»

Microsoft kot kaže načrtuje virtualni operacijski sistem

ZDNet - Šlo naj bi za novo ponudbo tipa namizje kot storitev, zgrajeno na temeljih Microsoftovega Virtual Desktopa, na voljo pa naj bi bila v prihodnjem letu. Kot kaže bo Cloud PC, kot ga delovno imenujejo, del ponudbe 365, in sicer za mesečno naročnino v fiksnem znesku. Kar je drugače kot pri sedanjem najemu virtualnega namizja, pri katerem uporabnik plača glede na porabljene sistemske vire. Zadevo so pri ZDNet odkrili povsem slučajno, prek zaposlitvenega oglasa.

Cloud Pc naj ne bi bil zamenjava za lokalno nameščene Windows in pisarniški paket Office, pač pa jo pri Microsoftu vidijo kot prilagodljivo ponudbo za podjetja, ki želijo svoje stare PC računalnike pretvoriti v tanke odjemalce oz. thin cliente.

Microsoft trenutno že ima storitev, imenovano Microsoft Managed Desktop, pri kateri nameščanje, vzdrževanje in upravljanje operacijskega sistema in ključnih poslovnih aplikacij ter naprav prevzame Microsoft. V paketu je še konfiguracija sistema, varnostni nadzor, analitika in 24-urna...

34 komentarjev

Google Drive prihodnji teden?

TheNextWeb - Vsake toliko časa se na internetu okrepijo govorice, da bo Google zdaj zdaj izdal svojo storitev Google Drive (ali GDrive), ki bo konkurenca Dropboxu in ostalim skladiščem podatkov oblaku. O GDrivu smo prvikrat resneje pisali leta 2009, ko je bilo v pobeglih Googlovih dokumentih moč prebrati marsikaj zanimivega. Govorice so se zopet okrepile ta teden, le da imamo tokrat več indicev, zakaj gre sedaj bržkone zares. Google Drive naj bi izšel prihodnji teden v torek ali sredo.

Kot piše TheNextWeb, ki se sklicuje na pobegle informacije od enega izmed Googlovih partnerjev, bo brezplačni Google Drive izšel prihodnji teden. Vsi uporabniki z Googlovim računom bodo prejeli 5 GB prostora za skladiščenje podatkov, kar je dvainpolkrat več od osnovne ponudbe Dropbox....

47 komentarjev

Microsoft ukinja Vine

Vine se poslavlja

TechCrunch - Microsoft je lani predstavil svojo novo komunikacijsko-družabno storitev Vine, ki je potem obtičala v stadiju beta. Šlo je za Twitterju podobno storitev, ki je bila sprva namenjena vzpostavljanju stika s sorodniki in prijatelji v primeru nesreč in drugih nujnih okoliščin (tudi ko bi drugi komunikacijski kanali odpovedali), kasneje pa so jo nameravali nadgraditi v polnokrvno družabno storitev. Omejili so jo na ZDA in operacijske sisteme Windows XP SP2, Vista in 7, saj je bilo za uporabo treba namestiti lokalnega odjemalca. Microsoft je ugotovil, da storitev ni dosegla želene prepoznavnosti, zato jo...

5 komentarjev

Zamenjava pisave za varčevanje s črnilom

Arial in Century Gothic

Slashdot - Krilatico Varčevati, pa naj stane, kolikor hoče so se odločili uporabiti na Univerzi Wisconsin - Green Bay, kjer želijo prihraniti nekaj dolarjev s spremembo pisave v elektronskih dokumentih. Namesto privzete pisave Arial bodo odslej uporabljali Century Gothic (obe pisavi sta sicer brezserifni), ki porabi 30 odstotkov manj črnila pri tiskanju. Ugotovili so namreč, da študentje in osebje radi tiskajo elektronska sporočila, zato bodo na ta način privarčevali precej - cene črnila se namreč dvignejo do več tisoč dolarjev na liter. Poleg finančnega prihranka pa želijo s tem tudi obvarovati okolje; gre za del petletke Postanimo zeleni. O oportunitetnih stroških zaradi branja take pisave pa nič.

54 komentarjev

GDrive implicitno potrjen

Slashdot - Poročali smo že o fantomskem Gdrivu, ki naj bi ga Google razvijal in bo omogočal hranjenje datotek uporabnikov na spletu. Očitno gre dejansko za izdelek, ki bo kmalu nared, saj so v divjino interneta ušle nove informacije. Ušle pravzaprav ni najprimernejši izraz, saj se jih Google sploh ni pretirano potrudil skriti. Tako najdemo v datoteki javascript v Google Packu eksplicitno omenjen Gdrive okarakteriziran kot Online file backup and storage skupaj s pripadajočima opisoma. Eden izmed njiju pravi: GDrive vam omogoča dostop do vaših od koderkoli, kadarkoli, s katerekoli naprave - z namizja, iz brskalnika ali prek mobilnega telefona. Poleg tega se na spletu valja dokument PDF, ki opisuje Platypus, ki se je preimenoval v Gdrive.

3 komentarji

Kaj in kdaj bo prinesel Gdrive

TG Daily - Verjetno najteže pričakovana Googlova aplikacija je Gdrive, ki mu napovedujejo svetlo prihodnost, saj naj bi se kosal celo s paradnima konjema iskalnikom Google in predalom za e-pošto Gmail. Kot pove že samo ime, bo šlo za ogromno skladišče podatkov, kjer bo vsak uporabnik dobil svoj razdelek, kamor bo lahko shranil vsebino svojega trdega diska. Deloval naj bi kot namizni odjemalec, ki sproti sinhronizira lokalne datoteke s tistimi na Gdrivu, hkrati pa omogoča dostop do slednjih z vsakega računalnika z internetno povezavo.

