»

E3 v fizični obliki očitno tudi letos odpade

E3 2017

vir: Wikipedia
VGC - Iz dokumentacije losangeleške komisije za konvencije in turizem je razvidno, da je letošnji Electronic Entertainment Expo, vsaj v obliki živega semnja z obiskovalci, odpovedan. Organizator, Electronic Software Association (ESA) je še pred tedni načrtoval tridnevni dogodek, in sicer med 15. in 17. junijem, vsaj deloma v živo. Kot so zapisali, z željo, da ponovno pod eno samo streho združijo vse zanimive napovedi sveta elektronske zabave. Prej omenjeni dokument zdaj navaja, da bodo organizatorji prostor namenjen sejmu, Los Angeles Convention Centre, morda uporabili za oddajanje prenosov v živo ter poskušali pridobiti licenci za leti 2022 in 2023.

Iz ESA so na poizvedbe odgovorili, da bodo podrobnosti letošnjega sejma razkrili v kratkem, da imajo krasne razgovore z založniki in razvijalci, da pa ne morejo potrditi, katera imena sveta iger se bodo dogodka tudi zares udeležila.

E3 je nazadnje v vsem sijaju potekal leta 2019, lani je bil odpovedan zaradi razmaha pandemije COVID-19,...

0 komentarjev

CES 2011: Nintendo predstavil prihajajočo konzolo 3DS

Ars Technica - Nintendo je na lasvegaškem sejmu CES predstavil prihajajočo prenosno konzolo 3DS, katere izid so napovedali že lani. Ročna konzola 3DS je naslednik Nintendo DSi z dodanimi trodimenzionalnimi učinki. Zgornji 3,5-palčni zaslon namreč omogoča prikaz trorazsežne slike brez potrebe po uporabi posebnih očal. Jakost 3D-učinka lahko nastavljamo z drsnikom ob robu naprave, tako da je mogoč tudi izklop 3D.

Spodnji zaslon je občutljiv na dotik in se poleg klasičnih Nintendovih gumbov rabi za krmiljenje. Na zadnji strani najdemo dve kameri, ki omogočata izdelavo posnetkov v 3D. Nintendo je na CES-u nekaterim IT-medijem ponudil pobliže se spoznati s konzolo in odigrati nekaj demo iger na njej. Žal so prepovedali fotografiranje naprave s prižganim...

14 komentarjev

Nintendo s 66 % manjšim zaslužkom

Nintendo Wii

vir: engadget
engadget - Vse kaže, da se je vsaj v drugi četrtini letošnjega leta norija okrog Nintendove konzole Wii umirila. Kljub zastarelost v obliki šibkejše strojne opreme v primerjavi s PlayStation 3 in Xbox 360 (ter celo Applovim iPhoneom), se je prodajal odlično in ima po svetu skoraj 50 % tržni delež ob PlayStation 3 in Xbox 360. A količina prodanih Wiijev in Nintendove prenosne konzole DSi je upadla za kar 40 % v primerjavi z drugo četrtino lanskega leta. Za počasnejšo prodajo DSijev Nintendo deloma krivi Apple in njihov iPhone, za katerega zdaj priznavajo, da je na področju mobilnega igranja iger resen konkurent. Najbolj verjeten razlog za upad prodaje je, poleg recesije, prav velika...

17 komentarjev

Nintendo začel prodajati DSi tu in onstran Luže

TG Daily - Nintendo DSi je luč sveta ugledal že lanskega oktobra, prve primerke pa je bilo moč kupiti od novembra dalje na Japonskem. Po polletnem čakanju so se Japonci odločili, da je napočil čas, da DSi ponudijo tudi ostalemu koncu sveta. Pretekli teden v četrtek je DSi prišel na avstralske police, dan kasneje na evropske, včeraj pa še na ameriške. Poglejmo si, kaj je Nintendo zapakiral v paket, ki ga ceni na 170 evrov.

