»

FLA začenja največjo preiskavo tovarn Applovih dobaviteljev na Kitajskem

The New York Times - V zadnjih letih je bil Apple najpogosteje na tapeti, ko so nanj leteli očitki o delovnih pogojih v tovarnah v Aziji, kjer sestavljajo njihove izdelke. Čeprav Apple ni lastnik tovarn, ampak proizvodnjo in sestavljanje prepusti dobaviteljem (med katerimi je najbolj razvit Foxconn), se je moral v javnosti braniti pred očitki o nečloveških pogojih. Predlani smo pisali o množični zastrupitvi kitajskih delavcev s heksanom, ki se je medtem nehal uporabljati kot organsko topilo, lani pa je v eni tovarni eksplodiral ultrafin prah za čiščenje zaslonov. V obeh primerih je bilo več delavcev hudo poškodovanih. Apple je celotno lansko leto intenzivneje spremljal razmere in ugotovil več primerov hudih kršitev delovne zakonodaje, med katerimi so najbolj pogosti prekoračitev delovnega časa, trpinčenje na delovnem mestu, prenizko...

28 komentarjev

AMD-jevi procesorji FX prihajajo 11. junija

vir: VR - Zone
VR - Zone - Po zadnjih govoricah naj bi AMD-jeva nova generacija namiznih procesorjev iz serije FX, ki nosi kodno ime Zambezi ter je narejena na novi arhitekturi Bulldozer, prispela 11. junija. Pred tem so napovedi govorile o 20. juniju, spremembo na 11. junij pa je predstavila turška stran DomainHaber, ki je v preteklosti že prišla do večjih predčasnih najav. Težava je le v dnevu predstavitve, saj je 11. junij sobota. V obeh primerih, tako na 20. kot na 11. junij, se bo AMD vseeno še vedno držal napovedi o izidu procesorjev v drugem letošnjem četrtletju. Točnejše podatke o izidu naj bi izvedeli v maju, najverjetneje na letošnjem Computexu, ko naj bi AMD prestavil vezna čipovja iz serije 900, ki bodo uradna vezna čipovja procesorjev Zambezi. Matične plošče in procesorje...

11 komentarjev

Maci brez trdih diskov

več strani - Že res, da Samsung ponuja prve dostopne hibridne diske, ki uporabljajo - sicer skromno količino - flash pomnilnik, a Apple je šel še dlje. Za zdaj sicer le na papirju, a nam obljubljajo prenosnik, ki se bo tradicionalnim diskom v zameno za flash popolnoma odpovedal.

Applovi načrti so smeli. Novost nameravajo lansirati že v drugi polovici letošnjega leta, s čimer pa vseeno ne bodo postali prvo podjetje z brezdiskovnimi prenosniki. Sony je z Vaio UX1 s 32 GB to že storil, podjetje SanDisk pa julija napoveduje 1,8-palčne flash pogone enake kapacitete.

Novi MacBooki bodo tako gotovo uporabljali nov način shranjevanja podatkov, pojavljajo pa se špekulacije, da bodo kmalu sledili še Maci Mini. Appla seveda po glavi najbolj tepe cena, ki je prebližno osemkrat višja od običajnih diskov - zato Sonyjev UX1 stane kar 2000 funtov (3000 evrov) - a se bo iz zagate reševal z iPodi Nano in iPodi Shuffle, ki takšen pomnilnik že posedujejo, tako da lahko zavoljo velikih naročil iztržijo nekoliko...

60 komentarjev

Apple TV preložen za nekaj tednov

MacRumors.com - Applova HTPC napravica, imenovana Apple TV, o kateri smo že poročali, naj bi po prvotnih napovedih na MacWorldu izšla konec tega meseca, a ker imajo fantje iz Cupertina očitno nekaj problemov, se bo uraden izid zavlekel. V izjavi za tisk so povedali, da bo treba počakati približno do sredine marca, podrobnosti pa niso znane.

Po mnenju nekaterih je kriva predvsem nezmožnost zagotavljanja dovolj velikega števla proizvedenih primerkov, vsi, ki so izdelek že prednaročili, pa pravijo, da bi naj glede na podatke iz Apple Store-a prispel dvajsetega marca. Novica izvira z MacRumors.

