»

Voda na Luni?

Lunine steklaste kroglice vulkanskega izvora. Vir: NASA

Slo-Tech - Kot poročajo številni portali, so odkrili dokaze, da Luna ni tako suha, kot se je domnevalo. Rezultati raziskav bodo objavljeni v julijski številki revije Nature.

Do odkritja so prišli na Univerzi Brown (Providence, Rhode Island, ZDA) med proučevanjem steklastih kroglic, nastalih med vulkanskimi erupcijami cca 3 milijarde let nazaj. Te kroglice je na Zemljo prinesla misija Apolla 15, pojem "steklast" pa pomeni, da se je ta material med vulkansko erupcijo ohladil tako hitro, da je bilo onemogočeno formiranje kristalov (mineralov), prav tako je onemogočena izguba plinaste oz. lahkohlapne...

22 komentarjev

Menlow na CESu

AnandTech - Poleg novih, hitrejših in manj(ših,-požrešnih,-vročih) procesorjev za namizne računalnike in prenosnike, je Intel na CESu končno povedal malo več tudi o prihajajoči platformi za mini PCje - ki jih lahko po želji imenujete, kot hoče Intel MID ali če bolj zaupate Microsoftu, UMPC.

Menlow sestavljata procesor, trenutno imenovan Silverthorne in vezni čip (ker je samo en čip, mu težko rečemo čipset, kajne), ki sliši na ime Poulsbo. Silverthorne je pravzaprav sorodnik pred kratkim predstavljenih Penrynov in Wolfdalov, in je tudi narejen v 45nm High-k tehnologiji. Glavni cilj pri načrtovanju je bila majhna poraba energije ob razmeroma dobri zmogljivosti. V številkah to pomeni, da imajo najpočasnejši (600MHz) Silverthorni TDP le okoli 0.6W, na CESu pa so pokazali procesorje delujoče s frekvencami do 1.6GHz.

Za primerjavo se spomnimo, da ima Stealey (uporabljen med drugim v prvi generaciji Asusovega EEE PCja) TDP 3W. Po zmogljivosti Intel cilja v razred Pentiumov M iz leta 2004 (med...

10 komentarjev

Brezžična povezava s hitrostjo 1 Gbps na obzorju

Daily Tech - DailyTech pravi, da so se pojavili dokumenti o novi specifikaciji, ki sliši na ime IEEE 802.16m, ki bi naj prinesla vsaj 1 Gbps prenose proti uporabniku.

Skrivnost takih prenosov bi naj bila v t.i. MIMO tehnologiji (multiple-input/multiple-output). Trenutno se zadeva uporablja na 802.11g in 802.11n usmerjevalnikih, da dosegajo hitrosti do 108 Mbps.
IEEE komite je omenil, da ta tehnologija ni del WiMax tehnologije, bi pa naj bili tehnologiji kompatibilni.

13 komentarjev

Tri leta za krajo brezžičnega interneta

The Register - Vedno večji priljubljenost in razširjenost brezžičnega Wi-Fi omrežja med domačimi uporabniki predstavljata tudi nezadržen porast števila nezaščitenih vstopnih točk, torej pomanjkljivo ali celo nezaščitenih domačih omrežij, ki jih mimoidoči ali mimovozeči lahko uporabijo za dostop do interneta. Uradnih postopkov in tožb zaradi neupravičenega dostopa do omrežja pri nas še ni bilo, so pa v sterilnem Singapurju.

The Register tako poroča, da sedemnajstletnemu Garylu Tan Jia Luoju grozijo do tri leta zapora in 10.000 singapurskih dolarjev (1,2 milijona tolarjev) kazni za nepooblaščen dostop do sosedovega brezžičnega omrežja. Gre za prvo tako tožbo pod novim singapurskim zakonom o zlorabi računalniške opreme (Singapore's Computer Misuse Act).

112 komentarjev

Wimax licenco dobila Telekom in Tok telekomunikacije

Finance - Kot poročajo Finance, bi naj Wimax licenco za naslednjih 10 let dobila Telekom Slovenije in Tok telekomunikacije (naveza z Voljatelom). Licenca se bo podelila za 10 let in v roku 3 let mora ponudnik storitve pokriti s fiksno brezžično povezavo najmanj 60% slovenskega prebivalstva (zopet ni govora o površini) od tega vsaj tretjino na podeželju.

Ponudnik mora tudi omogočiti prehajanje uporabnikov iz enega v drugo omrežje in gostovanje. Za licenco je Telekom ponudil 100 milijonov SIT, Tok telekomunikacije pa 40 milijonov in en tolar. Ponudbo so še oddali Stelkom - 140 mio SIT, Nexom (firma iz ZDA) - 76,6 mio SIT, Simobil 40 mio SIT in Wimax telecom (firma iz Avstrije) - 40 mio SIT.
Izvirni članek!

49 komentarjev

Brezžični Rhode Island (WiMax)

Slo-Tech - Rhode Island, najmanjša ameriška zvezna država, se je resno podala v projekt, ki bi njenim prebivalcem omogočil brezžični dostop do svetovnega spleta kjerkoli v državi. Tako je, postavili bodo WiMax sistem na površini 1.045 kvadratnih milj, ki bo segal od "meje" do "meje".

Projekt, vreden 20 milijonov dolarjev, so začeli graditi v mestu Providence, s postavitvijo prve antene na streho knjižnice "Brown's Sciences Library", najvišje točke v državi. Letni stroški vzdrževanja naj bi se vrteli okoli 5 milijonov dolarjev, zato uporaba verjetno ne bo brezplačna za vse uporabnike. Univerza, šole, vrtci in druge izobraževalne institucije bodo lahko omrežje uporabljali brezplačno, med drugim tudi zato, ker je univerza dovolila splošno uporabo frekvenčnega območja, ki je navadno rezervirano le za izobraževalne institucije.

Več si lahko preberete v The Brown Daily Heraldu.

14 komentarjev

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

AMD želi 50-odstotni tržni delež

več strani - Na trgu procesorjev trenutno še vedno prevladuje Intel, vendar pri Advanced Micro Devices napovedujejo resen boj. Zastavili so si namreč cilj, da do leta 2015 na trgu mikroprocesorjev dosežejo kar 50 % delež. In kako se bo oz. se je AMD lotil omenjene težke naloge?



Letos je podjetje na trg spravilo kar nekaj novosti, ki že prispevajo svoj delež k rastoči prodaji. Na začetku leta so končno odgovorili na Intelovo tehnologijo Centrino ter začeli s prodajo procesorjev Turion (na trgu seveda še vedno ostajajo vse mobilne izvedbe namiznih procesorjev), pretekli mesec so se z dvojedrnim Athlonom 64 X2 odzvali na Intelov dvojedrni Pentium D, medtem ko se boj na trgu nižjega cenovnega...

57 komentarjev