»

Intel se podaja v vode Arduina

vir: AnandTech
AnandTech - Na jesenskem IDF-u, ki je potekal med 10. in 13. septembrom v San Franciscu, je Intel med drugim predstavil novo družino procesorjev Quark. Gre za izredno varčne in poceni procesorje, združljive s Pentiumovimi, torej x86 funkcijami, bistveno cenejše in varčnejše celo od Atomov. Namen Quarka je uporaba v različnih samostojnih napravah, ki ne zahtevajo veliko zmogljivosti. Tukaj so mišljena predvsem industrijska okolja, a so potencialni kandidat tudi pametne ure, o katerih se dandanes govori veliko. Bistvena sprememba Intelove strategije v povezavi s Quarkom je podatek, da bodo jedra lahko licencirali zunanji proizvajalci za uporabo na svojih zasnovah sistemskih čipov, podobno, kot to počne ARM.

Pri...

26 komentarjev

Kitajska verzija GPS-a Beidou začela delovanje

Evropski sistem Galileo

BBC - Kitajska je včeraj poizkusno zagnala svoj sistem za satelitsko pozicioniranje Beidou (v kitajščini pomeni veliki voz), ki bo kitajska verzija ameriškega GPS-a oziroma evropskega Galilea. Trenutno je v vesolju deset satelitov za sistem Beidou, kar zadošča za regionalno pokritost - trenutno Kitajske in dela vzhodne Azije.

Sistem so začeli sestavljati leta 2000, ko so v orbito poslali prva satelita Beidou-1A in Beidou-1B. Prihodnje leto naj bi izstrelili še šest satelitov, tako da bo s 16 sateliti mogoče pokriti celotno Azijo, medtem ko bodo o leta 2020 izstrelili vseh 35 satelitov, kar bo zadoščalo za globalno pokritost. S tem želi Kitajska zmanjšati odvisnost od ameriškega sistema, saj si ZDA pridržujejo pravico, da GPS kadarkoli lokalno izključijo oziroma...

36 komentarjev

Današnja izstrelitev prvih satelitov za Galileo preložena

BBC - Danes ob 12.34 po našem času bi morali z izstrelišča v Kourouju v Francoski Gvajani v orbito poslati prva satelita za evropski navigacijski sistem Galileo, ki bo predstavljal konkurenco ameriškemu GPS-u. Zaradi težav pri polnjenju rakete Sojuz z gorivom so izstrelitev v zadnjem hipu preložili za 24 ur, podrobnejše informacije podjetja Arianespace, ki raketo upravlja, pa pričakujemo v naslednjih urah.

Sistem Galileo ima svoje začetke v letu 2003, ko sta se EU in Evropska vesoljska agencija (ESA) odločili, da je odvisnost evropske civilne in vojaške satelitske navigacije od ameriškega vojaškega GPS-a nedopustna, saj ga lahko ZDA kadarkoli izključijo ali mu z motenjem zmanjšajo natančnost. Rodil se je projekt 30 evropskih...

23 komentarjev

Oktobra izstreljena prva satelita za Galileo

ESA - Evropska vesoljska agencija (ESA), Evropska komisija in Arianespace so objavili, da se bo letos oktobra končno začelo sestavljanje evropskega navigacijskega sistema Galileo. Prva satelita bosta v orbito izstreljena 20. oktobra letos, do konca leta 2015, ko bo Galileo popolnoma funkcionalen, pa se jima jih bo pridružilo še 28. Doslej so že izstrelili dva testna satelita, končni sistem pa bo sestavljen iz 27 delujočih satelitov in treh rezervnih.

...

26 komentarjev

Brez signala GPS vlada kaos

Satelit GPS v orbiti

vir: New Scientist
New Scientist - V vsakdanjem življenju smo odvisni od signala GPS bolj pogosto, kot si predstavljamo, četudi sploh nimamo sprejemnika GPS. Problem je, da je signal satelitov GPS tako šibek, da ga lahko s preprosto napravo za 20 evrov preglasimo in povzročimo kaos. Na NewScientistu so objavili zanimiv članek o odvisnosti od GPS-a in posledicah njegovega motenja.

Od signala GPS, ki ima v sebi kodiran tudi točen čas atomske ure na satelitu, so odvisni radarji in sistemi za nadzorovanje letal na letališčih, predaja signala mobilnih telefonov med posameznimi bazami, delovanje bančnih avtomatov, satelitsko cestninjenje, časovno podpisovanje finančnih transakcij, upravljanje mreže za...

