»

Osebni računalnik IBM PC star 30 let

X-Bit Labs - Pred 30 leti, 12. avgusta 1981, je izšel računalnik IBM 5150. Čeprav ni šlo za prvi osebni računalnik, je njegov izid pomemben mejnik v razvoju računalništva. Poganjal ga je Intelov procesor i8088, ki tekel s tedaj neverjetnimi 4,77 MHz, na njem pa je tekel Microsoft DOS, ker je predsednik Digital Researcha pustil IBM na cedilu in se z njimi ni sestal o uporabi njihovega operacijskega sistema CP/M. Izkazalo se je, da je bila to najbolj neumna odločitev v njegovem življenju, IBM PC pa najbolj prelomni med vsemi računalniki dotlej.

Intel je tedaj res uvedel pomembni novosti, ki sta bili modularnost in možnost pisanja programov zanj s strani tretjih proizvajalcev, a niso...

25 komentarjev

Novi rezultati prodaje osebnih računalnikov

Ars Technica - Rezultate prodaje osebnih računalnikov v drugem letošnjem četrtletju sta pripravili dve podjetji, IDC in Gartner, njuni rezultati pa se kljub manjšim razlikam v splošnem bolj ali manj skladajo. Čeprav se je prodaja v svetovnem merilu povišala, po podatkih Gartnerja za 2,3, po podatkih IDC-ja pa za 2,6 %, obe podjetji poročata, da je prodaja nekoliko upadla v ZDA (5,6 oz. 4,2 odstotka za Gartner oz IDC); Gartner obenem poroča še, da je prodaja upadla tudi na skupnem področju Evrope, Srednjega Vzhoda ter Afrike, kjer padec znaša 4,8 %. Položaji na svetovni lestvici so sicer večinoma enaki, kot v drugem četrtletju lani, razen Acerja in Toshibe. Acer je navkljub željam po preskoku na prvo mesto izgubil 3,1 odstotne točke tržnega deleža in z 10,9 % pristal na...

0 komentarjev

30 let x86 arhitekture

Intel Pentium

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Letos mineva natanko 30 let, odkar je podjetje Intel predstavilo mikroprocesor 8086, ki predstavlja prvi mikroprocesor t. i. x86 arhitekture. Ta arhitektura (poenostavljeno lahko rečemo, da je arhitektura procesorja njegova zasnova in zgradba) povsem prevladuje na tržišču osebnih računalnikov, uporablja pa se na praktično vseh področjih. Podjetje IBM je leta 1981 izdelalo osebni računalnik IBM PC (model 5150), v katerega so vgradili Intelov mikroprocesor 8088, zasnovan na 8086, in s tem pričeli dobo x86 arhitekture v osebnem računalništvu.



Razstava Kiberpipinega računalniškega muzeja, ki bo na ogled v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani od 12.5.2008 (vsak delovni...

225 komentarjev

Macintosh Plus (1986) proti sodobnemu PC-ju (2007)

HubPages - Med brskanjem po spletni strani Tom's Hardware sem na njihovem forumu našel zanimiv članek. Uporabnik po imenu Hal Licino je naredil primerjalni test, v katerem sta se pomerila 21 let stari Macintoh Plus ter sodoben PC z AMD-jevim dvojedrnikom. Prvi je bil opremljen z 8-megaherčnim Motorolinim 68000 in 4 megabajti pomnilnika, poganjal pa je MacOS 6.0.8, medtem ko je v drugem WinXP SP2 tekel na Athlonu X2 4800+ z gigabajtom rama. Diska v obeh računalnikih je Hal na novo formatiral, sistema sta bila čista, brez vsakršne navlake.

Kot sam pravi, ni želel testirati s pomočjo sodobnih programov (recimo Sisoft Sandra) in iger, saj je jasno, da jih Macintosh ni sposoben poganjati....

