»

Utrinki s CESa

Slo-Tech - Največji letošnji sejem domače elektronike je za nami in kot vselej je bil do vrha poln bizarnih naprav, kot so v tuš vgrajen digitalni pomočnik, pametna stranišča in koši za smeti, napredne dihalne maske za pohajkovanje po indijskih in kitajskih mestih, eksoskeleti, omreženi žari in številni seksualni pripomočki - ena glavnih novic letošnjega sejma je bila namreč pompozna vrnitev erotičnih igračk, po tem ko so prireditelji lani z njihovo prepovedjo zakuhali afero. Mnogi spletni mediji so že sestavili lastne lestvice dejansko uporabnejših naprav z letošnje prireditve, tu pa je še nekaj računalniških malenkosti, ki se jih nismo lotili v preteklem tednu.

Igričarski monitorji se po videnem sodeč v več karakteristikah gibljejo proti absurdnemu. Nvidia in Asus sta predstavljala zaslon s 360-herčnim osveževanjem, namenjen tistim, ki jim niti 240 Hz "ešportni" monitorji niso dovolj. V stilu old school CS naprav gre za 24,5-palčni panel ločljivosti 1080p, za katerega bodo najboljši proji...

8 komentarjev

Nov standard za povezovanje A/V opreme

Daily Tech - Če želite na vašem televizijskem sprejemniku prikazati sliko z računalnika, DVD predvajalnika oz. iz televizijskega omrežja, imate na razpolago obilico priključkov. Poznamo vse od najnovejših digitalnih standardov HDMI in DisplayPort, brez dvoma se v redkih primerih najde DVI, medtem ko je VGA pogostejši, sliko pa je mogoče prenašati še prek priključka SCART, kompletu treh RCA priključkov v primeru YPbPr, z enim v primeru kompozitne video povezave ter na še nekaj drugih načinov. Vse kaže, da se jim bo pridružil še en standard, ki bo povezovanje oddajnikov in sprejemnikov slike na popolnoma različnih koncih poslopja močno poenostavil.

Kot medij za prenos bodo uporabljeni običajni Ethernet priključki (RJ45) in kabli kategorije 5 oz. 6, ki se dandanes pogosto že montirajo v vse prostore novogradenj. Za prihajajočim standardom HDBaseT stojijo podjetja LG, Sony, Samsung in Valens Semiconductor, vse pa kaže, da ne bodo zahtevali licenčnine, za razliko od HDMI-ja, ki je v svetu A/V zelo...

22 komentarjev

Standard 802.11n potrjen

Reuters - Kot smo poročali poleti, je s septembrom standard 802.11n resnično dočakal končno verzijo. Nov standard za brezžični LAN, ki ga je ta teden potrdil IEEE, podpira hitrosti prenosa do 300 megabitov na sekundo, kar je šestkrat hitreje od dosedanjega 802.11g, in večji domet. Proizvajalci so seveda pograbili novost in že do sedaj, ko je bil standard v fazi osnutka (n draft), izdali kopico naprav s podporo zanj. Končna verzija se od nje ne razlikuje bistveno, tako da bodo že izdelane naprave v najslabšem primeru potrebovale le nadgradnjo firmwara za nemoteno delovanje. Vse specifikacije standarda bodo objavili sredi oktobra.

35 komentarjev

Toshibin prvi predvajalnik Blu-ray

Toshiba BDX2000

X-Bit Labs - Pred slabim mesecem smo poročali, da se je Toshiba kot eden izmed zadnjih branikov preminulega standarda HD DVD vendarle včlanila v klub podpornikov standarda Blu-ray. Takrat so napovedali, da bodo kmalu ponudili vrsto naprav s podporo novemu standardu - omenjali so predvajalnike, HDTV-je, prenosnike in druge pritekline. Dočakali smo prvi Blu-ray predvajalnik, ki so ga neizvirno poimenovali BDX2000. Posebnih presežkov Toshiba ni pripravila, saj bo v novembru dobavljiva naprava stala 249 dolarjev, nudila pa bo osnovne funkcionalnosti: podporo Blu-ray 2.0, REGZA-LINK, AVCHD, Bonus View, BD-Live, mesto za kartico SD (svojega pomnilnika ne bo imela) itn, ne bo pa imela brezžične povezljivosti Wi-Fi ali procesorja SpursEngine.

1 komentar

HTC želi patentirati stylus

Skica patenta

vir: engadget
engadget - Velika prednost naprav, ki namesto rezistivnih zaslonov na dotik (dotik zaznajo s kontaktom dveh sicer ločenih plasti) uporabljajo kapacitativne (le-ti merijo spreminjanje naboja, ki ga povzroči dotik), je, da so zelo prijazne uporabi s prstom. Pri starejših napravah se je nemalokrat zgodilo, da je bila, sicer zaradi kombinacije neprijaznega vmesnika in rezistivnega zaslona, potrebna uporaba posebne palčke, t.i....

15 komentarjev

Prihaja nov pomnilniški standard

logotip

vir: TG Daily
TG Daily - Brez skrbi, DDR3 še ni zastarel, saj je nov standard namenjen (sprva ročnim) mobilnim napravam. Serial Port Memory Technology oz. serijski pomnilnik je dobil zeleno luč s podporo Hynixa, Samsunga, LGja ter Silicon Imagea. V primerjavi s trenutnimi standardi, ki so v uporabi v mobilnih napravah, ciljajo na vsaj 40 % zmanjšanje števila nožic, prepustnost med 200 MB/s in prek 12 GB/s, omogočal pa naj bi tudi povezovanje enega čipa k večim porabnikom.