33 komentarjev

Pričetek zemeljskega testiranja Galilea

Testno območje GATE

Heise - Evropski navigacijski sistem Galileo bo za uporabo nared šele leta 2014, potem ko so prvotni načrti predvidevali postavitev delujočega sistema že šest let prej. Prvi testi več kot pet milijard evrov drage projekta so se začeli danes. V Berchtesgadnu je nemški prometni minister Peter Ramsauer danes zagnal sistem GATE, ki bo namenjen preverjanju skladnosti sprejemnikov signala Galileo s specifikacijami.

Na približno 65 kvadratnih kilometrov velikem območju je osem oddajnikov, ki oddajajo enak signal, kot ga bodo sateliti Galileo....

29 komentarjev

EGNOS zaživel

EGNOS

PC World - Pretekli teden je začel delovati servis EGNOS, ki bo na evropskih tleh omogočil višjo natančnost določanja položaja s standardi GPS, Galileo in GLONASS. Gre za tako imenovani SBAS (Satellite Based Augmentation System), ki z dodatnimi sateliti pomaga obstoječemu sistemu za globalno pozicioniranje. Sestavljajo ga trije geostacionarni sateliti, okrog štirideset zemeljskih baznih postaj in štirje nadzorni centi; vse to omogoča metrsko natančnost, kar je petkrat bolje od GPS-a.

EGNOS je zaživel 1. oktobra. Njegova uporaba bo brezplačna, pokriva pa 27 držav članic EU. V prihodnjih letih nameravajo pokritost razširiti še na sosednje države in severno Afriko. EGNOS je tako predhodnik Galilea, ki bo evropski sistem za določanje položaja po vsem svetu. Finančne...

19 komentarjev

Novi državni koordinatni sistem 1.januarja 2008

Geodetska uprava RS - Slovenija bo do 1. januarja 2008 zamenjala Gauss-Kruegerjev koordinatni sistem iz časa Avstroogrske za sodoben koordinatni sistem ETRS89 (European Terrestrial Reference System 1989). Gre za sodoben evropski geocentrični geodetski datum, sprejet s strani EUREF.

Pri novem sistemu je spremenjena definicija elipsoida (t.j. matematična aproksimacija zemeljske površine na način, da se ta ploskev kar najboljše prilega površini, a še vedno ostane matematično enostavno določljiva), in sicer iz Besselovega v GRS 80. Do menjave je prišlo predvsem zato, ker stari sistem ni bil kompatibilen z GPS-ovim elipsoidom WGS84, pa tudi zato, ker je bila stara mreža zelo deformirana zaradi napak pri določanju temeljnih točk. To je pomenilo, da ni bila mogoča enostavna pretvorba iz GPS koordinat v našo državno koordinatno mrežo.

Za uporabnike to pomeni, da bodo koordinate, ki jih bo izpljunil GPS, brez preračunavanja uporabne tudi na naših bodočih kartah. Ker se večina evropskih držav ravno tako...

19 komentarjev

Razbite GPS kode Galilea

Slashdot - Newswise poroča, da so člani Cornell's Global Positioning System laboratorija uspeli razbiti kode za psevdo naključna števila (pseudo random number - PRN) evropske različice satelitske navigacije Galileo. To pomeni, da bodo lahko uporabniki brezplačno uporabljali GPS sprejemnike.

Za razliko od sistema GPS, ki je brezplačen (uporabnik mora kupiti le sprejemnik), pa je Galileov signal šifriran, saj njegovi lastniki želijo služiti z licenčnino za kode za psevdo naključna števila. Ker pa si GPS in Galileo delita frekvenčno območje, je bil med ZDA in EU podpisan sporazum, da bo del PRN kod odprtokoden. Člani Cornell GPS labolatorija so na začetku januarja zaprosili za te kode, vendar jih niso dobili. Zato so se lotili razbijanja kod, kar jim je uspelo do začetka aprila. Naslednji dan po objavi kod na njihovi spletni strani, je kode uporabil komercialni proizvajalec GPS sprejemnikov NovAtel iz Kanade in pričel za navigacijo uporabljati Galileov satelit GIOVE-A.

18 komentarjev

Kitajska razvija svoj lasten satelitsko navigacijski sistem

Slo-Tech - Kitajska razvija svoj lasten satelitsko navigacijski sistem, ki pa bo vojaške narave. Poleg GPS-a, GLONAS-a in rojevajočega Galilea, bo to torej že četrti tovrstni navigacijski sistem.

