» »

Sony se bori proti odklepanju PS3 z novim popravkom

Sony se bori proti odklepanju PS3 z novim popravkom

Slo-Tech - Obširno smo že pisali o odklepanju PS3, ki se je razbohotilo kmalu po Sonyjevi odstranitvi možnosti poganjanja alternativnega operacijskega sistema na starejših verzijah te konzole. Na spletu najdemo kopico različnih načinov odklepa, a Sony se ni prepustil malodušju. Izdali so posodobitev strojne programske opreme (firmware) 3.42, ki uradno pridoda nekaj varnostnih zmožnosti, a hkrati tudi onesposobi vrsto trikov za odklep. Vsem uporabnikom z odklenjenim PS3 se zato prenos in namestitev popravka odsvetujeta.

To je torej naslednja stopnja v boju zoper odklep, ko so očitno pravne poti odpovedale. Spomnimo, da je Sony v Avstraliji dosegel prepoved distribucije PSJailbreak. Podobno je v ZDA vložil tožbo zoper podjetje Zoomba, ki prodaja orodje za odklep, ter na Nizozemskem, od koder distributerji poročajo o sodnih odlokih o prepovedi prodaje omenjenih orodij. Sony ni želel podrobneje komentirati popravka, dejali so le, "da gre za varnostno težavo, ki jo popravek odpravlja, zato nadaljnjih komentarjev ne dajejo", ter "da bodo tudi v prihodnosti storili vse, da zaščitijo intelektualno lastnino, ki jo lahko uporabljamo na PS3".

23 komentarjev

Tr0n ::

...and so the cat and mouse games begin. :)

Old PSN ByPass Still Works for v3.41

spamer ::

Ma dej, kako varnost odpravi? Saj to je igralna konzola, nimas gor nobenih osebnih podatkov, katere rabis zavarovati, prokleti laznivci.

nekikr ::

To je čisto relativna zadeva...

zmaugy ::

Sony ima bogato zgodovino skrbi za uporabnike. Če se prav spomnim so prodajali celo glasbene CDje s spywareom.

Phoebus ::

spamer: kar ne pomeni, da ti ne more v to konzolo nekdo vdreti in ti preprečiti uživanje v igrah ;)

Gregor P ::

Da, res ... kar Sony sam;((
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

coffeetime12 ::

Ne vem kaj naj rečem, razen da je vse skupaj ena velika zmešnjava. Imam PS3 [fat], ki sem ga kupil predvsem z namenom, da bom lahko na njem poganjal OS Linux ter seveda BR. Igre mi niso najbolj pomembne.
Do pred kratkim je bilo vse v redu, sedaj je pa po domače povedano štala. In Sony pri tem nosi krivdo tudi sam. Konzolo sem odklopil iz svetovnega spleta pri FW 3.15 in ostal pri ostalih dobrotah na suhem. Zaenkrat igram kar seveda še deluje s tem FW, prav tako BR ploščki še igrajo, je pa res, da nisem kupil nobenih novih/zadnjih iger ter BR filmov.
Ko bodo BR filmi potrebovali najnovejši FW se bom moral odločiti ali naj zadevo posodobim in se odrečem Linux-u, prodam konzolo ali pa tedensko posodabljam FW, ki ne prinaša nobenih novosti, razen krpanja oz. iger mačke in miša.
Kakor koli, Sony se je totalno zapletel in zanima me, kaj bo prinsel čas. Kot sem že omenil, PS3 je bil nezlomljiv, sedaj pa lahko vsak poba vtakne USB ključ v PS3 in holadri hojladra..

mHook ::

Pe eni strani je dovoljen jailbreak iPhon-a, po drugi pa tožijo tiste, ki to želijo na PS.

nekikr ::

Ja, logično in pametno bi bilo, da je oboje nelegalno...

billy ::

A ni jailbreak iphona dovoljen pod "pretvezo" uporabe na drugih omrežjih ?

Zheegec ::

Saj nekateri iPhoni so odklenjeni...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

stegy ::

Sicer sam nimam konzole, vendar se ne morem Strinjati s početjem Sonya.

Za banalno primerjavo: kupil bi PC in bi ti proizvajalec predpisal, kaj lahko z njim počneš.

Ali pa še bolj banalno kupim kladivo in mi proizvajalec prepove, da ga uporabljam za obtežilnik.

Ko neko stvar kupim je moja last in z njo lahko počnem kar hočem!!

nekikr ::

Ok. Jaz te bom danes popoldne štihnil z nožem. Ker sem nož pač kupil in lahko z njim počnem kar hočem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

e-marko ::

Neumna primerjava. Počneš lahko z njim karkoli želiš, dokler s tem ne posegaš v pravice drugega. Lahko pa npr. štihneš sebe.

