»

Sony se bori proti odklepanju PS3 z novim popravkom

Slo-Tech - Obširno smo že pisali o odklepanju PS3, ki se je razbohotilo kmalu po Sonyjevi odstranitvi možnosti poganjanja alternativnega operacijskega sistema na starejših verzijah te konzole. Na spletu najdemo kopico različnih načinov odklepa, a Sony se ni prepustil malodušju. Izdali so posodobitev strojne programske opreme (firmware) 3.42, ki uradno pridoda nekaj varnostnih zmožnosti, a hkrati tudi onesposobi vrsto trikov za odklep. Vsem uporabnikom z odklenjenim PS3 se zato prenos in namestitev popravka odsvetujeta.

To je torej naslednja stopnja v boju zoper odklep, ko so očitno pravne poti odpovedale. Spomnimo, da je Sony v Avstraliji dosegel prepoved distribucije PSJailbreak. Podobno je v ZDA vložil tožbo...

23 komentarjev

Razbijanje PS3 se nadaljuje

Slo-Tech - Pisali smo, da je PS3 razbit in da se Sony na vse kriplje trudi preprečiti prodajo orodja za odklepanje PS3. To je spletno skupnost vzpodbudilo k še odločnejšemu odklepanju PS3 in na spletu se je že našel odprtokodni klon orodja za odklep PS3. Uporabniki sedaj potrebujejo le poceni mikrokrmilnik iz Atmela za 40 dolarjev in Atmelovo kodo z GitHuba ter manjši popravek za usposobitev predvajanja varnostnih kopij, da je njihova konzola odklenjena.

Tako se je na spletu znašla cela vrsta odklepov PS3, dnevno pa nastajajo novi prenosi na novo strojno opremo, ki jo lahko prek USB priključimo na PS3. Na Slashdotu pa zlobno dodajajo, da manjka le še prenos na kakšno napravo z Linuxom, s katero bi ironično odklenili PS3 po odstranitvi možnosti...

42 komentarjev

AMD brez CUDA podpore

X-Bit Labs - CUDA je zloglasna tehnologija nVidie, ki omogoča uporabo DX10 kompatibilnih kartic za splošno računanje. Do sedaj ATI ni imel podobne rešitve, vsaj ne tako izpopolnjene oz. znane. Pred kratkim se je sicer govorilo, da naj bi AMD podprl kar CUDA-o, ker bi s tem imeli najmanj težav s kompatibilnostjo, zmagali pa bi tudi uporabniki. A temu očitno ne bo tako, saj je ATI oz. AMD zanikal namere o podpori.

Razlog za takšno odločitev je preprost. Pri AMDju so povedali, da bi nVidia lahko namerno upočasnjevala izvajanje aplikacij na Radeon karticah, zaradi česar bi bile njihove kartice pri enakih pogojih hitrejše. Tudi če nVidia ne bi imela takih namenov, CUDA preprosto ne bi bila optimizirana za izvajanje na Radeon karticah, vsaj ne v takšni meri, kot njihov lasten SDK. Pri AMDju pravijo še, da bodo podpirali le odprte standarde industrije, kamor spadata OpenCL in Microsoftov DirectX compute shaders, ki prihaja z DirectX 11.

44 komentarjev

Valve ne mara PS3

bit-tech.net - Valve, najbolj poznan po svoji seriji prvoosebnih streljačin Half Life in spletnemu nakupovalnemu servisu Steam, ne razvija iger za PlayStation 3, temveč se ukvarjajo le z razvojem iger za osebne računalnike ter Xbox 360. Nekatere od teh je vseeno mogoče igrati tudi na PlayStationih, saj jih tja prenese eden največjih založnikov v industriji, Electronic Arts. Razlog za takšno odločitev je preprost in, glede na način razkritja, kar malo grob. Eden izmed Valveovih razvijalcev, Tom Leonard, je v intervjuju povedal, da se jim enostavno ne da ukvarjati s težavnostjo PlayStation 3, saj je programiranje za osebne računalnike in Xbox 360 veliko bolj enostavno od zahtevne arhitekture PS3. Pravi, da je v to...

70 komentarjev

PS4 brez optičnega pogona?

Slo-Tech - Čeprav PS3 še ni prišel na police, Sony že govori o nasledniku (PS4), vsaj glede optičnega pogona. Tega namreč, po besedah Sony-evih predstavnikov, v PS4 sploh ne bo.

Razlog za takšno odločitev je v tem, da se tako Sony kot NVidia strinjata, da je pričakovani proizvodni ciklus PS3 deset let. Do takrat naj bi bilo dovolj širokopasovnih povezav, pa tudi digitalna tržnica naj bi bila toliko razvita, da fizičnih kopij multimedijskih vsebin ne bo več.

22 komentarjev

IE 7 preko samodejnih posodobitev

News.com - Kot poroča C|net news, bo Microsoft razpošiljal popolnoma prenovljeno različico spletnega brskalnika Internet Explorer preko samodejnih posodobitev. Pri Microsoftu to odločitev pojasnjujejo z vidika varnosti končnih uporabnikov, saj predhodnik IE 7 ni doživel konkretnejše dodelave že kar celih 5 let.

