» »

Fizika na grafičnih karticah

Fizika na grafičnih karticah

GameSpot - Na področju fizikalnih pogonov se nam očitno obeta prava pravcata vojna. Spomladi je podjetje Ageia, ki ima v lasti fizikalni pogon Novodex, predstavilo prvi čip, namenjen preračunavanju fizike v igrah (PPU) z imenom Physx, ki naj bi prišel v trgovine do konca leta. Seveda konkurenca tudi na tem področju ne počiva. Na GameSpotu so objavili intervju s podpredsednikom družbe Havok, ki izdeluje zelo popularen fizikalni pogon z istim imenom. Za novo različico Havok FX tako obljubljajo pospeševanje fizike s pomočjo novejših grafičnih kartic, ki podpirajo Shader Model 3.0 (trenutno GeForce serije 6,7 in novi Radeoni X1000). Precej očitno podporo uporabi GPU-jev za fiziko je izrazil ATI ob predstavitvi svoje nove družine Radeon-ov, NVIDIA pa zaenkrat še modro molči.

34 komentarjev

Pyr0Beast ::

Me prav zanima če bo lahko navaden pci prebavil toliko podatkov.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

NoUse4AName ::

makaki navaden pci. pci express.

RejZoR ::

Vodilo sploh ni bilo nikoli ovira. Še AGP 8x se danes čist lepo drži.
Glede na širino PCI-E avtoceste pa res ni teba skrbet, sploh za 16x ne...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

profii ::

mene bolj zanima kako bo 6200 sposobna računati grafiko in fiziko skupi?

simnov ::

če bo kaj stem sebo lotalo na navadne grafične ali pa bo ati innvidia naredila svoje

Banananjam ::

Že nekaj časa nazaj je blo na Anaddtechu objavljena ATIjeva novica, da naj bi lahko fiziko računale vse njihove kartice od Radeona 9700 naprej.

Senitel ::

RejZoR: AGP je vredu... Dokler nočeš vsak frame kaj prebrat nazaj iz pomnilnika grafične kartice. Če delaš fiziko na grafični kartici to vsaj za enkrat potrebuješ.

Banananjam: Ko delaš fiziko navadno hočeš nekaj več natančnosti... Možno pa seveda je (je pa pri 9700 še zmer problem, ker je zadeva na AGP).

RejZoR ::

Ja vem da ima AGP svoje omejitve, ampak kar se same grafike tiče je še vedno povsem dovolj. Ampak ker itaq vse migri¸ra na PCI-E je menjava logična.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Senitel ::

Kar se grafike tiče ja, tukaj je govora o fiziki na GPU-jih... >:D

fahrenGONE ::

Že nekaj časa nazaj je blo na Anaddtechu objavljena ATIjeva novica, da naj bi lahko fiziko računale vse njihove kartice od Radeona 9700 naprej.


Nove kartice XT1?00 jo lahko. Samo odvisno kako se bo razvijalo vse skupaj. Najbolj ugodno bi bilo imeti vse na eni kartici, seveda pa bodo hoteli posebej.

drola ::

Najbolj ugodno bi bilo imeti vse na eni kartici, seveda pa bodo hoteli posebej.


Odvisno kako na stvar gledaš. Grafične s fizikalno enoto bi bile 100% precej dražje kot so sedaj. In če bi hotel zamenjati samo fizikalno ali grafično kartico bi v primeru obojega na eni plati moral kupiti oboje.

Če pa je ločeno, lahko vsako stvar zamenaš posebej.
https://drola.si

urke710 ::

...ja, ane, zakaj pa potem ni na grafičnih možnost nadgrajevanja pomnilnika in podobno :\
d.i.g.

Jumping Jack ::

Prihodnost je v integriranih rešitvah. Čez par let bo že vsaka najcenejša matična plošča vsebovala tudi PPU. Tako se bodo lahko ob sesutju Windowsov okna dejansko realistično razletela na koščke :D

Banananjam ::

Senitel sem najdu članek.

Pyr0Beast ::

Bo prov zamimivo, ko bo v špilih funkcija, ko se krogle odbijajo od predmetov :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Roadkill ::

RTCW je imel odbianje krogel narejeno... do neke mere.
Ü

jest10 ::

Ja je imel neko odbijanje. Ampak je bila čista skripta. Nobenega računanja kam se bo kaj odbilo.

