»

P2P uporabniki so najboljši kupci glasbenih in filmskih vsebin

Douglas C. Merril, nekdanji član uprave Googla in vodja digitalnega oddelka založbe EMI.

vir: Wikipedia
TorrentFreak - Douglas C. Merill, nekdanji član Googlovega upravnega odbora (CIO, VP of engineering) je leta 2008 zapustil Palo Alto in postal vodja digitalnega oddelka "New Music" pri ameriški glasbeni založbi EMI, najmanjši od "štirih velikih" glasbenih založb. EMI so takrat pestile znatne izgube v klasičnih prodajnih kanalih in se je odločil na veliko staviti na digitalne vsebine, pri čemer je veljalo prepričanje, da je za resen začetek dela treba najprej počistiti z "nesnago na trgu", kot so popularno rekli p2p omrežjem ala LimeWire (letos maja so se poravnali za 105 milijonov dolarjev, jih pa čaka še par tožb).

Merillova prva naloga je bila analiza trga, kjer je ugotovil - kot je nedavno povedal na simpoziju v Sydneyu - da so...

64 komentarjev

Tožba zoper CNET zaradi Limewira zavržena

Slo-Tech - Maja letos je producent in podjetnik Alki David, ki ima v lasti FilmOn, vložil skupinsko tožbo zoper priljubljeno spletno stran CNET, ker naj bi ta ponujal P2P-program LimeWire na svoji spletni strani Download.com in hkrati oglaševal njegovo rabo v ilegalne namene. Samo ponujanje programa ni kaznivo (prenesen je bil 220-milijonkrat), problematično pa je domnevno nagovarjanje uporabnikov k rabi v nezakonite namene in s tem povezanim zaslužkom, na čemer je slonel primer. Tožbi zoper CNET in njegovega lastnika CBS se je pridružilo tudi nekaj izvajalcev.

David je ta teden od tožbe prostovoljno odstopil. Njegov odvetnik je sicer

2 komentarja

Prenosi glasbe prek P2P na najnižji ravni

LimeWire je bil glavni motor izmenjave glasbe prek omrežij P2P.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Po lanskem zaprtju storitve LimeWire se je število uporabnikov interneta, ki glasbo nelegalno izmenjujejo prek omrežij P2P, spustilo na najnižje ravni v zadnjih letih. V podjetju NPD, ki izvaja različne raziskave trga, ugotavljajo, da se je število uporabnikov interneta v ZDA, ki glasbo delijo prek P2P, prepolovilo in spustilo na 12 milijonov.

LimeWire so zaprli oktobra in v zadnjem lanskem kvartalu je število delivcev glasbe prek P2P upadlo za 43 odstotkov. To ni presenetljivo, saj je na vrhuncu svojega delovanja LimeWire pokrival polovico, v zadnjih izdihljajih pa tretjino trga. Po...

26 komentarjev

Založbe zahtevale za 75 bilijonov odškodnine od p2p ponudnika LimeWire

Slashdot - Maja lani je sodišče v skupni tožbi 13 glasbenih založnikov proti p2p ponudniku LimeWire izdalo delno sodbo, s katero je podjetje in njegovega družbenika Marka Gortona spoznalo kot odgovorna za kršitev avtorskih pravic. O višini odškodnine se bo odločalo posebej, in založbe so poprosile za kar 75.000 milijard ameriških dolarjev. Do zneska so prišli tako, da so ocenili število nezakonitih prenosov po LimeWire omrežju ter za vsak prenos zahtevali maksimalno odškodnino ($150.000,00). To je skupno škodo postavilo v razpon od 400 milijard pa do 75 bilijonov.

Sodnica je njihov zahtevek zavrnila...

35 komentarjev

LimeWire vstal od mrtvih

TorrentFreak - Konec preteklega meseca smo pisali, da so ameriška sodišča dokončno zapečatila usodo LimeWira. Ko so s sodno odredbo prepovedali vsako nadaljnje delovanje, se je zdelo, da je LimeWire odšel delat družbo Napsterju, a smo se zmotili. LimeWire je vnovič oživel.

