»

Samsung se bo preusmeril na OLED, LCD-ji zgodovina

Samsungova največja tovarna za proizvodnjo LCD-jev južno od Seula

vir: Bloomberg
Bloomberg - Južnokorejski elektronski gigant Samsung je danes potrdil predvidevanja iz prejšnjega tedna, da se umikajo iz proizvodnje LCD-jev. Ker je ta del proizvodnje že lani konstantno prideloval izgubo in ker obeti za prihodnja leta niso nič boljši, so se odločili oddvojiti proizvodnjo v novoustanovljeno podjetje Samsung Display, ki bo z boljšo odzivnostjo na spremembe na trgu poizkusilo iz proizvodnje LCD-jev izvleči dobiček.

Prvi bum proizvodnje in prodaje LCD-jev se je iztekel, ko je večina uporabnikov zanje zamenjala stare monitorje s katodno cevjo, drugi bum pa se je končal pred kratkim, ko se je končalo množično zamenjevanje starih televizorjev z LCD-ji. Zaradi tega se v prihodnosti pričakuje slabša prodaja LCD-jev, in...

38 komentarjev

Potres upočasnil proizvodnjo LCD-jev

TG Daily - Zaradi potresa stopnje 6,5 po Richterjevi lestvici, ki je zatresel Tokio in njegovo okolico, bo prišlo do zmanjšanja proizvodnje LCD zaslonov. Na udaru je ena izmed tovarn Corninga, ki izdeluje steklene substrate za izdelavo LCD panelov. Tovarna, ki se nahaja v Shizuoki, je zaradi potresa ustavila proizvodnjo, na srečo pa vse ostale tovarne na Japonskem in po svetu, tudi tista iz naveze s Samsungom, obratujejo normalno.

Izpad proizvodnje bo po besedah predstavnikov družbe vplival na količino odposlanih stekla v tretji četrtini, a zaenkrat ne kaže, da bi se le-to zavleklo še v zadnjo četrtino. Vseeno bo prišlo do približno 65 milijonov dolarjev izpada prihodka. V svetovnem merilu bo prišlo tudi do 5 do 10 % manjše proizvodnje LCD zaslonov. Izdelovalci zaslonov na novice še niso komentirali.

5 komentarjev

Podeljene nagrade za najboljšo znanstveno vizualizacijo

Zmagovalno delo

vir: New Scientist
New Scientist - Danes sta Ameriška znanstvena fundacija in revija Science podelili letošnje nagrade za najboljšo vizualizacijo znanstvenih teorij in izsledkov za leto 2008. Zmagovalec je Mario de Stefano iz univerze v Neaplju s fotografijo diatomej Sredozemskega morja, majhnih enoceličnih organizmov s kremenčevimi skeleti. Na letošnjem tekmovanju se je za glavno nagrado potegovalo 181 izdelkov, poslanih iz 21 različnih držav sveta. Tekmovanje obsega 5 kategorij: fotografija, ilustracija, informativna grafika, interaktivni medij in neinteraktivni medij.



Vsekakor priporočamo ogled zanimive galerije slik iz sveta znanosti in ogled zmagovalnih izdelkov preteklih let.

3 komentarji

Televizije prehitele monitorje

DigiTimes - Prvič se je zgodilo, da je bila skupna površina proizvedenih LCD računalniških zaslonov manjša od LCD televizorjev. V tretji četrtini letošnjega leta je tako prišlo na svet 4.1 milijona kvadratnih metrov LCD TV zaslonov (za vsakega Slovenca 2 kvadratna metra) in 3.6 milijona monitorjev. Če štejemo zraven še 1.4 milijona zaslonov prenosnikov, so monitorji še vedno na prvem mestu.



Glede na prihajajočo 8 generacijo proizvodnih linij LCD TV-jev, o katerih smo že poročali, se bo trend večal v prid televizorjev.

5 komentarjev

Cene in diagonale LCDjev rastejo, ter Sonyjev delni umik.

