»

Novartis razvija pametne tablete s čipi

vir: Reuters
Reuters - Švicarski farmacevtski velikan Novartis razvija nov sistem pametnih tablet s čipi, ki se uradno imenuje Ingestible Event Marker (IEM) in bi naj bil po optimističnih napovednih na tržišču že sredi leta 2012. Tehnologijo jim pomaga razvijati kalifornijsko podjetje Proteus Biomedical, Novartis pa je napovedal investicijo v višini 24 milijonov dolarjev za zagotovitev licence za to tehnologijo. Ideja je preprosta.

Tableta bo imela poseben mikročip, ki se bo aktiviral v kislem okolju - to je v želodcu. Nato bo zbiral ključne parametre, kot so srčni utrip, telesna temperatura, premikanje telesa in podobno. Ti...

24 komentarjev

Najdražja in najbolj geekovska voščilnica

CNet - Počasi boste morali, če seveda uporabljate papirno klasiko v povezavi s polžjo pošto, izbrati novoletne voščilnice in izklesati izbrane verze. Pri slednjem se boste morali opreti nase in svojo geekovstvo izraziti z lastnimi domislicami (pisanje dvatisočdesetega v heksu ne šteje za izvirno zamisel), medtem ko lahko geekovske voščilnice najdete tudi kod drugod.

CNET piše o voščilnici, ki jo gre poslati geekom, ki imajo že vse. Potrebščine obsegajo šeleshamer, navadni papir, odsluženi (a ne pokvarjeni!) iPhone in aplikacijo Bauble. Rezultat, ki so ga poimenovali najdražja božična voščilnica, je prikazan na posnetku.

15 komentarjev

Bluetooth praznuje 10. obletnico

PC World - Pri organizaciji SIG so včeraj opozorili, da tehnologija Bluetooth (oziroma Modri Zob™ v klenem slovenskem jeziku) praznuje 10. obletnico. Začetki Bluetootha torej segajo v leto 1998, vendar se proizvodi, ki so uporabljali brezžično, na radijskih valovih osnovano povezljivost, niso pojavili vse do leta 2000. Čeprav Bluetooth ne omogoča povezovanja naprav čez velike razdalje (od 1 do 100 m, odvisno od močnostnega razreda), pa si predvsem na področju mobilne telefonije skoraj ne moremo več predstavljati življenja brez njega. Poleg industrije mobilne telefonije, ki je v največji meri posvojila Bluetooth, pa Modri Zob lahko najdemo na praktično vseh elektronskih napravah, ki jih moramo ali si jih vsaj želimo (brezžično) povezovati z drugimi napravami (npr. osebni in prenosni računalniki, printerji, digitalne kamere, igralne konzole). Po podatkih oragnizacije SIG, ki skrbi za razvoj in licenciranje tehnologije Bluetooth, je bilo od njenega komercialnega rojstva leta 2000 prodanih več...

12 komentarjev

Vohunska kamera za slabega prešerna

Gizmodo - James Bond je bil vedno znan po svojih visokotehnoloških igračkah, s pomočjo katerih je zlikovcem izprašil riti, žal pa je za te igračke držalo enako, kot za njegove avtomobile in dekline. Na filmu so izgledale prekrasno in zabavno, a če si jih hotel imeti v resničnem življenju, si potreboval dovolj denarja. Vsaj do nedavnega, ko se je pojavila poceni izvedenka ključne vohunske napravice - prenosnega fotoaparata.Danes si lahko tako za slabega tolarskega tisočaka privoščite tole. Gre za majhno digitalno kamero, sposobno zajemanja videoposnetkov in fotografij v ločljivosti 640x480, ki je...

30 komentarjev

4-gigabajtna miniSD kartica

vir: Gizmodo
Gizmodo - Nekoč so tisti z obilnimi potrebami po kapaciteti v svoje fotoaparate in ostale naprave tiščali majhne trde diske, zakamuflirane v ohišja pomnilniških kartic, ki so bili tudi pasje dragi in občutljivi, a tehnološki razvoj je zmanjšal razloge za takšno početje. Današnje kartice so na voljo v najrazličnejših oblikah in kapacitetah, tako da se vsak mesec podre tudi kak rekord. Sandisk je recimo ravno predstavil mini SecureDigital kartico, na katero lahko spravimo kar 4 gigabajte podatkov, žal pa ni popolnoma kompatibilna s starimi izdelki istega formata. Prehod na večje kapacitete (do 32 GB) je namreč zahteval novo specifikacijo, ki so jo označili s številko 2.0, nove kartice pa brez posodobitve firmwara ne bodo delovale na starih napravah, so prepričani pri Gizmodu.