Za zdaj neimenovana ekipa razvijalcev je prenovila odjemalca LimeWire 5.6 beta, ki je sedaj spet na voljo pod imenom LimeWire Pirate Edition (LPE). Odstranjene so bile vse reference na originalne strežnike, oddaljene nastavitve so onemogočene, orodna vrstica Ask je odstranjena, vse funkcije, ki so bile prej del LimeWira Pro, pa so sedaj na voljo vsem. Avtorji tudi trdijo, da v njem ni nobene škodljive programske opreme (spywara ali malwara)....

12 komentarjev

Konec LimeWira

Mike Gorton je z LimeWirom zaslužil milijone

CNet - Ameriška sodnica Kimba Wood je junija letos v nagli sodbi odločila, da LimeWire krši pravice, včeraj pa je zabila zadnji žebelj v njegovo krsto. Izdala je namreč sodno odredbo, da skrbniki storitve LimeWire onemogočijo "iskanje, prenašanje, nalaganje, izmenjevanje in distribucijo datotek", kot jih ponujajo funkcionalnosti LimeWira. To pomeni, da bo po 10 letih obstoja storitev LimeWire, ki se uporablja za deljenje datotek, bržkone dočakala svoj konec, kar so zapisali tudi na uradni strani.

Majhna ostalina LimeWira ostaja, a program nima več možnosti deljenja datotek. Kaj točno bo newyorško podjetje sedaj počelo, ostaja neznanka. Omenja se možnost, da bi v okviru...

60 komentarjev

RIAA terja zaprtje LimeWira

CNet - Ameriška organizacija RIAA, ki ščiti pravice glasbenikov in založnikov, je na zvezno sodišče v New Yorku naslovila zahtevo po zaprtju storitve LimeWire. Njeni odvetniki so v zahtevi sodišču zapisali, da z vsakim dnem obratovanja LimeWire nastaja škoda za tožnike, ki je ne morejo povrniti niti denarne odškodnine. Razsežnosti kršitev avtorskih pravic, ki jih povzroča LimeWire, so nepojmljive, dodajajo.

Sodnica Kimba Wood je prejšnji mesec v nagli sodbi (angl. summary judgment) odločila, da Lime Group, mati LimeWira, in ustanovitelj Mark Gorton...

24 komentarjev

Tat identitete prek LimeWire obsojen na tri leta zapora

The Register - Frederick Eugene Wood iz Seattla je bil obsojen na 39 mesecev zaradi večkratne kraje identitete, ki jo je izvrševal prek (nekdaj neprimerno bolj) priljubljenega programa za deljenje datotek LimeWire. Z njim je pogledal, ali so uporabniki nemara v skupno rabo postavili kakšno datoteko z imenom statement, account ali tax.pdf (izpisek, račun, davek), in jih prenesel na svoj disk.

Nato je pridobljene podatke uporabil za izdajanje ponarejenih čekov in druge načine kraje identite, pri čemer se je oskrbel s podatki kar 120 žrtev - toliko so jih našli na njegovem računalniku. Woodov kolega in vajenec Gregory Thomas Kopiloff je bil za podobno prevaro že prej obsojen na štiri leta zaporne kazni. Wood se je izrekel za krivega za prevaro z uporabo elektronske komunikacije (wire fraud), dostopanja do računalnikov brez dovoljenja in težje kraje identitete. Poleg zaporne kazni bo moral odšteti še 25.700 dolarjev odškodnin.

22 komentarjev

Glasbena industrija toži LimeWire

CNet - Nekoliko opogumljeni zaradi 115 milijonskega plačila Kazaa-e, so Sony BMG, Virgin Records in Warner Bros, na okrožnem sodišču v New Yorku, vložili tožbo zoper LimeWire. Za vsako skladbo, ki se izmenjuje preko LimeWire P2P omrežja, zahtevajo 150.000 dolarjev.

