»

Apple se razhaja tudi z Intelom?

The Register - Pred časom smo pisali o tem, da bo Apple po letu 2020 začel v Mace namesto Intelovih, vgrajevati svoje lastne procesorje. Kot se je pred dnevi razkrilo iz tajnih Intelovih dokumentov, ki so prišli v javnost, bo podjetje izgubilo tudi posel z njihovim superhitrim čipom, imenovanim Sunny Peak. Ta naj bi prihajajočim mobilnim napravam zagotavljal Bluetooth in Wi-Fi povezljivost. Intel je v prvi vrsti računal na vgradnjo v serije iPhonov leta 2020, a, kot rečeno, so jih pri Applu zdaj razočarali z odpovedjo sodelovanja. Ker je šlo za ključno stranko, je to obenem tudi glavni razlog, da čipa ne bodo več razvijali. Bo pa razhodu navkljub v bodočih jabolčnih napravah še vedno vgrajen Intelov 5G vmesnik.

O zadevi se je sicer šušljalo že pred kakim mesecem dni, Bloomberg...

23 komentarjev

Cisco ukinja Flip in v prestrukturiranju odpušča

ComputerWorld - Cisco je napovedal, da bodo ukinili proizvodnjo prenosnih videokamer znamke Flip in v procesu prestrukturiranja iz tega naslova odpustili 550 zaposlenih. Ugotovili so, da izdelki zabavne elektronike predstavljajo prevelike stroške ob premalo prihodkih, zato se jim bodo odpovedali. Namesto tega se bodo povsem posvetili petim osnovnim področjem delovanja: omrežni opremi, sodelovanju, IT-arhitekturi, video in podatkovnih centrom.

Pred tremi leti je Cisco pogumno poizkusil prodreti na trg zabavne elektronike z znamko Flip, kar je bila sila nenavadna poteza za proizvajalca osnovne infrastrukturne strojne opreme. Ker jim to ni prineslo želenih dobičkov, je izvršni direktor John Chambers...

1 komentar

Intel z rekordnim dobičkom

Intel - Intel je v svojem finančnem poročilu za tretje četrtletje letošnjega leta razkril, da so ob 10,1 milijardi ameriških dolarjev prihodkov imeli rekorden dobiček v višini 1,9 milijarde dolarjev, kar je za kar 40 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. Paul Otellini je rekorden dobiček pripisal velikemu povpraševanju trga po nekaterih izdelkih, ter notranjemu prestrukturiranju podjetja. Obenem je dejal, da z optimizmom zrejo v prihodnost in tudi v naslednjem četrtletju pričakujejo podobne finančne rezultate.

Več o tem si preberite v Intelovem finančnem poročilu.

31 komentarjev

Intel Xeon 5160 vs. Core 2 Duo X6800

The inquirer - Intel je s svojimi spremembami cen ustvaril zanimivo situacijo -- njihov procesor Xeon 5160, namenjen profesionalnim delovnim postajam in strežnikom, je cenejši od trenutno najboljšega namiznega procesorja Core 2 Duo Extreme X6800, kljub temu, da prvi teče pri višji frekvenci in je opremljen tudi s hitrejšim FSB-jem. GamePC se je zato odločil, da procesorja primerja in najde zmogljivejšega ter tako pomaga morebitnim kupcem, ki ne vedo popolnoma, kako bi se znašli v tej čudni situaciji. Stvari se še bolj zakomplicirajo, ker trenutno cenovna razlika ni črno-bela -- cene matičnih plošč za strežniške Xeone so namreč precej višje od tistih za namizne procesorje, morda pa bo kateri od proizvajalcev položaj na trgu izkoristil in zapolnil tržno nišo, komentirajo pri The Inquirer-ju.

6 komentarjev

Masovna odpuščanja v Intelu

Digital Trends - O morebitnih odpuščanjih hardverskega giganta smo poročali že v nedeljo, včeraj pa je zgodba dobila uraden epilog. Intel je napovedal, da bo v prihodnosti odpustil 10.500 delavcev, kar je približno 10% vseh zaposlenih. Drastična poteza naj bi bila del prestrukturiranja, ki ga nameravajo opraviti, da bi optimizirali delovanje podjetja in ponovno pridobili tržni delež, ki jim ga je v preteklih letih odvzel AMD. Letos bo največ odpuščanj v marketingu, managementu in med IT osebjem, do leta 2008 pa naj bi Intel s svojim načrtom prihranil 6 milijard dolarjev. Več podrobnih informacij lahko najdete v izvorni novici na Digital Trends ali v Intelovi uradni izjavi za tisk.

15 komentarjev

Intel predstavil Core 2 Duo za prenosnike

Slo-Tech - Po predstavitvi Core 2 Duo procesorjev za namizne računalnike sredi preteklega meseca je Intel danes uradno predstavil omenjeno serijo procesorjev tudi za prenosne računalnike. Ti temeljijo na jedru Merom, ki premore 4 MB drugonivojskega predpomnilnika, razdeljenega med obe jedri. Za najdražji model, T7600 s frekvenco 2,33 GHz, bo potrebno odšteti 637 ameriških dolarjev, medtem ko bo najcenejši T5500, z le dvema megabajtoma drugonivojskega predpomnilnika, in frekvenco 1,66 GHz, stal 209 ameriških dolarjev.

Več o Core 2 Duo procesorjih za prenosne računalnike lahko preberete na NotebookReview, kjer lahko najdete tudi spisek prenosnikov z omenjenimi procesorji, oziroma na Daily Tech-u.

15 komentarjev

Intel vs. AMD: Zmogljivost na Watt

Lost Circuits - Pri LostCircuits so preizkusili procesorje, ki se hvalijo z oznakami "Low power" in "Energy Efficient". Primerjali so porabo tako novih in starejših AMD ter Intel procesorjev, čeprav je bila pozornost večinoma usmerjena na najnovejše pridobitve obeh taborov.

Zaključki kažejo, da novi Intel Core procesorji porabijo opazno manj energije, kot njihovi predhodniki in tudi kar se same hitrosti tiče, obnesejo odlično. Vseeno pa jih pri tem testu zasenči AMDjeva "ADD" serija procesorjev, ki je sicer kar se hitrosti tiče, počasnejša od svojih Intel vrstnikov, je pa zato nesporni zmagovalec kar se tiče učinkovitosti glede na porabljeno energijo.

Za grafe in ostale podrobnosti si oglejte sam test.

Na novico nas je opozoril dr.J. Hvala!

Sicer je pa rahlo vprašljivo kupovanje "Energy efficient" procesorja, ko pa potem vseeno priključimo dva MOLEXa na grafično kartico...

20 komentarjev

8. generacija Intelovih prevajalnikov

Intel - Intel je izdal novo, to je 8. različico C++ in Fortran prevajalnikov za Linux in Windows operacijske sisteme. Kdor se ukvarja z razvojem aplikacij, je gotovo seznanjen s temi izvrstnimi izdelki.

In kaj je novega? Poleg odprave prejšnjih hroščev je dodana podpora za SSE3 nabor ukazov (Prescott), izboljšana je optimizacija izvršilne kode. Windows uporabniki bodo veseli izboljšane integracije z Visual Studio.NET, Linux uporabniki pa podpore glibc-2.3.2.

In cena? Windows licenca 200 USD s podporo, Linux 280 USD s podporo in brezplačna, polno funkcionalna nepodprta verzija (ne dobite bugfixov). Za študente so licence po samo 30 USD; žal ne vem, kako do slednjih v Sloveniji. Dolpotegnete si lahko 30 dnevno preizkusno različico. Še povezava: tukaj!

0 komentarjev