»

Nove podrobnosti Twitter hacka

Slo-Tech - Mineva nekaj dni od odmevnega vdora v najvidnejše račune na Twitterju in tako podjetje kot mnogi preiskovalci ter vpleteni so postregli z nekaj več detajli. Zaenkrat še vedno kaže, da je šlo za kripto-potegavščino, saj ni videti, da bi jo zlikovci podurhali z zasebnimi sporočili Obame, Muska in drugih pomembnih oseb; toda na končne sklepe bo potrebno še čakati.

V noči s srede na četrtek po našem času se je Twitterju pripetil bržkone največji vdor v zgodovini socialnih omrežij. Mnogi računi vidnih svetovnih političnih, gospodarskih in medijskih osebnosti, kot so Barack Obama, Elon Musk, Bill Gates in Jeff Bezos, so začeli bljuvati prevarantske objave, ki so imele namen od lahkovernežev izvabiti kriptokovance. Na koncu so nepridipravi dejansko pobasali za prek sto tisoč dolarjev plena, pri Twitterju pa so po dveh urah mahinacije le zaustavili - tudi s pomočjo prijemov, ki jih vidimo jako redko, kot je vsesplošno blokiranje preverjenih (verified) uporabniških računov. Ker je...

13 komentarjev

AlphaGo v goju proti človeškemu prvaku vodi 2:0

Slo-Tech - Morda se res ne sliši tako tendenciozno kot pristanek na Luni, a te dni lahko vsak dan ob 5.00 spremljamo, kako se piše zgodovina, ko Googlova umetna inteligenca premaguje najboljšega igralca goja. AlphaGo je tudi danes igral izvrstno in dobil tudi drugo igro proti Leeju Sedolu.

Včerajšnjo igro je AlphaGo dobil tudi zaradi nekaj napak oziroma slabše odigranih potez, kjer bi se Lee Sedol moral odzvati bolje. Na začetku igre je bil v boljšem položaju, v zadnjih 20 minutah pa je zapravil obetaven položaj in moral igro predati. Danes že od samega začetka ni bilo dvoma o zmagovalcu, saj je imel AlphaGo igro ves čas pod nadzorom. Lee je po igri povedal, da ni imel niti enkrat občutka, da bi bil v prednosti in da je osupel nad igro...

93 komentarjev

Microsoft dobil patent za z GPU pospešeno enkodiranje videa

Slashdot - Microsoftu je bil odobren patent Accelerated video encoding using a graphics processing unit (št. 7.813.570), za katerega so vlogo predložili 22. oktobra 2004. V njem je orisan koncept uporabe grafičnega procesorja (GPU) za enkodiranje videa. To opravilo so klasično sicer izvajali centralni procesorji (CPU), a ga lahko moderni grafični procesorji izvedejo hitreje zaradi paralelizacije. Končni uporabniki so tehnologiji dobili na razpolago šele z DirectX 10 in Windows Visto leta 2007, nadaljevalo pa se je z Nvidiino implementacijo GPGPU-ja v obliki arhitekture CUDA in AMD-jevim GPU-pospeševanjem. Prvi z GPU pospešen program za enkodiranje videa je bil Elementalov Badaboom. Sedaj podeljeni patent zaobjema vse te rešitve.

57 komentarjev

Nvidia zanika podkupovanje razvijalcev iger

X-Bit Labs - AMD-jev grafični oddelek ATI je javno obtožil svojega rivala Nvidio, da uporablja nedovoljene prakse za podpiranje in razširjanje svoje programske opreme za pisanje grafičnih pogonov PhysX. Richard Huddy iz AMD-ja je v intervjuju za Thing.co.uk dejal, da Nvidia z razvijalci iger sklepa dogovore, ki razvijalcem prinašajo finančne koristi, če uporabljajo PhysX. Letos je sicer AMD že obtožil Nvidio, da je spreminjala API-je PhysX tako, da ni bilo moč uporabiti vseh jeder na večjedrnih procesorjih. To naj bi počeli zato, da bi bila zmogljivost GeForcea impresivnejša od procesorskega pospeševanja grafike. Nvidia je to zanikala.