Seveda nekatere podobne storitve že obstajajo. Microsoft naprimer ponuja SkyDrive, ki nudi 25 GB velik predal, z omejitvijo velikosti posamezne datoteke na 50 MB. Hkrati nudijo še storitev LiveMesh, ki je omejena na 5 GB, a nudi nekaj več funkcionalnosti, saj zmore avtomatsko sinhronizirati podatke na namizju, internetu in mobilnem telefonu. Podobno storitev je obljubljal tudi Apple za sinhronizacijo med Macom, PC-jem in iPhonom prek servisa MobileMe, a jo je...

28 komentarjev

Nove miške in tipkovnice iz Microsofta

Microsoft - V Redmondu so pred kratkim predstavili tri nove krmilne naprave iz serije 8000 - dve miški in en namizni komplet. Glodalca so poimenovali Wireless Laser Mouse 8000 in Wireless Notebook Presenter Mouse 8000, od tega je prvi precej običajen brezžičnik s standardnimi funkcijami (scrollanje v vse smeri, možnost polnjenja, dodatni gumbi in laser namesto LED diode), drugi pa je bolj inovativen. Brezžični Presenter je poleg običajne miške namreč še laserski kazalec, multimedijski daljinski upravljalec in pa naprava za upravljanje prezentacij (preklapljanje med slajdi).

Inovacij je bil deležen tudi tretji izdelek, Wireless Entertainment Desktop 8000, sestavljen iz zgoraj omenjene brezžične laserske miške in tipkovnice, ki je doživela precej izboljšav. Odlikuje jo prenovljen dizajn,...

12 komentarjev

Bo Vista zamujala v EU?

Slo-Tech - Pred približno dvema mesecema smo poročali o astronomskih kaznih, ki jih je Evropska komisija naložila Microsoftu zaradi kršitev protimonopolističnih določil, kar pa takrat ni bilo preveč pomembno - navsezadnje so večstomilijonske številke za redmondskega giganta zgolj delček odstotka prihodkov. A zgodba bi se znala odviti s precej bolj drastičnimi posledicami. Microsoft je začel namigovati, da bo zaradi omenjenih zakonskih določil in spora z Evropsko komisijo Windows Vista na stari celini morda izšel kasneje kot drugje. Takšna poteza bi lahko imela zelo drastične posledice, saj so Okna daleč najbolj razširjen operacijski sistem za osebne računalnike, tako da predstavlja Microsoftova izjava med drugim tudi gospodarsko grožnjo. Evropska komisija zaenkrat ostaja odločna in meni, da mora biti Microsoft tisti, ki bo popustil in prilagodil software, o razpletu pa vas bomo še obveščali. Izvirno novico je danes objavil Reuters.

Link je prispeval nas stalni obveščevalec - Stepni Volk.

65 komentarjev

Microsoft razkril nekoliko več o "Live Drive"

CNet - Microsoft je podal nekaj informacij o prihajajoči storitvi, imenovani "Live Drive", ki naj bi bila zastonj.

Vsak uporabnik storitve bo dobil približno dva gigabajta prostora, če mu pa to ne bo zadostovalo, bo lahko Microsoftu nakazal nekaj dolarjev za dodaten prostor. Cen, ter kdaj bo stvar na voljo za širšo uporabo, Microsoft še ni objavil. Znano je še, da bo storitev dosegljiva iz prihajajočega operacijskega sistema Windows Vista.

Google še ni javno potrdil, da bo ponujal navidezni disk, ampak se o storitvi, ki si je prislužila kodno ime "Platypus", že govori. Kasneje naj bi bila znana kot GDrive. Rezultati dela so že vidni.

Oba tekmeca, Google in Microsoft, pa že dalj časa ponujata par gigabajtov prostora namenjenega elektronski pošti.

32 komentarjev

Toshiba v poravnavo z izumiteljem flash spomina

BuisnessWeek Online - Izumitelj flash spomina je dosegel sporazumno poravnavo s Toshibo.
Fujio Masuoka profesor na Tohoku univerzi RIEC - Research Institute of Electrical Communication, bo po poravnavi na sodišču v Tokyu prejel 87 milijonov jenov (589.650 EUR), v zameno za 41 patentov, ki jih Toshiba uporablja za izdelavo tovrstnega spominov.

Vsota je manjša od zahtevane milijarde jenov, a vseeno veliko za japonske razmere, ki niso naklonjene obscene požrešnosti posameznikov. Masuka je vseeno zadovoljen, ker verjame, da je s to tožbo izboljšal položaj ostalim inženirjem v japonskih podjetjih. Bolj spoštljivo ravnanje naj bi tudi pomagalo razvoju japonske industrije.

Prvi takšen primer je bil izpred dveh let. Shuji Nakamuri, izumitelju modrega LED-a.

10 komentarjev

Vdor na Debianov strežnik

Slo-Tech - 12. julija je bil kompromitiran eden izmed Debianovih strežnikov, in sicer ( gluck.debian.org).

Po zadnjih podatkih naj bi napadalec za dostop uporabil ukraden uporabniški račun nekega debianovega razvijalca, za povečanje (elevacijo) privilegijev pa je uporabil prctl() kernel ranljivost. Administratorji zagotavljajo, da napadalec ni povzročil večje škode saj je bil vdor hitro odkrit in saniran.

Več informacij na debianovem poštnem seznamu, oziroma med novicami.

38 komentarjev