»

Samsung združuje zaslone in senzorje za dotik

Omnia HD uporablja AMOLED zaslon

vir: engadget
engadget - Pri Samsungu se pripravljajo, da bodo zagnali proizvodnjo 3,3-palčnih AMOLED zaslonov, ki bodo senzorsko plast, ki je odgovorna za zaznavanje dotika, imeli vgrajeno že v sam zaslon. Do sedaj je bil LCD panel in senzorski del ločen, kar se pozna v praznem prostoru med stekleno površino, v kateri se nahaja senzor, in LCD zaslonom, ki bi ga lahko porabili v druge namene. Plast za kapacitivno zaznavanje, debelo le 0,001 mm, bodo postavili na zaslonov substrat, ki proizvaja svetlobo in posledično sliko, poleg prihranka na prostoru pa bo ta sprememba omogočila tudi nekoliko svetlejše...

52 komentarjev

Raziskovalci razvili 10-krat učinkovitejše čipe

Nov energetsko učinkovitejši čip

vir: Slashdot
Slashdot - Razvijalci is MIT-ja in Texas Instruments so razvili nov čip, ki je po njihovih besedah tudi do desetkrat učinkovitejši kot trenutno obstoječi čipi. Pri tako visoki energetski učinkovitosti so posebno zanimive nove možnosti, ki jih takšni čipi odpirajo - tako bi se lahko določene naprave (npr. srčni spodbujevalniki) napajale iz toplotnega gradienta človeka ali iz njegove gibanja.



Do takšne učinkovitosti so raziskovalci prišli tako, da so preoblikovali samo vezje - današnji čipi namreč uporabljajo 1 V napetosti, novi pa samo 0,13 V, kar je pomenilo, da so morali raziskovalci na novo...

9 komentarjev

Dell UltraSharp 2407WFP

vir: BIOS
BIOS - Dellovi LCD monitorji so eni bolj cenjenih na trgu, najbrž vam dovolj pove podatek, da se podobno drobovje skriva tudi v Applovih Cinema Display-ih. Nedavno je bila tako posodobljena linija večjih modelov iz serije UltraSharp, med drugim običajen in širokozaslonski dvajsetpalčnik (2007FP in 2007WFP) ter večji, 24-palčni 2407WFP. Slednjega krasi kar nekaj zavidljivih specifikacij, njegova naravna resolucija je 1920x1200, bohoti se s kontrastom 1000:1, pa tudi odzivni čas (6 ms GTG) ne zaostaja. Pri spletnem časopisu BIOS so monstruma dobili v roke, tako da kar preberite opis, če imate pod žimnico 700 funtov.

11 komentarjev

Mirai DML-522W100 22" LCD

TrustedReviews - Verjetno ste že iz generičnega modela in neznane znamke v naslovu razbrali, da gre za poceni no-name izdelek -- in niste se motili. TrustedReviews je dobil na preizkus 22 inčni LCD monitor, ki stane samo dobrih 85 tolarskih tisočakov. Opremljeni s tema dvema podatkoma najbrž sklepate, da gre za grdo, nekvalitetno pošast brez vsakršnih funkcij, a ni čisto tako. Monitor je preizkuševalce pozitivno presenetil, saj ima dober odzivni čas (5 ms), ne odvrača s preveč cenenim dizajnom, navdušujeta pa tudi zadovoljiva resolucija (1680x1050) in prisotnost DVI priključka. Za svojo ceno vsekakor odličen nakup, žal pa izdelka, kot...

20 komentarjev

Samsung predstavil CX930B - skoraj barvni monitor

Akihabaranews - Povprečna zmožnost reprodukcije naravnih barv na LCD zaslonih naj bi bila nekje pri 72%, boljši dosegajo celo do 87%. Samsung je predstavil SyncMaster CX930B, za katerega pravijo, da naj bi zmogel verno prikazati kar neverjetnih 97% barv, vključno s problematičnimi smaragdno zeleno in temno rdečimi odtenki.

Zato ne čudi dejstvo, da ima vgrajeno funkcijo Print View, ki na podlagi...

27 komentarjev

Samsung razvil LCD zaslon na enočipni "pogon"

EETimes - Samsung je sporočil, da jim je uspelo razviti LCD zaslon, velikosti sedmih palcev, ki ga poganja en sam čip. Zaslon zmore prikazati 800x480 pik, 16.7 milijonov barv pri kontrastu 400:1... Ostale tehnične podrobnosti, so dostopne tukaj. Prednost teh zaslonov je, da so tanjši, enostavnejši in seveda cenejši. Pravi dosežek pa bo, če jim uspe povečati število pik in diagonalo zaslona.