3 komentarji

B&O hi-tech škatlica za tablete

vir: Gizmodo
Gizmodo - Bralci Slo-Techa so v povprečju precej mladi oz. so v fazi življenja, ko jim zdravje (še) ne povzroča pretiranih problemov, a ob trenutnih trendih previdnost ni odveč. Sladkorna bolezen je zelo razširjena, tu je še kopica drugih modernih obolenj, pa tudi, če se vsemu izognejo, pravim geekom vedno preostane CTS. Počasi bomo morali vsi, tako kot danes dedki in babice, s sabo nositi majhna prenosna skladišča najrazličnejših tablet, na srečo pa je tehnologija tu, da nam pomaga.

Običajne plastične škatlice za shranjevanje tablet so preteklost, Bang & Olufsen je namreč predstavil napredno tehnološko igračko z enako funkcijo. Stvar je opremljena z LED diodo, ki sveti zeleno, če smo pridno papcali tabletke, sicer pa se spremeni v rumeno in rdečo, ima pa tudi Bluetooth, s pomočjo katerega lahko pošlje signal na PC ali...

10 komentarjev

Tomy Life Box

Slo-Tech - Za vse, ki s svojim denarjem (tako kot jaz) na čase ne znajo ravnati popolnoma racionalno, je varčevanje zelo koristen koncept, a kaj, ko nas zanj nihče ne motivira. Minimalni odstotki, ki nam jih izplačajo banke, če pri njih hranimo denar, so redko omembe vredni, zato so japonski izumitelji pripravili zelo zabavno napravico, ki naj bi bolj efektivno motivirala potencialne varčevalce. Gre za šparovček, v katerega je vgrajen slabo desetletje star koncept virtualnega hišnega ljubljenčka (Tamagoči!), seveda s preobratom - za zagotavljanje kvalitetnega življenja pikslaste živalice je treba v...

7 komentarjev

POT: Poškodbe pri delu z računalnikom

Kiberpipa - So vas roke že kdaj bolele po dolgotrajnem tipkanju? Imate trd vrat in neprestano bolečine v hrbtu? Ali vas je samo strah, da boste nekoč zaradi česa naštetega trpeli? To ni reklama, je vabilo na predavanje o poškodbah pri delu z računalnikom. Tina Kogoj bo poleg poučnih vsebin tudi odgovarjala na vaša vprašanja ter vam svetovala glede vaših navad.

V torek, 16.11., ob 19. uri v Kiberpipi.

12 komentarjev

Nov članek: Poškodbe pri delu z računalnikom, 2. del

Slo-Tech - Tina Kogoj je spisala še drugi del članka, ki svari pred zahrbtnostjo računalnikov. V prvem delu je opisala različne vrste težav, ki se pojavljajo pri delu z omenjenimi ničvredneži, v drugem pa obljublja načine za varnejše delo z njimi. Če se katero izmed vaših početij pri uporabi računalnika nahaja v prvem članku, vam drugega toplo priporočamo, ker vas lahko reši bolečin, slabe volje, odvečnih kilogramov in vrtoglavice.

Če članek preberete v naslednje pol ure, vam kmalu podarimo še brezplačni drugi del članka o vodnih blokih.

12 komentarjev

Nov članek - Poškodbe pri delu z računalnikom

Slo-Tech - V roki držite miško. Z desnim kazalcem se premikate po dotični spletni strani in berete ravno to novico. Začutite nenadno ostro bolečino v desnem zapestju, ki popusti čez tri sekunde. Rečete si "ah, saj ni nič" in nadaljujete z delom.

Resnica zna biti popolnoma drugačna. Ravno zato je Tina Kogoj za vas napisala prvega od dveh delov članka, ki opisujejo simptome poškodb pri delu z računalnikom ter načine, kako se jih rešiti. Za vse, ki za računalnikom preživite ne ravno neznatno količino časa, je članek več kot priporočljivo branje.

Nastavi stol. Popravi držo. Zravnaj se, zaboga, in -- klikni. [:D]

37 komentarjev