»

Številni Applovi računalniki ranljivi zaradi neposodobljenega firmwara

Slo-Tech - Raziskovalci iz podjetja Duo so odkrili, da je skoraj pet odstotkov Applovih računalnikov ranljivih, ker na njih tečejo zastarele verzije firmwara. Čeprav Apple nadgradnjo firmwara (EFI) od leta 2015 ponuja in izdaja skupaj s posodobitvami ostale programske opreme, pa v številnih primerih nadgradnja spodleti, o čemer uporabniki niso obveščeni. Da ne gre zgolj za teoretično ranljivost, priča dejstvo, da je Apple nekaj posodobitev EFI izdal prav zato, da je onesposobil aktualne napade.

EFI je koda, ki se naloži najprej ob zagonu računalnika in poskrbi, da računalnik najde vso strojno opremo in uspešno nadaljuje zaganjanje operacijskega sistema. Zaradi tega je napad na...

30 komentarjev

MSI želi odpisati BIOS, prihaja UEFI

Slashdot - Ena izmed komponent računalnikov, ki se od začetka osebnih računalnik do danes ni bistveno spremenila, je BIOS. Prvi koraki tekstovne zagonske sekvence z obveznim piskom zvočnika na matični plošči bi utegnili postati zgodovina v naslednjih treh letih, če se bo prijela ideja o UEFI (angl. universal extensible firmware interface). MSI-jeve matične plošče ga bodo imele s koncem tega leta.

MSI bo konec letošnjega leta začel prodajati matične plošče, ki bodo imeli vgrajen UEFI. Prve bodo imele Intelov vezni nabor Sandy Bridge, ki obsega izdelke od začetnih plošč za nezahtevne uporabnike do najzmogljivejših. Njihov predstavnik za stike z javnostmi je dejal, da UEFI ne bo elitna komponenta...

77 komentarjev

Psystar še ni za odmet

ComputerWorld - Apple jo je resda pošteno zagodel Psystarju, ko je dobil tožbo, s katero mora Psystar v najkrajšem možnem času prenehati prodajati praktično vse svoje izdelke (torej pohekane računalnike s prednaloženim Mac OS X), ni pa to še dokončni konec podjetja. Na spletu so sicer kmalu namnožile novice, da je Psystar šel rakom žvižgat. Ugasnila je namreč njihova spletna stran, njihov odvetnik pa je dejal, da bodo zaključili vse stvari kmalu in da ne bodo več poslovali, prav tako naj bi odpustili vseh osem zaposlenih.

Feniks ni bil dolgo mrtev. Podjetje namreč trdi, da so izjave njihovih zastopnikov napačno citirali in da še niso rekli zadnje besede. Spletna stran je že nazaj, čeprav na njej ni moč...

0 komentarjev

Microsoft se izogiba podpori za Linux

Slashdot - V sredo je Microsoft sporočil, da bo njihov program za virtualizacijo strežnikov Hyper-V podpiral naslednje operacijske sisteme: Windows Server 2003 SP2, Novell SUSE Linux Enterprise Server 10 SP1, Windows Vista SP1 (x86), and Windows XP SP3 (x86). Marsikdo je nad tem razočaran. Spletna stran networkworld.com piše, da je takšna odločitev velika napaka. Brez podpore oziroma združljivosti z Red Hat, Fedoro, CentOS in BSD-jem Microsoft daje vedeti, da bo Hyper-V „njihova tehnologija v zgolj Microsoft-svetu“, kar je glede na vročico, ki jo v zadnjem času povzročajo sistemi za virtualizacijo, nerazumljivo. Odločitev za nepodpiranje ostalih linux distirbucij komentirajo s prispodobo, da si v primeru, ko tako ali tako...

15 komentarjev

PS4 brez optičnega pogona?

Slo-Tech - Čeprav PS3 še ni prišel na police, Sony že govori o nasledniku (PS4), vsaj glede optičnega pogona. Tega namreč, po besedah Sony-evih predstavnikov, v PS4 sploh ne bo.

