»

Unreal Engine 3 podpira 3D

HotHardware - nVidia na vzpon 3D tehnologije prikaza slike stavi veliko, podobno kot na uporabo grafičnih jeder za izračun podatkov. S podporo prikaza 3D Vision v pogonu Unreal 3 so nedvomno dobili močnega zaveznika, saj pogon že uporablja nekaj novejših popularnejših iger (npr. seriji Gears of War in Mass Effect, Bioshock 2 ter Batman: Arkham Asylum) ter tudi starejše igre, kot je Unreal Tournament 3 iz leta 2007. V letu 2010 se bo nabor iger, zgrajenih okrog Unreal Engine 3, seveda še nekoliko razširil in potencialno pripeljal 3D Vision k še večji publiki. Prav vse igre na Unreal Engine 3, že izdane oz. še v delu, bodo namreč dobile podporo za tro-dimenzionalni prikaz slike....

26 komentarjev

Windows 7 nadgradnje tudi v Evropi

vir: Wikipedia
TG Daily - Z evropskim povratkom Internet Explorerja in z vključitvijo posebnega okna, ki uporabniku da na izbiro zamenjavo brskalnika, v Windows 7 ni bilo več tehničnega razloga, da nadgradnja z Windows Vista na Windows 7 ne bi bila mogoča tudi na našem kontinentu. To je zdaj potrdil tudi Microsoft in povedal, da bodo nadgradni paketi za lastnike Windows Vista licenc uradno naprodaj tudi v Evropi. Na police bodo prišli z uradnim izidom, ki se bo zgodil 22. oktobra letos. Nadgrajene in običajne različice evropskih Windows 7 bodo tako tehnično popolnoma enake drugim svetovnim izdajam. Na voljo bo tudi družinski paket, ki bo vseboval 3 Windows 7 Home Premium licence. Cena...

45 komentarjev

Cene za Visto so tu, Vista še ne

golem.de - Na več straneh so vzniknile cene za prihajajoči nov Microsoftov operacijski sistem: Windows Vista. Tako Amazon že zbira prednaročila, kjer piše, da bo operacijski sistem dobavljiv 30. januarja naslednje leto. Cene se (v ameriških dolarjih) pričnejo pri:
- 199 za Home Basic;
- 239 za Home Premium;
- 269 za Business;
- 349 za Ultimate.
Po stari navadi razmerij ZDA in EU, lahko ameriške dolarje spremenite v evre. Lahko pričnete z varčevanjem.

Cene so "pobegnile" kanadski podružnici Microsofta.

83 komentarjev

Prihodnost JavaScripta

reddit - JavaScript ni pretirano čislan programski jezik, večina nas je še vedno pod vtisom težav, ki so ga težile pri starejših brskalnikih, ampak odkar ga je pod okrijle vzela Ecma, se stvari izbolšujejo. JavaScript 2, ki ga snuje skupina neodvisnih stokovnjakov ter predstavnov Adobe, Microsofta in Mozille, bo tako vseboval kar nekaj novih jezikovnih konstruktov, naprimer iteratorje, generatorje in transformacije seznamov (list comprehension), dobro poznane že iz Pythona.

Zadnje čase se vsi zgledujejo po Pythonu, najprej C#, sedaj tole. Kdo bo naslednji? (Na tem mestu me ni potrebno raztrgati, vem, Lisp je imel vse, kar se imeti da, 50 let nazaj. Niste imeli v mislih Lispa? Smola, kajti Lisp je imel vse, kar se imeti da, 50 let nazaj.)

9 komentarjev

C++0x

Lambda the Ultimate - Bjarne Stroustrup (oče jezika C++) je spisal kratko predstavitev novosti v prihajajočem standardu za C++ z delovnim imenom C++0x, planiranim za leto 2009.
Ostaja usmeritev k sistemskemu programiranju, poleg tega pa nameravajo poenotiti delovanje in bolj natančno definirati obnašanje v robnih pogojih. Opazna novost, poleg nekaj sintaktičnih bonbonočkov, so koncepti. To so tipi, ki opisujejo lastnosti tipov, torej zagotavljajo v katerih protokolih (iterator, tok, število, ...) lahko dani tip uporabimo.

