»

Prototip upogljivega telefona

Slo-Tech - Raziskovalna skupina iz Human Media Laba na kanadski Queen's University pod vodstvom Roela Vertegaala je predstavila prototip novega upogljivega telefona, ki kot zaslon uporablja tehnologijo E-Ink. Poimenovali so PaperPhone in zmore vse, kar počnejo klasični pametni telefoni - kliče, predvaja glasbo, shranjuje podatke itn. Od njih ga ločita upogljivost in zaslon.

Naprava ima zaslon z E-Inkom s 3,74-palčno diagonalo, pod katerim je tiskano vezje z uporovnimi senzorji upogiba. Ti omogočajo krmiljenje naprave z zvijanjem, saj jo lahko naučimo, kako se odzive na različne vzorce upogibanja in zvijanja, medtem ko vgrajena Wacomova tablica omogoča tudi risanje. Ko z napravo ne rokujemo, zaslon ne porablja energije, kar je ena od odlik E-Inka....

26 komentarjev

Uporniki prestrezajo nezaščitene vojaške komunikacije

Predator

The Wall Street Journal - Ugledni ameriški časnik je izbrskal zanimivo zgodbo o ameriških letalih brez posadke, ki letijo nad Irakom. Kot kaže, je moč njihovim komunikacijam prisluškovati z običajnim prenosnikom in 26 dolarjev vredno programsko opremo.

Gre za sistem Predator, ki je v uporabi že od leta 1995. Ameriški častniki priznavajo, da so uporniki iz iranskega zaledja s programom SkyGrabber, ki se na spletu prodaja za 25,95 dolarja, prestrezali video feed, ki so ga Predatorji pošiljali po nezavarovanih komunikacijskih kanalih brez vsakršne enkripcije. Američani zatrjujejo, da uporniki na noben način niso mogli prevzeti nadzora ali se kako drugače poigrati s sistemom, a že enostavno spremljanje njihovih komunikacij je ogromna prednost za...

24 komentarjev

Intel se je pridružil OLPC iniciativi

X-Bit Labs - Intel se je danes uradno pridružil iniciativi OLPC ( One Laptop per Child), navkljub delu na svojem sorodnem projektu z imenom ClassmatePC. Kot smo že poročali, je cilj OLPC iniciative opremiti otroke v državah tretjega sveta s prenosniki, ki bi državne mošnjičke olajšali zgolj za 100 $ po kosu. Intel je tako od danes naprej član sveta OLPC, sodelovanje pa bi naj obrodilo sadove tako v kontekstu tehnoloških kot tudi izobraževalnih smotrov iniciative. Čeprav bo v prvih različicah prenosnikov tiktakal AMD procesor, lahko za prihodnje verzije upravičeno pričakujemo, da bo tudi Intel pristavil svoj piskrček (npr. v poštev bi prišla napovedana čipa Tolapai in Silverthorn z integriranim pomnilniškim kontrolerjem in grafičnim jedrom).

O dogodku (in odličnem delu Intelovega PR oddelka) so se razpisali na straneh The Inquirer, X-bit labs, PhysOrg in Intelovi domači strani ( sporočilo za javnost).

12 komentarjev

Odprtokodna grafična kartica

golem.de - Kot je znano, proizvajalci grafičnih kartic večinoma zanemarjajo podporo za odprtokodne operacijske sisteme. Razvijalec programske opreme Timothy Miller, ki je pred leti predlagal izdelavo grafične kartice za odprtokodne sisteme, je pred časom ustanovil podjetje Traversal Technology in pričel z razvijanjem Open Graphics Development Board-a (OGD1). Februarja 2006 je bil predstavljen načrt omenjene grafične kartice z dvema DVI izhodoma, TV-out izhodom in 256 MB pomnilnika in z FPGA. Procesor je možno programirati s programom ispLEVER-Starter, ki pa deluje samo v Windows 2000/XP okolju.

Po ceni tisoč ameriških dolarjev, bo OGD1 na voljo razvijalcem predvidoma poleti, pri tem pa bodo le-ti v primeru aktivnega sodelovanja pri razvoju omenjene kartice lahko prejeli 300 do 400 dolarjev rabata, vendar bodo morali biti vsi dokumenti in programje, ki so ga razvili, javno dostopni, oziroma izdelani na podlagi drugih odprtokodnih virov.

Izvorna novica na Golem.de.

Na novico nas je...

13 komentarjev

Procesorji s 75% nižjo porabo energije

Slo-Tech - Če je verjeti navedbam malega podjetja Multigig Inc., se nam obeta prava revolucija na področju izdelave procesorjev. Ustanovitelj podjetja in inženir, Kenneth Pedrotti, je namreč odkril poseben proces izdelave čipov/arhitekturo, ki je zmožna delovati pri smešno visokih frekvencah ter pri tem dobesedno reciklirati uporabljeno energijo. Rezultat je tako tudi do 75% nižja poraba energije, kot pri trenutnih rešitvah, ki jih ponujata velikana AMD in Intel.

Po tej logiki bi torej današnji procesorji z 100W porabe z novim procesom izdelave "kurili" zgolj ubogih 25W.

Več si lahko preberete tukaj.