Tudi na zadnje obtožbe o podkupovanju je Nvidia odgovorila z odločnim ne. Dejali so, da lahko razvijalcem nudijo sodelovanje inženirjev in umetnikov, če jih potrebujejo za vključitev nekaterih efektov, a da nikakor ne vplivajo na odločitev, ali uporabiti PhysX ali ne. Pogon je tako ključni del igre, pojasnjuje Ashutosh Rege iz Nvidie, da na odločitev o njegovem...

58 komentarjev

PhysX bo dobil konkurenco

RegHardware - V svoji nedavni predstavitvi nove matične plošče, ki bo opremljena s tremi konektorji PCI-E 16x, je ASUS-u ušla informacija, da je eden od njih namenjen nVidiini prihajajoči fizikalni kartici. Podoben izdelek iz podjetja AGEIA, bolj znan pod imenom PhysX, je že dobavljiv in namenjen opravljanju ravno takšnih nalog, sicer je njegova predstava zaenkrat klavrna, a kljub temu se odpira nova tržna niša in veliko igralcev hoče svoj kos pogače. ATi je tako že pred časom najavil, da bo mogoče njihove grafikulje spariti v trio, v katerem si bosta dva procesorja podajala piksle, medtem ko bo tretji računal vektorje, očitno pa se bo po novem vmešala še nVidia. Glede na to, da je ASUS zadevo tako ali tako že izdal, lahko najbrž kmalu pričakujemo njihovo uradno izjavo.

13 komentarjev

Namenski čip za umetno inteligenco

Slo-Tech - Proizvajalci neprestano pospešeno iščejo nove tržne niše (beri - načine za oskubljanje kupcev), v zadnjem času so na primer postali popularni kosi strojne opreme, ki skrbijo za določene namenske izračune (ponavadi v igrah, saj navdušenci v zameno za nekaj FPS-jev z veseljem odštejejo kup zelencev) in tako razbremenjujejo glavne procesorje v osebnih računalnikih. Najbrž vsi poznate AGEIA PhysX, kartico za procesiranje fizikalnih pojavov, o kateri je bilo povedano že zelo veliko, dejanski razultati pa so razočarajoči, pred kratkim pa je bil predstavljen tudi Killer NIC, gamerska mrežna kartica.

Arstechnica tako poroča, da se je podjetje AISeek odločilo, da bo zgrabilo svoj kos pogače, dokler je ta še vroča. Najavili so čip z imenom Initia, ki naj bi skrbel za izračune umetne inteligence računalniško kontroliranih likov v igrah. Zaenkrat primanjkuje oprijemljivih dejstev o izdelku, datum izida še ni znan, na voljo pa so predstavitveni posnetki, iz katerih je razvidno, kako naj...

18 komentarjev

Maja prihajajo prvi PPU-ji

Ageia PhysX

Slo-Tech - O PhysX-u, 1. fizikalno procesni enoti (PPU), je bilo pred časom veliko napisanega tudi na Slo-Tech-u. Ageia je oznanila, da bo PhysX proizvajalcem Asus in BFG kupcem na voljo začetku maja. Na PCI kartici bo PPU čipu družbo delalo 128 MB GDDR3 pomnilnika. Različica za sodobnejši PCIe bo na voljo kasneje.



Poleg tega je Ageia dobila konkurenco, saj sta pred kratkim Havok in nVidia predstavila možnost pospeševanja fizikalnih učinkov s pomočjo SLI tehnologije. V tem primeru eden izmed GPU-jev opravlja nalogo PPU-ja. Več o tem lahko preberete v nVidiinem sporočilu za javnost.

Več o prihajajočih PPU-jih si lahko preberete v izvorni novici na Daily Tech-u.

