»

Geocities dokončno odklopljen

Los Angeles Times - V prvi polovici leta smo še obširno razpisali o nekdanjem spletnem velikanu Geocities, ki je postal ena izmed žrtev metamorfoze interneta. Leta 1995 ustanovljena stran je svoj čas veljala za de facto standard postavljanja osebnih strani na splet. Čas jo je žal povozil, rešil je ni niti Yahoojevi nakup, ki je za stran odštel 3,6 milijarde dolarjev, a takrat najbolj vročega železa ni znal okovati. Tudi zaradi tega in pa seveda konstante izgube, ki jo je stran pridelovala odtlej, je Yahoo že zaprl nove registracije in aprila letos napovedal dokončno slovo strani.

Danes je naposled napočil dan, ko bodo zahtevki po strani www.geocities.com vračali rezultat strežnik nedosegljiv. Prgišče uporabnikov, ki...

8 komentarjev

Odkrita ranljivost smrtonosnega virusa Ebole

Novoodkrita struktura proteina, glavnega orožja virusa Ebole za vstop v celico. Vir: SciAm.

vir: Scientific American
Scientific American - Ebola je smrtonosna bolezen, za katero do sedaj še ni znanega zdravila. Odkrita je bila leta 1976 v zahodnem Sudanu in vzhodnem delu Konga, do danes pa se je pojavilo kar nekaj izbruhov te bolezni z številnimi smrtnimi žrtvami. Rezervoar virusa je neznan. Edino, kar vemo je to, da se nahaja v deževnem pragozdu. Bolezen se prenaša s telesnimi tekočinami okuženega človeka in povzroča smrt zaradi nekontroliranih notranjih in zunanjih krvavitev, odpovedi jeter in ledvic ter dehidracije zaradi bruhanja in driske.

Virus ebole je najsmrtonosnejši znani virus, saj lahko umori do 90% okuženih...

34 komentarjev

Vojna kodekov

Slashdot - Se sprašujete, kateri video kodek je najprimernejši za domačo uporabo? ExtremeTech je prav za vas izvedel preskus kodekov DivX 5.1.1, Windows Media Video 9, QuickTime 6.5/Sorenson 3 in QuickTime 6.5/MPEG-4. Primerjali so rezultate kodiranja filmov Matrix Reloaded, Monsters, Inc., X2 in Spider-Man. Vas zanima, kdo se je najbolje odrezal?

Seveda se je potrebno vprašati o neodvisnosti raziskave, ki pozabi preveriti kvaliteto čislanega odprtokodnega kodeka XviD ...

8 komentarjev

Ponovno v Matriko

Enter The Matrix - Tokrat interkativno skupaj vašim PC-jem (pa tudi na PS2, XBox in GameCube). Podjetje Shiny Entertainment, znano predvsem po zelo kvalitetni tretjeosebni akcijski igri MDK, nam skupaj z očetoma filma The Matrix -- bratoma Wachowski -- pripravlja igro Enter The Matrix. Da bo spektakel še večji, je izid igre napovedan istega dne (15. Maj 2003), kot bo pričel pohod po kinematografih po sveti nadvse pričakovano nadaljevanje Matrike - The Matrix: Reloaded. Avtorji zatrjujejo, da vam bo brez igranja te igre manjkal kos zgodbe.

Kaj loči to igro od ostalih, ki so bile narejene po filmih? Po besedah ustvarjalcev je to dobro sodelovanje z ustvarjalci filma (ustvarjalci igre so namreč več mesecev...

15 komentarjev

1 : 4 za matriko

Slo-Tech - Dr. Nick Bostrom, švedski filozof, meni, da je kar 1 : 4 možnosti, da živimo v simuliranem svetu, podobnim onemu iz filma Matrika. Pravi, da če bomo nekega dne razvili umetno zavest je možno, da se je to že zgodilo ter mi živimo v njeni fikciji. Glede tega bo izvedel tudi raziskavo; ker pa se po njegovem ljudje glede smisla sveta vse premalo čudimo je vseeno, če kar lepo nadaljujemo s svojim vsakdanjim življenjem.

Sam sem v življenju prebral eno samo knjigo, ki se ukvarja z zgodovino 'eksistencialne' filozofije -- Zofijin svet Josteina Gaarderja. Bostromove besede pa me zgolj spominjajo na mišljenja mnogih filozofov -- pa tudi eno od rdečih niti knjige; da o Humovih pogledih sploh ne govorim. Klik!

Red Alert 3, Misija 3: zavzemi področje ZDA ter nadaljuj ofenzivo na Aljasko. Če pred tem uničiš naftna polja v Iraku...

p.s.: v našem forumu se najde marsikaka tema s tovrstno tematiko; ona svobodni volji zna biti zanimiva, da o oni o dojemanju časa ne govorim. Forum rulez....

25 komentarjev

Max Payne kmalu

The inquirer - Po pravici povedano, sem se že kar malce naveličal pisanja o hardveru in o raznih hardverskih novicah, zato bom za kratek čas preklopil na zabavno stran računalništva - igre. Slo-Tech sicer ni igričarska stran, vendar bom naredil izjemo. Tokrat bo beseda tekla o igri Max Payn - igri, ki jo že dolgo časa neuspešno pričakujemo. Vendar nič več. Dovolj je bilo čakanja. Tako pravijo tudi na The Inquirerju, kjer sem zasledil novico, da nas bo Max Payne razveselil že v manj kot 25. dneh. Kaj je pri Maxu tako pomembnega, da sem ga vključil v novico? Tisti, ki ste si ogledali novi 3D Mark 2001 že veste. Tistim, ki pa ne veste kaj imam v mislih, pa naj povem, da bo Max Payne igra, ki bo ponujala neverjetno grafiko in tudi neverjetno strojno zahtevnost (žal ). Max Payne naj bi bila igra, ki bo do kraja izkoristila vaše Kyrote 2, Radeone, GeForce in podobne kartice. Poleg tega naj bi igra ponujala noro akcijo v stilu filma Matrix. Ali bo igra Max Payne grobar mojega Voodooja 3 3000? ...

10 komentarjev

Film Lord of the Rings

Geek News - Za vse oboževalce Tolkienovega Gospodarja prstanov: na geeknews sem zasledila eno stran, kjer so objavili nekaj slik iz prihajajočega filma, posnetega po tej knjigi. Tudi sicer je na tej spletni strani precej informacij o filmu Lord of the Rings, priporočen ogled za vsakega pravega oboževalca! Klik!

10 komentarjev

Matrix 2

Jaz - Za oboževalce filma Matrix: na spletu sem slučajno naletela na to stran, ki vsebuje nekaj informacij in slik filma Matrix 2. Ampak - look at your own risk... Jaz se bom raje pustila presenetit, ko bom gledala film v kinu.
Mimogrede, stran se je meni dokaj počasi nalagala, tako da bodite potrpežljivi.

8 komentarjev

Nekaj informacij o Radeonu2

Jaz - Na Rage3D strani lahko zasledimo nekaj informacij o prihajajočem R200 alias Radeonu2. V bistvu ne gre za nič pretresljivega, le zanesljivo informacijo, da dejanske kartice ne bodo na voljo pred oktobrom letos. Sicer bodo večji OEMi dobili prve primerke že poleti, toda mi navadni smrtniki bomo na njih morali še počakati. Da bi nam olajšali čakanje, nameravajo ATIjaši izdati še nekaj Radeon SE kartic s hitrejšimi jedri/pomnilnikom. Thnx, Timon!

0 komentarjev