Seveda so MPAA, RIAA in BSA našli tudi nove načine borbe. PPL - Product Placement je tržna poteza marketinških oddelkov, da promovirajo svoje izdelke v svetu filma, glasbe, iger in ostalih medijih. Recimo Nike, v prvem Terminatorju, ali BMW v James Bondih (zadnji spet promovira "pravi Bondovski avto": Aston Martin).

Enake metode so se spomnili tudi omenjene organizacije, ki se borijo proti izmenjavi datotek na internetu in piratiziranju. V zadnji Hollywoodski (ne)uspešnici Miami Vice, dobri fantje enačijo drogo in piratizirano programje.

11 komentarjev

IP naslov ni zadosten dokaz, da je oseba piratizirala?

Slo-Tech - Bit-tech.net poroča, da je ameriško združenje glasbenih založnikov RIAA nedavno doživelo še enega izmed udarcev v boju proti internetnemu piratstvu.

V primeru Virgin vs. Marson je bila gospa Marson obtožena nelegalne dolvleke glasbenih datotek. Glavni tožnikov dokaz je bil IP naslov njenega računalnika, ki naj bi s pomočjo podatkov internetnega ponudnika dokazoval, da je ga. Marson lastnica računalnika, s pomočjo katerega naj bi se izvajale domnevno nezakonite aktivnosti.

Sam IP naslov pa naj ne bi bil zadosten dokaz za obsodbo, saj le-ta omogoča zgolj identifikacijo računalnika, ne pa tudi domnevnega kršitelja.

Ray Beckerman, glavni odvetnik RIAA je dejal:
"Soočili smo se z dokazom, da je imelo več ljudi dostop do računalnika ter internetne povezave, torej bi lahko vsak od njih izvajal domnevno nedovoljene aktivnosti."

The Inquirer je medtem objavil prispevek, v katerem avtor opisuje, da naj bi v filmu Miami Vice, ki je pravkar prišel na velika platna, skušali s pomočjo...

32 komentarjev

The Code Room: Breaking into Vegas

Microsoft - Filmi s hekersko tematiko? Marsikdo se ob naslovih Hackers, The Net, Swordfish,.. le sarkastično nasmehne. The Code Room: Breaking into Vegas je kratek "film", ki se trenutno predvaja na MSDN TV. Za razliko od prej omenjenih so v filmu realno prikazani možni načini in tehnike vdora (SQL injection, ID theft, session hijacking,..) ter post-intrusion aktivnosti. Film na preprost in zabaven način prikazuje delovanje ter rivalstvo Black hat in White hat skupine medtem, ko pokušata prevzeti nadzor nad online aplikacijo za denarne transakcije enega izmed las vegaških hotelov.

Download here (103MB, dolžina 28:30 min.)
Transcript

27 komentarjev

Glasbeni založniki kršijo pravice potrošnikov?

Reuters - Skoraj dolgočano je že omeniti, da so proti Sony BMG vložili novo obtožnico. A je tu še nov zaplet in nova imena. Warner music group je prejel sodni poziv s strani New Yorškega glavnega tožilca. Narava poziva še ni popolnoma jasna. Predvideva se, da naj bi se založniki zarotili in dogovorili za minimalne cene, ki bi jih zatevali od legalnih P2P strani. Steve Jobs je to že pred meseci nakazal, ko je glasbeni industriji očital, da je postala prepohlepna.

Pri tem morda ni zaman omeniti, da se ZDA in ostali svet ne strinjajo popolnoma glede P2P sharinga. Kanada je tako že ubrala drugačno pot in podobno naj bi si izbrala tudi Francija.

Še kratek dokaz "pomembnosti" iPoda.

13 komentarjev

Računalniški program, ki bo napovedal uspeh filma

Ars Technica - Profesor Ramesh Sharda iz državne univerze v Oklahomi je napisal računalniški program, ki naj bi napovedal, ali bo nek film uspešnica ali ne. Program upošteva številne parametre, med drugim: oceno, konkurenco s strani drugih filmov ob trenutku izida, moč igralske postave, žanr, posebne učinke, ali je film nadaljevanje, v kolikih dvoranah bo igral ob premieri...