TweakNews.net - Cene LCD ekranov so v letošnjem letu samo padale, sedaj pa rastejo. Razlog je visoko povpraševanje ter dejstvo, da so določena podjetja, med njimi 2. in 3. največji proizvajalec LCD-jev LG-Philips in AU Optronics (Acer), znižali proizvodnjo zaradi prehudih padcev cen. Dodatno je Sony najavil, da se v določenih regijah umika s tržišča LCD monitorjev.

Višanje cen LCD-jev ni enakomerno. Zaradi popularnosti so se podražili 17 palčniki, nasprotno se je cena 21 do 42 palčnikov minimalno spremenila.

Temu navkljub so prav zdaj pri LGju predstavili ogromen 100 palčni LCD televizor, nekoliko manjšega 75 palčnega Samsunga pa lahko že kupite.

31 komentarjev

Sony prenehal izdelovati plazme

DigiTimes - Sony-ev namestnik izvršnega predsednika, Katsumi Ihara, je najavil, da bodo prenehali izdelovati plazmatske televizorje. Njihova prodaja je bila v stalnem upadu, leta 2004 so jih prodali še 300.000, leta 2005 le še 100.000. Namesto tega želijo povečati proizvodnjo LCD televizorjev, ki jih izdelujejo skupaj s Samsungom. V letu 2007 želijo doseči prodajo 8.000.000 kosov. K številki naj bi pripomogla nova skupna tovarna osme generacije televizorjev, o čemer smo že poročali.

Glavna na področju plazem tako ostaja Matsushita Electric Industrial Co. (še Panasonic, Tehnics, National in JVC), ki si zavzema četrtino tržišča.

16 komentarjev

MacBook raztelešenje in rojstvo

vir: Gizmodo
Gizmodo - Voyeurji očitno nikoli dolgo ne počivajo. Tako kot pri vseh sodobnih igračkah za "odrasle", se hitro najde nekdo, ki naravnost mora zadevo razstaviti na osnovne dele.



Bolj v sliki, kot besedi, si lahko radovedneži celoten postopek ogledate na strani Kodawarisan.

MacBooki se rojevajo pri Asusu, tako kot marsikateri drugi prenosniki. Zasloni na MacBookih so otroci AU optronics (Acer) in LG/Philipsa. Seveda gotovi otroci potem ne nosijo priimkov svojih mater.

17 komentarjev

Samsung razvil LCD zaslon na enočipni "pogon"

EETimes - Samsung je sporočil, da jim je uspelo razviti LCD zaslon, velikosti sedmih palcev, ki ga poganja en sam čip. Zaslon zmore prikazati 800x480 pik, 16.7 milijonov barv pri kontrastu 400:1... Ostale tehnične podrobnosti, so dostopne tukaj. Prednost teh zaslonov je, da so tanjši, enostavnejši in seveda cenejši. Pravi dosežek pa bo, če jim uspe povečati število pik in diagonalo zaslona.

Prve primerke si bo, tako kot Philipsove "akvarelne" zaslone, moč ogledati na razstavi Society for Information Display, 6. junija letos v San Franciscu.

11 komentarjev

Nove poslovne povezave pri LCD TVjih

Reuters - Po Sharpu (glej povezave spodaj) sta se za večje proizvodne "plahte", t.i. 8 generacije LCD TV zaslonov, odločila tudi Samsung in Sony. V razširitev proizvodnje bosta investirala novi 2 milijardi zelencev, v skupno podjetje S-LCD Corp. Nova linija v obstoječi tovarni v Tangjeong bo postala operativna jeseni naslednje leto, kar je skoraj eno leto za Sharpom.

Pred tem sta se združila Tajvanska konkurenta. V petek je namreč Acer (oz. njegova veja: Au optronics) naznanil, da bo kupil Quanta Display Ltd. S tem bodo postali tretji največji proizvajalec LCD zaslonov, za omenjenim Samsung-Sonyem in LG-Philipsom. Quanta je že do sedaj izdelovala LCD zaslone za Acer, poleg tega tudi za Sanyo (s katerim so še pred dvema tednoma napovedovali skupen razvoj in proizvodnjo LCD zaslonov), kot tudi za Philips in Toshibo.

Zanimivo pri tem je, da Quanta sestavlja določene modele Sony-evih (kot tudi Applovih, Toshibinih in ostalih) prenosnikov. Pred lanskim oktobrom jih je za Sony sestavljal...

