»

Zaščita pred kopiranjem Denuvo nič kaj učinkovita

Ars Technica - Lani so se pirati bali, da jim bo odklenkalo, saj je zaščita Denuvo delovala domala neprebojno. Strašili so, da v dveh letih ne bo več piratskih kopij iger. Toda izkazalo se je, da to še zdaleč ni držalo. V začetku tega leta so postregli z bolj optimističnimi toni, saj so zaščite iger pred kopiranjem tipično lomili v mesecu dni (nekatere še hitreje), za nameček pa so vdrli še v strežnike in jim ukradli elektronsko pošto. Že poleti so nove igre tipično zlomili v tednu dni. Danes je lomljenje zaščite Denuvo rutinsko in traja vsega kakšen dan.

Ko je ta teden denimo izšla igra South Park: The Fractured But Whole, so jo zlomili manj kot v 24 urah. Enako je veljalo tudi za Middle Earth: Shadow of War, medtem ko so Total War: Warhammer 2 in FIFA 18 minuli mesec razbili v istem koledarskem dnevu, torej še hitreje. The Evil Within 2,...

47 komentarjev

Skupinska tožba zoper EA

Slashdot - Po septembrski tožbi zoper Electronic Arts, ki jo je sprožil razočaran lastnik igre Spore, se jim tokrat obetata še dve novi skupinski tožbi. Razjarjeni lastniki brezplačne preizkusne različice Spore Creature Creatorja in igre The Sims 2: Bon Voyage so nezadovoljni z novo zaščito SecuROM. Oboji trdijo podobno, in sicer da igra brez njihove vednosti in privoljenja namesti programje za urejanje digitalnih pravic (DRM) SecuROM, ki se za vedno ugnezdi na disk in onemogoča normalno delo, odstranitev pa je nemogoča brez formatiranja. EA-ju očitajo, da namestitve zaščite ne omeni niti v EULA, tako obnašanje pa naj bi bilo nemoralno, neetično, tiransko in brezobrazno, še trdijo tožniki. Slashdot.

79 komentarjev

Zaobita PVP zaščita v Visti

Slashdot - Ob izidu Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema so lastniki pregrešno dragih monitorjev, projektorjev in zvočnih sistemov, opremljenih z nevarnimi priključki tipa DVI in SPDIF, kar omedlevali, ko so izvedeli, da na svojih napravah ne bodo mogli predvajati moderne vsebine visoke ločljivosti z Blu-ray in HD-DVD ploščkov. Tovrstni izhodi namreč omogočajo potencialno zlorabo avtorske vsebine, saj se podatki po njih potekajo kar v, pa saj ni res, nekriptirani obliki!

Microsoft se je odločil temu zlobnemu početju narediti konec, zato so v Visto vgradili PVP, sistem, ki drastično poslabša kvaliteto z DRMjem zaščitene vsebine, če jo uporabnik poskuša prikazati na izhodni napravi, ki sama po sebi ne podpira digitalnega nadzora nad avtorskimi pravicami. No, kot vsaka zaščita, ki množicam ni po godu, tudi ta ni zdržala prav dolgo - varnostni strokovnjak Alex Ionescu jo je nedavno lastnoročno zaobšel, o podvigu pa lahko več izveste na Slashdotu ter avtorjevi strani.

33 komentarjev

Resnica o čeladah iz alu folije

Slashdot - Vsak normalen paranoik ve, da ga lahko pred branjem ali nadzorovanjem misli s strani vladnih satelitov precej učinkovito zaščiti čelada iz aluminija a.k.a tin foil hat. No, vsaj mislili so tako...dokler ni nekaj rezervnih paranoikov na inštitutu MIT preverilo, ali to resnično drži...

...In ugotovitve so za vse normalne paranoike uničujoče! Alu kapa namreč ne samo, da ne ščiti pred daljinskim nadzorovanjem misli preko satelitov - celo ojača določene frekvenčne pasove! Da je zadeva še hujša, ojača ravno tiste, ki jih uporablja vlada ZDA. To so frekvence od 1.2 do 1.4 GHz, ki jih aluminijasta "zaščita" ojača do 20db, frekvenco 2.6GHz, uporabljeno za mobilne telefone pa za 30 db. In vsi...

59 komentarjev

Pohekana zaščita Audio DVDjev

CD Freaks - Verjetno se še vsi spominjate izdaje orodja DeCSS, katerega mlademu avtorju je uspelo prebiti zaščito CSS, ki se še danes uporablja na DVD diskih, ki vsebujejo filme. Dogodek je bil zelo odmeven in je poleg mnogih tožb prinesel tudi novo zaščito za prihajajoči standard - Audio DVD. Po prvotnih načrtih naj bi omenjeni mediji vsebovali le malce naprednejšo verzijo zaščite CSS, ob njenem razbitju pa se je glasbena industrija podala v iskanje nove zaščite in rojen je bil CPPM (Content Protection for Pre-recorded Media).

Ker glasbeni posnetki na DVDjih nikoli niso dosegli pretirane popularnosti, je zaščita do pred kratkim ostala nepremagana. Zanimiv je predvsem pristop, s katerim so se (zli?) programerji prebili mimo nje. Zaščita namreč sploh ni bila razbita, uporabljena so bila programska orodja, namenjena poslušanju Audio DVDjev, ki so vsebino takšnih diskov sposobna dekriptirati. Takšne nezaščitene podatke hudobno orodje nato samo še preusmeri z zvočne kartice na trdi disk in že je ...