Prve primerke si bo, tako kot Philipsove "akvarelne" zaslone, moč ogledati na razstavi Society for Information Display, 6. junija letos v San Franciscu.

11 komentarjev

Philipsova nova "akvarelno-oljna" tehnologija zaslonov in tožba Kodaka

CNet - V Philipsovem razvojnem oddelku so poleg zanimive zamisli o reklamah prišli tudi do nove tehnologije za prikaz podatkov. Znanim CRT, plazma, LED, OLED in E-ink tehnologiji se je tako pridružila nova: electrowetting. S pomočju zunanjega doliva kapitala so ustanovili novo podjetje Liquavista, ki bo skrbelo za najnovejšega Philipsovega otroka. Sama tehnologija je zelo podobna E-Inku, le da bazira na olju in vodi, kot namiguje že naslov novice. Pravzaprav bazira na tem, da se med seboj odbijata. S pomočjo materialov, ki vodo ali odbijajo ali privlačijo (odvisno od električnega toka), lahko torej obarvano olje pripravimo do tega, da ustvari točko (piksel).



Philips trdi, da so barve na tovrstnih zaslonih bolj naravne (tudi Rembrandt je slikal z oljnimi barvami) in svetle. Nezanemarljivo je, da so tovrstni zasloni energijsko manj potratni, in najpomembnejše:...

13 komentarjev

Nove poslovne povezave pri LCD TVjih

Reuters - Po Sharpu (glej povezave spodaj) sta se za večje proizvodne "plahte", t.i. 8 generacije LCD TV zaslonov, odločila tudi Samsung in Sony. V razširitev proizvodnje bosta investirala novi 2 milijardi zelencev, v skupno podjetje S-LCD Corp. Nova linija v obstoječi tovarni v Tangjeong bo postala operativna jeseni naslednje leto, kar je skoraj eno leto za Sharpom.

Pred tem sta se združila Tajvanska konkurenta. V petek je namreč Acer (oz. njegova veja: Au optronics) naznanil, da bo kupil Quanta Display Ltd. S tem bodo postali tretji največji proizvajalec LCD zaslonov, za omenjenim Samsung-Sonyem in LG-Philipsom. Quanta je že do sedaj izdelovala LCD zaslone za Acer, poleg tega tudi za Sanyo (s katerim so še pred dvema tednoma napovedovali skupen razvoj in proizvodnjo LCD zaslonov), kot tudi za Philips in Toshibo.

Zanimivo pri tem je, da Quanta sestavlja določene modele Sony-evih (kot tudi Applovih, Toshibinih in ostalih) prenosnikov. Pred lanskim oktobrom jih je za Sony sestavljal...

4 komentarji

Samsung razvil superreflektivni 1,72-palčni LCD zaslon

Reuters - Za tehnično nepodkovane naj za začetek omenimo, da termin superreflektivnost (SR) pomeni možnost uporabe zaslona tudi pri močni sončni svetlobi. Odbojni koeficient novega SR LCD zaslona je trikrat večji od običajnega. Vse skupaj so dosegli z uporabo srebra namesto aluminija, izboljšanimi lečami in kombiniranjem z translektivno tehnologijo. Novo SR tehnologijo bodo seveda uporabili v vseh svojih visoko kvalitetnih zaslonih.

Nad novimi zasloni v mobilnikih znajo biti razočarane pripadnice nežnejšega spola, ki si ne bodo več mogle prečekirati tipa za sabo v zrcalnem odboju zaslona. A ima Samsung, kot tudi drugi proizvajalci mobilnih telefonov tehnološko rešitev -- vgrajena fotokamera. Manjka še zoom mikrofon in Jamesbondice nas bodo imele v rokah in ušesih.

22 komentarjev

Klasični katodni zasloni

Tom's Hardware - Čeprav se LCD zasloni cenijo in cenijo ter postajajo dostopnejši, se navadni, katodni zasloni ne dajo kar tako. Na Tom's Hardwareu so napisali zelo dober članek o teh zaslonih. Od osnovnih principov delovanja - obstreljevanja fosforja z elektroni, zgodovine - črnobelo k barvnem, pa do bolj zapletenih načinov nastavljanja in izničenja konvergence. Na koncu je dodanih tudi nekaj nasvetov za nakup zaslona samega, kjer, tako kot večina zaslono-buljenja veščih, priporočajo nakup točno tistega zaslona, ki ga gledate, ker si niti dva zaslona nista identična. Članek je zelo informativen, branje pa priporočam vsem.

2 komentarja