Pyr0Beast ::

Mislim tako, da bi ga odbita krogla zadela. Pri soldatu je tako, ampak ker je 2D ne požre tok sredstev.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

3p ::

Čakajte malo. Zakaj bi naj bilo neki resen problem za nekaj kugel na sekundo zračunat kam in kako naj se odbijejo kar s CPUjem? 8-)

sverde21 ::

sej zdej se to računa z CPU jem... ampak z CPU jem lahko za vlko manj krogel računaš (pod 100 se mi zdi), z PPU jem boš pa računu lahk računu 20.000 krogl na enkrat, lahko boš računal tudi za kaj druga npr. zid, ki ga boš lahko upepelil >:D
<?php echo `w`; ?>

Grey ::

Samo...a ne bojo potem igre brezveze? Npr. v Half-Life 2 moraš priti do neke točke oz. cilja. Potemtakem bi lahko samo rušil stene in hodil čez. Če mislijo uvesti fiziko v igre potem morajo uvesti tudi malo več realnosti:
- nič več 10 različnih pušk v arzenalu naenkrat, ampak 1 primary, 1 secondary(oz. 2 če imaš dual pistol), nekaj granat in to je to
- realno število municije
- realne poškodbe

Mislim, da bo fizika prinesla veliko nepravilnosti s seboj, če ne bo uporabljena na pravilen način.

drola ::

Kako in zakaj se bo PPU uporabil je itak stvar proizvajalca igre. Saj ni nujno, da to uporabijo na vsakem zidu.

Poleg tega pa PPU ni omejen samo na uporabo v igrah, lahko se ga bo uporabilo tudi v kakšnih simulacijah.
https://drola.si

Tear_DR0P ::

grey men je najbolj debilno, če moram v špilu okol žive mej e letat, ker je trda, al pa če se mi avto ob leseni ograji ustavi - da ne govorim o tem, da mam raketomet v rokah in se mu lesena baraka trdovratno upira.
poleg tega sem že v neki drugi novici komentiral, da sem velik ljubitelj strategij, in pričakujem strategije, kjer se bo na bojušču pretepalo 100000 vojakov in bo vsak imel lastno fiziko, ne pa tko kot v TW, kjer ima cela enota nekao fiziko, končno bodo vikingi trop pobesnelih posameznikov, ne pa lepo urejena enota 60 ljudekov, ki je fizikalno povsem enaka legiji ali pa kmetom
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

hokuto ::

kot pravi teardrop... ni je bolj neumne stvari, kot to, da "superheroj", ki lahko nosi s sabo cel arzenal orozja, ne more cez pol metra visok zidek, lahko sesuva tanke in se bolj glomazne letece oklepnike, je pa z istim orozjem popolnoma nemocen pred navadnimi vratci ali pa zicnato ograjico, ki jo prepleza vsak osnovnosolec. snovalci iger bi se pac morali potruditi, da kljub dovoljenem realisticnem unicevanju stvari in neinvalidnosti korenjaka, igre ne bi postale sprehod skozi lepo grafiko. treba je le bolj premisljeno sestavit levele, situacija kot je zdaj, ko si izmisljujejo neke cisto arbitrarne omejitve, namesto pravih izzivov, je pa samo lenoba oz. neinventivnost snovalcev.
doke!

3p ::

teardrop, hokuto: Samo to ni (IMHO) stvar prepočasnega CPUja, ampak enostavno "lenobe" programerjev oziroma designerjev igre. Če hočeš razstrelit barako, mora igra nekaj vedet o njenih sestavnih delih... Predvsem mora nekdo to ustrezno narisat, vpisat te podatke... Simulacijo (spet IMHO) razči**kanja zmore potem tudi CPU. Koliko pa bi to podaljšalo razvoj iger (namesto 4 leta 8?), je pa drugo vprašanje.
Se pa strinjam, da je to ena izmed bolj motečih zadev v trenutnih igrah. Grafika je že čisto ok, take cake pa bistveno zmanjšujejo realističnost (pa ne verjamem, da bo to PPU sam po sebi rešil).

urke710 ::

Koliko pa bi to podaljšalo razvoj iger (namesto 4 leta 8?), je pa drugo vprašanje.