25 komentarjev

DeCSS legalen

PC World - Kakor je znano, je svet v očeh velikih založnikov razdeljen na regije. V vsaki regiji izdajajo lastne DVD-je in da bi nam preprečili gledanje kvalitetnih ameriških filmov pred uradnim izzidom v Evropi, so DVD-ji zašifrirani in zaklenjeni na regije.

Nekaj let nazaj so si določeni bistri mladeniči vzeli par dni časa in razbili zaščito. S tem so omogočili dve stvari: gledanje DVD-jev v Linuxu in izdelavo divx filmov. Studiji so seveda ponoreli in padale so tožbe in kmalu je vsakdo, ki je želel gledati DVD-je v Linuxu, bil kriminalec. Pravne bitke je sedaj po štirih letih konec, saj so se pri DVD Copy Control Association odločili, da vse skupaj nima smisla in da bodo svoje moči usmerili raje v druge stvari.

Očitno bodo svoje moči strnili v kakšno drugo neumno tožbo ...

5 komentarjev

DeCSS: hej ho, hej ho, na sodišče mi gremo...

The Register - -- Zopet. Jon Johansen, ki je pri petnajstih pomagal pri izdelavi DeCSS algoritma, ki mu je omogočil predvajanje DVD filmov na Linuk$ operacijskem sistemu in je danes hudo dobro plačan poba, se bo vrnil na sodišče.

Sodišče ga je januarja sicer oprostilo obtožb, vendar se je -- kako nepričakovano -- Motion Picture Association of America odločila, da se na odločitev sodišča pritoži. Klik!

Prav mu je. Kaj pa uporablja napačno programje! [>:D]

4 komentarji

'Domnevni' stvaritelj DeCSS na sodišču

Reuters - Danes se je na švedskem sodišču zagovarjal Jon Johansen, 'domnevni' Razbitelj™ DVD zaščite: nedolžen.

Sojenje naj bi trajalo pet dni, tožilec Inger Marie Sunde pa je primer označil kot boj med 15- in 16-letnim Davidom proti velikanom ameriške industrije -- a kljub temu je bil boj nezakonit. Mladeniču grozita dve leti zapora oz. plačilo denarne kazni.

Sicer pa danes 19-letni mladenič kot programer zasluži $4.851 mesečno ...

Primoz? [>:D]

3 komentarji

Kako prosim, Celine?

Yahoo News - Okej, tukaj se pa vse hecanje konča. Sony Music gre, vsaj tako lahko preberemo v tem članku, odločno predaleč. Glasbena industrija se oklepa še zadnje bilke proti nezakonitemu kopiranju glasbenih zgoščenk, tako da so z novo zaščito, katero so razvili sami, poskrbeli, da zgoščenka na operacijskih sistemih Windows in Macintosh preprosto sesuje računalnik ter onemogoči pravilno izustitev cedeja prek gumba. Bolno - ter protizakonito. Prosim lepo - bi bili vi srečni, če bi odšteli 3000 SIT za cede neke kanadske siničke, nato pa slišali nič in videli modri zaslon, češ da rabite glasbeni stolp za poslušanje? Prosim lepo...

14 komentarjev

OS diskriminacija

The Register - Še pomnite, tovariši, moje zadnje novice o CDju Natalie Imbruglia, ki naj bi kot prvi uporabljal novo zaščito proti ripanju oz. branju CDja v računalniški enoti?

No, na stran dejstvo, da je bil priložen predvajalnik za Okna ter je bilo branje na drugih operacijskih sistemih 'privzeto nemogoče', pa se je založnik BMG odločil, da bo vsem, ki to želijo, zakodirane CDje zamenjal z nezaščitenimi. V nadalje naj sicer bi uporabljali taisto zaščito, vendar bodo na to, hec, kupce upozarjali z nalepko na škatli. Klik!

Še majčkena zanimivost: ko sem prejšnjo novico pisal, je bila v viru omenjena neka nova zaščita, ki naredi TOC računalniku neberljiv -- tokrat pa na The Register piše, da gre za 'klasično' Cactus zaščito, ki sistematično poškoduje oz. modificira določene sledi, zaradi česar naj bi bilo predvajanje v računalniški komponenti 'pokajoče'. ...

1 komentar

Anti-rip CD tehnologija razbita

The Register - Problem vseh tehnologij, ki skrbijo za zaščito pred kopiranjem je, da vse skupaj na papirju izgledajo dobro, v praksi pa ne, saj jih hekerji običajno sesujejo še preden zaščita pride v izdelke. Tako je bilo tudi z Macrovisionovo zaščito SafeAudio, ki preprečuje luščenje (rippanje) CD glasbe na trdi disk. Macrovisionova tehnologija je šla v prodajo skupaj s komercialnimi CD-ji, kot del testnega programa (vendar ne računalniškega), v katerem bi poslušalcem na zaščitenih CD-jih omogočili poslušanje glasbe, ki nebi bila "oplemenitena" z raznimi motnjami. Vendar je bilo vse poizkušanje zastonj, saj so kmalu začela prihajati sporočila, da SafeAudio pri pogonih, ki nimajo "error correction" sistema povzroča precej zoprno sikanje (hiss).
Zaščito so pred kratkim sesuli pri skupini CD Freaks s povsem preprostim trikom. Sledi (tracks) pretvorijo v RAM-u v datoteke .wav in jih predstavijo kot normalne nezaščitene sledi. Ob tako predrugačenih sledeh lahko za nadaljnjo obdelavo poskrbi vsak...

0 komentarjev