»

ARNES dobil nov superračunalnik

Arnes - ARNES je dobil nov superračunalnik, ki je trenutno najzmogljivejši v Sloveniji. Svojo superračunalniško gručo so nadgradili, tako da sedaj ponuja novih 4256 jeder (170 TFLOPS) in 48 grafičnih procesorjev Nvidia V100s (350 TFLOPS). Imajo 62 procesorjev AMD Epyc 7702P (64 jeder) in 24 procesorjev Epyc 7272 z 12 jedri, ki pa imajo po dve grafični kartici Nvidia V100s. Na diskovnem polju je 3 PB prostora na diskih in 320 TB na SSD-jih (bruto), na voljo pa je še 18 TB pomnilnika. Novi superračunalnik je na voljo tudi raziskovalcem, saj je del vseslovenskega omrežja SLING.

Superračunalniki so v moderni znanosti in inženirstvu čedalje pomembnejši. Uporabljajo jih tako pri algoritmih globokega učenja oziroma umetni inteligenci kakor pri "običajnejših" problemih v računski kemiji, fiziki osnovnih delcev, meteorologiji, prometu, biomedicini in biologiji (npr. v kriomikroskopiji), mehaniki, obdelavi velikih količin podatkov (big data) itd. V preteklosti so bile računske kapacitete v...

73 komentarjev

Nova Nvidiina pošast Tesla K80

Slo-Tech - Nvidia je predstavila grafično kartico Tesla K80, ki je njihov najhitrejši izdelek doslej. Kot lahko razberemo iz oznake GK210-Duo, gre v resnici na istem vezju za dva čipa GK210. S tem je približno dvakrat hitrejša od predhodnika Tesla K40, ki ima podoben čip GK110, a relativno varčnejša.

Tesla K80 ima skupaj 4992 jeder, 416 teksturnih enot (TMU) in 96 ROP. za paralelno računaje CUDA, s čimer je približno 10-krat hitrejša od najboljših centralnih procesorjev ta hip. Kartica ima 24 GB pomnilnika s prepustnostjo 480 GB/s prek dvokanalnega 384-bitnega vmesnika, kar je največja količina pomnilnika med karticami doslej. Tesla K80 zmore 2,9 teraflop/s v dvojni natančnosti in...

25 komentarjev

V Sloveniji nov superračunalnik

Slo-Tech - Slovenija je včeraj dobila nov superračunalnik, katerega računski cikli bodo na voljo za zakup tudi manjšim podjetjem v oblaku (High Performance Cloud Computing). Podjetji IBM in Arctur sta postavili nov superračunalnik po IBM-ovem standardu iDataPlex, tržil pa ga bo Arctur. Projekt je bil vreden dva milijona evrov, delno pa ga je sofinanciralo Ministrstvo za gospodarstvo v okviru javnega razpisa, ki se izvaja v okviru operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007 - 2013.

Njegova zmogljivost je 10 teraflopov na sekundo, v prihodnosti pa naj bi jo povečali na 25 teraflopov na sekundo, s čimer se bo uvrstil na rep svetovne lestvice 500 najzmogljivejših superračunalnikov. IBM je leta 2008...

15 komentarjev

Nova lestvica superračunalnikov, Slovenci 201.

Razporeditev superračunalnikov po državah

BBC - Ponovno imamo pred seboj osveženo lestvico petsto najhitrejših superračunalnikov na svetu, ki so jo predstavili v Hamburgu na konferenci ISC (International Supercomputing Conference). Večjih pretresov ni bilo, saj na 35. lestvici še vedno prepričljivo vodijo ZDA, se pa povzpenja Kitajska.

Na prvem mestu vztraja Jaguar, ki ga imajo v ameriškem Oak Ridge National Laboratory in zmore 1759 teraflopov na sekundo. Sestavljajo ga AMD-jevi šestjedrni Opteroni, ki jih poganja Linux. Na drugem mestu imamo novinca z imenom Nebulae, ki deluje v Nacionalnem centru superračunalnikov v kitajskem mestu Šendžen. S 120.640 jedri zmore 1271 teraflopov na sekundo. Na tretje mesto je padel ameriški Roadrunner s 1042 teraflopi na sekundo.

Prvikrat se je zgodilo, da imajo Kitajci dva računalnika...

36 komentarjev

Japonska vlada zaenkrat brez superračunalnika

TG Daily - Finančna kriza očitno ne pozna meja, saj je udarila tudi po že zastavljenih državnih projektih. Japonska vlada je načrtovala izgradnjo povsem novega superračunalnika, a je zaradi pomanjkanja denarja prišlo do težav ne pri naročniku, temveč pri proizvajalcih. Sodelovanju sta se odpovedala tako NEC kot Hitachi, a na srečo to ne pomeni, da katerikoli od njiju zapušča trg superačunalnikov.