56 komentarjev

Četrt stoletja PC-ja

vir: Forbes
Forbes - Vse najboljše, dragi PC! 12. avgusta 1981 je IBM poslal na trg predhodnika vseh sodobnih PC-jev, model IBM 5150. Strojne zmogljivosti prvega PC-ja sicer danes izgledajo kot slaba šala, vendar je to izdelek, ki je začel dobo sodobnih osebnih računalnikov. Po ocenah znaša prodaja PC-jev dandanes okoli 200 milijonov kosov letno.

Računalnik je poganjal Intel 8088 procesor pri taktu 4.77 MHz, na voljo je imel 16KB pomnilnika, operacijski sistem pa je dobavljal vsem dobro znan Microsoft in sicer MS-DOS 1.0. Prvi računalniki so za trajni pomnilnik uporabljali še kasetni pogon, disketnik je bil na voljo kot opcija. Za prikaz slike je skrbela CGA "grafična" kartica, ki je lahko pošiljala sliko na TV....

25 komentarjev

Power Over Kloker- IBM...

Slo-Tech - IBM je v sodelovanju z Georgia University predstavil prve tranzistorje na Si-Ge, ki delujejo pri sobni temperaturi na 350 GHz, ohlajeni na 4.5K pa pridejo do 500 GHz !

Demonstracijsko vezje s testnim tranzistorjem, kot sem uspel razumeti iz novičke, ni nič posebnega, a to je le začetek, ki kaže na potenciale. Mimogrede, pri tej frekvenci je valovna dolžina signala največ 0,86 mm in to brez upoštevanja dielektričnih lastnosti Si-Ge, sicer verjetno še vsaj dvakrat manjša!

Proizvajalci pogosto uporabljajo enostavna testna vezja, s katerimi merijo frekvenčno karakteristiko tranzistorja. Te pri iskanju novih materialov in tehnik poskušajo "nafrizirati" na čim višje frekvence in rezultati jim dajejo dragocene podatke o lastnostih osnovnih gradnikov vezja v materialu-osnovi. IBM je že dolgo časa nazaj začel delati na Si-Ge kot zamenjavi za Ga-As, ki je bil opevan kot 10 krat hitrejši naslednik silicija, pa se ni prijel v široki uporabi zaradi drugih problemov, predvsem majhnih...

16 komentarjev

Pri IBM brez Viste?

NeoSeeker - Kot poroča Neoseeker, je Andreas Pleschek iz stuttgartskega predstavništva IBM na letošnjem Linux Forumu (relevanten del se prične pod sliko Alana Coxa, nekje na začetku 2. četrtine) napovedal, da omenjena korporacija od letošnjega oktobra dalje ne bo podaljšala pogodbe z Microsoftom. To pa pomeni, da uslužbenci IBM-a na svojih namizjih ne bodo mogli občudovati bonbončkov in "bonbončkov" prihajajoče MS Viste. Namesto tega bodo z julijem pričeli prehod na IBM Workplace, ki bo seveda tekel na Linuxu, natančneje na platformi, ki temelji na Red Hatu. Prehod bo seveda postopen, nekateri bodo tako morali še malo potrpeti na dosedanjih izdajah Oken, zagotovo pa ne bo, v kolikor omenjena trditev seveda drži, nadgradenj na Visto.



Ali te govorice držijo ali pa gre le za izsiljevanje nižjih licenčnin, bomo še videli. Ravno tako bo šele čas pokazal, ali bo morebitni prehod kaj zamajal tržne deleže namiznih operacijskih sistemov.

31 komentarjev

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

GDCAlpeAdria 2006

Slo-Tech - Game Developers Conference Alpe Adria se bo pri nas dogajal prvič. Podobna odvijanja se čez lužo vrstijo že kar nekaj let, tokrat pa bo Ljubljana gostiteljica dogodka, katerega namen je spodbujati rast industrije interaktivne zabave - iger. To je idealna priložnost za širjenje koristnih informcij skozi predavanja ali okrogle mize ter seveda možnost za sklepanje poslov. Tematika se tako deli na programiranje, ustvarjalno stran ter poslovno stran, kjer razvijalec računalniških iger poskuša prepričati založnika, da je prav njihova igra prihajajoča uspešnica.

