»

Uporaba sosedovega brezžičnega omrežja na Nizozemskem ni kazniva

PC World - Sodišče v Haagu je ta mesec v primeru proti študentu z Maerlant Collegea razsodilo, da vdor v brezžično omrežje z namenom pridobiti dostop do interneta po nizozemski zakonodaji ni kazniv. Študent je namreč vdrl v brezžično omrežje in ga uporabil, da je na internet poslal grožnjo, da bo postrelil vse na kolidžu. Sodišče ga je spoznalo za krivega sovražnega govora in groženj, za kar je prejel kazen 120 ur (in ne 20 ur, kot napačno piše v angleških člankih) družbenokoristnega dela, medtem ko so ga vdora v Wi-Fi oprostili.

Po nizozemski zakonodaji je računalnik stroj, ki omogoča prenašanje, obdelavo in shranjevanje podatkov. Usmerjevalnik slednjega ne omogoča, zato ne sodi med računalnike....

42 komentarjev

Skype bo uvedel videokonference

The New York Times - Ker večina izmed 145 milijonov uporabnikov Skypa uporablja zgolj brezplačno možnost spletnega klicanja z računalnika na računalnik, Skype išče nove storitve, ki bi jih ponudil in zaračunal. Ena izmed njih bodo tudi videokonference med več kot dvema človekoma, ki jih bodo ponudili v sodelovanju s podjetjem Citrix.

Citrix že ima tehnologijo GoToMeeting, ki ponuja točno in Skype jo bo s pridom uporabil. Novost bo na voljo v paketu za podjetja Skype for Business. Uporabniki se bodo lahko v konferenco vključili prek Skypa ali pa prek navadnega telefonskega omrežja (v tem primeru seveda ne bodo imeli slike). Ime in cena nove storitve še nista znana.

Skype upa, da bo na ta način pritegnil večje število poslovnih uporabnikov....

10 komentarjev

Enodnevni razpad Skypovega omrežja

Delovanje supervozlišč

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Po dobrih dveh letih je Skypovo omrežje včeraj spet razpadlo, tako da milijoni uporabnikov niso mogli uporabljati storitev Skypa. Kaj točno se je zgodilo, še ni povsem jasno, čeprav je Skype že pripravil izjavo za javnost. Uradni razlog za težave v omrežju in nedosegljivost je hrošč v eni verziji programa, ki je povzročil nedosegljivost mnogo supervozlišč (supernode). Ta služijo kot kazala pri iskanju uporabnikov Skypa, zato omrežje brez njih ne more delovati....

12 komentarjev

Apple spet čisti App Store

WiFi-Where

vir: CNet
CNet - Po odstranitvi prek 5.000 aplikacij z App Store-a je Apple pred kratkim izvedel še eno čistko, tokrat povezano z brezžičnimi omrežji WiFi. Zavrnili in izbrisali so tako kar nekaj aplikacij, ki vam pomagajo najti brezplačna oz. nezaščitena omrežja v vaši bližini, tudi brez da bi jih zaznal sam čip za brezžično povezljivost. Programi so namreč delovali na osnovi poznavanja lokacije (prek...

10 komentarjev

Oracle Unbreakable Linux (in morebitne posledice)

ZDNet - Pred nekaj dnevi se je na področju open source programske opreme zgodila zanimiva stvar: Oracle je najavil uporabniško podporo Red Hat Linuxu za slabo polovico cene, ki jo za to zahteva Red Hat. V ta namen so najavili "svojo" distibucijo " Unbreakable Linux", ki bo ostala "sinhronizirana" z Red Hatovim Enterprise Linuxom, vendar pa Oralce med drugim obljublja hitrejše kritične popravke... S tem Oracle seveda ogroža Red Hatov glavni vir dohodkov. Red Hat se je danes odzval z odgovorom poimenovanim Unfakeable Linux.