Poteza je presenetljiva iz dveh razlogov. 115 milijard jenov (880 milijonov €) za projekt je bilo zagotovljenih, partnerja pa sta odstopila kljub že začeti izgradnji superračunalnika. Slednji naj bi začel obratovati že naslednje leto, a se je Riken, inštitut za naravoslovne raziskave in naročnik superračunalnika, odločil začeti s praznim listom papirja.

2 komentarja

Nov najhitrejši superračunalnik v Sloveniji

Monitor - Turboinštitut, slovenski inštitut za hidroenergijo bo postal lastnik novega superračunalnika, ki se bo s svojimi zmogljivostmi uvrščal med 250 najhitrejših superračunalnikov na svetu in se zavihtel na prvo mesto v Sloveniji in jugovzhodni Evropi. Nakup novega superračunalnika, ki ga je Turboinštitut opravil pri IBM Slovenija, tako predstavlja velikanski napredek za inštitut saj med njihove primarne dejavnosti sodijo najrazličnejše simulacije toka (pri vodnih, parnih in vetrnih turbinah, črpalkah, obtekanju ladij in letal, podzemnih voda, ožilja, itd.), ki za svoje kakovostne in hitre rezultate potrebujejo superračunalnik.

Adria, kot bo superračunalnik poimenovan, bo imel 2048 jeder (256 strežnikov z dvema štirijedrnima procesorjema) in se bo v končni konfiguraciji ponašal s 4,1 TB delovnega pomnilnika - že za shranjevanje izračunov bo potreboval dodaten strežnik kapacitete 10 TB - bo za 50-krat povečal računske zmogljivosti Turboinštituta in tako zmanjšal čas potreben za...

185 komentarjev

IBM pripravlja nov najhitrejši superračunalnik

Daily Tech - Kot smo poročali že lansko jesen, bo Los Alamos National Laboratory v New Mexicu v začetku leta 2008 sprejel v svoje prostore superračunalnik z imenom RoadRunner, ki ga trenutno načrtujejo pri IBMu. Novi rekorder in naslednik trenutno vodilnega Blue Gene-a bo opremljen s 32 tisoč procesorji (polovica Opteronov, polovica Cell-ov), njegova računska moč bo približno en petaflop (trilijon operacij na sekundo), zavzemal pa bo dobrih 1100 kvadratnih metrov prostora.

Pojavile so se nove informacije o prihajajočem IBM-ovem monstrumu, tako da lahko zainteresirani kopico podrobnosti o Cestnem dirkaču najdete v izvorni novici na Daily Tech-u.

20 komentarjev

Supercomputing '06 konferenca

Slo-Tech - Prejšnji teden je v Tampi na Floridi potekala vsakoletna mednarodna konferenca Supercomputing'06. Tematika je jasna že iz naslova; poleg nje so obravnavane tudi teme iz skladiščenja podatkov, omrežij in orodij za analizo.

In o čem je tekla beseda letos? Od tega, kako benchmarkajo Blue Gene/L, kako se (bo) programiralo na Cell arhitekturi, do tega, kakšne so izkušnje iskanja določenih zaporedij v genih s pomočjo <i>grid computinga</i>. Tematika je vsekakor preobsežna, da bi jo lahko zajeli in pojasnili v enem stavku.

Več si lahko ogledate na sc06.org, vključno s povzetki v pdf formatu. Na voljo je tudi arhiv prejšnjih konferenc.

Veselo branje!

17 komentarjev

IBM gradi nov superračunalnik

BBC - Čeprav je Blue gene/L še vedno edini superračunalnik, ki je presegel mejo 100 teraflopov (100 trilijonov operacij na sekundo), njegov rekord je namreč kar 280, na višku pa za kratek čas celo 367 teraflopov, IBM-u to očitno ni dovolj. Načrtujejo namreč izgradnjo novega superračunalnika, zaenkrat poimenovanega Roadrunner. Njegove zmogljivosti naj bi po napovedih segale preko 1 petaflopa (1000 teraflopov) v normalnih razmerah ter 1,6 petaflopa na višku zmogljivosti. Monstrum bo najbrž situiran v Nacionalnem Laboratoriju v Los Alamosu, njegova naloga pa naj bi bila zagotavljanje varnosti in zanesljivosti jedrskega orožja ZDA.

Izvirno novico je na BBC-ju odkril snow. Hvala mu!

8 komentarjev

Microsoft se spušča na področje superračunalnikov

News.com - Medtem, ko je do sedaj na večini superračunalnikov kraljeval Linux, Microsoft ni imel pravega protiorožja. Linux je namreč nameščen na 4-ih sistemih iz peterice svetovnih superračunalnikov.

Sedaj pa je Bill Gates na SC05 (Supercomputing Conference 2005 - konferenca o superračunalništvu) oznanil Windows Computer Cluster Server 2003, ki je pravkar prešel v beta-2 fazo testiranja. Sistem je optimiziran za delo v gručah, z njim lahko postavljamo opravila v vrsto, deležen pa je bil še kupa drugih optimizacij.