Gre za prenosno konzolo, s katero Nintendo konkurira iPod Touchu. DSi je skoraj povsem identičen kot starejši DS, le da je nekoliko vitkejši. Vsebuje dve vgrajeni kameri - glavno s tremi megapiksli in na drugi strani še pomožno z 0,3 megapiksli. Poleg tega ima še režo SD, nekoliko...

13 komentarjev

Evforija (trgovcev) pred izidom igre 'Grand Theft Auto IV'

Če še niste vznemirjeni, bi morali biti, trdi GameTap.com

vir: CNN
CNN - Očitno se trgovci v Združenih državah Amerike nadejajo, da bo prihodnji torek ob izidu Grand Theft Auto IV za industrijo iger najbolj pomemben dan v letu.

Kar nekaj trgovskih verig je "cenjenim strankam" sporočilo, da se bodo zaradi posebne priložnosti vrata trgovin odprla že opolnoči, preprodajalec GameStop pa je na spletni strani objavil celo 68-stranski informativni letak, v katerem je navedenih nekaj tisoč lokacij, kjer bodo vneti verniki sveže pakete z GTA IV lahko kupili nekaj trenutkov čez polnoč.

Pričakujejo, da bodo v prvem tednu po izidu prodali 9 in pol milijonov kopij, prihodki prvih nekaj dni pa naj bi znašali kar 400 milijonov ameriških dolarjev. Prodajalci so skoraj gotovi, da bo (v prodajnem smislu) Grand Theft Auto IV najuspešnejša igra...

23 komentarjev

Nestrpnost naj bi bila posledica sprememb v možganih

Discovery News - Priznana ameriška vedenjska psihologinja na Univerzi Yale Laurie Santos trdi, "da je pregoreče in celo neutemeljeno izražanje nestrpnosti v mladosti škodljivo za nevronske povezave," in opozarja, da so skupaj z Univerzo Stanford v vzorčni populaciji v možganskih slikah odkrili ponavljajoč vzorec.
Stanfordski Gabrieli Laboratory je s Santosovo objavil longitudinalno študijo, v kateri so predstavili rezultate raziskav na 321 osebah iz različnih družbenih okolij in slojev. Osebe so spremljali od začetkov adolescence pa do skoraj 30 leta....

13 komentarjev

Musklwiiber

Slashdot - Nova Nintentova konzola Wii je največ pozornosti požela ravno zaradi svojega revolucionarnega sistema nadzora, ki temelji na zaznavanju premikov kontrolerja. Namesto, da bi pritiskal na gumbe, uporabnik svoj lik upravlja tako, da z Wiimoteom maha po zraku, kar naj bi celotno igralsko izkušnjo naredilo bolj intuitivno, prinaša pa tudi nekatere manj očitne, a toliko bolj zanimive posledice.

Za razliko od običajnega sedenja na kavču s ploščkom v roki zahteva igranje Nintendo Wii-ja malo več gibanja, kar večini povprečnih Zemljanov sicer ne predstavlja prevelikih problemov, je pa zadeva šok za mišice pravih geekov, ki del dneva, ko ne spijo, preživijo pred elektronskimi zasloni. Na Slashdotu tako poročajo o izkušnjah nekaterih igralcev, ki so bili po dolgotrajnem igranju popolnoma prepoteni, poleg novega highscora pa so dobili tudi musklfiber.

Če nimate kondicije in se vam fitnes zdi preveč dolgočasen, nabavite Wii.

19 komentarjev

Playstation novosti

vir: QJ.NET
Fresh News - Prva novica s področja Sonyjevih konzol je (vsaj za uporabnike, če ne za japonskega giganta) dokaj vzpodbudna. Nadebudnim domačim programerjem je uspelo najti varnostno luknjo v novejših različicah firmwara za PSP (vključno z najnovejšim -- 2.80), s pomočjo katere je moč na napravi neomejeno poganjati doma spisano programsko opremo, pa tudi početi bolj cvetoče stvari, o katerih ponavadi ne govorimo. Do sedaj so je bilo za takšno ravnanje potrebno uporabljati zastarel firmware, saj v novejših ni bilo odkritega efektivnega načina, ki bi ga lahko izkoristili za uporabo domačih aplikacij. Zadeva zaenkrat še nima uporabne implementacije, je zgolj proof-of-concept, a vse skupaj je le vprašanje...

