»

Amazon kupil MGM

Slo-Tech - Amazon še odločneje koraka v svet televizije in filmov. Danes so sporočili, da bodo za 8,4 milijarde dolarjev kupili MGM (Metro Goldwyn Mayer). Z nakupom bo Amazon dobil obsežen MGM-jev arhiv, v katerem je več kot 4000 filmov in 17.000 ur vsebin za televizijo. S tem bo Amazon širil ponudbo Prime Video, s katero želi dobiti čim več naročnikov Prime, saj konkurira Netflixu in Disneyju Plus.

Najbolj znani MGM-jevi franšizi sta James Bond in Rocky, v arhivu pa najdemo številne klasike, denimo 12 Angry Men, ter tudi oddaje, kot je The Voice. Glavni razlog za nakup je torej ogromen bazen intelektualne lastnine, ki jo bo dobil Amazon. Trenutno so filmske in televizijske vsebine pri Amazonu le manjši del poslovanja, čeprav Amazon vanj vlaga milijarde. Amazon Prime Video ima trenutno 175 milijonov uporabnikov, torej večina naročnikov Primea, ki jih je 200 milijonov. MGM je trenutno v lasti več zasebnih holdingov: Anchorage Capital Group, Highland Capital Management in Solus Alternative...

21 komentarjev

Betamax bo dokončno umrl

BBC - Betamaxa se verjetno spomnijo le starejši obiskovalci te strani, medtem ko je mlajšim že VHS čuden relikt preteklosti. Toda pred štiridesetimi leti sta formata bíla trdo bitko za prevlado na trgu analognih videokaset in videorekorderjev, ki jo je dobil VHS. Betamax je podpiral Sony in je nudil za odtenek boljšo kakovost slike, medtem ko je JVC-jev VHS omogočal posneti več materiala. Čeprav je bil VHS tudi nekoliko cenejši, je na koncu odločila možnost snemanja dveh ur videa na kasete, medtem ko je prva verzija Betamax zmogla le eno uro. VHS je bil veliki zmagovalec, Betamax pa je romal na smetišče zgodovine. Sony je že leta 1988 začel proizvajati lastne VHS-videorekorderje in kasete, kar je bilo de facto priznanje poraza. Ostali formati (Video 2000 ipd.) niso...

12 komentarjev

Vrhovno sodišče ZDA: za igre velja prvi amandma, dovoljena prodaja mladoletnim

Ars Technica - Ameriško vrhovno sodišče je potrdilo razsodbo sodišča nižje stopnje, da je kalifornijski zakon o omejevanju prodaje videoiger in računalniških iger z nasilno vsebino mladoletnim protiustaven. Kalifornija je namreč leta 2005 sprejela zakon o prepovedi prodaje iger, "za katere bi razumna oseba mogla domnevati, da se obračajo na odklonska ali morbidna zanimanja mladoletnih, da so v nasprotju z moralnimi normami okolice o tem, kaj je za mladoletne primerno, zaradi česar igra nima resne literarne, umetniške, politične ali izobraževalne vrednosti za mladoletne." Katere točno so te igre in kaj je nasilna vsebina, v zakonu ni bilo definirano.

Igre zanje so še vedno lahko kupili starši. Če pa bi prodajalce ujeli, da igre prodajajo otrokom samim, bi jim grozila kazen...

18 komentarjev

Besedilo ACTA dokončano in pregledano

Heise - Enajst pogajalskih strani je v Sydneyju ta konec tedna potrdilo dokončno, pravno neoporečno verzijo sporazuma ACTA (datoteka PDF), ki vzpostavlja mednarodno pravno ogrodje, ki bo omogočalo učinkovitejše preganjanje kršitev avtorskih in sorodnih pravic, še zlasti ponarejanje in internetno piratstvo. V Evropi morajo sporazum potrditi vse države posebej v svojih parlamentih in nato še Evropska komisija, Evropski svet in Evropski parlament.

Evropa je uspela v sporazum vriniti določilo, da se bodo kršitve avtorskih pravic v drugi državi na zahtevo prve preganjale le, če je storjeno dejanje tudi tam kaznivo. Ni pa natančno pojasnjeno, kaj je "kršitev avtorskih pravic komercialne narave". V dokumentu je zgolj medla dikcija, da "gre za ravnanja, ki se opravljajo kot komercialne aktivnosti za neposredno ali posredno korist". Prav tako v dokumentu ni zagotovila, da se na mejah ne bodo izvajale preiskave iPodov in podobnih naprav, ki bi utegnile imeti vsebine, ki jih ACTA sankcionira.

2 komentarja

RapidShare ni odgovoren za početje uporabnikov

Slo-Tech - Prizivno sodišče v Düsseldorfu je predvčerajšnjim odločilo, da nemško podjetje RapidShare s sedežem v Švici, ki upravlja priljubljeno stran za deljenje datotek uporabnikov v spletu, ni odgovorno za datoteke, ki jih na njihovo stran naložijo uporabniki.

