»

Po devetih letih padla tožba zoper Apple zaradi DRM

Slo-Tech - Po devetih letih je proces zoper Apple zaradi domnevnega kršenja protimonopolne zakonodaje z iTunes 7.0 pri koncu. Porota je v vsega nekaj urah odločila, da je Apple ravnal zakonito in ni kratil pravic potrošnikov. Tožniki so že napovedali pritožbo.

Primer sega v leto 2005, do danes pa je doživel že precej sprememb. Vmes so celo izgubili tožnike, a so potem našli prizadete kupce, ki so bili domnevno oškodovani in so bili primerni za nadaljevanje postopka. Tožba se je namreč nanašala na prve iPode, ki so bili naprodaj v letih 2006-2009, zato je bilo treba najti tožnika, ki je tedaj kupil omenjeni izdelek in je lahko to dokazal. V prvi inačici tožbe so Applu očitali, da ni želel licencirati FairPlaya (DRM)...

0 komentarjev

AU Optronics terja prepoved prodaje LG-jevih LCD-jev

PC World - Tajvansko podjetje AU Optronics želi v ZDA doseči prepoved prodaje zaslonov s tekočimi kristali južnokorejskega proizvajalca LG, saj naj bi ta kršil štiri njihove patente. Zgodba s tožbo in protitožbo je trajala skoraj štiri leta. Decembra 2006 je LG vložil tožbo zoper AUO zaradi domnevne kršitve njihovih patentov, ki ji je AUO kmalu odgovoril s protitožbo. LG je zahteval 690 milijonov dolarjev odškodnine. Primer se je zaključil v petek, ko je ameriško sodišče odločilo, da AU Optronics ni kršil LG-jevih patentov. Ker je AU Optronics februarja že dobil protitožbo zoper LG, v kateri so dokazali kršitve patentov, zgodba sedaj dobiva epilog. Ker LG dobavi četrtino vseh panelov za LCD-je na svetu, je prepoved prodaje težko pričakovati. Bržkone se bo zgodba zaključila s poravnavo.

9 komentarjev

Applu podeljen patent za Cover Flow

Ena izmed osemnajstih skic v patentu

vir: engadget
engadget - Cover Flow je postal Applova lastnina že leta 2006, ko so ga kupili od Andrewa Coulterja Enrighta ter ga implementirali v iTunes. Od takrat se je uporaba Cover Flowa še razširila, a je ena izmed najbolj znanih uporab prav na iPhoneu in iPod Touchu (ter ostalih iPodih, v iTunes, itd.) za brskanje po albumih glasbe. Da je Cover Flow tudi uradno Applov, so potrdili pri ameriškem patentnem uradu (USPTO) s podelitvijo patenta D613,300. Gre za patent, ki pokriva zasnovo oz. izgled sistema namesto njegove funkcionalnosti, kar pomeni, da Apple za licenčnino lahko toži uporabnike sistemov, ki le izgledajo podobno, čeprav ni nujno, da je podobna tudi njihova funkcionalnost. Tukaj bodo v največjih težavah ustvarjalci Symbiana, ki Cover Flowu podoben sistem uporablja v Symbian^3, ter...

39 komentarjev

Creative Labs bo začel prodajati svoje procesorje

X-Bit Labs - Trenutno najbolj znani proizvajalec zvočnih kartic se je odločil, da bo začel sodelovati z zunanjimi izdelovalci, sam pa se bo osredotočil predvsem na razvoj dejanskih procesorjev, kot je sedaj navada na primer v svetu grafičnih kartic. Kljub popularnosti Creative obvladuje relativno majhen del tržišča, saj dandanes praktično ni matične plošče, na kateri ne bi bilo integrirane zvočne kartice, kupci pa so s slednjo večinoma popolnoma zadovoljni. S potezo naj bi se tako borili proti tej dominaciji cenenih rešitev in prinesli več konkurenčnosti v svet računalniškega zvoka.

Izvorna novica.

36 komentarjev

Maci brez trdih diskov

več strani - Že res, da Samsung ponuja prve dostopne hibridne diske, ki uporabljajo - sicer skromno količino - flash pomnilnik, a Apple je šel še dlje. Za zdaj sicer le na papirju, a nam obljubljajo prenosnik, ki se bo tradicionalnim diskom v zameno za flash popolnoma odpovedal.

Applovi načrti so smeli. Novost nameravajo lansirati že v drugi polovici letošnjega leta, s čimer pa vseeno ne bodo postali prvo podjetje z brezdiskovnimi prenosniki. Sony je z Vaio UX1 s 32 GB to že storil, podjetje SanDisk pa julija napoveduje 1,8-palčne flash pogone enake kapacitete.

Novi MacBooki bodo tako gotovo uporabljali nov način shranjevanja podatkov, pojavljajo pa se špekulacije, da bodo kmalu sledili še Maci Mini. Appla seveda po glavi najbolj tepe cena, ki je prebližno osemkrat višja od običajnih diskov - zato Sonyjev UX1 stane kar 2000 funtov (3000 evrov) - a se bo iz zagate reševal z iPodi Nano in iPodi Shuffle, ki takšen pomnilnik že posedujejo, tako da lahko zavoljo velikih naročil iztržijo nekoliko...