Potrebo za nov standard so člani konzorcija videli v mobilnikih, ki so vsak dan zmogljivejši, saj omogočajo poslušanje glasbe, predvajanje filmov, brskanje po spletu, itd. Posledica je jasno potreba po vedno več pomnilnika, prav to pa naj bi ob nižji porabi prinesel SPMT. Zaradi brezplačne uporabe (brez licenčnine) je obenem tudi cenovno ugodna rešitev.

5 komentarjev

Google odprl kodo Protocol Buffers

Slo-Tech - Odpiranje kode očitno postaja čedalje bolj priljubljeno, kar dokazuje tudi Google, ki je pred kratkim odločil odpreti kodo svojega opisnega jezika za vmesnike, Protocol Buffers. Gre za poseben ukazni jezik, s katerim lahko opišemo vmesnike programske opreme in s katerim lahko dosežemo izmenjavo podatkov med različnimi programskimi komponentami.

Opisni jeziki za vmesnike se navadno uporabljajo za klicanje oddaljenih programskih procedur (RPC), Google pa Protocol Buffers uporablja za RPC klice in izmenjavo podatkov med različnimi sistemi in programi.

Po Googlovih navedbah je Protocol Buffers bistveno hitrejši in zmogljivejši od XML ter veliko enostavnejši od ostalih opisnih jezikov za vmesnike. Izvorna koda in dokumentacija sta že na voljo.

11 komentarjev

Nov vmesnik za priklop monitorjev na poti?

News.com - Organizacija VESA preglejuje predlog novega standarda, DisplayPort poimenovan, s katerim bi naj prišli do novega priključka za povezovanje naših prikazovalnikov slike s PC-ji. Nov standard je potreben zaradi pomanjkljivosti VGA in DVI vmesnika, pa tudi zaradi poenotenja načina priklapljanja in komunikacije med napravami, ki skrbijo za očem prijazen prikaz slike.

Poglavitna pomanjkljivost trenutnih video vmesnikov je namreč pomanjkanje identifikacije naprave na drugi strani žice. Tako vaš trenutni o digitalnih pravicah ozaveščeni Windows Media Player ne ve ali imate v grafično kartico priklopljen zaslon ali pa kvalitetno snemalno napravo. Z novim standardom izmenjave podatkov med računalnikom in "zaslonom" takšnih težav ne bo več. Sliko bodo dobili samo pravoverni zasloni.

Nov priklop bi naj tako omogočal pasovno širino 10.8 gigabitov na sekundo, in precej manjše število žic, točneje - samo štiri, po katerih se bo poleg video signala lahko pretakal kvaliteten audio signal. Več...

82 komentarjev

Standardizirane tehnologije za boj proti neželeni e-pošti

CNet - Spam je že dolgo največji problem v svetu elektronske pošte. Obstaja kar nekaj rešitev proti tej nadlogi, največkrat se pojavljajo v obliki posebnih filtrov za ločevanje reklamne pošte, vsem pa je skupno, da jih razvijajo posamezni razvijalci, tako da so precej neodvisne ena od druge in posledično tudi manj učinkovite. Ker pa je problem iz dneva v dan hujši, so začela vodilna IT podjetja sestavljati predloge za standardizacijo tehnologij v boju proti neželeni e-pošti.

Na čelu akcije sta Cisco in Yahoo (vpleteni so še Alt-N Technologies, America Online, Sendmail, PGP, EarthLink, IBM, Microsoft in VeriSign), ki sta razvilaa tehnologijo DomainKeys Identified Mail. Sistem temelji na kriptografskem preverjanju pošte - lastnik email domene ustvari javni in zasebni ključ, od teh je prvi shranjen v DNS zapisih in dostopen vsem, drugi pa se nahaja na odhodnem email strežniku. Pošta se pri pošiljanju ustrezno označi z zasebnim ključem, ki ga naslovnikov email klient ob prejemu sporočila...

17 komentarjev

Standardna oblika zapisa 3D-grafike

Slashdot - Intel, Adobe, Microsoft in še več kot 30 drugih podjetij so sklenili sodelovanje pod skupnim imenom 3D Industry Forum (3DIF). Njihov namen je razviti standard za zapis 3D-grafike, ki bo nosil ime Universal 3D (U3D). Pobudniki novega zapisa želijo ustvariti brezplačno dostopen mehanizem za kodiranje 3D-podatkov, torej nekaj podobnega kot je MP3 za glasbo in JPEG za bitne slike.

Nova oblika zapisa naj bi izpodrinila različne oblike, ki jih ustvarjajo razvijalci CAD- in 3D-programja, primerna pa naj bi bila tudi za rabo v brskalnikih. Klik!

17 komentarjev

DFI bo predstavil Serial ATA

I Am Not A Geek - DFI naj bi kmalu predstavil nov vmesnik za naše diske, Serial ATA imenovan. To naj bi bila tehnična demostracija novega standarda, ki bo v svet namiznih računalnikov prinesel prenose reda 150 MB/s in več, kar bo že primerljivo s standardom SCSI. Stvar bo boljša tudi zato, ker bo imela tanjše kable - kolikor je meni znano, naj bi Serial ATA imel namesto sedanjih 80 žil le štiri - dve za signal in dve za maso. Torej, da povzamem, Serial ATA naj bi prinesel hitrosti, primerljive z SCSIjem, na en kontroler bo možno obesiti več kot štiri diske in nenazadnje nam ne bo več treba delati doma-spacanih okroglih kablov.

12 komentarjev