13 komentarjev

Nintendo DS Lite v novih barvah

Slo-Tech - Druga inačica najbolj popularne prenosne konzole na svetu bo 13. septembra letos na voljo v dveh novih barvah - roza in črni (tržni imeni - Onyx in Coral Pink). Slednja je bila pri nas sicer že na voljo, saj jo je Nintendo poslal v evropske trgovine ob tukajšnjem uradnem začetku prodaje konzole, 23. junija letos, po novem pa se bodo s črnimi DSji lahko zabavali tudi Američani. Z novimi oblekami naj bi proslavili izjemno uspešnost igre New Super Mario Bros., če vas zanima še kaj več, pa preberite izvorno novico na uradni strani gizmota ali si oglejte slike v poročilu s strani Puissance-Nintendo.


Do sedaj se je najbolj prodajal predvsem unisex DS v beli barvi, od septembra dalje pa bodo lahko z izbiro spolu bolj ustrezne barve svojo pripadnost pokazali tudi fantki in punčke, ki si tega prej niso mogli privoščiti.

13 komentarjev

Sony-eva kriza identitete

Slo-Tech - Sony se je razrasel v dinozavra, ki ponuja od losijonov, baterij, zavarovalnin, bančnih storitev, do nam bolj znanih filmov, televizorjev in Hi-Fi opreme. Zaradi preobsežnosti, je verjetno izgubil tako ostrino na tržišču, kot tudi ugled svoje znamke.

Izumitelju Walkmana je tržišče prevzel Apple Computers inc. z iPodom. Spregledali so tudi potencial LCD TV-jev, ker so stavili na plazmo in bili prisiljeni v sodelovanje s Samsungom. Soizumitelj CD formata je sedaj v premnogih bitkah, npr. na področju naslednjega medijskega formata: Blu Ray vs. HD-DVD, igralnih konzol, kjer se bodo spopadli Xbox360, Nintento Wii in PS3. Z odkupom Konica-Minoltinega dela, si je le nekoliko olajšal boj s Canonom in ostalimi...

Za nekatere poteze so si krivi tudi sami, tu je predvsem govora o lanski polomiji z Rootkitom. Podobno vprašljiva za ugled je bila ustanovitev paralelne lukszne veje pod imenom Qualia. Nekoč je Sony pomenil več. Veliko več.

Sir Howard Stringer, ki je trenutno vodilni Sonya,...

17 komentarjev

Sony: zaključek zgodbe z Rootkitom, ter obtožba s strani Nintenda

Reuters - Tožba Sony BMG Music Entertainment, s strani kupcev "zaščitenih" glasbenih CD-jev, se je končala z poravnavo. Kupci ponesrečeno zaščitenih CD-jev sedaj lahko od Sony BMG-ja zahtevajo nov, "neokžen" CD album in programje za odstranitev "zaščite" ter so dodatno upravičeni do povrnitve v višini sedem in pol zelencev, ter enega zastonjskega albuma, v spletno pretočni obliki.

Britanski šef Nintenda je po drugi strani obtožil Sony, da jim krade ideje. Tokrat gre za predstavljen upravljalnik Wii konzole, oziroma senzor premikanja, ki ga je sedaj najavil tudi Sony za svojo PS3 konzolo.

5 komentarjev

PS3 bi moral stati več

Slo-Tech - Vodja Sony-jevga oddelka za zabavo (Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI)), Ken Kutaragi, meni, da je cena za prihajajoči PlayStation 3, prenizka. Spomnimo, Sony bo ponujal dve različici konzole, in sicer okrnjeno verzijo za 499 dolarjev (20 GB trdi disk, brez HDMI podpore in WiFi) ter dražjo, za 599 dolarjev.

