»

Google namenja milijardo dolarjev za krizo dostopnosti stanovanj

Slo-Tech - Eno izmed najdražjih mest na svetu za prebivanje je San Francisco, ki je v ZDA le za Silicijevo dolino. Da bi pomagal rešiti problem, ki so ga ustvarili tehnološki velikani, se je Google zavezal v prihodnjem desetletju nameniti vsaj milijardo dolarjev za sofinanciranje gradnje stanovanj. S tem denarjem želijo zagotoviti vsaj 15.000 novih stanovanj, je dejal Googlov izvršni direktor Sundar Pichai.

Uspeh tehnoloških velikanov in dobro stoječih malih start-upov v Silicijevi dolini je namreč poskrbel za astronomske cene nepremičnin v okolici San Francisca. Ker ta podjetja zaposlujejo zelo dobro plačane strokovnjake, ki se selijo v mesta, ti najamejo ali pokupijo dostopna stanovanja. Gradnja novih ne more slediti povpraševanju, zato se cene tako dvigajo, da si jih zaposleni v drugih sektorjih ne morejo več privoščiti. Lani...

37 komentarjev

Francoski oui za Linux

Slashdot - Francoski parlament se je odločil, da bodo izvedli popolno migracijo na Linux v obeh domovih. Trenutno sicer že mnoga ministrstva svoje strežnike zaupajo odprti kodi, sedaj pa bodo to storili še z delovnimi postajami. Vso njihovo osebje bo imelo tako na svojih računalnikih nameščen Linux in OpenOffice, saj Francozi verjamejo, da bodo s tem znižali stroške. Katero distribucijo bodo uporabljali, se še niso odločili. Slashdot.

182 komentarjev

Apple - iPodi serijsko z virusom in proti njem

Slo-Tech - Apple Computers, Inc. je ob zadnji splavitvi iPodov, vmesne, 5.5 generacije ušlo nekaj okuženih iPodov na tržišče. Pobegli virus RavMonE.exe grize le v Windows okolju, kar zveste jabolčnike ne bo preveč motilo. Vsega skupaj naj bi bilo le 1% izdelkov in tem je namenjena Appleova stran z navodili in povezavami, ki omogočijo odstranitev nebodigatreba zalege. Glavni krivec naj bi bil v osnovi veliki tekmec: Microsoft, ker okna očitno ne tesnijo dovolj dobro....

4 komentarji

Apple iPhone in zavzetje Hollywooda?

ThinkSecret - Dolgo želeni in nikoli dokazani iPhone naj bi se končno pojavil naslednje leto v ZDA. Zadeva naj bi bila ekskluzivno dobavljiva le preko Cingular-ja, ameriškega največjega mobilnega operaterja.



Pri ThinkSecret pravijo, da bo zadeva imela vgrajen 2.2 palčni zaslon in 3 mega točkovno kamero. Apple naj bi predvideval prodajo 25 milijonov kosov v prvem letu prodaje. Predstavili naj bi ga na januarskem MacWorld Expo 2007. iPhone vernike v prepričanje o obstoju že dalj časa držijo razne tekstovne najdbe v Applovem programju. Zadnji tovrstni primer so našli v popravku iTunes 7.0.1.

Seveda Apple kuje tudi drugo žezlo, s prototipnim imenom iTV. Tako naj bi malce pritiskali tudi na Hollywood, da naj bolj sodeluje z Applovim servisom ponudbe filmskih...

21 komentarjev

Google Base bo nadomestil Froogle

Slashdot - Googlova storitev za informiranje o določenih izdelkih, njihovih cenah in mestih prodaje, imenovana Froogle, je med manj inovativnimi zadevami, ki nam jih spletni gigant ponuja. Druge strani s podobno funkcijo so jo prehitele po desni, zato se Google trudi, da bi vzpostavil nov, sodobnejši sistem, ki ga bo mogoče ponosno postaviti ob konkurenco. Poimenovali so ga Google Base, med novostmi se najde dodatno iskanje med že najdenimi rezultati, razvrščanje glede na količino podanih podatkov o izdelku, ki jih je navedel prodajalec, storitev pa bo najverjetneje lansirana v času, ko bo doživela največ uspeha -- pred božično nakupovalno mrzlico. Novica izvira z Slashdot-a.

2 komentarja

Grožnje Googlu zaradi novic

Neowin - Najbrž vsi poznate Googlovo storitev News, ki skrbi za avtomatsko indeksiranje in kategoriziranje novic iz najrazličnejših kotičkov spleta, da so te potem dostopne bralcem na enem mestu. Tovrstno početje je dovoljeno in za ustvarjalce do neke mere koristno, saj se njihove novice ne spreminjajo, pa tudi dobro je razvidno, kdo jih je dejansko napisal, tako da njihovo objavljanje deluje kot reklama. Po drugi strani pa lahko pride do neprijetnosti, zaradi katerih je Google trenutno v težavah.

Preko njihove storitve so bile namreč dostopni določeni prispevki, ki so jih avtorji z originalnih strani iz določenih razlogov že odstranili. Stvar je šla na sodišče, ki je razsodilo, da mora spletni gigant plačati milijon evrov dnevno, dokler ne bo spornih vsebin odstranil s spleta, poročajo na Neowin-u.

