»

AMD ne razmišlja o ARM

TG Daily - Pred kratkim so se na spletu razvila ugibanja, da naj bi AMD razmišljal o pridobitvi licence za procesorje ARM, ki bi jih nato uporabil za pogon mobilnih naprav. John Taylor iz AMD-ja pojasnjuje, da ne razmišljajo o ARM, saj je po njihovem mnenju za mobilni svet APU v naboru x86 tisto pravo.

Pravi, da ARM nima nobene opazne prednosti pred x86, še posebej ko ga primerjamo z APU-ji. Ti namreč na netbookih omogočajo enodnevno avtonomijo baterije, hkrati pa nudijo večjo računsko moč od katerekoli druge procesne enote. Hkrati podpira vrsto operacijskih sistemov, kar je dodatni razlog, da se bo x86 najverjetneje obdržal kot vodilna arhitektura. Lažje je namreč znižati porabo procesorjev x86 kakor povečati zmogljivost ARM-jev, je uradno stališče podjetja.

Globalfoundries, ki je nastal z ločitvijo livarskega dela podjetja iz nekdanjega...

3 komentarji

AMD ukinja znamke procesorjev, vrača nekatere oznake

AMD-jev FX se vrača

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - X-Bit Labs poroča, da bo s splavitvijo novih procesorjev, APU-jev Llano in procesorjev s kodnim imenom Zambezi, namizno različico arhitekture Bulldozer, AMD ukinil blagovne znamke, ki so jih nosili procesorji do sedaj. Poslavljajo se tako imena Phenom, Athlon in Sempron, nadomestile pa jih bodo oznake oz. serije FX, A in E. Te bodo dodatno razvrščene še v AMD-jeve znamke Vision, ki naj bi kupcem olajšale izbiro računalnika.

Z FX naj bi bili poimenovani procesorji Zambezi, ki bodo del znamke Vision Black oz. Vision Ultimate, glede na število jeder, ki jih bo določen čip vseboval. V Vision Black naj bi se nekoliko zanimivo nahajali najzmogljivejši osemjedrniki, medtem ko bodo čipi s šestimi oz. štirimi jedri del znamke Vision Ultimate, kjer jim bodo delali...

31 komentarjev

Izšla predbeta Windows 7

vir: PC Pro
Slashdot - Kljub temu da je trenutno Windows Vista najbolj razvpit Microsoftov operacijski sistem, pa zanimanje in špekulacije o nasledniku, za zdaj poimenovanem Windows 7, vztrajno naraščajo. Danes je Microsoft sklenil razveseliti najbolj neučakane in je izdal prvo vpogledno kolikor toliko delujočo predbeta verzijo, ki so si jo ogledali na PC Pro. Vse novosti seveda še niso vključene vanjo, omeniti pa velja izboljšan grafični vmesnik, podporo za multitouch (za kar potrebujete zaslon na dotik), nadgrajeno povezljivost, naprednejša orodja za skrbnike in še nekaj drugih bonbončkov. Microsoft za zdaj ni povedal, koliko različnih verzij bo izšlo, so pa namignili, da bodo poskrbeli tudi za segment računalnikov, ki se na njih trenutno spričo...

127 komentarjev

AMD najavil Fusion: CPU+GPU

AnandTech - Prav te dni, ko se končuje AMD-jev prevzem kandaskega ATi-ja, je AMD-jev PR oddelek obelodanil smele načrte okrog združitev grafičnega in centralnega procesorja. Združitev bo na voljo v vseh segmentih ponudbe, torej vse od ročnih, mobilnih, namiznih in strežniških naprav. Zaenkrat se ugiba, AMD je še zelo skop z informacijami, o tem, da naj bi pri štirijedrnih procesorjih bilo eno jedro dejansko GPU.

Če nekateri bralci mislijo, da bodo jedli enako slab golaž, kot ga je večina (odličen FPS naslov pri 20 sličicah na sekundo, na 800x600;) potrošnikov, AMD zatrjuje, da bodo še naprej podpirali rešitve za entuziaste, ki temeljijo na PCIe utoru.

Prve primerke bomo naj bi po nekaterih napovedih dobili v letu 2008.

Pričakujem, da v spodnjem grafičnem razredu ne bo več neslanih šal s čudaškimi označbami, ki so namenjene zgolj in samo temu, da zmedejo ubogega potrošnika (še pomnite GeF 4 MX?).

In spet je pred nami pomembna prelomnica.

28 komentarjev

Švicarske oblasti razmišljajo o uporabi trojancev za prisluškovanje VoIP

PC Pro - Kot poroča PC Pro, švicarske oblasti razmišljajo o uporabi trojanskih konjev za prisluškovanje VoIP telefonskim klicem.

Problem VoIP klicev je namreč v tem, da so kriptirani, kar pomeni, da je pri razmeroma kratkih (nekajminutnih) pogovorih nemogoče izvesti uspešno kriptoanalizo. Dodaten problem predstavlja dejstvo, da se ponudniki VoIP storitev pogosto nahajajo v tretjih državah in oblasti od njih ne morejo zahtevati namestitev prisluškovalnih naprav.

