»

Lego ukinja linijo Mindstorms

Mindstorms Robot Inventor Kit

Slo-Tech - Iz Lega so sporočili, da se znamka Mindstorms konec tega leta po 24 letih poslavlja. Z linijo Spike Prime in programom Lego Education kljub temu trdno ostajajo na področju izobraževalnih vsebin.

Legovi kompleti za sestavljanje robotkov Mindstorms so po lansiranju leta 1998 kmalu postali sopomenka za domače začetniško ukvarjanje z robotiko. Projekt, ki se je rodil v MIT Media Labu kot izobraževalni pripomoček, je kmalu pogledal izven otroških meja in postal odličen križanec med igračo na eni strani ter resnim tehničnim izobraževalnihm sredstvom na drugi. Posredi je ideja sestavljanja robotkov iz klasičnih lego kock in pa nadzornih kock, ki omogočajo elektronsko krmiljenje - in jih je mogoče tudi programirati z računalnikom. Skozi leta je krmilna elektronika postajala vse zmogljivejša in je botrovala množici navdušujočih umotvorov, kot so fliperji ali roboti za reševanje rubikovih kock. Serijo so nadgrajevali skozi štiri generacije, od katerih je EV3 iz leta 2013 pojmovana kot...

20 komentarjev

50-letnica kock LEGO

vir: Gizmodo
Gizmodo - Ena najpopularnejših igrač na svetu, s katero se je v otroštvu (pa tudi kasneje) igralo veliko naših bralcev, so prav gotovo kocke LEGO. Pri geekovski populaciji so še posebno priljubljene, saj se da z njihovimi serijami Technic in zadnje čase priljubljenimi Mindstorms izdelati izredno zanimive tehnične projekte, za kar jih med ostalimi uporabljajo številne izobraževalne ustanove, svoje bodoče zaposlene pa z njimi bojda preizkuša tudi Google.

Prav zato si legice zaslužijo, da se jim danes v znak spoštovanja skupinsko poklonimo in jim čestitamo, dosegle so namreč zavidljiv jubilej -- okroglih petdeset let. Več zanimivih dejstev o igrači in njenem rojstnem dnevu lahko najdete v izvorni novici na Gizmodu, kjer so izdelali tudi duhovit časovni trak, ki ga vidite spodaj.

50 komentarjev

Musklwiiber

Slashdot - Nova Nintentova konzola Wii je največ pozornosti požela ravno zaradi svojega revolucionarnega sistema nadzora, ki temelji na zaznavanju premikov kontrolerja. Namesto, da bi pritiskal na gumbe, uporabnik svoj lik upravlja tako, da z Wiimoteom maha po zraku, kar naj bi celotno igralsko izkušnjo naredilo bolj intuitivno, prinaša pa tudi nekatere manj očitne, a toliko bolj zanimive posledice.

Za razliko od običajnega sedenja na kavču s ploščkom v roki zahteva igranje Nintendo Wii-ja malo več gibanja, kar večini povprečnih Zemljanov sicer ne predstavlja prevelikih problemov, je pa zadeva šok za mišice pravih geekov, ki del dneva, ko ne spijo, preživijo pred elektronskimi zasloni. Na Slashdotu tako poročajo o izkušnjah nekaterih igralcev, ki so bili po dolgotrajnem igranju popolnoma prepoteni, poleg novega highscora pa so dobili tudi musklfiber.

Če nimate kondicije in se vam fitnes zdi preveč dolgočasen, nabavite Wii.

19 komentarjev

Prvi test LEGO mindstorms NXT

Ars Technica - Lego je pred kratkim izdal nov mindstorms komplet, imenovan NXT. Na Ars technici pa so se odločili narediti en majhen test te luškane stvarce.

Pravijo, da je "igrača" zanimiva tako za otroke, kot odrasle, saj je programska oprema odprtokodna in dopušča pisanjne lastnih programov za krmiljenje funkcij 32 bitnega procesorja, ki poganja sistem. Najbolje da si več preberete v samem opisu.



Škoda je le, da bodo verjetno v Sloveniji te stvarce videli samo tisti, ki si jo bodo naročili iz tujine.

