»

Sony predstavil nov sistem za zapisovanje podatkov na optične enote

Sony - Sony je na lasvegaškem sejmu NAB predstavil novo tehnologijo za shranjevanje velikih količin podatkov z optičnim zapisom. Sistem se imenuje ODC1500R in uporablja kasete, ki sestojijo iz 12 optičnih diskov v velikosti klasične zgoščenke, kamor bo skupno mogoče stlačiti od 300 GB do 1,5 TB podatkov. Naprava se na računalnik priključi prek vmesnika USB 3.0, na voljo pa bo jeseni letos. Sony je bil s podrobnostmi sila skop, zato na internetu ugibanja in špekulacij kar mrgoli.

Kasete z 12 optičnimi nosilci bo mogoče kupiti posebej, a nihče ne ve, kakšni optični nosilci so v njih. Sony ni razkril, ali so pripravili novo tehnologijo ali morda zgolj nadgradili katero izmed obstoječih, a 1,5 TB na 12 nosilcev pomeni 125 GB na nosilec, kar je ravno kapaciteta...

80 komentarjev

PlayStation Network še vedno izključen, vložena tožba zoper Sony

Le kakšne bodo dolgoročne posledice napada za Sony?

vir: Ars Technica
CNet - Nadaljujejo se na eni strani razglabljanje vseh, ki imajo količkaj časa, kje ga je Sony polomil in kaj bi moral storiti zavoljo vdora v sistem PlayStation Network (PSN), in na drugi strani Sonyjevi poizkusi, da bi omejil škodo, popravil storitev in jo vnovič zagnal. Znano je, da so hekerji pridobili dostop do imen, naslovov, elektronskih naslovov, rojstni podatkov in gesel za storitev uporabnikov PSN, medtem ko Sony še vedno ne more potrditi ali ovreči možnosti, da so hekerji dobili tudi dostop do bančnih podatkov, vključno s številkami kreditnih kartic več kot 75 milijonov uporabnikov.

Internetno občinstvo izliva žolč nad Sony, ker so čakali nekaj dni, preden so jasno povedali za vdor in ugasnili PSN. Zaradi tega je 36-letni Kristopher Johns iz Alabame vložil tožbo zoper Sony, v kateri podjetje...

30 komentarjev

PlayStation 2 z najboljšimi prodajnimi rezultati

PlayStation 2

vir: Wikipedia
bit-tech.net - V primerjavi z drugo četrtino lani je, podobno kot Nintendo, upad prodaje doživel tudi Sony. Največji udarec je doživel PlayStation Portable, ki je z lanskih 3,7 milijona prodanih primerkov padel na le 1,3 milijona letos. Sonyjev paradni konj, PlayStation 3, je doživel manjši padec, z lanskih 1,6 na letošnjih 1,1 milijona prodanih...

52 komentarjev

Sony predstavil PSP Go

Sony PSP Go

vir: CNet
CNet - Sony bo v sklopu sejma E3 (Electronic Entertainment Expo), ki se jutri začenja v Los Angelesu, predstavil svojo novo prenosno konzolo Sony PSP Go, a so informacije že pricurljale na splet. Gre za Qore video posnetek, kjer več o PSP Go pove John Koller, direktor marketinga za strojno opremo v Sonyju.

PSP Go bo imel 3,8-palčni zaslon, torej pol inče manj od prejšnjih modelov, hkrati pa bo 43 odstotkov lažji od predhodnika PSP 3000. Imel bo 16 GB vgrajenega flash pomnilnika, ki bo razširljiv z režo Memory Stick Micro. UMD-ja (Universal Media Disc) ne bo. Tipke za nadzor bodo podobne kot v prejšnjih modelih, le razporeditev bo nekoliko spremenjena. Omenimo še brezžično povezljivost (Wi-Fi in Bluetooth), podporo za glasbo, video posnetke in fotografije ter...

23 komentarjev

Danes mineva 20 let, odkar so odkrili prvi računalniški virus

Slashdot - Ime mu je bilo Brain in širil se je preko disket. Sliši se precej romantično, ampak tale "virusek"" je bil v primerjavi z današnjimi zalegami precej nedolžen. Spremenil je v bistvu le ime disketne particije v Brain. Današnji virusi se sami razširjajo preko omrežij, predvsem interneta in škoda, ki jo povzročijo lahko podjetja stane veliko denarja. Ravno tu opazimo veliko spremembo v razlogih pisanja virusov, ki so se v zadnjih 20 letih sprelevili iz početja hobi programerjev, ki so z virusi testirali svoje sposobnosti, do današnjih virusov, ki so spisani večinoma zato, da povzročajo škodo in v nekaterih primerih omogočijo piscu da se celo materialno okoristi (pridobivanje številk kreditnih kartic in podobno).

Edina pozitivna stran virusov je mogoče le to, da so zaradi njih nastala protivirusna podjetja, ki zaposlujejo precej ljudi.

13 komentarjev

Skupina se opravičuje oboževalcem zaradi zaščite proti presnemavanju

The inquirer - Glasbena skupina Switchfoot, za katero osebno sicer še nisem slišal, se je na svojih koncertih in na Sony-evem glasbenem forumu opravičila svojim oboževalcem za zaščito, ki jim onemogoča, da bi si presneli njihovo glasbo na svoj računalnik in gizme, kot so ipod in podobna moderna čudesa.

Na forumu Tim Foreman, eden od članov skupine celo navaja več načinov kako zaobiti tole zaščito, ter jih tudi podrobno opiše.