Razlog za takšno odločitev je v tem, da se tako Sony kot NVidia strinjata, da je pričakovani proizvodni ciklus PS3 deset let. Do takrat naj bi bilo dovolj širokopasovnih povezav, pa tudi digitalna tržnica naj bi bila toliko razvita, da fizičnih kopij multimedijskih vsebin ne bo več.

22 komentarjev

Vista brez podpore za EFI

apcmag.com - Kot poroča apcmag, so iz Redmonda sporočili, da prihajajoča Windows Vista, kljub drugačnim poprejšnjim napovedim ne bo podpirala zagona iz EFI. EFI - Extensible Firmware Interface je naslednik prastarega BIOS-a, ki ponuja mnogo več, tudi na področju varnosti. Še več, podpore za EFI naj za 32 bitna Okna sploh nikoli ne bi bilo. Novica je šokirala predvsem ljubitelje "jabolčnikov", ki so upali, da bodo iz novih strojčkov z Intelom pod pokrovom poleg Mac OS X lahko poganjali tudi Visto.

S to odločitvijo je postalo tudi jasno, da bo anahronističnemu BIOS-u podaljšana življenjska doba za še kar nekaj let. Obenem se lahko vprašamo po motivu za to odločitev, saj EFI Microsoftu konec koncev ni tuj, celo pisec teh vrstic je že namestil Windows 2003 za IA64 na stroj z EFI-jem. Predstavnik Microsofta je sicer povedal, da bodo EFI podporo vgradili šele za Longhorn Server, razlog za takšno odločitev pa naj bi bilo pomanjkanje namiznih računalnikov z EFI podporo, poleg tega pa naj bi se...

132 komentarjev

Microsoft: "Vista ne bo imela stranskih vrat"

ZDNet - V 15. februarja objavljeni novici smo pisali o poročanju BBC-ja glede zaskrbljenosti britanske vlade zaradi enkripcije v novem Microsoftovem operacijskem sistemu Windows Vista. Po mnenju profesorja Rossa Andersona z univerze v Cambridegu naj bi v Visto vgrajena enkripcija oteževala delo organov pregona, ki tako ne bi mogli priti do podatkov na trdih diskih.

Vprašanju o stranskih vratih v Visto so se medtem posvetili tudi pri ZDNet-u. V članku objavljajo izjavo Microsofta, ki se glasi: “Microsoft ni in ne bo vgrajeval stranskih vrat v Windowse".

“Govori se, da sodelujemo z vladami pri izdelavi stranskih vrat, da bi omogočili dostop do kriptiranih podatkov", je v blogu zapisal Microsoftov razvijalec in kriptograf ter slikovito dodal: “Samo preko mojega trupla".

“Stranska vrata enostavno niso sprejemljiva", je še zapisal. “Poleg tega nihče v naši ekipi ne bi bil pripravljen vgraditi in preizkušati stranskih vrat".

46 komentarjev

Vista (x64) bo zahtevala digitalno podpisane gonilnike

Microsoft - Ali pa, žal, pa ne bo mogoče uporabiti vaše nove naprave. Sploh. Kot nam je vsem znano, je bilo mogoče v Windows XP še naložiti nepodpisane gonilnike na računalnik, ob tem pa smo bili le opozorjeni. V Microsoftovem najnovejšem operacijskem sistemu pa naj bi temu naredili konec v prid večje varnosti, saj naj bi tako preprečili zaganjanje ZlobneKode v jedro operacijskega sistema.

Kakor je to razvidno na Microsoftovi strani, to pomeni, da mora avtor gonilnika zaprositi Microsoft, da mu dodeli certifikat za gonilnik. Čeprav MS izda certifikat zastonj, pa je predpogoj zanj VeriSignov certifikat (VeriSign Class 3 Commercial Software Publisher Certificate), katerega pa je potrebno plačati.

Zagovorniki pravic uporabnika že komentirajo potezo Microsofta kot še en korak k uresničevanju koncepta " trusted computing", polega tega pa se postavlja tudi vprašanje, kako se bodo izdelovalci strojne opreme na to odzvali. Vaše mnenje?

