»

AMDjevi procesorji Ryzen 5000 pridejo po Intelov skalp 5. novembra

vir: AMD
AMD - V AMDju so uradno najavili naslednjo generacijo namizniških procesorjev, Ryzen 5000, ki že leti s proizvodnih linij in pride v trgovine 5. novembra. Z njo želijo Intelove procesorje Core naposled potolči še tam, kjer so bili v zadnjem letu izenačeni - pri hitrostih posameznih jeder.

Vse odkar so pri AMDju pred tremi leti splovili serijo CPUjev Ryzen, z veliko naglico dohitevajo Intelove čipe in dolgo obdobje, ko je modri velikan na področju centralnih procesorjev povsem prevladoval, je praktično pozabljeno. Lanskoletni izid Ryzenov 3000 jih je konkurenci povsem približal tudi v parametru, kjer so doslej zaostajali več kot desetletje: v enonitni hitrosti. V Intelu so se sicer letos naposled pričeli pobirati po grdem fiasku s ponesrečenim prehodom na 10-nanometrsko proizvodnjo, a se še vedno precej opotekajo, zato so v AMDju sklenili, da je čas za coup de grace. Čipi Ryzen 5000, na osnovi nove arhitekture Zen 3, so napravljeni z enako proizvodnjo kot tritisočice in imajo ista...

150 komentarjev

Novo odkrita ranljivost, ki ogroža praktično vse računalnike

vir: ZDNet
ZDNet - Varnostni strokovnjaki podjetja F-Secure so razkrili novo vrsto cold boot napada, s katerim lahko na sicer zaklenjeni napravi v približno petih minutah pridemo do - tudi občutljivih - podatkov. Za uspešno izpeljan napad je sicer potreben fizičen dostop do računalnika in posebno orodje na USB ključku.

Cold boot napadi so sicer že stara stvar, z njimi se da nekaj trenutkov po prisilnemu vnovičnem zagonu dostopati do podatkov, ki se shranijo v pomnilniku, potem ko napravi prekinemo napajanje. Večina sodobnih računalnikov je pred takimi napadi že zaščitenih, saj so jim po letu 2008 vgradili varovalko, ki v takem primeru podatke v RAMu pobriše, da se jih ne bi kdo polastil.

A strokovnjaki F-Secure so našli način, kako to...

20 komentarjev

Microsoft izgubil pritožbo proti i4i

Extremetech - Spomnimo, da je avgusta sodišče izreklo prepoved prodaje Microsoft Worda, ker je kršil nekaj patentov podjetja i4i v zvezi XML. Microsoft se je na odločitev pritožil in navedel množico argumentov, zakaj bi imelo spoštovanje te odločitve katastrofalne posledice za kondicijo podjetja. Sodni mlini so premleli in ugotovili, da je pritožba neosnovana.

Zategadelj bodo vse kopije Worda in Officea 2007, ki bodo prodane po 11. januarju 2010, imele nekoliko pristrižene peruti, natančneje ne bodo imele XML-urejevalnika podjetja i4i. Podobno bodo storili tudi z beta verzijo Officea 2010, medtem ko že prodana programska oprema ne bo prizadeta; še vedno bodo nudili tehnično pomoč za XML-urejevalnik za obstoječe uporabnike. V podjetju i4i so nad razsodbo navdušeni in dodajajo, da ne bi mogli biti zadovoljnejši.

15 komentarjev

Creative razpolovil število zaposlenih

engadget - Navadno poročamo o napovedanih odpuščanjih in reorganizacijah, s katerimi poskušajo podjetja kljubovati krizi in prihraniti kakšen cent, tokrat pa je dejstvo v retrospektivi. Creative Technology je na oglasni deski singapurske borze objavil, da je v preteklem fiskalnem letu odpustil 2700 zaposlenih, kar prevedeno pomeni skoraj vsakega drugega (47 odstotkov). Za težave, ki jih tudi s tem ukrepom rešujejo, krivijo slabo prodajo predvajalnikov Zen, s katerimi ni in ni mogel resneje konkurirati Applovemu iPodu, tako da je napravil 19,7 milijona dolarjev izgube pri 736,8 milijona prometa (podatki so za fiskalno leto, ki se je končalo junija). Slabo poslovanje se je odrazilo tudi na tečaju njihovih delnic, ki je v lanskem letu izgubil tretjino svoje vrednosti.

54 komentarjev

Creative s Kamnom dobro konkurira Appleu

Guardian - Proizvajalec glasbene račualniške opreme Creative zadnje čase v najnižjem razredu MP3 predvajalnikov meša štrene Applu. Njihovemu iPodu Shufflu so nasproti postavili Zen Stone, ki je po dimenzijah dokaj podoben konkurentu, po funkcionalnosti pa je daleč pred njim. Pesmi lahko nanj nalagate kar z naprednim sistemom povleci in spusti, opremljen je z revolucionarno funkcijo - zaslonom, za nameček pa stane približno polovico cene najmanjšega Jabolčnika. Po novem so Zen Stone posodobili z različico Plus, ki je opremljena z OLED prikazovalnikom, vgrajenim mikrofonom, uro, štoparico in grafičnim izenačevalnikom.

Izvorna novica.