Se nam obetajo časi hitrih ter tihih hišnih mlinčkov?

15 komentarjev

Razširjena družina prenosnikov za nerodneže

TweakNews.net - Matsushitinim ToughBookom, ki se prodajajo pod imenom Panasonic, so se pred kratkim pridružili bolj civilni prenosniki Let's Note. Prvi iz te serije prenosnikov, odpornih proti politju z vodo, sliši na ne tako mikavno ime CF-Y5.

Zadevica seveda ni enako trdokožna kot omenjeni bolj odporni brat, a vseeno zdrži kozarec ali dva polite vode in približno 100 kg pritiska (po celi površini, ne točkovno). Na Japonskem bo dosegljiv že maja letos za približno 1.900 evrov. Demonstracijo si lahko ogledate v sledečem...

8 komentarjev

Kitajski izziv Wintelu

Ars Technica - Med tem, ko še ni povsem jasna usoda MIT-ovih otroških prenosnikov po 100 dolarjev, so se podobnega izziva lotili tudi v "Osrednjem cesarstvu" (kot Kitajci pravijo svoji domovini). Podjetje YellowSheepRiver, iz nekdaj portugalskega Macaa, je tako izdelalo prototip "kitajskim" plačam prijaznega računalnika Municator za 150 dolarjev, ki je v precejšnji meri plod domačega znanja.



Strojno srce bo predstavljal 64-bitni procesor arhitekture MIPS, s taktom med 400 in 600 MHz, s čimer bo primerljiv Intelovemu procesorju Pentium 3. Delovnega pomnilnika (RAM) bo na voljo 256 MB, za prikaz bo skrbela kartica ATI Radeon 7000, s podporo VGA in S-video, shranjevanju podatkov pa bo služil 40GB...

16 komentarjev

Nove poslovne povezave pri LCD TVjih

Reuters - Po Sharpu (glej povezave spodaj) sta se za večje proizvodne "plahte", t.i. 8 generacije LCD TV zaslonov, odločila tudi Samsung in Sony. V razširitev proizvodnje bosta investirala novi 2 milijardi zelencev, v skupno podjetje S-LCD Corp. Nova linija v obstoječi tovarni v Tangjeong bo postala operativna jeseni naslednje leto, kar je skoraj eno leto za Sharpom.

Pred tem sta se združila Tajvanska konkurenta. V petek je namreč Acer (oz. njegova veja: Au optronics) naznanil, da bo kupil Quanta Display Ltd. S tem bodo postali tretji največji proizvajalec LCD zaslonov, za omenjenim Samsung-Sonyem in LG-Philipsom. Quanta je že do sedaj izdelovala LCD zaslone za Acer, poleg tega tudi za Sanyo (s katerim so še pred dvema tednoma napovedovali skupen razvoj in proizvodnjo LCD zaslonov), kot tudi za Philips in Toshibo.

Zanimivo pri tem je, da Quanta sestavlja določene modele Sony-evih (kot tudi Applovih, Toshibinih in ostalih) prenosnikov. Pred lanskim oktobrom jih je za Sony sestavljal...

4 komentarji

Intel - padec delnice, o OZN projektu in vojni napovedi

golem.de - Intelu zadnje čase ne gre najbolje, kar dokazuje tudi padec vrednosti njegovih delnic v tem tednu za 1%. Očitno šepetanja, da bo Apple napovedal prve osebne računalnike, bazirane na njegovih procesorjih, že za naslednji mesec, ne pomagajo. Seveda Intelu oz. njegovemu predsedniku Craig Barretta to ne preprečuje komentiranja drugih projektov. Dečko namreč ne verjame, da bo MIT Media Labsu uspelo izpeljati obljubo o stodolarskem prenosniku. Pravi, da svet hoče prave računalnike.

Boljše čase bo morda prinesla nova vojna napoved. Ker so rootkiti nedavno po zaslugi Sonyja postali slavni (o čemer smo neštetokrat poročali), bi se naj pri Intelu sedaj odločili, da bodo v svojo strojno opremo dodali detektor za tovrstne malopridne zadevščine. Žal se bomo morali zaenkrat še braniti ročno, prvi tovrstni proizvodi naj bi na svet privekali čez dobri dve leti.

Očitno pravih računalnikov ne sme poganjati konkurenčno srce, čeprav gre za otroke nerazvitega sveta.

8 komentarjev

Prenosnik za vsakega otroka na svetu

golem.de - MIT je, kot sem pisal že v temi Prototip notesnika za 19.900 SIT, danes predstavil prototip prenosnega mlinčka (računalnika), ki naj bi bil vreden pičlih 100 dolarjev. Zadeva je resnično podobna mlinčku, saj je za polnjenje baterij potrebno vrtenje ročice.


Iniciativi je ime One Laptop per Child in je del projekta OZN, s katerim poskušajo približati sodobne tehnologije otrokom, da bi se ti lahko spoznavali po celem svetu. Pred tremi dnevi se je projektu poskusil pridružiti še Apple - Steve Jobs je namreč za prenosnik ponudil brezplačno verzijo operacijskega sistema OS X, ponudba pa je bila s strani MIT zavrnjena, ker ne gre za odprtokodni sistem.

Kako...

62 komentarjev