»

Čas Office XP se izteka

ComputerWorld - Microsoft je še enkrat opomnil vse uporabnike pisarniškega paketa Office XP, da se letos poleti izteče podpora zanj. Verzija, ki je izšla 5. marca 2001, bo podprta do torka, 12. julija 2011. To je drugi torek v mesecu juliju in zadnji datum, ko bo Microsoft še vključeval Office XP v nabor aplikacij, za katere vsak drugi torek v mesecu izidejo redni popravki. Po desetih letih se podpora izteče in od takrat Microsoft, razen v izjemni primerih, ne krpa več odkritih ranljivosti. Lani se je na primer končala podpora...

17 komentarjev

ISO zavrnil pritožbe glede standardizacije OOXML

Slashdot - ISO in IEC sta ponovno potrdila veljavnost standarda Office Open XML, ko so voditelji organizacij zavrnili pritožbe štirih držav (Brazilije, Južnoafriške republike, Venezuele in Indije), saj tem državam ni uspelo zbrati potrebne dvotretjinske podpore članov upravnih odborov ISO in IEC.

Razlog za pritožbo bi naj bile nepravilnosti pri glasovanju, saj je vse skozi postopek bilo slišati pritožbe o morebitnem podkupovanju s strani Microsofta.

56 komentarjev

Brezžični Toronto

Slo-Tech - V Kanadskem mestu, Torontu, so v sredo splavili prvi del Wi-Fi omrežja, ki ga gradi podjetje Toronto Hydro Telecom, katerega lastnik je mesto samo.

Trenutno je omrežje usposobljeno le v finančnem delu centra mesta, do decembra pa načrtujejo, da bo omrežje pokrivalo že šest kvadratnih kilometrov mestnega jedra in tako pokrivalo finančni center, dve univerzi ter občinske stavbe. Omrežje uporablja sistem dostopnih točk ("hot-spots"), katere so montirali kar na svetilke ulične razsvetljave.

Uporaba omrežja bo prvih šest mesecev brezplačna, po tem obdobju bo pa bo cena storitve znašala 5 dolarjev na uro, 10 dolarjev na dan ali 29 dolarjev na mesec. To gre seveda v nos komercialnim ponudnikom Wi-Fi storitev, ki pa imajo brezžična omrežja navadno omejena le na določene stavbe in ne pokrivajo tako širokega območja.

Več: CBC news.

Očitno se je pohod brezžičnih mest pričel. Kdaj se mu bomo pridružili Slovenci?

4 komentarji

Windows Media Player 11

Slo-Tech - Danes je Microsoft izdal naslednjo verzijo predvajalnika Windows Media Player 11 (WMP11). Za nekatere to še ni čisto pravi izid, saj je trenutno predvajalnik še v beta razvoju. Istočasno je MTV v sodelovanju z Microsoftom ponudil storitev pod imenom Urge, ki pa je trenutno namenjena samo tržišču v Združenih državah.

Novosti WMP11 zajemajo spremenjen vmesnik, lažje upravljanje z glasbo, integracijo z Urge... Več informacij najdete na uradni strani WMP11, kjer si lahko predvajalnik tudi prenesete. Za vprašanja in odgovore pa lahko uporabite že obstoječo temo.

65 komentarjev

Microsoft + MTV, novi popravki, Office XML

več strani - Microsoft se je z MTV dogovoril za izdelavo storitve za prodajo glasbe, s katero bo MTV konkuriral Applovi storitvi iTunes. Rešitev so poimenovali Urge, vsebovala bo več kot dva milijona skladb in internetni radio. Za uporabo si bo potrebno namestiti novejšo vrazličico predvajalnika Windows Media Player.

Kot smo že vajeni, nam Microsoft vsak drugi torek v mesecu (z redkimi izjemami) postreže z novimi popravki. Tokratna zanimivost je posodobitev Windows Malicious Software Removal Tool, ki je sposoben odstraniti Sonyjev rootkit, o katerem se je pred kratkim veliko govorilo.

Za konec še nekaj tednov stara poslastica: prihajajoč Office 12 prinaša nov format zapisa, ki je poznan po končnici docx. Ta bo vsebino zapisal po standardu XML in ga boste lahko prosto uporabili brez strahu pred kakšnimi patentnimi tožbami.

Hočeš-nočeš, Office 12 piše novo zgodovino o uspehu. Nekateri smo jo že preizkusili. Je odlična!

63 komentarjev

Microsoft tožijo, Sony BMG uvaja nove "DRM luknje"

BBC - Kot smo navajeni v sodobnem civliziranem svetu: kjer so težave, je tudi tožba.