Zgornja odločitev sicer ne pomeni, da namestitve IE 7 ne bo moč preprečiti - uporabnik bo moral namestitev potrditi, Microsoft pa namerava za poslovne uporabnike izdati tudi posebno orodje, ki bo preprečilo namestitev IE 7 na računalnike. Razlog za takšno odločitev so znane težave z vsiljevanjem SP2 preko samodejnih posodobitev. Tako se bo možno izogniti težavam zaradi morebitne...

26 komentarjev

PlayStation 3 že v proizvodnji

X-Bit Labs - X-Bit Labs poročajo, da se je po neuradni informacijah kitajskih Apple Daily in Commercial Times proizvodnja nove Sonyjeve igralne konzole PlayStation 3 že pričela. Asustek Computer naj bi tako že pričel pošiljati prve pošiljke Sonyju. Asusu naj bi že junija poslali okrog dvesto tisoč komponent, kar pomeni, da lahko pričakujemo prav toliko konzol v kratkem, septembra in oktobra pa že več kot milijon.

Sony je medtem obljubil, da bodo do uradne predstavitve, ki bo 11. novembra na Japonskem in 17. novembra drugod po svetu, imeli na zalogi dva milijona konzol, do konca leta pa jih bodo razposlali štiri. Ceni ostajata nespremenjeni - 499 in 599 ameriških dolarjev (397 oz. 476 EUR).

79 komentarjev

Znane okvirne cene za Playstation 3 (PS3)

The inquirer - V gigantu med izdelovalci zabavne elektronike Sony, so prvikrat razkrili cenovni okvir prihajajoče igralne konzole Playstation 3. Cena za PS3 se bo gibala med 500 in 600 evri.

Konzola, ki bo med bonbončki vsebovala tako imenovan "celični" procesor, naj bi se na prodajnih policah prikazala že v novembru.

Cene za PS3 je na francoskem radiu najavil George Fornay, izvršni direktor Sony Europe in francoskega oddelka Sony France. Ob tem je priznal, da je cena nasproti konkurentom nekoliko zasoljena, vendar naj bi se uporabnikom odkupila ravno zaradi Blu-Ray optične enote.

0 komentarjev

Vista brez podpore za EFI

apcmag.com - Kot poroča apcmag, so iz Redmonda sporočili, da prihajajoča Windows Vista, kljub drugačnim poprejšnjim napovedim ne bo podpirala zagona iz EFI. EFI - Extensible Firmware Interface je naslednik prastarega BIOS-a, ki ponuja mnogo več, tudi na področju varnosti. Še več, podpore za EFI naj za 32 bitna Okna sploh nikoli ne bi bilo. Novica je šokirala predvsem ljubitelje "jabolčnikov", ki so upali, da bodo iz novih strojčkov z Intelom pod pokrovom poleg Mac OS X lahko poganjali tudi Visto.

S to odločitvijo je postalo tudi jasno, da bo anahronističnemu BIOS-u podaljšana življenjska doba za še kar nekaj let. Obenem se lahko vprašamo po motivu za to odločitev, saj EFI Microsoftu konec koncev ni tuj, celo pisec teh vrstic je že namestil Windows 2003 za IA64 na stroj z EFI-jem. Predstavnik Microsofta je sicer povedal, da bodo EFI podporo vgradili šele za Longhorn Server, razlog za takšno odločitev pa naj bi bilo pomanjkanje namiznih računalnikov z EFI podporo, poleg tega pa naj bi se...

132 komentarjev

Novi operacijski sistemi

OSNews - PalmSource se je odločil, da bo odslej ločeno razvijal dva operacijska sistema. PalmOS 5 bo dobil ime Garnet, nedavno izdani PalmOS 6 pa bo postal Cobalt. Razlog za takšno odločitev so spremembe na trgu, ki ga dlančniki izgubljajo na račun pametnih telfonov. Podjetje želi ustreči celotnemu trgu, torej dlančnikom, pametnim telefonom in ostalim prenosnim napravam.

Sun Microsystems sporoča, da bo poostril varnostne ukrepe v svojem operacijskem sistemu, Solarisu. Ta poteza zaobjema nekaj na novo napisanih delov jedra in sklenitev sodelovanja z VeriSign Inc. Upajmo, da dejanje ne pomeni samo sledenja podobnim potezam konkurence, tj. Microsofta in IBM-a, pač pa zavestno namero za izboljšavo informacijskih sistemov. Rezultati bodo na voljo že ta teden.

Linux 2.6 naj bi prinesel veliko izboljšav v poslovnih okoljih. IBM-ov oddelek Linux Technology Center je tako opravil nekaj primerjalnih preskusov streženja spletnih z Linuxom 2.4 in 2.6. Prispevek je zanimiv, ker predstavlja ključne...

1 komentar