»

Microsoftovec o DRM-ju

Ars Technica - Štirje Microsoftovi inženirji s Petrom Biddlom (na sliki) na čelu so deset let nazaj izdali precej kontroverzno študijo The Darknet and the Future of Content Distribution. V njej so predvideli, da še tako sofisticiran DRM sistem ne bo sposoben vzdržati vseh napadov hekerske skupnosti, ter da, takoj bo ko vsaj ena kopija prosta digitalnih spon, več ne bo mogoče ustaviti njene distribucije čez nezakonita omrežja ("darknet"), tipa p2p, bittorrent ali dobri stari sneakernet (prenašanje podatkov z usb ključki in zunanjimi diski). A spet, to ne bo ustavilo založniške industrije, da ne bi vsak drug mesec poskusili znova, kar se bo potem sprevrglo v tehnološko in pravno vojno, v kateri se bodo venomer trudili biti en korak pred pirati, na...

82 komentarjev

Nemčija prepovedala vnaprej vklopljen SecureBoot

Sliko sem ukradel iz googla.

vir: OMG! UBUNTU!
FSFE - Nemško notranje ministrstvo je minuli vikend izdalo memorandum o Trusted Computingu in SecureBootu, v katerem navajajo, da morajo v Nemčiji prodani računalniki - sploh pa tisti, ki jih nabavi vlada - ob nakupu priti z izklopljenim mehanizmom SecureBoot. To pomeni, da proizvajalec računalnika ne sme prodajati enot, ki bi bile zaklenjene na poganjanje zgolj določenih (tipično prednaloženih) operacijskih sistemov, zlasti Oken 7 ali 8.

Namesto tega mora biti SecureBoot na voljo kot dodatna opcija (opt-in), ki jo uporabnik vklopi sam, na podlagi izrecne želje. Še več, v kolikor jo enkrat vklopi, pa si potem premisli, mora izklop potekati brez težav in brez morebitnih posledic za delovanje...

41 komentarjev

Filmi po računalniških igrah

bit-tech.net - Včasih so bile predloge za filme knjige, gledališke igre, opere in podobno, sedaj pa se vedno pogosteje dogaja, da filme snemajo po igrah. Takih računalniških seveda, kjer je bila pionirka legendarna Lara Croft (filmska Angelina Jolie) v Tomb Raiderju. Na Bit-Techu so prešteli, koliko filmov z enakovrstnim izvirnikom se snema ali je v predprodukciji ta trenutek, in končali pri številki 28. Še letos pričakujemo Cold Fear in Fear Effect, v naslednjih treh letih pa vse od bojda za kino še primerne adaptacije igre Halo, do nekoliko manj jasnega zapleta v World of Warcraft leta 2011. In seveda Second Life, kolikor je to pač sploh računalniška igra.

63 komentarjev

Knjiga Security Engineering na voljo brezplačno

Schneier.com - Ross Anderson, avtor ene najbolj znanih knjig o informacijski varnosti Security Engineering, se je v dogovoru z založbo, ki je knjigo izdala odločil, da bo knjigo brezplačno objavil na internetu.



Knjiga pokriva številna področja varnosti informacijskih sistemov, je napisana razumljivo (Andersonov namen je bil napisati knjigo za čim širšo publiko) in vsebuje številne zanimive primere. Knjigo lahko po poglavjih iz spleta prenesete brezplačno in popolnoma zakonito.

Veliko užitkov pri branju.

3 komentarji

Windows in Linux skupaj?

Microsoft - Ena malce drugačna novica, ki, za spremembo, ne govori o večnem nasprotju in rivalstvu med Microsoftom in Linux skupnostmi, temveč o sodelovanju.

Microsoft je objavil namero o sodelovanju pri projektu s podjetjem XenSource, kjer namerava ponuditi podporo skupnosti Xen pri razvoju odprtokodne programske opreme za virtualizacijo operativnih sistemov.

Cilj tega sodelovanja naj bi bil, da bi se različice Linuxa, prilagojene za Xen, lahko izvajale tudi v napravah, ki bodo uporabljale Microsoftovo bodočo virtualizacijsko tehnologijo, po kodnem nazivu Viridian.
Ne glede kaj je v ozadju, se bosta oba nasprotujoča si tabora malce zbližala in uporabniki bomo imeli kakšno korist od tega.

33 komentarjev

Kako zaobiti kitajsko cenzuro

Slashdot - Na spletni strani računalniškega labolatorija na University of Cambrigde so objavili prispevek kako zaobiti kitajski cenzorski sistem - Great Firewall Of China. Sicer ne celotnega sistema, pač pa le tisti del, ki skrbi za filtriranje vsebine po ključnih besedah.