Zanimivo je videti, da se celo glasbeniki ne strinjajo s trenutnimi določili o zaščitah avtorskih pravic, ki so, kot izgleda založbam precej bolj pomembne, kot ljudje, ki avtorska dela ustvarjajo..

17 komentarjev

Krekerji ne počivajo, drugi del.

Ars Technica - Zdi se, da je bil tole nadvse dejaven teden za vse krekerje, ki se ukvarjajo s Playstation Portable. Najprej so vrli možiclji ugotovili, kako se iz UMD-diska prebere vsebino (in posledično na internetu že najdete prve kopije UMD iger za PSP - recimo Wipeout Pure), danes pa je napočil dan, ko si lahko po zaslugi gospoda Mirakichi na PSPju zaženete Gameboyevo igro. Sicer brez zvoka, ampak hej - s takim tempom lahko čez kakšen teden pričakujemo emulator psOne na PSP.

Yeps, če po nekakšnem naključju posedujete PSP revizijo 1.0 (torej japonskega) lahko danes na vašem PSPju poženete Gameboy Tetris in Mortal Kombat 4. Obvezno poročilo iz psphacker.com, kjer najdete tudi video posnetke zadeve v akciji.

Še povezava na originalno poročilo in izvirno novico.

63 komentarjev

Sony-jev UDM scrakan

Slo-Tech - Sony, ki je 24. marca izdal PSP (PlayStation Portable), je vse do nedavnega trdil, da se ne da kopirati podatkov iz UDM (Universal Media Disc) na druge nosilce in jih tam tudi igrati. Vendar pa je hekerjem podatke že uspelo prekopirati, medtem ko imajo z igranjem še težave. Obstajaja možnost, da se bo tudi to kmalu "uredilo". Pri Sony-ju dogodka še niso komentirali.

20 komentarjev

Internet Explorer spet služi širjenju zlobne kode

News.com - Pozorno preberite: uporabniki sistema Windows in brskalnika Internet Explorer ste spet v nevarnosti. Po spletu se je namreč razširil nov način razpečevanja virusov. Tokrat se lahko, verjeli ali ne, okužite že samo z obiskom spletne strani, ki vsebuje del kode, ki s pomočjo lukenj v Internet Explorerju na vaš računalnik naloži virus.

Kako se lahko zaščitite? Uradnih popravkov še ni na voljo. Če želite še naprej uporabljati Internet Explorer, je ena izmed možnosti izogibanje okuženim strežnikom, a varnostni strokovnjaki prizadetim podjetjem, ki uporabljajo IIS, nočejo povzročiti škode, zato seznam le-teh -- med katerimi so tudi npr. banke -- ni javno objavljen. Da bi vam lahko spletna stran podtaknila zlobno kodo, mora strežnik poganjati Microsoftov IIS. To pa pomeni, da bi se morali podati na nemogočo nalogo izogibati se vsem strežnikom z IIS.
Druga možna rešitev, ki je mnogo bolj enostavna in praktična, je zamenjava brskalnika. Napredni uporabniki bi verjetno izbrali Opero,...

71 komentarjev

Nove luknje

Slashdot - V nekaterih večpredstavnostnih predvajalnikih družbe RealNetworks (RealOne Player, RealOne Player v2, RealPlayer 8, RealPlayer 10 Beta...) so odkrili kar tri varnostne luknje, ki zlobnežu omogočajo, da v večpredstavnostno datoteko podtakne zlobno kodo, ki se izvede ob predvajanju. Več podrobnosti najdete tukaj, lastniki luknjastih predvajalnikov pa oddeskajte še sem.

Manj nevarno luknjo, nadležno predvsem za tiste redke "srečneže", ki že uporabljate nov protokol IPv6, so odkrili tudi v operacijskem sistemu OpenBSD. Z nekaj ukazi IPv6 je mogoče "sesuti" sistem, ki domuje na naslovu IPv6. Zaenkrat še nič ne kaže, da bi poleg "sesutja" bile mogoče še druge nečednosti, tako da se utegnejo na OpenBSD-jevi spletni strani še naprej hvaliti o "zgolj eni oddaljeni luknji v privzeti namestitvi v več kot 7 letih". Pa tudi če števec povečajo na dve, konkurenci po številu lukenj še lep čas ne bodo dihali za ovratnik. Informacije o luknji in krpanju najdete tu. Mimogrede, FreeBSD nima te...

0 komentarjev

Sony PSP

The Register - Sony je včeraj najavil PSP oziroma PlayStation Portable - ročno igralno konzolo, ki pa bo morda vsebovala tudi telefon. Torej na način Nokie nGage a vseeno precej drugače. PSP-ju lasten bo UMD (Universal Media Disc) pogon s kapaciteto enega visoko zaščitenega (AES, regije, ID številke ...) dvoplastnega ploščka 1,8 GB.

Igre (in DVDje ter glasbo) bo poganjal 90 nanometrski procesor zgrajen iz MIPS 32-bit R4000, zvezan z 8 MB 333 MHz pomnilnika s prenosom okoli 2,6 GB/s. Poleg tega procesorja bo tu še en, identični, ter dva grafična procesorja, vsak s svojo nalogo, katerih rezultat bo 24-bitna barvna globina in neverjetne zapolnitvene zmožnosti (664 millijonov pikslov na sekundo). 480 x 272-pikslov velik LCD...

21 komentarjev