60 komentarjev

ZEN Vision W

vir: Neowin
Neowin - Navdušenci nad jabolčnimi proizvodi so nestrpno pričakovali predstavitev, ki se je odvila prejšnji teden, saj so krožile številne govorice o posodobitvi iPod-ov, do katere je potem res prišlo, žal pa ne v takšni meri, kot bi si želeli, saj nismo videli novega širokozaslonskega modela, temveč zgolj majhne popravke starih. A konkurenca ne počiva, eden boljših proizvajalcev MP3 predvajalnikov, Creative, je izdal ZEN Vision W, ki ponuja natanko to, kar se je pričakovalo od novih iPod-ov. Izdelek je opremljen s 4.3-palčnim widescreen zaslonom (od tu tudi naziv W), ki prekriva večino njegove površine, na voljo je v 30- in 60-gigabajtnih različici po ceni 300 in 400 dolarjev, v izvorni novici na Neowin pa obljubljajo celo, da nam gizmo ne bo grenil življenja z DRM-jem.

15 komentarjev

iTunesova EULA in DRM na udaru Vikingov

Yahoo News - ITunes ne diši Francozom, ki so sodno že poskusili prepovedati monopolno povezavo med iTunes in iPod-i, z "DRM izgovorom". Tudi Dancem je pod vplivom Francozov zavrelo.

Pred tednom dni so zganili še pri zvezi za varstvo potrošnikov Norveške, in sicer pravijo, da:
- je nerazumno, da mora potrošnik dati soglasje k pogodbi, za katero se uporablja angleško pravo;
- je nerazumno, da nosi potrošnik vso škodo, ki bi izvirala iz uporabe programske opreme - ITunes;
- je nerazumno, da se lahko pravice do uporabe avtorskih del naknadno spremenijo, potem ko so že prenesene.

Norvežanom so se sedaj pridružili še Američani in organizirali hkraten protestni pohod pred Applovimi trgovinami po...

80 komentarjev

Apple Computers Inc. krcnil Samsung in Apple Corps

EETimes - Samsung je pred dnevi preveč samoiniciativno najavil, da je pridobil procesorski posel za iPode. Za nameček je še "narabutal" GUI svojih mobilnih telefonov (glej povezavo na novice). Apple Computers Inc. je to privedlo do tega, da je drugače razdelil svojo jabolčno pito. Procesorje za nove iPod Shuffle bo dostavljal dosedanji dobavitelj: SigmaTel. Samsungu tako ostaja le posel z iPod Nani, v procesorskem pomenu besede. Za sedanje procesorje ostalih iPodov je zadolžen PortalPlayer.

Število iPodov se bo verjetno še povečalo, saj se je Apple Computers Inc. odločil prodati svoj večkrat nagrajeni spletni študentski informacijski sistem PowerSchool. Le ta omogoča staršem in samim učencem spremljati svoj napredek. Kupec je Pearson - eden večjih založnikov za šolstvo. Kupoprodajna pogodba očitno zavezuje kupca, da se razvije sistem, ki bo omogočal učiteljem in učencem dostop do učnega materiala preko iPodov.

Razrešen je bil tudi konflikt dveh "jabolk" glede še bolj uspešnega...

3 komentarji

Jabolka niso toliko dražja in premična utripajo v Intelovem taktu

vir: CNet
CNet - Nedavna Wall Streetova raziskava ameriškega tržišča osebnih računal je pokazala, da Jabolka niso toliko dražja od ostalih sadežev na tržišču. Tako so Jabolka v nepremični izvedbi le 13% dražja, v premični le 10%. Pomembno je predvsem primerjati enako z enakim.

To je sedaj izdatno olajšal prestop k Intelu. Ravno pred dnevi so prenovili še zadnjo serijo premičnikov: MacBook.



Šibkejši različici sta na voljo v beli barvi, najmočnejši v črni. Osebno mi je najbolj všeč FrontRow daljinec, ki ga najdemo tudi pri ostalih lepotcih. Več o sami drobovini si oglejte na njihovi strani. Vesela novica za Američane je bila ta, da je bilo moč premičnike takoj kupiti.

Nekaj novih objektov...

73 komentarjev

Creative toži Apple

ZDNet - Singapurski Creative je v ponedeljek uradno napovedal, da bo tožil Apple zaradi kršitev patentne zakonodaje v zvezi z iPodi. Creative trdi, da iPodi in iPodi Nano kršijo Creativov patent za vmesnik v njihovem predvajalniku Zen, ki jim je bil odobren lanskega avgusta. Tako skušajo doseči prepoved prodaje iPodov in tudi finančno odškodnino. Omeniti velja, da Creative ni prvo podjetje, ki želi pridobiti delež Applovih dohodkov od iTunes in iPoda z navedbami o kršitvi patentov. Hongkonški Pat-rights in Contois Music & Technology sta Apple že tožila s podobnimi navedbami. Klik!

13 komentarjev

Nove baterije za iPod

Zaigrajmo in zapojmo

Slashdot - Je že res, da je Applu uspela več kot čarobna poteza z izdajo predvajalnika iPod, saj je svet obkrožil skoraj tako hitro, kot kateri izmed najnovejšoh virusov. Vendar pa se mnogi pritožujejo nad kratkotrajnostjo delovanja baterije, ki zdrži le 8 do 10 ur. Po navodilih Drewa Perryja pa potrebujete samo škatlico igralnih kart in par navadnih baterij, s katerimi si lahko sami ustvarite zanimivo rešitev, ki podvoji avtonomijo baterije.

15 komentarjev

IBM kupuje Creative ?

CNet - Creativove delnice so pred kratkim precej pridobile na vrednosti, kar kaže, da se nekdo precej zanima za podjetje. Ta nekdo naj bi bil po analizah IBM. Zakaj bi IBM hotel Creative? Creative ima nekaj precej uporabnih tehnlogij, ki bi utegnile koristiti IBM-u. Creative pa je tudi svetovno znan zaradi svojih Sound Blasterjev in Nomadov. Seveda so to zaenkrat samo govorice, saj tako Creative kot IBM vse skupaj zanikata. Več tukaj.

0 komentarjev