenzatorjev. Poraba? Malenkostna, le 150 kW električnega toka. Podatke se je vnašalo s posebnimi luknjanimi karticami. Opravil je lahko takrat revolucionarnih 5.000 preprostih računskih operacij na sekundo. Za računanje je...

42 komentarjev

Toshiba predstavlja nove gorivne celice

Neowin - Po besedah Neowin.net bosta obstajala dva modela. Oba bosta velika za približno en paket žvečilnih gumijev, razlika pa bo v zmogljivostih.

Močnejši brat, 300mW model, bo 'popil 10 mililitrov metanola, z enim polnjenjem pa bo to zadostovalo za kar 60 ur predvajanja glasbe z mp3 predvajalcem, osnovanim na trdem disku (iPod, Creative Zen in njima podobna druščina).

V mlajšega bratca boste lahko nalili 3,5 mililitra metanola, ker je dovolj za 100mW moči, to pa zadostuje za še vedno osupljivih 35 ur predvajanja glasbe na enakem sistemu, kot je opisan zgoraj.

45 komentarjev

Nova tehnologija gorivnih celic

PC World - V Meritu, Inštitutu za materiale in energijo v Tokiu, so objavili, da končujejo razvoj nove vrste gorivnih celic, ki naj bi bile po njihovih trditvah kompaktnejše in močnejše v primerjavi s konkurenčnimi izdelki.

Klasične gorivne celice uporabljajo kot glavno gorivo metanol, znanstveniki pri Meritu pa so se odločili, da bodo raje namesto tega uporabili natrijev borohidrid. Po trditvah znanstevikov bi naj imela uporaba te snovi v primerjavi z metanolom nekaj pomembnih prednosti. Najpomembnejša je, da ustvarijo približno štirikrat toliko energije na isti površini kot klasične DMFC celice. Prav tako se razlikujejo tudi nekateri materiali, ki sestavljajo celico, npr. uporaba nikljeve zlitine za anodo. Pomembno pri tem je to, da so ti materiali cenejši od tistih v DMFC celicah in tako pade cena tudi celotni napravi.

Po izdanih podatkih bi naj njihova gorivna celica merila 80x84x3 mm in bila zmožna pridelati 20 W moči, dovolj za en prenosni računalnik z zelo nizko porabo. Prav tako so...

7 komentarjev

Nadomestek navadnih baterij - metanolne gorivne celice

Slo-Tech - Razvoj baterij kot predmetov, ki shranjujejo energijo oziroma jo "proizvajajo", se očitno le odvija nekoliko hitreje, čeprav že dolgo nismo zasledili nobene konkretne inovacije, ki bi bila dovolj majhna, močna in poceni.

Toshiba je pred kratkim razvila nove gorivne celice, ki delujejo na metanol, kar po domače pomeni, da, ko se "baterija" izprazni, zopet napolnimo rezervoar z metanolom, kar je nadvse uporabno, saj pomeni, da nimamo nič več dolgotrajnega poljnjenja.

Zaenkrat je podala Toshiba naslednje podatke o novem izdelku:
  • Masa: 8,5 g
  • Moč: 100 mW, (kar zadostuje za poganjanje MP3-predvajalnika),
  • Kapaciteta: naprimer 20 ur delovanja MP3-predvajalnika,
  • Uporaba: Dovolj majhna in lahka,...

18 komentarjev

Toshiba in metanol

SiOL - Zadnjič smo pisali o prenosnikih, ki jih bo hladil metanol, danes pa pišemo o prenosnikih, ki jih bo taisti alkohol poganjal. Toshiba je namreč izdelala prototip pogonske celice, ki naj bi s prostornino 50-ih kubičnih centimetrov pokrbela za nemoteno delovanje računala vsaj pet ur. V celici se bo metanol razgradil in s tem proizvajal povprečno 12 W do maksimalno 20 W moči. Medtem ko so dandanašnji prototipi veliki kot hišna opeka, bodo v prihodnosti v velikosti namiznega glodalca. Več si preberite na SiOL-u. Zahvala Tody-ju!

1 komentar

Gorivne celice

MSNBC - Gorivne celice, ki bodo nekoč morda izpodirinile baterije in akumulatorje v elektronskih napravah so vedno bližje dejanski uporabnosti. O tej iznajdbi smo že pisali, a do sedaj so se zadeve že precej spremenile.

Gorivne celice proizvajajo elektriko s preprosto kemično reakcijo alkohola metanola. Kemična reakcija poteka iz metanola in nekaj drugih snovi, nastajajo pa elektroni, protoni, ogljikov dioksid in voda. Protoni izhajajo iz celice skozi posebno membrano, elektroni stečejo po žicah in ustvarijo električni tok, vode je samo kapljica na dan in izhlapi, ogljikov dioksid pa se izloči v zrak.

Gorivne celice se že uporabljajo recimo v avtomobilih, bolnišnicah in drugih strokah, toda le-te celice so velike kot pralni stroji oziroma kot počitniške prikolice, podjetje MTI Micro, ki vključuje tudi podjetji Casio in Motorola, pa se z okoli 45 zaposlenimi ukvarja z minituarizacijo teh naprav. Optimistično napovedujejo, da bodo prve take celice pripravljene na prodajo leta 2004. Več o tem...

21 komentarjev