Bolj kot sam dogodek, je zanimiva celotna slika. Poslovni model, kjer je programska oprema brezplačna, plačuje pa se naročnina oziroma podpora, je s tem ogrožen ali pa, recimo, vsaj na prepihu. Pa brez panike, analitiki napovedujejo, da te poteze seveda ne ogrožajo Linuxa kot takega, ampak le pretresajo poslovni model ponudbe komercialnih distribucij, na dolgi rok pa bi naj še najbolj ogrozile zeljnik komu drugemu kot Microsoftu....

12 komentarjev

Mobilni telefon z odprtokodnim drobovjem

LinuxDevices - Trolltech je predstavil Greenphone, zeleni telefon, ki ga poganja Linux jedro, nad katerim teče telefonska različica Qtopie, Trolltechovega programskega vmesnika za integrirane naprave.

Za nekatere zelo pomembna novost je možnost, da lahko na napravo skozi miniUSB vmesnik naložijo svoje Linux jedro in tako s telefonom lahko počnejo praktično karkoli, ter seveda dejstvo, da je izvorna koda vse programske opreme v telefonu dostopna pod odprtokodnimi licencami.

O napravi poroča LinuxDevices, seveda pa se je reč znašla tudi na SlashDotu.



Telefon bo stal malo manj kot 800...

32 komentarjev

Razbit Skypov protokol za VoIP

vir: CNet
CNet - Kot na svojem blogu poroča Charlie Paglee, naj bi neko kitajsko podjetje uspelo razvozlati Skyptov protokol za VoIP s pomočjo reverznega inženiringa. V dokaz je Paglee objavil tudi zaslonski posnetek kitajskega programa, ki je trenutno še v razvojni fazi.



O dogodku poročajo tudi drugje. Paglee je za CNet povedal, da so posledice tega razbitja za Skype in eBay, ki je Skype pred kratkim kupil, lahko uničujoče. eBay namreč namerava s svojim produktom služiti tudi s prikazovanjem oglasov, poleg tega pa Skype odjemalec uporabnikov računalnik lahko spremeni v tim. super node preko katerega se pretaka promet drugih uporabnikov. Ker super vozlišča porabljajo veliko...

50 komentarjev

Centrifuga z 20 G-ji

ZDNet - Ste se kdaj vprašali, kako pred vesoljskimi poleti (predvsem) Nasini strokovnjaki preverijo, kako se bodo aparature in ljudje obnašali ob povratku na normalno, torej zemeljsko, gravitacijo (v primeru, da ne bo "pene")? Ker so breztežnostni poleti še vedno zamudni in tudi ne ravno poceni, pri Nasi in dveh sodelujočih univerzah uporabljajo centrifugo, ki je sposobna razvitja do dvajsetkratnega pospeška g. Naprava vsebuje dve komori za opremo, ki delujeta pri pospešku 20 g, in eno za človeško posadko, ki je omejena na 12,5 g.

Znano je namreč, da stanje zmanjšane gravitacije zmanjša gostoto kosti, povzroči pa tudi ohlapnost mišic in prerazporeditev telesnih tekočin, kar lahko ima usodne posledice ob vrnitvi na Zemljo. Tako lahko s simulatorjem ustvarijo pogoje povečanja težnosti, ki nastane ob povratku. Rezultati pa niso uporabni samo za Naso, ampak tudi za raziskovanje bolezenskih stanj pri geriatričnih pacientih, ki so prav tako večji del časa mirujoči. Še klik.

Uredništvo...

28 komentarjev

Voipstunt in brezplačni klici v nekatere države

Slo-Tech - VoipStunt, VoIP aplikacija lani ustanovljene nemške telekomunikacijske družbe Betamax, je pred kratkim znova zagnal preizkusno različico storitve, ki obljublja (zaenkrat še) brezplačne klice prek računalnika v stacionarna telefonska omrežja nekaterih držav. Trenutno je na seznamu 44 držav, od 20. februarja je med njimi tudi Hrvaška.