Microsoft namreč že toži domačin iz Chicaga, ker je postal lastnik konzole Xbox 360 iz nesrečne serije z napako. Kupec seveda zahteva zamenjavo konzole in odškodnino, kot divjemu zahodu pritiče.

Kot posledica tožbe na osnovi patenta družbe Eolas je moral Microsoft tudi spremeniti Internet Explorer. Tožba je bila sicer vložena že leta 2003.
Veliko težji udarec je Microsoft doživel v Južni Koreji, kjer so koncernu dosodili kazen $33 MIO. Poleg tega mora programski gigant v 180 dneh na tržišče poslati dve različici operacijskega sistema: enega z Media Playerjem in Instant Messengerjem, drugega brez. Podobno kazen je koncernu lani dosodila že naša širša domovina: EU. Pri tem je EU spoznala, da so tovrstne tožbe tujih koncernov "koristne" in namerava to početi tudi v bodoče ...

Sony BMG po drugi strani krepko po grbi tepe njihova DRM zaščita z rootkitom, o kateri smo večkrat poročali. Koncern v tem...

18 komentarjev

Sonyeva DRM nočna mora se nadaljuje

Hartware.net - Tožbi Sony BMGja so se po novem pridružili še Kanadčani s skupinsko tožbo, državni tožilec zvezne države Texas, kmalu pa naj bi se vključil v proces še New York. Tam so pozivi k bojkotu Sonyja očitno delovali, minuli vikend so se namreč odvijale številne študentske demonstracije.

Delno opravičilo je prišlo zelo pozno. Evropski predsednik Sony BMGja, Maarten Steinkamp je za Die Welt Izjavil: "Sony BMG se ni samo blamiral, temveč zelo blamiral." Hkrati je poudaril, da v Evropi zloglasnih zgoščenk niso prodajali, niti jih ne nameravajo, kot so špekulirali mediji.

Upam, da so se tudi ostali koncerni zamislili ob tem. Upajmo na najboljše. Za nas uporabnike. NO TRUSTED COMPUTING PLEASE!

32 komentarjev

Office 12 bo podpiral PDF

Slashdot - Brian Jones, uslužbenec Microsofta, ki je zadnjih 5 let preživel na delu z datotečnimi formati v programskem paketu Office, se je predvčerajšnjem v svojem blogu razpisal o vključitvi podpore PDF formatu v Office 12 paket in razlogih za to. Kot je sam rekel, je 30.000 tedenskih iskanj na Microsoftovi spletni strani za podporo PDF dokumentom dovolj samoumevno, da se je Microsoft odločil slediti željam uporabnikom. Programi, v katerih pa si lahko uporabniki obetajo izvažanje datotek v PDF pa bodo Word, Excel, PowerPoint, Access, Publisher, OneNote, Visio in InfoPath.

30 komentarjev

Transmetin Efficeon

Slashdot - Transmeta, podjetje specializirano v izdelavo procesorjev z nizko porabo, je danes predstavila svetu svoj najnovejši čip, ki so ga poimenovali Efficeon. Zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji in tiktaka pri frekvenci 1,1 GHz z 1 MB predpomnilnika. Porabi borih 7 W energije, kar je v primerjavi s Pentiumi M (Centrino), ki porabijo okoli 26 W pri 1,5 GHz, skoraj neverjeten dosežek. Seveda ne moremo pričakovati neverjetne računske moči prenosnikov, ki bodo uporabljali ta procesor, vendar pa smo lahko, ker zaenkrat ne zgibamo proteinov na prenosniku, izredno veseli dodatnih ur delovanja, ki nam jih ta tehnologija prinaša.

Glede na to, da je tudi VIA predstavila procesor s podobnimi zmogljivosti, bo Intelov odgovor verjetno zelo zanimiv.

3 komentarji

XML: Standardi in pisarne

The Register - Zagovornikom prostega programovja -- pa ne le tem -- gre zaprtost Microsoftovih "office" formatov zapisa zelo na ledvici(/o). Namreč, danes je zelo malo ne-Microsoftovih programov, ki bi bili sposobni dokaj pravilno prikazati recimo Word dokument. No, prvi tak uspešnejši je verjetno OpenOffice (1), a kljub temu ne predstavlja enakovrednega substituta. <Klik!>

Predvsem skupnost uporabnikov Linuxa ter MS-jevi konkurentje -- s SUN-om na čelu -- pa že lep čas poudarjajo pomembnost standardizacije formata zapisa, ki naj temelji na XML-u. Pri tem pa so oznanili, da že kar nekaj časa 'izumljajo' ustrezen zapis, za katerega bi bilo zelo lepo, če bi ga uporabil tudi MS. No, tudi ta se 'seli' na zapis XML ... edino vprašanje pa je, čigav xml...

Zakaj bi pa ga, če mu ni treba?

1 komentar