Ugotovili so, da prepoznava ključnih besed, ki jih kitajska vlada želi cenzurirati ne poteka na velikih usmerjevalnikih ki vodijo iz kitajskega interneta v tujino, pač pa na okoliških "pomožnih" usmerjevalnikih.

Poleg tega ti usmerjevalniki ne preprečujejo pretoka podatkov preko glavnega usmerjevalnika, kar bi bilo zelo zapleteno, pač pa generirajo serijo TCP reset paketkov, ki jih razpošljejo na obe strani povezave. Zaradi tega se povezava prekine.

Raziskovalci so ugotovili, da bi bilo cenzuro možno zaobiti s preprostim ignoriranjem teh paketov, kar je mogoče doseči z nastavitvami požarnega zidu.

Odkrili pa so še nekaj. Ko kitajski cenzorski sistem zazna prepovedano ključno besedo, zablokira dostop "sumljivega"...

17 komentarjev

Enotni daljinski upravljalci

TweakNews.net - Verjetno je kdo od vas že opazil, da daljinski upravljalci vse pogosteje povzročajo težave, saj na področju IR ukazov ni nobenih standardov in se včasih funkcije različnih naprav med sabo neugodno prepletajo (v mojem primeru je ukaz play pri DVD predvajalniku ugasnil TV). Težave se pojavljajo tako med različnimi proizvajalci, kot tudi med različnimi generacijami istega proizvajalca.

Poleg tega, da oblikuje nove standarde HDTV-ja, se je zato HANA (High-Definition Audio-Video Network Alliance) sedaj zavzela tudi za to, da se na področju daljinskih upravljalcev naredi red. Novi standardi naj bi poskrbeli, da bo odslej mogoče:
  • z enim daljinskim upravljalcem dostopati do vseh AV naprav in njihovih vsebin v sistemu, ne glede na lokacijo;
  • novo napravo dodati v sistem z enim samim kablom;
  • deliti vsebine med PC-ji in AV napravami, pri čemer bodo varovani podatki ostali zaščiteni;
  • pregledovanje in snemanje kjerkoli v nepremičnini (do 5+ HD kanalov hkrati).
Vse skupaj zveni všečno, kako...

6 komentarjev

Sonyjev zlobni DRM in novi Pearl Harbor za ZDA?

Reuters - Kupci, ki so nevede kupili in pognali Rootkit na Sony DRM zgoĹĄÄŤenkah, so po poročanjih Reutersa preko skupinske tožbe v ZDA tožili multimedijskega giganta, kar smo predvidevali že, ko je prišla zadeva prvič na dan. Sony je medtem tudi priznal, da se je tovrstno programje nahajalo na več zgoščenkah, zanimiv epilog zgodbi pa je dodal Microsoft (drugače velik zagovornik DRMja in TCGja), ki bo po političnih izjavah sodeč svoje kupce zaščitil pred tovrstnimi programi.

Vprašanje pri vsem skupaj je, če ni to le del vojne med Microsoftom in Sonyem, ki bo čez nekaj mesecev najhujša predvsem na področju konzol. Majhne bitke se namreč bijejo vse naokoli, nedavno je recimo Sony skupaj s Philipsom in IBMom podprl Linux. Kdo bo koga?

Pred dnevi je ameriški odvetnik Jack Thompson neposredno obtožil Sony in celo Japonsko s pismom Japonskemu ambasadorju v ZDA, da so preko nasilnih in seksualnih igric lansirali drugi Pearl Harbor na ZDA. Isti možakar je pred par meseci očital uničujoče...

16 komentarjev

Počasen pohod HPCjev

Slo-Tech - Hi-Fi že dolga leta stagnira. Večino nekoč velikih sejmov je poniknilo v nič, tisti preostali pa se vedno kitijo z multimedijo - velika sramota za nekoč ponosno in donosno industrijo zabavne elektronike.

Pravi audiofili seveda ostajajo zvesti analognemu, toplemu in naravnemu zvoku, zato se njih to besedilo ne bo čisto nič dotaknilo. Po eni strani jih še kako razumem, po drugi sem preveč praktične narave, da bi vztrajal pri starih obredih s klasičnimi gramofoni.
A tudi ta trdnjava Hi-Fija se maje, saj imamo ljudje že nekaj časa veliko različnih tehnoloških področij, ki nas zanimajo in kjer se lahko igramo: osebni računalniki, mobilni telefoni, dlančniki, GPS navigacija in ostale prenosne naprave. Hi-Fi pa je odrinjen v kot - pozabljen...