Zadnji odzivi uporabnikov, ki vse pogosteje odstranjujejo Skype s svojih računalnikov, omenjajo čist prenos zvoka, a tudi manjši problem z brezplačnim klicanjem v stacionarna telefonska omrežja - po eni minuti pogovora v eno izmed 44-ih privilegiranih držav je namreč potrebno vplačati 5 evrov za nadaljevanje neomejenega brezplačnega čveketa. Omenjeni kredit naj bi bilo nato mogoče izkoristiti tudi za vse ostale plačljive klice (v ostala mobilna in stacionarna omrežja).

Aplikacija Voipstunt je trenutno na voljo le za okolje Windows 2000/XP, od Skypa pa se loči tudi po ceni klicev in brezplačni VoIP-in številki, ki pri Skypu stane 30 evrov na leto....

25 komentarjev

Evolucija mrežnega in revolucija brezžičnega

engadget - Evolucija
Vzpostavitev mrežne povezave preko obstoječe žične napeljave domačega, hišnega / stanovanjskega električnega omrežja, pri Netgearu ponujajo že dalj časa. 22 februarja so najavili prihod Powerline HD tehnologije, ki bo iz "starega" električnega omrežja iztisnila omenjenih 200Mbps.
Širši javnosti bo tehnologija in končni proizvodi dostopni na Hannoverskem CeBitu, ki bo potekal od 9 - 15 marca letos. Na prodajnih policah si jih bo moč prisvojiti malce kasneje.

Revolucija
Nasprotno razmišljajo pri nekaterih vodilnih tehnoloških podjetjih, ki bodo od vlade Združenih držav zahtevali še več Wireless frekvenc. Preučilo naj bi se katere valovne dolžine niso najboljše izkoriščene, tako civilne kot tudi vladne (vojaške, policijske...).

Kot ne-ljubitelju wireless tehnologij, so pri Netgearu v meni našli bodočo stranko. Samo še cena mora biti primerna in Sony ne sme imeti prstov vmes.

17 komentarjev

Resna varnostna pomankljivost v Mac OS X

ZDNet - Zdnet poroča, da je bila odkrita resna varnostna pomankljivost za Mac OS X.

O obisku zlonamerne spletne strani namreč OS X v nekateri primerih samodejno zažene shell skripto (tudi znotraj ZIP datoteke). Pri Heise online so pripravili tudi demonstracijo. Nezaščitenim uporabnikom OS X se ob kliku na povezavo samodejno (brez opozorila) odpre terminalsko okno. Seveda bi bilo mogoče zlonamerno kodo spremeniti tudi tako, da bi namesto odprtja terminala pobrisala datoteke ali kaj podobnega, npr. zagnala kalkulator.

Za razliko od pred kratkim odkritega virusa Leap.A, ki ga je moral uporabnik sam zagnati, je za izrabo najnovejše varnostne pomankljivosti dovolj, da uporabnik le obišče zlonamerno spletno stran.

Zaenkrat se uporabniki lahko zaščitijo tako, da v brskalniku Safari onemogočijo možnost samodejnega odpiranja "varnih" datotek po prenosu, oziroma uporabijo alternativne brskalnike (Camino ali Firefox).

Na novico nas je opozoril OwcA.

33 komentarjev

Mobilni VoIP telefon

engadget - Kot poroča ZDNet, sta podjetji Netgear in Skype s skupnim trudom izdali novo storitev z imenom Netgear Skype WiFi. Gre za telefon, ki deluje v povezavi s programsko opremo Skype, ki je trenutno najbolj razširjena aplikacija za VoIP. Naprava deluje kot vsak drug IP telefon, le da za svoje delovanje potrebuje še brezžično omrežje z dostopom do interneta. Naprava je bila predstavljena med ostalimi novotarijami na CESu, Skype pa je sklenil partnerstvo s še nekaj velikimi imeni, tako da lahko povezavo z njihovim programom v kratkem pričakujemo tudi v izdelkih Creativa, Kodaka, D-Linka, Panasonica, itd.

4 komentarji

eBay namerava prevzeti Skype

Mladina - Mladina, sklicujoč se na AP in STA na svoji spletni strani piše, da je spletna dražbena hiša eBay danes najavila, da bo prevzela hitro rastoče internetno komunikacijsko podjetje Skype Technologies.

eBAY naj bi za prevzem Skype-a odštel okoli 2,6 milijarde dolarjev, vendar naj bi se vrednost posla lahko tudi zvišala.