34 komentarjev

Programiranje robotov v vsako vas

Lemonodor - Microsoft je na konferenci RoboBusiness predstavil Robotics Studio. Kot je že iz imena moč razbrati, gre za razvojno orodje za programiranje robotov, vse od Lego Mindstorm, do industrijskih pošasti. Platforma je zasnovana na servisih, ki tečejo v brskalniku in se povezujejo z zunanjimi programi ter knjižnicami, kot je naprimer AGEIN PhysX, programiramo pa jo seveda v .NET. Migajoče slike.

10 komentarjev

LEGO bo odprl firmware prihajajočega sistema NXT

Slashdot - Konec avgusta bo LEGO splavil nov sistem Mindstorms NXT. Na Slashdotu so izvedeli, da so pri Legu že sedaj naznanili, da bodo objavili izvorno kodo firmwara in specifikacije sistema NXT v posebnih razvijalskih paketih. Prav tako bodo objavili podrobnosti o strojni in programski opremi vmesnika bluetooth, ki ga uporabljajo.

Zakaj to počno? Enostavno. Pri Legu pravijo, da največ novosti prihaja iz logov uporabnikov. S tem so uporabnikom v največji...

31 komentarjev

Microsoft glavni pokrovitelj WCG

Slashdot - Preberemo lahko, da se je Microsoft odločil postati glavni pokrovitelj vseh dogodkov v okviru World Cyber Games do leta 2008. To pomeni, da bosta edini platformi za igranje Windows in Xbox 360. Poleg tega bo Microsoft skrbel še za vso ostalo strojno in programsko opremo, trženje itd. na vseh panregionalnih prvenstvih, ameriškem in korejskem prvenstvu in Grand Finalu, ki bo oktobra v italijanski Monzi. Peter Moore iz Microsofta pravi: "V zadnjih letih smo občudovali neverjetno rast kiberšporta in vlogo WCG pri njegovi širitvi. Ker gre za resnično globalno tekmovanje, je bila logična odločitev, da se povežemo z njimi." Slashdot.

11 komentarjev

Lego predstavlja nov Mindstorms v Las Vegasu

Wired News - Lego Mindstorms je bil ob izidu prava prodajna uspešnica in podjetje se je tega dobro zavedalo, predvsem zato, ker je izdelek od splavitve, leta 1998, pa do danes povzročil pravi val navdušenja v javnosti. Lego navdušenci s(m)o namreč začeli izdelovati svoje lastne kocke, predvsem na področju Mindstorms so bili to zanesenjaki, ki so sami izdelovali najrazličnejše senzorje, ki se jih je dalo priklopiti na centralni računalnik, tako imenovano enoto RCX. Na šovu v Las Vegasu so tako predstavili naslednika veleuspešne serije.

Zaradi tega trenda so se odločili, da spremenijo svoj model kreiranja izdelkov, v svojo tovarno so povabili 14 zanesenjakov iz...

26 komentarjev

Lego Mac

Lego Mac

vir: eBay
eBay - Na tej strani se je pojavila prav zanimiva modifikacija ohišja. Nek Mac-odvisnež™ si je izdelal lego ohišje za svoj sistem, ki pa ga sedaj prodaja na eBayu. V iz legokock sestavljenem ohišju živi (bivši) Apple Macintosh PowerBook 5300 (100 MHz 603e PowerPC processor in 32 MB pomnilnika). Apple - misli drugače!

5 komentarjev

LEGO spletni strežnik

Vnunet - Izdelek danskega podjetja, poimenovan 'Mindstorms', je naletel na fantastičen odziv ne le med 'mlajšimi', katerim je bil v prvi vrsti namenjen, pač pa tudi med starejšo populacijo, ki se je spravila na programiranje nemogočega.

Zadnji rezultat pa je dosegel heker 'Christ': v Lego kocke (oz. RCX enoto) je prenesel protokol uIP TCP/IP. Stvar zaenkrat zgolj odgovarja na 'ping' zahtevke, programer pa misli napisati še zelo preprost spletni strežnik. Trenutno ima na voljo še 3 kB pomnilnika, kar pa se mu zdi zelo veliko. Klik!

4 komentarji