10 komentarjev

Novosti iz Appla

MacRumors.com - Mnogi navdušenci nad pečkato strojno opremo že nestrpno čakajo naslednji torek, ko naj bi Apple v San Franciscu novinarjem predstavil nekaj novih izdelkov. Zaenkrat je največ govora o napravi za video streaming, šušlja pa se tudi o osvežitvi iPod-ov, razširitvi spletne trgovine iTunes (uvedba prodaje filmov) in posodobitvi linije procesorjev (uvedba Core 2 Duo). Mobilni telefon iPhone, ki ga vsi že dolgo pričakujejo, naj bi bil v zaključni fazi izdelave, a ga 12. septembra skoraj gotovo ne bomo videli (The Register poroča, da bo na voljo v začetku prihodnjega leta)

Na veliko presenečenje vseh pa se je ena od posodobitev zgodila že danes, prišlo je namreč do posodobitve iMac-ov. Ti bodo po novem opremljeni z Intelovimi čipi Core 2 Duo, izboljšav bodo deležni tudi vgrajeni LCD-ji, največja novost pa je model s 24-palčno diagonalo. Med drugim so bili nadgradenj deležni tudi najmanjši modeli - Mac Mini - v katerih bodo od danes naprej tiktakali samo še dvojedrni procesorji. Kot...

17 komentarjev

Google v upravnem odboru Apple Computers Inc.

Reuters - Na WWDC 2006 v San Franciscu je Steve Jobs povedal: "...kot veste, naši prijatelji na severu zapravijo preko 5 milijard na leto za raziskovanje in razvoj. A vseeno se zdi, da ne znajo nič drugega, kot kopirati Google in Apple..."

Zato ne čudi, da je bil Eric Schmidt, CEO v Googlu, v torek izvoljen kot osmi član upravnega odbora Apple Computers Inc. Za seboj ima pestro zgodovino v različnih tehnoloških podjetjih Silicijeve doline. Z enim skupnim imenovalcem: podjetja, ki so bila bitke z Microsoftom. Povezava med podjetjema Apple Computers Inc. in Google se je tako dodatno okrepila.

Zaradi te visoke povezave med podjetjema, analitki napovedujejo, da bosta skupno nastopili proti omenjenemu sovražniku.

Še posebno paranoični primerki pri tem napovedujejo celo novi "triumvirat": Apple, Intel in Google. :)

16 komentarjev

Et tu Apple? OS X dnevno komunicira s Cupertinom

engadget - Prvi je samo enkrat klical domov ET. XP z aktiviranim WGA "telefonira" po enkrat na dan. Applov OS X z zadnjo nadgradnjo 10.4.7 klicari po 3x na dan. To se zgodi prav tako brez lastnikove privolitve, kar je odkrill Daniel Jakult na svojem blogu. To mu je uspelo s programom Little Snitch.

Dashboard Advisory, kot ga Apple poimenuje, naj bi preverjal pravilne verzije "widget"-ov na OS-u in ne dostop do osebnih podatkov.

Verjetno zato, ker to stori iTunes in verjetno tudi dotMacTranslator.

29 komentarjev

Po rahlem predahu se boj med Google in Microsoft nadaljuje

več strani - Po rahlem predahu, ki smo ga bili deležni prejšni teden (padec delnic MSFT za 11% ter zaslišanje na evropskem sodišču), se boj med dvema gigantoma nadaljuje. Na dan sta prišli dve novi bojišči.

Začelo se je, ko je Amazon.com po preteku pogodbe z Googlom preselil svoj brskalnik A9.com na Microsoftovo tehnologijo Live.com. Tako je bil na tej strani Google zadnje prisoten v nedeljo, sedaj pa ga ja zamenjal znak powered by Live.com. Več na Reuters.com

Še bolj vroče pa je zaradi novega brskalnika IE 7.0. Konkretno, kamen spotike je majhen kvadratek v desnem zgornjem kotu, ki je namenjen iskanju, znan kot AutoSearch. Problem tiči v tem, da brskalnik privzeto nastavi iskalnik na MSN.com, ki je v Microsoftovi lasti, kar pa Google vsekakor ni všeč. Več na InformationWeek.com

Čudno, da Google še ni opazil, da je privzeta stran na novo inštaliranega operacijskega sistema prav msn.com.

74 komentarjev

Apple Boot Camp - ali kako legalno poganjati Windows na Mac-u

MacRumors.com - Pri Applu so se odločili, da bodo vseeno uradno podprli Windows na svoji strojni opremi. Tako so ustvarili Apple Boot Camp.

Boot Camp je orodje, ki v zagonski cd Windows-ev vgradi vse potrebne gonilnike za Mac-e, pripravi particijo na disku brez potrebe po novem nameščanju Mac OS X-a, prav tako pa Windows-em kljub manjku klasičnega BIOS-a omogoči, da se zaženejo. Po končani operaciji nas v primeru da ob zagonu držimo tipko "alt" pričaka zagonski meni, kjer lahko izbiramo med zagonom Mac OS X-a ali Windows-i. V primeru da tipke "alt" ne držimo se samodejno zažene Applov operacijski sistem.

Zakaj so se pri Applu za to potezo odločili lahko le špekuliramo, verjetno pa računajo na večjo...

19 komentarjev

Mandrakova zgodba

OSNews - Mandrake Linux že nekaj let slovi kot najprimernejša distribucija Linuxa za začetnike. (Po mnenju mnogih nezasluženo, ker jo druge, predvsem komercialne, v določenih pogledih prekašajo, pa tudi zaradi zanemarjanja nekaterih tipičnih prednosti Linuxa.) In zaradi te "slave" bi pričakovali, da se bo bolje obnesel na trgu operacijskih sistemov. Dan Kusnetzky iz analitične hiše IDC meni, da je kriv slab marketing. Po njegovem mnenju so odločitve o nakupih odvisne od kakovosti marketinga in ne od kakovosti tehnologije. Klik!

11 komentarjev