Podaljšalo ga nebi, ampak bi pa zahtevalo več osebja.
d.i.g.

hokuto ::

3p... tocno ja, to je predvsem stvar ustvarjanja igre, ne pa pocasnosti cpu-jev. po mojem pa tudi ne bi bistveno vplivalo na dolzino razvoja. izdelava levelov, ki bi morali biti bolj domisljeni itak ne poteka skozi celoten razvoj igre, tako, da bi pac s tem delom zaceli prej, ce bi za to rabili vec casa. za razstrelitve raznih elementov pa spet ne bi rabili res dosti - manjse stvari bi pac "izpuhtele" v eksploziji, od vecjih bi pa ostalo in odletelo nekaj kosov, ki bi se pac skozi igro ponavljali (kot se itak ze zdaj), tako, da jih ne bi blo treba narisat ne vem koliko. to ponavljanje in izpuhtevanje bi bilo se zmeraj veliko bolj realisticno od sedanjih neunicljivih luci, lesenih vratc ipd. fizikalni pospesevalci bi pa pomagali v toliko, da bi vec stvari lahko sproti izracunali namesto, da bi blo treba ustvarjalcem vnaprej pripravljat in risat tocno kaj in kako se bo zgodilo.
doke!

Senitel ::

Razstrelit eno bajtico sploh ni tko enostavno...

BigWhale ::

> Podaljšalo ga nebi, ampak bi pa zahtevalo več osebja.

Torej, bi ga podaljsalo... ;)

drola ::

Podaljšanje razvoja gor ali dol.

Ne moremo ostati na zdajšnji točki, ko se izboljšuje samo grafika. Bo treba tudi drugod kar porihtati.
https://drola.si

Crimson_Shadow ::

Lesena lopa je z vidika programiranja še vedno objekt, kateri ima pač določene lastnosti. Noben problem ne bi bilo določiti, da je lopa lesena, kar bi posledično pomenilo kako in kdaj se zlomi.

Največja težava je, kaj vse to sploh prinese k samem igranju in v sami interakciji. Najhuje je pa to, da se v takem primeru kaj hitro lahko zgodi, da dobi igralec možnost (in to z veliko verjetnostjo) brezizhodnih situacij, ki se jih dizajnerji izogibajo kot hudič križa.

In pravilo dobrega disajna igre, je tudi v tem, da se igralec "ne zatakne" zaradi slabomiselnosti (ali genialnosti) oblikovalca. S tem je mišljeno predvsem to, da pride do situacije, ko igre sploh ne morete končati, ker ste že pred 15 urami fentali/izgubili/spregledali predmet, ki ga na določenem mestu ali na koncu igre koncu nujno rabite.
We create worlds

MrStein ::

Crimson, ja potem pa naj "zdizajnirajo" več alternativnih rešitev za en problem. Zgubil ključ ? Boš pač poiskal rezervnega. Ta pa je padel v reko ? Ali si nabaviš potapljaško obleko, ali najameš vlomilca ali se sam izuriš v vlamljanju oz. nabaviš primerno opremo ali pa vstopiš skozi strešno okno.

Seveda potem ne bi bilo več dolgočasnih walk-shoot-walk-shoot-walk-shoot uspešnic :P

Tisti, ki pravite, da CPU lahko komot izračuna teh nekaj deset/sto krogel, pa najbrž tudi pravite, da CPU komot izračuna teh nekaj sto poligonov in laufate Quake 4 na Tridentovi SVGA kartici, a ne ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

BigWhale ::

No ja, stevilo krogel ni primerljivo s stevilom krogel. :)

3p ::

MrStein: Procesor brez težav te poligone izračuna, težje jih pa renderira (dostop do videopomnilnika, relativno enostavne operacije na ogromni količini podatkov) - za to so optimizirani grafični procesorji. No, seveda zmorejo že par let tudi sami "izračunati" poligone. Pri PPUjih pa ni take operacije - razen dejstava, da se te preračune trivialno paralelizira in pač lahko v PPU našibaš več paralelnih enot. Ampak spet rajši vložim denar v žnj-jedrni CPU, ali pa v grafično, kjer bodo ALU enote znale računati tudi fiziko.... Tu je res precej podobno. Recimo. Obdelati je potrebno, kaj se bo zgodilo s toliko in toliko objekti, ki so opisani s toliko in toliko točkami... Precej dostopanja do pomnilnika, dosti paralelno izvedljive aritmetike... Zveni kot grafična kartica.... (vsaj IMHO >:D )


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ageia najavila PhysX 100M procesor za notesnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
526898 (5540) M-XXXX
»

Intervju s Timom Sweeneyjem

Oddelek: Novice / Grafične kartice
183594 (2786) Aggressor
»

Maja prihajajo prvi PPU-ji

Oddelek: Novice / Grafične kartice
495562 (3055) Senitel
»

Physics processing unit, dodatek grafični kartici

Oddelek: Strojna oprema
203234 (2285) OwcA

Več podobnih tem