22 komentarjev

Applov spisek napak, Foxconn priznal kršenje delovne zakonodaje

vir: Gizmodo
Gizmodo - Pred meseci je imel nek uporabnik problem z Apple Computers Inc. napajalnim kablom magsafe. Pritožbo je na prošnjo proizvajalca umaknil. Sedaj se je pojavil enak problem pri drugem uporabniku: kabel se je vnel. V obeh primerih je šlo za MacBook Pro.


Če nadaljujemo, eden bolj banalnih problemov je nastal, ker so v tovarni, kjer MacBooki nastajajo, pozabili odstraniti zaščitno folijo, ki je preprečevala prost pretok zraka. Zaradi takšnih in podobnih primerov, so kupci Applovih napravic skupaj spravili stran appledefects.com, na kateri objavljajo do sedaj znane okvare. Spisek napak je seveda nekoliko daljši in zajema tako zatekle baterije, razbarvanje prenosnikov, prevroče...

28 komentarjev

Hude obtožbe Appla: iSuženj?

Reuters - Pri Apple Computers Inc. so najavili, da bodo raziskali hude obtožbe britanskega časopisa Mail on Sunday. V novici, objavljeni 11. junija, so trdili, da iPodi nastajajo v nečloveških, malodane suženjskih razmerah v Kitajskih tovarnah Foxconna, Applovega poslovnega partnerja, ki fizično izdeluje omenjene iPode.



Foxconn se brani, da upošteva vse predpise, ki so v veljavi v tem delu Kitajske.

Po drugi strani se je Apple iz Indije umaknil še preden je dobro začel, ker je bila delovna sila predraga.

Podobno kot Ikea, ima kot kaže tudi Apple svojo temno stran.

35 komentarjev

Apple izgubil tožbo proti spletnemu dnevniku

Yahoo News - Pri Jablani* so se določili, da jim ni všeč, da jim kvarijo presenečenja z novimi sadeži. Do izdajalskega črva so se hoteli prebiti preko tožbe spletnih blogov - dnevnikov, ki so objavila dotične podatke. Govora je bilo o nedozorelem sadežu, pod kodnim imenom Asteroids.

V ZDA novinarjem ni potrebno razkriti vira informacij. Zato so jabolčni odvetniki spletni dnevnik tožil pod pojasnilom, da pisci spletnih, blogovskih novic niso novinarji in niso upravičeni do te zaščite.

Kalifornijsko višje sodišče se je odločilo drugače. Nižje sodišče je pred tem že razsodilo v prid Jablani. Združenje Electronic Frontier Foundation je tako s pritožbo, skupaj s toženimi AppleInsider.com, PowerPage.org in MacNN.com, izborilo pomembno zmago.

Špeckahle lahko špecajo naprej, ne vedno uspešno. Zadnja takšna pobegla novica izpod krošnje Jablane, je prihod prenovljenega eMaca, v septembru letošnjega leta.

* Jablana - Apple Computer Inc

9 komentarjev

Ne bodite ovca, uprite se iKtaturi...

engadget - Če (z)morete seveda. Celo najbolj modna barva za avtomobile, je sedaj bela (Jeremy Clarkson, Top Gear), kot direktna posledica Jabolčnih proizvodov. IPode bo zato težko prepoditi z vrha. Pri tem pomaga, da je meja med monopolom, DRM-jem in piratstvom dokaj zamegljena. SanDisc je zato začel "upor" po svoje, z všečno spletno stranjo iDont.



S to anti-reklamo seveda opozarjajo na svoj proizvod: Sansa™ e200, v treh velikostih spomina: 2, 4 in 6 GB, ki je poljubno nadgradljiv z microSD™ spominskimi karticami. Ima še digitalni FM sprejemnik, z možnostjo snemanja (oboje ni možno na stari celini) in možnost snemanja preko mikrofona.

"Vsaka reklama je dobra" pravijo, in to pomeni, da...

19 komentarjev