LP
...somebody, somewhere...

nekikr ::

S tem posegaš v pravice proizvajalca (ker v navodilih in garancijski izjavi lepo piše kaj lahko in kaj ne). Če na kruh aparatu piše, da ga ne smeš uporabljati za peko kruha sicer izgubiš garancijo, potem je temu pač tako. Takega aparata pač ne kupiš.

Če kupiš PS3 nisi kupil vsega kar je z njim povezano ali pa najbolje, da zahtevaš blueprint procesorja in ostalih komponent. V zahtevek napiši, da si kupil PS3 in sedaj zahtevaš da ti razkrijejo vse podrobnosti, tudi tiste skrite, ker si pač lastnik te naprave.

Gregor P ::

Saj jo lahko sam razmontiraš, pregledaš vsak del posebej, odkriješ vse skrivnosti itd. (pri tem izgubiš sicer garancijo, a vendar) ... konec koncev si lastnik naprave:D ... ali imamo morda že spet nek nov poslovni model v igri8-O
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

stegy ::

Nihče ni govoril, da ti mora proizvajalec dati načrte in izdati skrivnosti. Z izdelkom pa lahko delaš, kar želiš, ker je tvoja last.

Da zapretiravam:
Sony bo z naslednjim popravkom prepovedal uporabiti PS3 kot držalo za knjige - ga imaš slučajno na polici zraven knjig in jih drži pokonci. Ali je tvoja pravica, da ga uporabljaš na način, kot želiš ali ne?

nekikr ::

Če v pogojih uporabe/poslovanja in garancijskem listu piše, da s takim početjem izgubiš garancijo, potem je zadeva logična. Ali kupiš tak produkt in se strinjaš z napisanim ali pa kupiš konkurenčni izdelek, ki te neumne politike nima. Tvoja pravica se konča pri pogojih uporabe.

St235 ::

stegy je izjavil:

Nihče ni govoril, da ti mora proizvajalec dati načrte in izdati skrivnosti. Z izdelkom pa lahko delaš, kar želiš, ker je tvoja last.

Da zapretiravam:
Sony bo z naslednjim popravkom prepovedal uporabiti PS3 kot držalo za knjige - ga imaš slučajno na polici zraven knjig in jih drži pokonci. Ali je tvoja pravica, da ga uporabljaš na način, kot želiš ali ne?


Saj ti lahko z izdelkom delaš kar hočeš. Lahko dalje furaš 3.15 in linux, lahko ne namestiš 3.42 in dalje uporabjaš dev mode. Lahko ga tudi primeš in zabrišeš skozi okno.

Ne smeš pa pri svoji uporabi uporabljat nelegalno pridobljenih vsebin. recimo iger, ki si jih snel na travniku. Tudi jailbreake PS3 ni prepovedan. Lahko zaradi tega izgubiš garancijo, ker ne uporabljaš izdelka v skladu z navodili. Konkretno prepovedi prodaje USB ključev v recimo avstraliji so dosegli s tem, da so dokazali da metoda vključuje kodo, ki je last Sonyja in se s tem kršijo avtorske pravice. Ne pa s tem, da je njihovo konzolo prepovedano jailbreakat.

Z prej omenjenim aparatom za kruh lahk oti mirne vesti mešaš malto, če ti paše.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

c3p0 ::

Zato je odklep vsake konzole popolnoma legalen. Nelegalno je to konzolo nato uporabljati za igranje kopij itd.

Sam sem Xbox1 kupil z edinim namenom kot DivX predvajalnik. In že 8. leto deluje odlično. Upam, da ga bo kmalu lahko nadomestil PS3 (za HD stuff), legalno odklenjen in uporabljan.

valvoline1 ::

Avtogol!
:)

sejmon ::

a ni bilo rečeno, da ne vsebuje sonyjeve kode?

http://www.ps3news.com/PS3-Hacks/ozmods...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sejmon ()

Tr0n ::

SDK je zunaj. Let the coding begin I guess. :)

Playstation 3 SDK 1.92 Leaked


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PlayStation 4 skoraj zlomljen

Oddelek: Novice / Konzole
309362 (5217) gansta
»

Transformer prime trpi za šibkim GPS sprejemnikom, zaklenjenim bootloaderjem

Oddelek: Novice / Android
4810920 (7683) franci
»

Nadgradnja Xbox 360 prinaša podporo Kinectu

Oddelek: Novice / Konzole
209389 (8359) Looooooka
»

Razbijanje PS3 se nadaljuje

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
4213924 (11013) kiFni
»

PlayStation 3 zlomljen s kalkulatorjem

Oddelek: Novice / Konzole
359969 (8423) St235

Več podobnih tem