Program napovedi uredi v devet kategorij. Od "flop"-a (polomije), ki zasluži miljonček zelencev, do "blockbusterja" (mega uspešnice), ki studiu pridela 200 miljonov dolarjev prihodka.

Program je testiral na 800 že obstoječih filmih. Neverjetno, ampak program je v 37% pravilno uvrstil film. Preostalih 63% pa je v 75%-ih uvrstil le eno kategorijo višje ali nižje od dejanskega stanja.

Tako so prvi studii že pokazali zanimanje za program in mu obljubili dodatna sredstva, da svoj program še izpopolni. Prav tako podobni programi zanimajo tudi glasbeno industrijo. Kratko bodo spet potegnili filmofili in ljubitelji dobre...

17 komentarjev

Sony podpisal pogodbo o legalni izmenjavi glasbenih datotek

BBC - Svetovni gigant Sony BMG in angleško podjetje PlayLouder MSP sta podpisala pogodbo s katero podjetje PlayLouder MSP svojim uporabnikom omogoča legalno izmenjavo glasbenih datotek, katerih založnik je Sony BMG, s pomočjo p2p omrežja. Playlouder MSP bo svojo storitev začel tržiti konec septembra, naročnina pa bo znažala 27 angleških funtov (dobrih 9600 SIT) na mesec za osnovni 1 Mbps paket. Datoteke se bodo izmenjevale z že obstoječimi rešitvami, omrežje podjetja pa bo temu početju posebej prirejeno. Seveda izmenjava z uporabniki drugih ponudnikov dostopa do interneta ne bo možna.

Pojavila se je tudi hipoteza, da bi lahko glasbena industrija s podobnimi pogodbami z ostalimi ponudniki dostopa do interneta na leto zaslužila približno 13 milijard dolarjev dobička, seveda ob predpostavki, da bi pogodbo sklenili vsi ponudniki širokopasovnih povezav.

Kakašna bi bila cena te storitve v Sloveniji? Pustimo se presenetiti ...

8 komentarjev

Kanadski internetni ponudniki v boj s CRIA

The inquirer - Po tem, ko je RIAA začela križarsko vojno proti P2P uporabnikom in je s svojim naključnim izbiranjem nekoliko tudi skrčila število uporabnikov P2P programov, pa v Kanadi podoben korak morda ne bo tako učinkovit. Tako se kanadski internetni ponudniki ne želijo ukloniti volji CRIA (Canadian Recording Industry Association), ki zatrjuje, da jim je uspelo izslediti 29 domnevnih piratov do njihovih internetnih ponudnikov, sedaj pa od slednjih zahtevajo tudi imena in naslove.

Vendar se ISP-ji s tem ne strinjajo in trdijo da je CRIA na (naključnem) lovu za uporabniki, podobno kot je RIAA počela v ZDA, ki je med drugim tožila tudi uporabnike Applov, ki Kazaa-e in podobnih P2P programov, katerih omrežje je RIAA preiskovala niti ne morejo poganjat. K temu pa še dodajajo, da so tudi dolžni varovati podatke o svojih uporabnikih. Članek.

Koliko denarja bo potrebno, da se bodo kanadski ISP-ji le predali in izročili podatke?

8 komentarjev

Kontaminacija P2P omrežja

Ars Technica - Heh, česa vsega se založniki ne spomnijo, ko poskušajo zajezit izmenjavo datotek po internetu. Njihova najnovejša metoda je zalivanje (floodanje) P2P omrežja z zanič verzijami pesmi, 'spoofi'. Te vsebujejo ali tišino ali 30 sekundne cikle. Ideja za tem je seveda ta, da bo Janez potem, ko bo z interneta naložil že par zanič verzij, brž tekel v bližnjo trgovino in izkašljal 3 Prešerne za najnovejši kos plastike, ki ga je založba izvrgla.

25 komentarjev