»

Samsung na prenosnike podtika programe za beležnje vnosov? Ne.

Slo-Tech - Mohamed Hassan je v začetku februarja kupil prenosnik Samsung R525 s prednaloženim operacijskim sistemom in nanj pred pričetkom uporabe naložil protivirusno programsko opremo. Ob pregledu diska je ta zaznala prisotnost programa Starlogger, ki se neopazno zažene ob vsakem zagonu računalnika in beleži vse vnose prek tipkovnice (keylogger). V prednastavljenih časovnih razmakih lahko program svoje beležke pošlje na poljuben elektronski naslov.

Hassan je računalnik očistil in ga nekaj časa uporabljal, nato pa zaradi drugih strojnih težav vrnil in zamenjal za drugega. Tudi na...

40 komentarjev

Samsung predstavil tridimenzionalno pakirane pomnilniške čipe

ComputerWorld - Samsung je predstavil novo serijo osemgigabajtnih pomnilniških ploščic (DIMM) Green DDR3 DRAM, koder so čipi naloženi eden nad drugim. V običajnih vezjih so čipi razporejeni le v dveh dimenzijah. Novi moduli imajo tako 50 odstotkov večjo gostoto čipov na prostorsko enoto od starih.

Proces proizvodnje se generično imenuje TSV in omogoča gradnjo...

1 komentar

Samsung predstavil novo linijo LCD-monitorjev

HotHardware - Samsung je predstavil novi liniji LCD-monitorjev, ki imata vgrajen tudi HDTV-sprejemnik televizijskega signala (tuner), tako da lahko na njih gledamo slike iz grafične kartice ali televizije. Na voljo so z dolžinami diagonale od 21,5 do 24 palcev in zmorejo ločljivost Full HD oziroma 1920 x 1080. Odzivni čas je 5 ms. Razlikujejo se v kontrastu, ki je v seriji 90 5.000.000:1 in pri seriji 30 70.000:1, ter vgrajenih zvočnikih, ki so v močnejši seriji petvatni, v šibkejši pa trovatni. Obe imata podporo za HDMI, daljinski upravljalnik in sliko v sliki (PiP). Cena zaslonov serije 30 se giblje med 270 in 330 dolarji...

73 komentarjev

Še letos 600 GB SSD iz Intela

X-Bit Labs - Intel si na vse pretege prizadeva odrezati si čim večji kos pogače na trgu SSD-jev. Zato ni presenetljivo, da glasno ponujajo ali pa napovedujejo novosti. Sedaj obljubljajo, da bodo do konca leta korenito zvišali kapacitete SSD-jev. Elitna družina X25-E se bo poredila do 400 GB, medtem ko plebejska verzija X25-M dobila predstavnike vse do 600 GB.

Prvo družino bo dopolnila vrsta SSD-jev s kodnim imenom Lyndonville, ki bodo na voljo v kapacitetah 100, 200 in 400 GB, s čimer bodo dostojna zamenjava za 32 GB in 64 GB X25-E. Izdelani bodo iz MLC-flash pomnilnika v 34 nm-tehnologiji, medtem ko so obstoječi iz SLC-flasha in v 50 nm.

Cenejšo inačico X25-M bodo okrepili s SSD-ji s kodnim imenom Postville Refresh, ki bodo prav tako grajeni iz MLC-flasha. Novi modeli bodo v velikostih 160, 300 in 600 GB, medtem ko bodo tanki X18-M za prenosnike v velikostih 160 in 300 GB. O cenah še ni podatkov, dobavljivi pa bodo v zadnjem četrtletju tega leta. Če ne bodo preveč zasoljene, utegniti biti to...

63 komentarjev

Samsung predstavil svoj Androidni telefon

TG Daily - Samsung se je končno opogumil in predstavil telefon I7500, s čimer je postal prvi veliki proizvajalec mobilnih telefonov, ki si je drznil uporabiti Googlov Android kot operacijski sistem. Novinec ima zaslon z diagonalo 3,2-palcev (320x480), ki je občutljiv na dotik, kamero s petimi megapiksli, 8 GB pomnilnika, podporo za 3G (HSDPA) in Wi-Fi. Meri 115 x 56 x 11.9 mm in sprejme kartice Micro SD do velikosti 32 GB, če bo vgrajenih 8 GB premalo. Končno bomo za spremembo na boljšem prebivalci Stare celine, saj bomo telefon dobili že junija (vsaj Nemci ga bodo),...