18 komentarjev

ZEN Vision W

vir: Neowin
Neowin - Navdušenci nad jabolčnimi proizvodi so nestrpno pričakovali predstavitev, ki se je odvila prejšnji teden, saj so krožile številne govorice o posodobitvi iPod-ov, do katere je potem res prišlo, žal pa ne v takšni meri, kot bi si želeli, saj nismo videli novega širokozaslonskega modela, temveč zgolj majhne popravke starih. A konkurenca ne počiva, eden boljših proizvajalcev MP3 predvajalnikov, Creative, je izdal ZEN Vision W, ki ponuja natanko to, kar se je pričakovalo od novih iPod-ov. Izdelek je opremljen s 4.3-palčnim widescreen zaslonom (od tu tudi naziv W), ki prekriva večino njegove površine, na voljo je v 30- in 60-gigabajtnih različici po ceni 300 in 400 dolarjev, v izvorni novici na Neowin pa obljubljajo celo, da nam gizmo ne bo grenil življenja z DRM-jem.

15 komentarjev

MSI integriral Audigy 2

The inquirer - Pri Inquirerju poročajo, da bo podjetje MSI začelo v svoje plošče vdelovati dobro znani Creativov Audigy 2 procesor pod imenom Audigy SE. Prva plošča, ki ga bo vsebovala, bo K8N Diamond Plus, govori pa se, da bo po Creativovih rešitvah kmalu posegel tudi Gigabyte. Vprašanje, ki se postavlja, pa je ali bo inženirjem uspelo doseči enako kakovost zvoka kot jo ponujajo ločene kartice, saj interference, ki se pojavljajo na plošči lahko precej motijo integrirane zvočne kartice. To bi jim lahko uspelo z uporabo enakih rešitev, kot jih ponujata Abit in DFI, ki imata integrirani zvočni kartici fizično ločeni od matične plošče. Več o tem si preberite tu...

Ali je to konec samostojnih zvočnih kartic za množice?

16 komentarjev

Creative Zen mp3 predvajalnik z virusom

PC World - Skoraj neverjetno ampak resnično. Finsko podjetje F-secure je opozorilo na to, da preko 4000 Creativovih mp3 predvajalnikov Zen Vision, ki so bili prodani na Japonskem, vsebuje črva, ki lahko napade operacijske sisteme Windows.

Črv sliši na ime Wullik.B ali tudi Rays.A in je star že 2 leti. Okužba je možna, če pri prenosu mp3-jev na gizmo poklikamo po okuženi datoteki.

Izvorna novica

Sedaj pa samo še čakamo dan, ko bodo izšli windowsi z vgrajenim virusom [>:D]

11 komentarjev

Prvi virusi za Windows Vista

CNet - Kot poroča CNet, je avstrijski heker Mario napisal prvo generacijo virusov za Windows Vista beta. Virus izkorišča ranljivosti v novi ukazni lupini Monad (ali kratko MSH), ki bo sposobna poganjati tako kompleksne skripte, kot jih lahko že danes ženemo v Linuxovih ukaznih lupinah.

Mikko Hyppönen, glavni razvijalec pri protivirusnem podjetju F-secure, je izjavil, da so sicer pričakovali, da bodo virusi prišli hitro, bili so pa malo presenečeni, da je virus izšel nekaj dni pred izidom uradne beta izdaje Windows Vista. Pravi še, da virusi trenutno še ne delajo škode, ampak so samo t.i. "proof of concept", se pravi samo pokazatelji, kaj je možno izvesti.

Microsoft je zato začel razmišljati, da bi bil Monad privzeto izključen ali pa da sploh ne bo vključen v končni izdelek, ampak bo dosegljiv kot dodatek na njihovi domači strani.

53 komentarjev

Creative Zen Vision

PC Magazine - Creative je poslal na trg novega tekmeca. Še preden bo Apple priplezal na tržišče z iPodom, ki bo poganjal tudi premikajoče se slikice, smo dobili tole lično škatlico.

Napravica ima ohišje iz magnezija, 3,7-palčni zaslon z ločljivostjo 640x480, vgrajen trdi disk velikosti 30 GB, podpira USB 2.0, poleg pa dobimo še daljinski upravljalec.

Zadeva podpira formate AVI, M-JPEG, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4-SP in WMV. Cena? Na PCmag.com, kjer so gizma testirali, pravijo, da bi se naj le-ta gibala okrog 400 zelencev.

10 komentarjev

Intelov MP3 predvajalnik

Intel - Intel je včeraj najavil svoj novi produkt, toda tokrat ne gre za kakšen procesor, ploščo ali čipovje, temveč za prenosni MP3 predvajalnik. Očitno se je velikan odločil preizkusiti na področju, kjer sta propadla Diamond in Creative. Naparvici je ime Intel Pocket Concert Audio, opremljena pa je s 128MB StrataFlash pomnilnika, kar zadostuje za okoli 4 ure glasbe. Zadevico napajata dve AAA bateriji, ki imata dovolj moči za okoli 10 ur neprekinjenega predvajanja. Še ena lepa lastnost predvajalnika je programibilen firmware, kar pomeni, da bo IPCA mogoče reprogramirati z bodočimi glasbenimi standardi (Ogg Vorbis...) ali ga kako drugače prilagoditi (zaščita?). Še se sedaj navdušeno sprašujete kdaj in kako bo zadeva na voljo, naj vas prvo ohladim s ceno: 299$, kar bo pri nas zneslo 100+ tisočakov. Če si zadeve še vedno močno želite, naj povem, da bo masovno na voljo že februarja. Koliko je nakup take zadeve smiseln ob DiscManih, ki znajo brati MP3je s CDjev, je seveda več, kot tehtno...

4 komentarji