Deželno sodišče v Düsseldorfu je leta 2008 v primeru GEMA (nemški SAZAS) proti RapidSharu odločilo, da je RapidShare odgovoren za kršitve avtorskega prava, ki ga povzročajo uporabniške datoteke. V ZDA poznajo doktrino varnega pristana (angl. safe haven), ki stranem, ki gostijo datoteke uporabnikov, zagotavlja varnost pred sodnim pregonom pod pogojem, da s spleta nemudoma umaknejo sporne vsebine, na katere jih nosilci avtorskih pravic opozorijo. V Nemčiji podobnega instituta ne poznajo, zato je bila sodba leta 2008 pričakovana. Kazalo je, da bo moral RapadShare začeti pregledovati datoteke po naložitvi na stran, preden postanejo dosegljive za prenos. RapidShare se je pritožil.

Prizivno sodišče je sedaj zavrglo razsodbo deželnega...

11 komentarjev

Vrhovno sodišče ZDA bo odločalo o pravici do zasebnosti na delovnem mestu

Slo-Tech - Kot poročajo na blogu Vrhovnega sodišča ZDA, bo Vrhovno sodišče prvič v svoji zgodovini presojalo o zasebnosti na delovnem mestu.

Gre za primer City of Ontario v. Quon, sprožil pa ga je pripadnik posebnih policijskih sil (tim. SWAT team) Jeff Quon, skupaj s še tremi policisti. Vprašanji, ki ju tožniki naslavljajo na Vrhovno sodišče sta, ali pripadnik posebne enote policije upravičeno pričakuje zasebnost na tekstovnih sporočilih, ki jih pošilja preko službenega pagerja ter ali enako velja tudi za posameznike, ki pripadnikom posebne enote policije na službene pagerje pošiljajo svoja sporočila.

Policijska enota, kjer so zaposleni tožniki je sicer imela sprejeto formalno politiko, da službenih komunikacijskih sredstev ni dovoljeno uporabljati za neslužbene namene, vendar je vodstvo oddelka neformalno in v omejenem obsegu dovolilo uporabo pagerjev za neslužbene namene. Sprejeta je bila namreč (neformalna) politika, da je pagerje mogoče uporabljati do določene mere (do 25.000 znakov...

44 komentarjev

RIAA zmagala proti Usenet.com

CNet - Zadnja žrtev ameriške organizacija RIAA v boju proti nelegalnim razpečevalcem avtorsko zaščitenih vsebin je postala spletna stran Usenet.com. Ta teden je namreč ameriško sodišče razsodilo v prid stanovske organizacije glasbenikov, je ta zapisala na svojih straneh. Usenet.com je spletna stran, ki uporabnikom omogoča medsebojno izmenjavo datotek, seveda tudi glasbenih, za mesečno pristojbino 19 dolarjev. Za razliko od omrežij P2P pa je tu prenašanje omejeno na en sam strežnik.

V sodbi je sodišče zapisalo, da je spletna stran kriva za kršitve avtorskih pravic in da ne more zaprositi za zaščito kot v primeru Sony Betamax. Dodajajo, da podjetje ne more biti soodgovorno za kršitve avtorskih pravic, če za njihovo napravo obstajajo pomembni načini uporabe, ki ne kršijo avtorskih pravic (primer Sony). Pri Sonyju se s prodajo odnos podjetja do kupca prekine (razen za garancijo), medtem ko odnos z uporabniki strani Usenet.com traja ves čas uporabe.

10 komentarjev

EU zoper glasbena industrija: Nismo Amerika.

Ars Technica - Ars Technica poroča o zanimiv potezi odbora evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje, ki je zavrnil predloga glasbene industrije o obveznem filtriranju internetnega prometa in o uskladitvi zakonodaje z ameriško.

Predlog o obveznem filtriranju bi ponudnike internetnih storitev obvezal preprečevati uporabo programja za izmenjavo datotek, na kar se je odzvala organizacija EFF Europe, uskladitev evropske zakonodaje ki zadeva avtorske pravice z ameriško pa bi podaljšala življenjsko dobo avtorskih pravic nad zvočnimi in filmskimi posnetki s trenutnih 50 let po smrti avtorja na 70 let po smrti avtorja.

Odbor je zavrnitev utemeljil z nezdružljivostjo zahtev v amandmajih z začrtano kulturno politiko EU.

33 komentarjev

Sodelovanje s tajnimi službami kot "svoboda govora"

Ars Technica - V začetku lanskega leta je ameriška nevladna organizacija Electronic Frontier Foundation proti telekomunikacijskemu podjetju AT&T vložila tožbo, ker naj bi ameriški tajni službi nezakonito posredovali prometne podatke o telefonskih klicih svojih strank. Tožbe so bile vložene tudi proti drugim telekomunikacijskim podjetjem, ki naj bi nezakonito sodelovale z NSA.