59 komentarjev

Iskanje programskega jezika za razvoj iger

Lambda the Ultimate - Na Lambda the Ultimate so objavili predavanje Tima Sweeneya, glavnega programerja pogona Unreala 3. V njem predstavi poglavitne težave s katerimi se razvijalci iger soočajo in kako jih lahko prava izbira programskega jezika reši ali vsaj omili. Če na kratko povzamem, imamo nekaj čez pol miljona vrstic programske kode spisane v različnih večih jezikih (v konkratnem primeru C++, Haskell in HLSL/CG) in različnih paradigmah (objektno in funkcijsko), 10 razvijalcev in 2 leti časa. Naš končni cilj je hitro in zanesljivo orodje za realno-časovno igro, po katerem bodo posegali tudi drugi razvijalci, zato mora biti povrh vsega še modularen in lepo povezljiv s tujimi moduli. Mačji kašelj? Aja, tudi proračuna seveda ne smemo preseči.

16 komentarjev

Evikcija ASCII: "Naše zadnje vrstice programske kode bomo prevajali na barikadah!"

Slo-Tech - Skvot ASCII (Amsterdam Subversive Center for Information Interchange), prostor z brezplačnim javnim dostopom do spleta, ki ga ustvarjajo in vzdržujejo hekerji in politični aktivisti in ena glavnih inspiracij za nastanek Kiberpipe je doživel novo policijsko evikcijo. Za dvig zavesti o problematiki je tule njihov preveden manifest:

Center ASCII je bil vzpostavljen z reciklažo starih računalnikov in z uporabo izključno prostega programja (GNU GPL - splošna javna licenca GNU). S tem je skupina omogočala javnosti širši dostop do informacijske tehnologije. ASCII je kolektiv svobodno-avtonomnih posameznikov, tehnično usposobljenih in politično zavednih hekerjev ter razvijalcev računalniških programov.

Trenutna lokacija centra ASCII - Kinkerstraat 92 v Amsterdamu, ni ne prvi ne zadnji prostor, kjer se hekerji borjio za osvoboditev izpod komercialnih pritiskov, ki manipulirajo s tehnologijo in z možnostjo javnega dostopa do slednje. Pravica do komunikacije je pravica vsakogar,...

30 komentarjev

Periodična tabela operatorjev

Slashdot - Mark Lentczner je v svojem spletnem dnevniku objavil periodično tabelo operatorjev v programskem jeziku perl. Idejo je dobil med poslušanjem predavanja Larrya Walla, stvaritelja perla, v katerem je predstavil več kot 100 operatorjev, ki bodo v uporabi v prihajajoči šesti različici. Če nič drugega je zanimiva in tudi uporabna predstavitev informacij, ki bi drugače verjetno večini perl programerjev ostale neznane.

5 komentarjev

Tim Sweeney o Pentumu 4

The Tech Report - Tim Sweeney, ki ga poznamo kot avtorja Unreal pogona, je malo pokomentiral Intelovega paradnega konja P4. Tim pravi, da gre za zelo dobro arhitekturo, ki pa se v današnjih programih še ne pokaže. Potrebno bo namreč vse programe še enkrat prevesti v prevajalnikih, ki bodo za P4 optimizirani. Trenutno pa še ni razpoložlivih orodij, ki bi bila tega sposobna. Tako bo potrebno še kar nekaj časa, da bodo programerske hiše (predvsem Microsoft s svojim Visual C++, ki je eno najbolj priljubljenih orodij programerjev v igračkarski industriji) izdala optimizirane prevajalnike. Klik...

0 komentarjev