V družbi eBay so v izjavi za javnost zapisali, da so komunikacije ključnega pomena za e-trgovino ter dodali, da bodo s prevzemom vodilnega podjetja na področju VoIP telefonije utrdili svoj tržni položaj, si odprli nove poslovne priložnosti ter ustvarili zelo močno okolje za poslovanje prek interneta.

Pri eBAY-u bodo nedvomno zelo veseli tudi obsežne zbirke podatkov o uporabnikih storitve Skype. Bo za uporabnike brezplačne VoIP telefonije sedaj končno začel veljati pregovor, da zastonj kosila ni?

9 komentarjev

Skype Zones Wi-Fi

The inquirer - Dobro znano podjetje, ki se ubada z internetno telefonijo, Skype, je v povezavi s podjetjem Boingo oznanilo novo storitev: po svetu nameravajo postaviti čimveč t.i. hot spots oziroma dostopnih točk za brezžični dostop do interneta svojim strankam.

Trenutno izgleda projekt zelo obetavno, saj je v ponudbi že okoli 18.000 dostopnih točk, večina teh se nahaja v ZDA (6376) in Veliki Britaniji (4735). Cene dostopa pa trenutno znašajo 7,95 dolarskih zelencev za neomejen enomesečni dostop ali 2,95 dolarjev za dveurno povezavo. Storitev je trenutno še v beta fazi testiranja, tako da se bodo cene in možnosti dostopa še spreminjale. Če se boste v prihodnosti odpravili na kakšno potovanje, lahko tukaj preverite, kako je z dostopom preko Skype Wi-Fi, za katerega potrebujete odjemalec, ki ga dobite na domači strani podjetja Skype, celotna novica pa je na voljo tukaj.

7 komentarjev

Pričetek testiranja storitve "Skype to SMS"

več strani - Podjetje Connectotel iz Velike Britanije je pričelo testirati storitev pošiljanja SMS sporočil iz omrežja Skype na poljubne mobilne številke. Connectotel je doslej ponujal brezplačno storitev, ki je omogočala pošiljanje SMS sporočil Skype uporabnikom, odslej pa sporočila uporabniki lahko pošiljajo tudi v obratni smeri.

Storitev "Skype to SMS" je trenutno brezplačna, deluje pa tako, da se uporabnika "smsgateway" doda na seznam, počaka na avtorizacijo in zatem nanj pošilja sporočila (slovenskim uporabnikom) v obliki "+38641xxxxxx sporocilo".

Podobne storitve so zaradi prevelikega navala uporabnikov hitro ukinili. Bomo videli, kako dolgo bo zdržala ta.

90 komentarjev

Skype za linux

Slo-Tech - Po svetu zelo popularen program Skype, ki omogoča uporabnikom brezplačno in po vrhu tega tudi daleč najbolj kvalitetno klepetanje preko interneta, je danes dobil svojega mlajšega brata. Kot pravijo avtorji, je bilo povpraševanje linux uporabnikov za ta program ogromno in tako so splavili prvo beta različico, ki si jo uporabniki linux-a lahko preneste od tukaj, ako pa imate težavico ali dve, pa si odgovore preberite tukaj.


Skype v vsako vas, bi lahko rekli...

16 komentarjev

Kodak na sodišču

The Register - Le kaj je doletelo 200 kupcev na otoku 3 centimetre nad Francijo (vsaj na zemljevidu), da množično tožijo Kodak? No, na spletnih straneh proizvajalca foto opreme je bila zanimiva ponudba: kamero, vredno 329 angleških funtov(~120.000 sit) so ponujali po ceni 100 GBP. Ljudstvo je kamero naročilo ter prejelo potrditev naročila, Kodak pa sedaj zatrjuje, da je šlo za 'napako'. Dejstvo, na katerem sloni obramba, pa je nerazvidnost (ne)obvezujočosti ponudbe.

0 komentarjev