Pri tem pa so vsaj dvakrat krepko za nos potegnili Zahodnjake, predvsem Evropejce. Najprej so prišli do francoskega spoznanja, da je dobro svoj navigacijski sistem postaviti zelo blizu frekvencam GPS-a, ker se tako ne da motiti le enega sistema. Hkrati pa so se tudi nedolžno pridružili Galileovemu projektu z obljubo, da bodo spoznanja uporabili le za civilno rabo. Namesto tega so že razvili sistem, ki bo lahko vodil njihove jedrske rakete na cilj.

Kitajci imajo sicer za seboj že kar bohotno zgodovino izmikanja vojaške tehnologije Zahodnjakom.

Piratiziranje na višjem nivoju je očitno "legalno".

20 komentarjev

Projekt Galileo globoko v teku

vir: BBC
BBC - Medtem ko Evropa pospešeno gradi svoj ekvivalent ameriškemu sistemu za globalno pozicioniranje ( GPS), so si na BBC ogledali, čemu sploh potrebujemo še en tovrsten sistem in kaj nam bo napram ameriškemu ponudil.

Galileo bo sestavljalo 30 satelitov, ki bodo Evropo stali okrog 3,2 milijarde evrov. Prvo plovilo s potrebnimi deli za sestavo tega sistema bodo izstrelili jutri, naslednje mu bo sledilo za novo leto, delujoč sistem pa lahko pričakujemo do konca leta 2010. Najpomembnejša razlika v primerjavi z ameriškim sistemom je dejstvo, da je GPS vojaški sistem, brez zagotovil in garancije za delovanje, medtem ko bo Galileo evropski lastni civilni sistem, na katerega se bo vsakokrat moč zanesti.

Galileo bo...

24 komentarjev

Galileo živi

Daily Times - Na vrhunskem srečanju med predstavniki ZDA in EU so dosegli dogovor o tehničnih standardih, ki se tičejo izdelave evropskega "GPS sistema" Galileo za civilno rabo in integracije z ameriškim GPS sistemom.

Od novega sistema si Evropa obeta veliko: preko 150.000 novih delovnih mest, ter preko 10 milijard dolarjev prometa. Več si preberite na Daily Times in na uradni strani Galilea.

3 komentarji

Ameriški imigracijski sistem zadel virus

Slashdot - V torek je ameriški sistem za imigracijo zadel virus W32.Welchia, ki izkorišča RPC luknjo v Oknih. Zelo kmalu je postalo očitno, da je črv prizadel omrežje do te mere, da je bilo potrebno temeljito čiščenje.

Tako so bili prisiljeni ugasniti celotno omrežje za 9 ur, da so počistili računalnike in namestili zaščito. To je najbolj prizadelo prosilce, ki niso mogli priti do vize. Uradni viri trdijo, da ni bila ogrožena baza, v kateri imajo shranjenih okoli 75000 imen potencialnih teroristov.

9 komentarjev

Galileo potrjen!

BBC - Ministri evropskih držav so na sestanku v Bruslju potrdili več milijard evrov težak projekt Galileo - najnovejši, evropi lasten, navigacijski sistem 30-ih satelitov, ki naj bi bil v polnem zagonu že leta 2007. Američani se že pritožujejo, da to pomeni nevarnost in konkurenco njihovemu GPS sistemu, ki ga ima pod nadzorom Ameriška vojska. In kaj so prednosti novega sistema? Navigacija s pomočjo GSM aparata, določanje kraja nesreč in še marsikaj. Za bolj podrobno poročilo pojdite sem.

10 komentarjev

Galileo: novo GPS omrežje

Tom's Hardware - Evropski ministri za transport so odobrili začetno investicijo v višini 100 Meurov&#8482 (t.j. 100 milijonov) za svojo lastno GPS omrežje, ki se bo imenovalo Galileo.
Evropska vesoljska agencija (European Space Agency) pa bo verjetno prispevala podobno vsoto. Svoje lastno GPS omrežje hočejo ustvariti zato, da ne bi bili več odvisni od ameriškega Global Positioning Systema in ruskega GLONASS omrežja, čeprav GPS evropske uporabnike ne stane popolnoma nič!!! Seveda pa bo omrežje Galileo bolj stabilno in imelo bo več naprednih funkcij kot 30 let staro ameriško in rusko omrežje. Pričakujejo, da bo omrežje do leta 2008 štelo 30 satelitov!

Osebno upam, da jim bo načrt uspel, saj bomo potem lahko tudi v Sloveniji imeli GPS (res da čez nekaj let, vendar bolje pozno kot nikoli).

10 komentarjev