8 komentarjev

TCG širi svoje lovke na nova področja: mobilne telefone

Hartware.net - Medtem ko se člani foruma še smejite novici "Zanimiv" poskus filmske in glasbene industrije, se TCG - Trusted Computing Group nezadržno širi na nova področja in naprave. Trenutno so se spravili na mobilne telefone, kjer naj bi DRM poskrbel za nadzor pretoka informacij. Točne specifikacije bodo obelodanjene v sredini leta 2006.

Rastoča moč TCG-ja in njegove namere niso zgolj slučajne. "Stari" računalniški proizvodnji gre namreč nekoliko slabše. Del IBM-a, ki se ukvarja s proizvodnjo PC-jev, je kupil Lenovo, HP in Sony bosta odpuščala. Pametni lastniki so očitno ugotovili, kje je največji dobiček in rast delnic: v komunikacijah in multimediji. Uporabili bodo vsa sredstva, da ta trg zadržijo in zaščitijo zase.

"Big brother is watching.", je zapisal Orwel v '1984'. Z zamudo dobre polovice stoletja se zna njegova zgodba uresničiti, z majhno menjavo okusa: glavna začimba ne bo politika, temveč interes kapitala. Vprašanje pri tem je, ali nas bo zakonodaja rešila pred namerami...

47 komentarjev

Pohekana zaščita Audio DVDjev

CD Freaks - Verjetno se še vsi spominjate izdaje orodja DeCSS, katerega mlademu avtorju je uspelo prebiti zaščito CSS, ki se še danes uporablja na DVD diskih, ki vsebujejo filme. Dogodek je bil zelo odmeven in je poleg mnogih tožb prinesel tudi novo zaščito za prihajajoči standard - Audio DVD. Po prvotnih načrtih naj bi omenjeni mediji vsebovali le malce naprednejšo verzijo zaščite CSS, ob njenem razbitju pa se je glasbena industrija podala v iskanje nove zaščite in rojen je bil CPPM (Content Protection for Pre-recorded Media).

Ker glasbeni posnetki na DVDjih nikoli niso dosegli pretirane popularnosti, je zaščita do pred kratkim ostala nepremagana. Zanimiv je predvsem pristop, s katerim so se (zli?) programerji prebili mimo nje. Zaščita namreč sploh ni bila razbita, uporabljena so bila programska orodja, namenjena poslušanju Audio DVDjev, ki so vsebino takšnih diskov sposobna dekriptirati. Takšne nezaščitene podatke hudobno orodje nato samo še preusmeri z zvočne kartice na trdi disk in že je ...

25 komentarjev

Spet o zaščiti glasbenih CD-jev

The Register - Tokrat bom pisal o "razbitju" najnovejše zaščite glasbenih ploščkov - MediaMax CD3. Študent univerze Princeton je našel način, kako obiti zaščito, s preprostim pritiskom dvigalke (shift tipka), v času ko vstavimo plošček v računalnik. Zaščita je narejena tako, da se ob prvem zagonu zaščitenega ploščka naložijo posebni gonilniki, ki nato "motijo" predvajanje in s tem tudi kopiranje vsebine ploščka. CD vsebuje poleg pesmi v klasičnem AIFF standardu, ki je namenjen predvajanju na Hi-Fi napravah, še DRM zaščitene pesmi v WMA formatu. Slednje lahko na računalniku nemoteno predvajamo, ter si jih presnamemo na DRM osveščen prenosni predvajalnik.

Če pa ob vstavitvi ploščka držimo dvigalko, preprečimo samozagon inštalacije zlih gonilnikov in tako brez problemov dostopamo do skladb. Na univerzi so povedali, da je to do sedaj najpreprostejši znani način kako obiti zaščito. Več o tem v orginalnem članku.

Današnja industrija vlaga ogromno denarja v novejše in boljše zaščite pred nelegalnim...

12 komentarjev

OS diskriminacija

The Register - Še pomnite, tovariši, moje zadnje novice o CDju Natalie Imbruglia, ki naj bi kot prvi uporabljal novo zaščito proti ripanju oz. branju CDja v računalniški enoti?

No, na stran dejstvo, da je bil priložen predvajalnik za Okna ter je bilo branje na drugih operacijskih sistemih 'privzeto nemogoče', pa se je založnik BMG odločil, da bo vsem, ki to želijo, zakodirane CDje zamenjal z nezaščitenimi. V nadalje naj sicer bi uporabljali taisto zaščito, vendar bodo na to, hec, kupce upozarjali z nalepko na škatli. Klik!

Še majčkena zanimivost: ko sem prejšnjo novico pisal, je bila v viru omenjena neka nova zaščita, ki naredi TOC računalniku neberljiv -- tokrat pa na The Register piše, da gre za 'klasično' Cactus zaščito, ki sistematično poškoduje oz. modificira določene sledi, zaradi česar naj bi bilo predvajanje v računalniški komponenti 'pokajoče'. ...

1 komentar