Kutaragi svoje mnenje utemeljuje slikovito, s primerjavo hrane v tovarniški menzi in restavraciji. Predvsem opozarja na zmožnosti nove konzole. Če boste lahko ostali brez besed, potem cena ne bo problem, smelo zaključi. Več o tem tukaj in tukaj.

Cene XBOX-a 360, in še posebej Nintendovega Wii, so (bodo) precej nižje.

25 komentarjev

E3: Sony vs. Nintendo

GameSpot - Verjetno veste, da se te dni v Los Angelesu odvija eden največjih svetovnih sejmov na temo zabavne elektronike - Electronic Entertainment Expo. Med mnogimi prezentacijami izdelkov in napovedmi za prihodnost sta bili največje pozornosti deležna Sony in Nintendo, ki sta obiskovalcem predstavljala svoji prihajajoči konzoli.


Sony je začel že včeraj in izdal nekatere novosti, ki jih lahko pričakujemo v PlayStationu 3, žal pa je konferenca veliko večino gledalcev razočarala. Predstavljena je bila kopica novih iger, vse novosti pa so bile zgolj kvantitativne. Povečala se je grafična in procesorska zmogljivost konzole, kar bo prineslo bolj prepričljivo grafiko, sistem pa bo tudi zmožen...

53 komentarjev

Nintendo Revolution bo odslej Wii

Slo-Tech - Težko pričakovana Nintendova konzola, ki smo jo doslej poznali pod imenom Revolution, je dobila uradno ime: Wii. Po besedah proizvajalca, ime Wii, ki zveni enako kot we (angleško: mi), predstavlja, da je nova konzola namenjena vsakomur, poleg tega poudarjajo, da si besedo Wii z lahkoto zapomnijo vsi, ne glede na jezik, ki ga govorijo. Več o Nintendovi novi konzoli, ki bo predstavljena predvioma letos novembra, lahko preberete tule.

Izvorna novica na Nintendo-Europe.

28 komentarjev

Microsoft glavni pokrovitelj WCG

Slashdot - Preberemo lahko, da se je Microsoft odločil postati glavni pokrovitelj vseh dogodkov v okviru World Cyber Games do leta 2008. To pomeni, da bosta edini platformi za igranje Windows in Xbox 360. Poleg tega bo Microsoft skrbel še za vso ostalo strojno in programsko opremo, trženje itd. na vseh panregionalnih prvenstvih, ameriškem in korejskem prvenstvu in Grand Finalu, ki bo oktobra v italijanski Monzi. Peter Moore iz Microsofta pravi: "V zadnjih letih smo občudovali neverjetno rast kiberšporta in vlogo WCG pri njegovi širitvi. Ker gre za resnično globalno tekmovanje, je bila logična odločitev, da se povežemo z njimi." Slashdot.

11 komentarjev

Znane okvirne cene za Playstation 3 (PS3)

The inquirer - V gigantu med izdelovalci zabavne elektronike Sony, so prvikrat razkrili cenovni okvir prihajajoče igralne konzole Playstation 3. Cena za PS3 se bo gibala med 500 in 600 evri.

Konzola, ki bo med bonbončki vsebovala tako imenovan "celični" procesor, naj bi se na prodajnih policah prikazala že v novembru.

Cene za PS3 je na francoskem radiu najavil George Fornay, izvršni direktor Sony Europe in francoskega oddelka Sony France. Ob tem je priznal, da je cena nasproti konkurentom nekoliko zasoljena, vendar naj bi se uporabnikom odkupila ravno zaradi Blu-Ray optične enote.