4 komentarji

Večji LCD TV zasloni in nov dvojni analogni pogreb

EETimes - Po Matsuhiti (Panasonic, Tehnics...) je zaključila s proizvodnjo analognih CRT TV-jev in analognih TV tunerjev za LCDje sedaj še Toshiba.

Sharp je hkrati za skoraj 18% povečal svojo proizvodno kapaciteto LCD TV-jev, na 60'000 enot na mesec. Zaslužki v lanskem letu so bili temu ustrezni. Hkrati napovedujejo tudi zagon nove tovarne osme generacije LCD-jev za konec letošnjega leta.T.i. "Kameyama No. 2 fab" bo sposobna izdelave LCD plaht velikosti 216 x 240 cm, iz katerih bo moč pridobiti osem 40" ali šest 50" zaslonov. Začetna kapaciteta bo 15'000 enot na mesec, ki se bo kasneje podvojila. Vse skupaj jim bo uspelo uresničiti 9 mesecev pred rokom.

Porast zanimanja za LCD TV-je občutijo tudi pri Samsungu, ali bolje rečeno v navezavi Samsung + Sony. Njuna tovarna 7-1 je sposobna že sedaj proizvodnje plaht v velikosti, ki omogočajo izrez osmih 40" ali šestih 46" zaslonov (7 generacija).

S sedmo in osmo generacijo hkrati pada tudi cena velikih zaslonov.
Kaj torej še ostane plazmam?...

16 komentarjev

Izginjanje analognega

Reuters - Matsushita Electric oz. Panasonic njen del, ki proizvaja televizorje, je najavila, da bo prenehala s proizvodnjo analognih televizij, navkljub temu, da so v lanskem letu predstavljale skoraj tretjino proizvodnje. ZDA so se namreč že zavezali, da bodo prešli na digitalno TV do leta 2009.

Prav tako so se pri Nikonu odločili ukiniti proizvodnjo in razvoj analognih kamer, razen njihovega paradnega konja F6 in pripadajočih objektivov.

Še bolj šokantna novica je pred dnevi prišla iz Konica Minolte, ki se dokončno umik iz področja fotografije. Del proizvodov bo prevzel Sony. Hkrati je napovedal odstop tudi njen predsednik Fumio Iwai.

Očitno so dobički na analognem tržišču premajhni, povpraševanje še nižje, ter nizko cenovna konkurenca velika.

28 komentarjev

Prenosnik za vsakega otroka na svetu

golem.de - MIT je, kot sem pisal že v temi Prototip notesnika za 19.900 SIT, danes predstavil prototip prenosnega mlinčka (računalnika), ki naj bi bil vreden pičlih 100 dolarjev. Zadeva je resnično podobna mlinčku, saj je za polnjenje baterij potrebno vrtenje ročice.


Iniciativi je ime One Laptop per Child in je del projekta OZN, s katerim poskušajo približati sodobne tehnologije otrokom, da bi se ti lahko spoznavali po celem svetu. Pred tremi dnevi se je projektu poskusil pridružiti še Apple - Steve Jobs je namreč za prenosnik ponudil brezplačno verzijo operacijskega sistema OS X, ponudba pa je bila s strani MIT zavrnjena, ker ne gre za odprtokodni sistem.

Kako...

62 komentarjev

Prenosnik za manj kot sto čukov™

Slo-Tech - Trgovska veriga Wal-Mart, ki že več časa sodeluje s podjetjem Linspire (prej Lindows.com), ponuja izjemno ugoden prenosnik spodnjega cenovnega razreda. Prenosnik znamke Balance s premerom zaslona 14,1 palcev in s procesorjem VIA C3 1,0 GHz je na voljo že za 498 USD in ima že naložen operacijski sistem z osnovnimi aplikacijami, več kot 1900 pa jih je na voljo za prenos spleta. Za ta denar ne dobimo niti osnovne komercialne programske opreme.

V času, ko je prodaja prenosnikov v silovitem poskoku, je cena očitno v sunkovitem padcu. In kdo bo srečni dobičkar donosnega trga? Morda nobeno izmed podjetij ...

37 komentarjev