Microsoft pa tako tudi razmišlja, da bi začel ponujati na trgu poleg svojih Live verzij Offica, tudi brezplačne namizne programe, v prihodnosti pa mogoče celo sam operacijski sistem, ki bi sicer bil brezplačen, bi pa vseboval reklame, s katerim bi se zadeva financirala. Ker je to v samem sistemu malo težko narediti, načrtujejo, da bi izdali nizkorazreden sistem, ki bi v stilu Linux distribucij že vseboval uporabne programe, kot je na primer Office, in reklame prikazoval...

41 komentarjev

Novi IBM-ov superračunalnik

SiliconValley.com - Podjetje IBM je oz. bo danes naznanilo rojstvo novega superračunalnika. Nova naprava z imenom Watson Blue Gene system je bila zgrajena v rekordnih dveh mesecih, uporabljalo pa jo bo 3.000 raziskovalcev v IBM-ovem Thomas Watson Research Center.

Maksimalna procesorska moč Watson Blue Gene je 115 teraflopov, kar pomeni 115 bilijonov kalkulacij na sekundo, njegova konstantna zmogljivost pa je 91,29 milijarde operacij na sekundo. Ti podatki postavljajo novonastali superračunalnik takoj za IBM-ov najzmogljivejši izdelek Blue Gene (maksimalno 135 bilijonov kalkulacij na sekundo), ki ga uporabljajo v Lawrence Livermore Laboratory.

Oba superračunalnika sta zgrajena modularno. Tako je sistem Watson sestavljen iz 20 modulov, v vsakem pa je po 2.000 PowerPC procesorjev. Kljub temu da so pri izgradnji uporabili nizkoporabniška vezja, naj bi Watson Blue Gene letno porabil za kar 400 do 500 tisoč dolarjev električne energije.

Če želite imeti omenjeni sistem doma, vam ga pri IBM izdelajo...

26 komentarjev

Superračunalniki v F1

Slo-Tech - V zadnjih letih je postala aerodinamika v F1 vse odločilnejši faktor na poti do uspeha. Ravno zaradi tega razloga se vse ekipe poleg uporabe vetrovnika zatekajo tudi k uporabi simluacijskih paketov na področju CFD (Computational Fluid Dynamics).

Kot poroča F1Racing.net je ekipa F1 Sauber Petronas danes v Hinwilu predstavila svojo novo pridobitev - superračunalnik "ALBERT".

"ALBERT" je sestavljen iz 530 procesorjev AMD Opteron, opremljen je z 1 TB pomnilnika ter 11 TB trdega diska in je zmožen premleti 2.3 Tflop/s. S tem velja za enega najzmogljivejših računalnikov v F1, kot tudi na splošno v avtomobilski industriji.

Kot primerjavo navajajo, da bi morala za dosego take računske moči celotna populacija Zuricha, celo leto na vsake štiri sekunde zmožiti po dve 8-mestni številki. [|O]

Se prevladi Ferrarija v F1 bliža konec ... ? [:|]

32 komentarjev

Superračunalnik z več kot 10 000 procesorji

Linux World - NASA (The National Aeronautics and Space Administration) je dala zeleno luč za izgradnjo največjega superračunalnika, zasnovanega na računalnikih Altix podjetja Silicon Graphics (SGI), ki imajo po 512 procesorjev. Gruča dvajsetih računalnikov s skupno 10 240 procesorji bo služila oddelku Advanced Supercomputing Facility v Nasinem raziskovalnem centru v Moffett Fieldu v Californiji. Računalnik bo poganjal operacijski sistem Linux. Podrobnosti, mnenje Billa Thigpena, ki bo vodil projekt, in Linusa Torvaldsa, ki ga ni potrebno posebej predstavljati, najdete tukaj.

Na novico nas je opozoril stran na .

11 komentarjev

12,3 trilijona kalkulacij na sekundo

Slo-Tech - Ta novica je sicer že malce starejša, vendar jo vseeno moram objaviti, saj se je Koci izjemno potrudil pri pisanju:
Vlada ZDA je dala najhitrejši superračunalnik na svetu, IBM-ov sistem ASCI White, nacionalnemu laboratoriju Lawrence Livermore. Z najsodobnejšim računalnikom bodo ZDA napravile pomemben korak na poti do velikega cilja: simulacije nuklearne detonacije na računalniku. IBM-ov računalnik je namreč sposoben opraviti kar 12,3 trilijona kalkulacij na sekundo, kar je več kot znaša skupna zmogljivost naslednjih treh najmočnejših računalnikov na svetu.

Računalniški sistem presežnikov, ki so ga razvili IBM-ovi strokovnjaki v okviru partnerstva pobude Nacionalne administracije za jedrsko varnost za pospešeno strateško računalništvo (National Nuclear Security Administration`s Accelerated Strategic Computing Inititative - ASCI), ima za kar 23 odstotkov večjo zmogljivost, kot je bila zahtevana v pogodbi, ki jo je IBM sklenil z ameriškim ministrstvom za energijo (Department of...

0 komentarjev