0 komentarjev

Sony lahko izgubi do 1,18 milijarde dolarjev s PlayStation 3

X-Bit Labs - Podjetje Merrill Lynch, ki se ukvarja z raziskavami trga, je ocenilo, da bodo proizvodni stroški za izdelavo ene konzole PlayStation 3 (PS3) znašali 494$, Sony pa jo bo moral prodajati za 399$, če želi tudi konkurirati Microsoftovemu Xbox-u 360, ki naj bi stal 299$. Takšna cena bi bila vzrok izgube v višini 1.18 milijarde dolarjev v prvem letu.

Ceno so izračunali na podlagi predvidenih cen, ki jih bo Sony plačal za tri glavne komponente. Procesor Cell, Nvidiin grafični procesor RSX in BD-ROM bodo skupaj stali približno 300$.

Nižje prodajne kot proizvodne cene konzol niso nič neobičajnega. PS2 se je prodajal na Japonskem za 364$, v US pa za 299$. V prvem letu je PS2 povzročil 458 milijonov dolarjev izgube, že...

51 komentarjev

Xbox 360 in PlayStation 3

Slashdot - Zunaj sta Xbox 360 in PlayStation 3. Pripravlja se bitka igralnih konzol, ki pa so veliko več kot to. Z njimi se šele začenja vojna med ponudniki domačega kina, spletnega igranja iger in nasploh igranja, kakršnega še ni bilo.

Xbox 360 v sebi skriva kar spremenjen trijederen PowerPC procesor, pri čemer vsako jedro lahko izvaja dve niti naenkrat, grafična kartica pa je poseben 500-megaherčen čip podjetja ATI z vgrajenim 10 MB pomnilnika, zraven pa je še 512 MB 700 MHz sistemskega pomnilnika. PlayStation 3 ima takisto 3,2 GHz PowerPC, le da je enojederen, se pa zato odkupi z osmimi (v uporabi jih bo le sedem, eden je rezerva) Cell procesorji, ki takisto delujejo vsak na 3,2 GHz. Za grafiko skrbi poseben nVidiin 550-megaherčni čip, pomnilnik pa je razdeljen na dva dela. 256 MB ga teče na precej zavidljivih 3,2 GHz (XDR), preostala polovica pa na 700 MHz, tako kot od Xbox 360. Težko je napovedovati, katera mrcina bo prevladala, vsekakor pa sem avtor novice mnenja, da je PlayStation 3...

50 komentarjev

Sony je za PlayStation 3 izbral nVidio

Google News - O novi Sonyjevi konzoli za igre žvrgolijo že najkrajši potoki na Kavkazu, saj naj bi PlayStation 3 prinesel pravo revolucijo v svet iger. Njeno srce bo večjedrni procesor Cell, osrednja optična enota Blu-ray, zdaj pa je postala jasna še ena izmed zadnjih ugank: grafična tehnologija za konzolo bo temeljila na nVidiinem procesorju GeForce. Tako je nVidia vrgla rokavico ATi-ju, ki je zmagal v bitki za Xbox 2. No, če ji bo to zares uspelo, bomo videli šele čez slabi dve leti.

7 komentarjev

Prvi podatki o Cell procesorjih, ki bodo poganjali Playstation 3

Slo-Tech - V ponedeljek so vsa tri podjetja, ki razvijajo procesor za Playstation 3 - IBM, Toshiba in Sony - predstavila prve podatke o zmogljivosti le-tega. Končna specifikacija bo sicer predstavljena na ISSCC (International Solid State Circuit Conference) februarja 2005, do takrat pa nekaj drobitnic:
  • Procesor bo 64 biten
  • Vseboval bo več namenskih jeder (za obdelavo videa, zvoka, itd...)
  • Podpiral bo več operacijskih sistemov na enkrat
  • Velika pomnilniška prepustnost
  • Sistem za upravljanje s sistemski sredstvi v realnem času, namenjen za realno časovne aplikacije
  • V sam procesor bo vgrajena zaščita proti piratstvu
  • Tehnologija izdelave bo 90 nm SiliconOnInsulator
Še kakšna drobtinica več v novičkah na iafrica.com in CNET

15 komentarjev