Te dni pa je eno izmed toženih podjetij, Verizon, prišlo na dan s precej nenavadnim argumentom, ki naj bi dokazoval neupravičenost tožbe. Verizonovi odvetniki namreč trdijo, da gre pri posredovanju omenjenih podatkov državnim ustanovam zgolj za izvajanje njihove pravice do svobode govora.

Verizon tako trdi, da jim svoboda izražanja dovoljuje da komurkoli - tudi tajnim službam na njihovo prošnjo - sporočijo katerekoli podatke. Dodajajo še, da bi morale nevladne organizacije - če menijo, da gre za nezakonit nadzor - izvajati pritisk na državo, ne pa zasebnim podjetjem omejevati njihovo svobodo govora.

Kakorkoli se...

6 komentarjev

Ali zaupate lastnemu tiskalniku?

Electronic Frontier Fundation - V javnosti se nenadoma pojavijo zaupni dokumenti, ki razkrivajo korupcijo v državnem vrhu, policija pa čez nekaj dni že obišče posameznika, ki je dokumente natisnil na svojem tiskalniku. Fikcija ali resničnost?

Kot kažejo ugotovitve Electronic Frontier Foundation je to žal že resničnost, vsaj v primeru nekaterih tiskalnikov. EFF je pred časom pričela s projektom Is Your Printer Spying On You?, s katerim skušajo razkriti kakšne nadzorne tehnologije so vgrajene v sodobne tiskalnike.

Projekt je že dal prve rezultate, saj je EFF objavila vodič za dekodiranje sledilnih pik tiskalnika Xeroxovega DocuColor.

S pomočjo mikroskopa in osvetljevanja z UV svetlobo so pri EFF ugotovili, da se na...

22 komentarjev

Vrhovno sodišče sprejelo odločitev v primeru Grokster

Slo-Tech - Vrhovno sodišče ZDA je v primeru Grokster (več o primeru MGM vs. Grokster tukaj) danes sprejelo odločitev, da " kdor distribuira pripomočke, katerih namen je spodbujanje kršitev avtorskih pravic (...), je odgovoren za protipravna ravnanja tretjih oseb, ki tovrstne pripomočke uporabljajo, ne glede na to, da je pripomočke moč uporabljati tudi za pravno dopustne namene." Ključna točka navedenega stališča se nanaša na "namen spodbujati kršitve avtorskih pravic".

Današnja odločitev Vrhovnega sodišča je v nasprotju z dosedanjim precedensom iz primera Sony Betamax ( Sony Corporation vs. Universal City Studios), na katerega se je skliceval Grokster, ko je isto sodišče odločilo, da distributer vsebin ne more odgovarjati za uporabnike, ki kršijo avtorske pravice, če je pripomoček prvenstveno namenjen uporabi, ki je v skladu z zakonom.

V primerjavi obeh odločitev je sicer moč zaznati nianso razlike. Gre za dejstvo, da v primeru Betamax ni bilo govora o tem, da je namen tedaj spornih...

48 komentarjev

'Kršitev' avtorskih pravic kot terorizem?

Slashdot - Avtor spletnega portala Stargate SG-1 Information Archive (SG1Archive.com), kjer se zbirajo ljubitelji TV nadaljevanke StarGate je na lastni koži izkusil kafkovski protiteroristični scenarij ameriške vlade.

Kljub temu, da njegovo spletišče ljubitelje spodbuja k nakupom originalnih DVDjev serije -povezave iz SG1Archive.com na Amazon.com so lastnikom serije prinesle preko 100.000 ameriških zelencev - sta se lastnik serije MGM in MPAA proti avtorju portala Adamu McGaugheyu odločila pri FBI vložiti prijavo zaradi kršitve avtorskih pravic.

S tem pa se je kafkovski proces proti McGaugheyu šele začel. Maja 2002 mu je FBI zasegel večjo količino računalniške opreme. FBI mu je ob zasegu podal pisno izjavo, da bo oprema vrnjena v roku 60 dni, vendar jo je s pomočjo odvetnika uspel nazaj dobiti šele po več kot osmih mesecih. Večina opreme je bila poškodovane ali celo popolnoma uničene.

McGaughey je v dokumentaciji FBI odkril precej napačnih podatkov. Med drugim so mu v FBI pripisali dve...

16 komentarjev

KaZaA je legalna (vsaj na Nizozemskem)

Slashdot - Zanimivi odločitvi nizozemskega Vrhovnega sodišča smo bili priče ta teden, saj je le-to v tožbi glasbene založbe proti KaZaA odredilo, da KaZaA in njeni stvaritelji ne morejo biti odgovorni in krivi za nelegalno početje uporabnikov -- torej prenos glasbe in programov, zaščitenih z avtorskimi pravicami. Ker je to ena izmed prvih tovrstnih razsodb, utegne biti to odličen precedens za podobne procese v prihodnosti, menijo odvetniki KaZaA. To je zgodovinska zmaga za internet in uporabnike, pa trdita Niklas Zennstroem in Janus Friis, ustanovitelja KaZaA. Več o tem.

25 komentarjev