Švicarske oblasti so zato podjetje ERA IT najele za razvoj trojanskega konja, ki bo omogočal prisluškovanje neposredno mikrofonu prilkjučenem na računalnik. S tem pa ne bo omogočeno samo prisluškovanje telefonskim pogovorom, pač pa tudi pogovorom v prostoru (kadar bo okuženi računalnik seveda prižgan). Podjetje zatrjuje, da bo omenjeni trojanski konj sposoben zaobiti požarne zidove in se skriti pred protivirusnimi programi. Protivirusna podjetja, npr. F-Secure, pa že zatrjujejo, da bodo - v kolikor bodo ta virus zaznali - v svoje...

31 komentarjev

Prihajata Radeon X1950 PRO in X1650 XT

Daily Tech - Na Daily Tech-u so objavili spisek prihajajočih novosti iz podjetja ATI (ki je, kot najbrž že vsi veste, po novem pod okriljem AMD-ja), med katerimi sta tudi novi grafični jedri RV570 in RV560. Prvo, ki je izdelano v 80 nanometerskem procesu, bo tiktakalo pri 600 megahercih, opremljeno bo z 12 cevovodi in 36 pixel shaderji, na njem pa bo temeljila grafična kartica Radeon X1950 Pro. Drugo jedro bo osnova za Radeon X1650XT, ki bo imel zgolj 8 cevovodov in 24 pixel shader enot.

Po besedah ATI-ja naj bi bil s 256 MB 256 bitnega pomnilnika s frekvenco 1,4 GHz opremljen Radeon X1950 PRO zmogljivejši od nVidiinega GeForce 7900GT, Radeon X1650 XT pa naj bi se konkuriral GeSili 7900GS. Več informacij lahko najdete v izvorni novici na Daily Tech-u.

11 komentarjev

AMD začel s proizvodnjo pomnilnika?

Xtreme Systems - Tako kaže. Sprva tega sicer ni videti, toda slika pove več kot 1000 besed:



V rdečem pravokotniku se lepo vidi, da je proizavajelc RAM modulov AMD. Coolaler je sicer skrivnosten (verjetno zaradi NDA), a verjetno bomo kmalu vedeli več. Že zdaj pa se ve, česa so moduli zmožni - 618 MHz (1236 DDR) pri CAS 4-4-3-4 zakasnitvah. Dobro, kajne?

Po nakupu ATI-ja bo AMD zdaj proizvajal še RAM pomnilnike? Še malo, pa bodo lahko opremili celoten sistem, vključno z ohišjem!

40 komentarjev

Bomo odslej kupovali AMD Radeone?

PC Pro - AMD je naznanil, da bodo ukinili ime pred kratkim prevzetega podjetja ATI. Nove grafične kartice bodo na trg prihajale kar pod AMD-jevim imenom. Kar se tiče družine kartic Radeon, AMD zaenkrat o ukinitvi te znamke sicer razmišlja, vendar jo verjetno ne bodo ukinili. Richard Baker iz AMD-ja pojasnjuje, da je bil nakup ATI-ja prevzem in ne združitev, zato je povsem logično, da se njegovo ime ne bo obdržalo.

30 komentarjev

AMD prevzel Ati

Dave Orton (ATI) in Hector Ruiz (AMD)

AnandTech - Proizvajalec centralnih procesorjev, AMD, je za 5.4 milijarde ameriških dolarjev prevzel proizvajalca grafičnih procesorjev in veznih naborov, ATi. Tako so meso postale govorice, ki so po medmrežju krožile približno dva meseca.



Kaj to pomeni za trg veznih naborov, kako bo to vplivalo na ponudbo grafičnih procesorjev (in na nVidio), ali bo AMD lažje ponudil platformo za namizne in prenosne računalnike, kaj si ob vsem tem misli Intel, so le delček vprašanj, ki se ob prevzemu pojavljajo…

Več o tem tukaj.

111 komentarjev

iTunes petkrat popularnejši od Napsterja

PC Pro - Podjetje Apple je izdalo novo finančno poročilo, v katerem trdi, da je preko izdelka iTunes prodalo petkrat več glasbe kot Napster v prvem tednu prodaje. Po podatkih naj bi iTunes prodal 1,5 milijona pesmi, Napster pa "le" 300.000. Podjetje dodaja, da je bilo to 80 odstotkov vse prenesene legalne glasbe na trgu, s čimer se lahko verjetno le še dodatno pohvalijo. Očitno se je njihova kombinacija iPoda in iTunesa resnično obnesla, prednost pa imajo verjetno tudi v tem, da je iTunes uporaben tako na Applovih računalniki kot tudi na PC-jih, medtem ko je Napster uporaben le na slednjih. Izvirna novica.

4 komentarji