94 komentarjev

Vista brez ponovnih zagonov

Slashdot - Na eWeeku poročajo o novi tehnologiji, ki jo bo Microsoft vgradil v prihajajoči operacijski sistem Vista. Restart Manager, kot se novotarija za zdaj imenuje, je namenjen lažjemu nameščanju posodobitev, saj bo v večini primerov odpravil nadležen ponovni zagon, ki je trenutno stalnica po vsaki najmanjši nadgradnji.

Tudi v primeru, da se Restart Manager ne bo mogel izogniti ponovnemu zagonu, bo pred tem napravil posnetek sistema, tako da bo po postavitvi sistema uporabnika pričakalo natanko takšno okolje kot pred posegom, tj. z vsemi prej odprtimi programi. Windows Vista lahko navkljub zakasnelemu izidu druge beta različice pričakujemo v drugi polovici prihodnjega leta, so optimistično razpoloženi v Redmondu.

213 komentarjev

Transcend ponudil novi USB gizmo - T.sonic 310

Digit Life - Podjetje Transcend je izdalo nov MP3 predvajalnik, ki je hkrati Flash pogon in ponuja mnogo bolj ali manj uporabnih funkcij (vgrajen USB vtič, izboljšan vmesnik TouchPad, podpora dvema glasbenima formatoma ter možnost zaščite podatkov). Na voljo so različice s 512 MB in 1 GB spomina.

MP3 igrača ne ponuja LCD zaslona za prikaz pesmi, zato ga lahko po enem polnjenju baterije uporabljamo do 18 ur. Izdelek je že na voljo v tujini, zanj pa boste preračunano odšteli približno 28 tisoč tolarjev. Če vas predvajalnik zanima, si oglejte vse podrobnosti na uradni strani.

12 komentarjev

BIOS se poslavlja

CNN.com -

Poročali smo že o novi Intelovi tehnologiji EFI, ki naj bi v prihodnosti zamenjala BIOS, sedaj pa je znanih še nekaj več informacij. Microsoft in Intel, očeta te tehnologija, sta začela z obsežno kampanijo, ki bo poudarjala smiselnost njene uporabe, prav tako pa bosta skušala specifikacije EFI postaviti za nov standard, ki bo nasledil BIOS. Prvi računalnik, ki podpira EFI, je prišel na tržišče že novembra, večina proizvajalcev pa naj bi se odločila za podporo tekom prihodnjega leta.

Večina proizvajalcev se s tem strinja, saj BIOS uporabljamo že od leta 1982 in ga ves čas po malem krpamo, tako da je že skrajni čas, da se tudi ta del računalnika napiše na novo. Phoenix, eden izmed največjih proizvajalcov BIOS-ov, po drugi strani trdi, da ni nobene potrebe po hitenju in da EFI ne bodo priznali, dokler ne bo priznan kot standard. Jasno, saj je Phoenix razvil oz. še razvija CME, svoj nadomestek za zastarel BIOS. Več o tem.

13 komentarjev

Konec BIOS?

News.com -

BIOS je eden redkih sestavnih delov računalnikov, ki ostaja bolj ali manj nespremenjen že od časa prvih IBM osebnih računalnikov. Celih dvajset let, da. No, toda kot vse kaže, se tudi BIOS pišejo črni časi. Intelov vodilni inženir, Mark Doran, je namreč na IDF del, da Intel razvija tehnologijo Extensible Firmware Interface (EFI), ki bo zamenjala že preživete BIOS.

Po njegovih besedah velika večina računalniških uporabnikov ne ve, kaj je BIOS. Z EFI naj bi to spremenili. EFI je v bistvu zelo okrnjen operacijski sistem. Prvo razliko naj bi uporabniki opazili že ob zagonu, saj bo EFI podpiral visoke ločljivosti in celo grafični način grafične kartice.

Druga bistvene razlika bo v zapisu podatkov. BIOS je trenutno po Doranovih besedah eden izmed zadnjih prostorov v naših računalikih, kjer podatke še vedno zapisujemo v nizkonivojski zbirniški kodi. EFI bo v celoti uporabljal zapis v jeziku C. Klik!

25 komentarjev