9 komentarjev

2,5" 64 GB Solid-state diski za prenosnike

Slo-Tech - Podjetje PQI, vodilno v izdelavi naprav za hranjenje podatkov v industijskih okoljih, je pred kratkim predstavilo svoj najhitrejši in največji solid-state disk, ali krajše SSD.

To so diski, ki namesto magnetnih plošč za shranjevanje naših dragocenih podatkov, uporabljajo raje kar flash pomnilnik. Čeprav se nam pri običajnih trdih diskih obetajo kapacitete že v terabajtih, SSD diske še večinoma pesti nizka kapaciteta. Kljub temu imajo pred navadnimi diski kar nekaj prednosti:
- hitrost;
- višja zanesljivost;
- teža;
- nižja poraba električne energije;
- neobčutljivost na udarce in vibracije.



Najnovejši SSD disk se...

48 komentarjev

Nova rekordna kapaciteta 2.5" trdega diska

Channel Register - Fujitsu je predstavil novega malega velikana. Sliši na nič kaj zveneče ime MHV2200BT, a so ostale lastnosti toliko bolj mamljive za prenosnike in potencialnega "pravega" Video iPoda.

Ker gre za majhne dimenzije, seveda ne gre za revolucionarno hitre dostope do podatkov, a je teh k sreči lahko veliko: 200Gb. Disk se vrti na umirjenih 4200 obratov, z 8Mb vmesnim pomnilnikom in maksimalno porabo 4.5W (povprečno 1.6W).

Ker flash trdi diski še nekaj časa ne bodo dosegli takšnih kapacitet, niti razmerja cena na Gb, bo seveda od maja letos veliko interesentov za tega malčka, ki je trenutno največji v tem razredu.

23 komentarjev

Samsung predstavil 32 GB flash pomnilnik

Slo-Tech - Samsung je predstavil flash pomnilnik, ki bi lahko povsem nadomestil navadne trde diske v prenosnih računalnikih. Gre za 32 GB t.i. solid state disk (SSD) standardne velikosti 1.8 palca. Po informacijah sodeč naj bi bil dvakrat hitrejši od navadnega trdega diska v branju podatkov (32 MB/s in 57 MB/s, navadni diski te velikosti okoli 24 MB/s; vir: Tom's Hardware). Druga prednost novega izdelka je njegova varčnost, saj naj bi porabil približno 95 odstotkov manj, kot navaden trdi disk (med 0,1 in 0,5 W, navadni disk 1 - 2 W). Po ugibanjih sodeč, naj bi bil SSD kupcem na voljo v ''ne tako daljni prihodnosti'', po ceni med 750 in 1000 ameriških dolarjih.

Več o novem flash pomnilniku si lahko preberete v izvorni novici na TG Daily.

48 komentarjev

Diskete prihodnosti?

Hartware.net - Verbatim je predstavil zanimivo rešitev za shranjevanje in prenos manjše količine podatkov. Nekoč popularne 1.44 diskete, ki so služile temu namenu, so danes že zastarele, imajo premajhno kapaciteto. Nov Verbatimov izdelek ni nič drugega kot navaden USB flash pomnilnik v obliki CD plošče, s premerom 6 centimetrov in debelino skoraj enega centimetra.



Kapaciteta posameznega flash pomnilnika je 16 MB, kar po mnenju proizvajalca zadostuje za 100 dokumentov, 20 prezentacij, 15 digitalnih fotografij in pet mp3-jev. Kupcem bo stvarca na voljo v torticah (podobno kot pri DVD-jih in CD-jih), s po tremi flash pomnilniki. Zanj bo potrebno odšteti približno 20 Evrov, kar pomeni 6,66 Evra...

67 komentarjev

Samsungov disk v trdnem stanju

Samsung - Samsung, ki je znan predvsem kot izdelovalec širokega spektra elektronskih naprav in je tudi največji svetovni proizvajalec spomina flash, je objavil, da so razvili prvi tako imenovani disk v trdnem stanju (Solid state disk, SSD), temelječ na 70 nm NAND flash tehnologiji.


SDD odlikuje nizka poraba energije in majhna teža, zato bo še posebej uporaben v vseh oblikah prenosnih naprav (prenosnih računalnikih, dlančnikih, tabličnih računalnikih), vendar pa ima v primerjavi s klasičnimi trdimi diski še vedno precej nizko kapaciteto -- do 16 GB.

Če oba nosilca podatkov primerjamo še v drugih kategorijah, lahko vidimo, da poraba SDD...

29 komentarjev