V upanju, da dogodek privabi čim širše občinstvo, GDCAA vabi vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri pripravi kvalitetnih predavanj.

4 komentarji

IBM ThinkPad serije Z

Slashdot - IBM oz. Lenovo, ki je prevzel IBMov oddelek računalnikov bo, na trg poslal novo serijo ThinkPad prenosnikov, imenovano Z. Včasih ste lahko ThinkPad prenosnike dobili v katerikoli barvi, če je bila le črna. Zdaj pa se to spreminja, saj se s serijo Z vpeljuje nova izvedenka, brušen titan.

Namenjena predvsem uporabnikom, ki hočejo imeti en sam računalnik tako za delo kot za domačo uporabo. Posledično bodo imeli prenosniki širokozaslonski LCD, ki bo omogočal gledanje DVD filmov in predvajanje predstavitev.

Odločitev ponujanja nove barve je tvegana, saj so uporabniki skorajda zaljubljeni v črno. Dejstvo, da je IBM v letu 1999 ponudil barvne pokrove oz. preobleke za pičlih 30 dolarjev, ki pa se niso in niso hotele uveljaviti, to samo potrjuje. Navsezadnje je bil črn IBM prenosnik razstavljen v New Yorškem Muzeju moderne umetnosti.

Še izvorni novici.

18 komentarjev

Napoved raziskovalne skupine Petrov: Konec prevlade Microsofta in Intela

X-Bit Labs - Podjetje Petrov group, ki se ukvarja s tržnimi raziskavami in strateškim svetovanjem na področju 'high-tech' industrije, je včeraj izdalo novo poročilo ( white paper) z naslovom Izginjanje prevlade Wintel-a - možni in verjetni scenariji.

V sporočilu za javnost je zapisano, da je zdaj napočil čas, v katerem je 'duopol' Microsofta in Intela na področju PC-jev resnično ogrožen. Zakaj? Zaradi kombinacije tehnološke diskontinuitete, velikih sprememb v zahtevah trga in cele kopice združenih tehnologij, poslovnih koalicij in pristopov, za katerimi stoji drugo vodilno podjetje - IBM. Avtorji poročila tudi menijo, da za naslednjo generacijo Linux PC-jev ni nujno, da bi temeljili na Intelovih čipih in da bodo tržni deleži na velikih porajajočih trgih najverjetneje določeni z domačimi vsebinami, ki ne bodo prišle iz Redmonda.

Skratka, po mnenju skupine Petrov bi naj pri pogubi Wintel nadvlade imel vodilno vlogo IBM. Možnih scenarijev je več, v bližnji prihodnosti pa so najbolj obetavni...

126 komentarjev

20 let PC-ja

IBM - No, pa sem čisto pozabil na 12. avgust, ko je bila 20 obletnica PC-ja, ampak bolje pozneje objaviti novico, kot pa nikoli. 12. avgusta leta 1981 je IBM razvil popolnoma nov sistem in ga poimenoval PC. Zasnova je bila povsem solidna, vendar pa je IBM naredil usodno napako, saj PC-ja ni patentiral, zato so se prav kmalu pojavili kloni iz daljnjega vzhoda in začeli preplavljati svet. Do danes, ko so PC-ji (poleg kalkulatojev) postali najbolj razširjeni računalniki na svetu. Za vse, kar imamo danes, se moramo zahvaliti IBM-u. Seveda pa je IBM, kakor se za obletnico spodobi, naredil za ta posebni dogodek tudi posebno stran, kjer si lahko o vsem skupaj preberete, ali pa se odpravite po časovnemu traku.

1 komentar