49 komentarjev

Fizika na grafičnih karticah

GameSpot - Na področju fizikalnih pogonov se nam očitno obeta prava pravcata vojna. Spomladi je podjetje Ageia, ki ima v lasti fizikalni pogon Novodex, predstavilo prvi čip, namenjen preračunavanju fizike v igrah (PPU) z imenom Physx, ki naj bi prišel v trgovine do konca leta. Seveda konkurenca tudi na tem področju ne počiva. Na GameSpotu so objavili intervju s podpredsednikom družbe Havok, ki izdeluje zelo popularen fizikalni pogon z istim imenom. Za novo različico Havok FX tako obljubljajo pospeševanje fizike s pomočjo novejših grafičnih kartic, ki podpirajo Shader Model 3.0 (trenutno GeForce serije 6,7 in novi Radeoni X1000). Precej očitno podporo uporabi GPU-jev za fiziko je izrazil ATI ob predstavitvi svoje nove družine Radeon-ov, NVIDIA pa zaenkrat še modro molči.

34 komentarjev

Nove slike PPU-ja

AGEIA PhysX, prve slike

Slo-Tech - O namenu in pomenu zelo zanimive in nekoliko skrivnostne fizikalne enote (PPU), ki jo podjetje Ageia razvija pod imenom PhysX, smo že poročali. Na strani Hardspell so se pojavile slike (ne sicer prve) ASUS-ove kartice, ki jo bomo, če bo žep dovolj globok, vgrajevali v naše mlinčke.

Kot je razvidno iz slik, kartica potrebuje dodatno napajanje, saj ji PCI utor očitno ne nudi dovolj energije. Predvsem upamo, da bo končni izdelek opremljen z, danes vse pogosteje uporabljenimi, heatpipe cevmi, kar bi omogočilo pasivno hlajenje PPU-ja. Slikan primerek kartice je opremljen z 128 MB Samsungovega RAM-a. Kartica naj bi bila končnim kupcem na voljo še letos.

Več slik je objavljenih na tem naslovu.

36 komentarjev

Nove podrobnosti o PhysX (PPU)

X-Bit Labs - O novem kosu silicija, poimenovanem PhysX , ki bo skrbel izključno za fizikalne učinke, najprej v igrah, kasneje pa še v aplikacijah, smo že poročali. Delitev zahtevnih nalog med centralnim (CPU) in grafičnim procesorjem (GPU) je jasna že dolgo, saj si brez sodobnih GPU-jev nikakor ne moremo predstavljati kakršnega koli delovanja iger. V AGEIA-i so prepričani da tako jasna delitev dela med komponentami velja tudi za fizikalne učinke: CPU igra vlogo dirigenta, GPU rendrira sliko in jo prikazuje, fizikalni procesor (PPU) pa skrbi za gibanje telesa, vode, obleke, interakcijo z okoljem in umetno inteligenco.

PhysX bo zgrajen v 0.13 mikronski tehnologiji in bo imel nezanemarljivih 125 milijonov tranzistorjev. Kartice, ki jih bo med prvimi ponudil ASUS, bodo...

56 komentarjev

PhysX - 1. fizikalno procesna enota (PPU)

SiOL - Podjetje Ageia napoveduje revolucijo na področju računalniških iger. Na njihovi spletni strani se je 8. marca 2005 pojavila napoved izdaje specializiranega čipa, ki bo skrbel izključno samo za fizikalne učinke v računalniških igrah.
Novi tip procesorja že ima svojo ustrezno kratico: poleg grafičnega (GPU) in centralnega (CPU) bo nosil oznako Physics Processing Unit (PPU)



Nova kategorija procesorjev obljublja enako revolucijo, ki so jo leta 1990, naredile prve 3D pospeševane grafične kartice. S prenosom fizikalnega računanja na novo enoto, bomo razbremenili računalniški procesor in tako bomo...

39 komentarjev