»

V Nemčiji želijo uzakoniti pravico do širokopasovnega internetnega priključka

vir: Heise
Heise - V Nemčiji te dni v zveznem parlamentu poteka razprava o novem zakonu o telekomunikacijah (Telekommunikationsgesetz, TKG), kjer je ena izmed bolj vročih tem predpis o obveznem zagotavljanju širokopasovenga dostopa do interneta za vsa gospodinjstva. Georg Nüßlein, pristojen za IT-vprašanja v skupini CDU/CSU, pravi, da je tako določilo nujno zaradi "vidne odpovedi trga".

CDU/CSU si prizadeva, da bi 1. januarja 2012 predpisana minimalna hitrost znašala 16 Mbit/s. Nekateri v vrstah stranke pa želijo po štirih letih to mejo dvigniti na 50 Mbit/s. Tudi SPD je naklonjen uvedbi minimalne pasovne širine, a opozarjajo na problem državnega intervenizma, izkrivljanja tržnega položaja in nevtralne tehnologije. SPD tudi predlaga uzakonitev varovanja...

48 komentarjev

Vietnam bo blokiral igranje spletnih iger ponoči

V Vietnamu je priljubljeno igranje iger v kiberkavarnah.

Slo-Tech - Vietnamsko Ministrstvo za informatiko in telekomunikacije je od ponudnikov dostopa do interneta v državi zahtevalo, da onemogočijo dostop do spletnih iger med 22. in 8. uro. Blokada bo stopila v veljavo 3. marca letos, njen namen pa je omiliti škodljive posledice spletnega igranja. Od takrat naprej bodo regionalne pisarne ministrstva preverjale aktivnost na strežnikih za igranje iger in ukrepale proti ponudnikom dostopa do interneta, ki se omejitev ne bodo držali, z odvzemom licence.

Namestnik ministra za informatiko in telekomunikacije Lê Nam Thắng pojasnjuje, da je treba zagotoviti, da internet odgovarja povpraševanju po informacijah in hkrati ne vpliva na življenjski slog in navade mladih Vietnamcev. Res...

22 komentarjev

ISP-ji: preveč prometa za premalo denarja

Pozicija evropski in ameriških regulatorjev interneta

Ars Technica - Štirje veliki evropski ponudniki dostopa do interneta, Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia in Telefónica, so naročili študijo A Viable Future Model for the Internet pri A.T. Kearney o prihodnosti interneta. Podjetja namreč zagovarjajo trditev, da YouTube in Netflix neupravičeno bogatita s ponujanjem vsebine. Krivično se jim zdi, da čeprav strani servirata ogromne količine podatkov, plačujeta le fiksni pavšal za dostop do interneta in pogodbe o izmenjavi podatkov, medtem ko vsi stroški in nič dobička odpadejo na ponudnike dostopa do interneta.

Zato predlagajo eno izmed štirih možnosti:
  • podražitev dostopa do interneta za končne uporabnike za okoli šest evrov na mesec;
  • zaračunavanje internetnim podjetjem 0,05 evra za vsak prenesen gigabajt po omrežjih in...

33 komentarjev

Egipt ugasnil še zadnjega delujočega ponudnika dostopa do interneta

BBC - Včeraj smo obširno opisali, kako so egiptovske oblasti izključile skoraj celotni internet in kakšne alternative so prebivalcem ostale. Edini ponudnik dostopa do interneta, ki je še imel povezljivost z mednarodnimi omrežji, je bil Noor, pri katerem gostujejo tudi egiptovska borza, Coca-Cola, Exxon, letalstvo, univerze, bančni sistemi in druge finančne ustanove. Včeraj so v Egiptu od interneta odrezali še Noor, tako da klasičnega dostopa do interneta v tej državi ni več. To je bil bržkone odgovor vlade na uporne državljane, saj je mnogo uporabnikov Noora na svojih brezžičnih usmerjevalnikih odstranilo gesla, tako da je lahko do interneta prek njih dostopalo...

33 komentarjev

Egipt v celoti odrezan od interneta

vir: BBC
BBC - Včeraj smo poročali, da je Egipt blokiral dostop do Facebooka in Twitterja, da bi preprečil organizacijo in podpihovanje uporov, ki so se v državi razplamteli proti voditelju Hosniju Mubaraku. Na prvi pogled se je zdelo, da so blokade začasne narave, saj je bilo vmes moč dostopati do strani, a se je z naraščajočo jakostjo protestov okrepila tudi blokada interneta. Od danes je v Egiptu blokiran praktično ves dostop do interneta.

Kot poročajo podjetja, ki se ukvarjajo s spremljanjem internetnih povezav, so danes ob 23.34 uri po srednjeevropskem času ugasnili vse usmerjevalnike pri egiptovskih ponudnikih dostopa do interneta, tako da je država informacijsko odrezana od sveta. V Egiptu so...

573 komentarjev

POT: Postavitev domačega omrežja

Kiberpipa - Ko si omislimo širokopasovni dostop do interneta se nam ponavadi sami od sebe postavita dve vprasanji: 1. kako omogočiti dostop do interneta več računalnikom hkrati ter 2. kako zavarovati naše domače omrežje pred zlobnimi vsiljivci z interneta. Na predavanju si bomo pobliže ogledali, kako lahko s pomočjo 'odsluženega' računalnika in nekaj spretnosti postavimo mrežni usmerjevalnik (router), ki bo naše domače omrežje povezoval z internetom in opravljal funkcijo požarnega zidu. Seveda bo vse skupaj poganjal operacijski sistem Linux.

Seveda se bo vse skupaj odvijalo v okviru Kiberpipinega odprtega termina, ki bo tudi tokrat v torek, ob 19h. Predaval bo Gašper Koren.

25 komentarjev

Občasno nedelovanje Slo-Techa iz SiOL-ovega omrežja

Slo-Tech - Kot ste vsi uporabniki SiOL-ovih storitev verjetno že ugotovili, se vam v primeru, da uporabljate operacijski sistem Windows (ali pa Linux in imate 128 MB pomnilnika ali manj) dogaja nedostopnost Slo-Techa (in še nekaterih strežnikov). Težava je v prenosu preko povezave SiOL - Telemach, kjer se določeni paketki na žalost izgubljajo. Za delovanje Slo-Techa je posebej pomembno blokirano območje od vrat 3129 do vrat 3198, saj kar nekaj operacijskih sistemov uporablja vrata od 1025 do 5000 za vzpostavljanje povezav.

Glede na to, da operaterja na obeh straneh zanimive povezave trdita, da "ne blokirata popolnoma nič", je trenutno edina rešitev manjši poseg v register. Na Microsoftovi spletni strani so objavljena navodila, kako operacijski sistem Windows 2000 (deluje tudi v XP in 2003) prepričati, da določenih vrat ne uporablja za vzpostavljanje povezav. Za delovanje Slo-Techa je pomemben vnos: "ReservedPorts: 3129-3198". Po ponovnem zagonu računalnika ne boste imeli več nikakršnih težav...

62 komentarjev

Še en SETIjev mejnik

SETI@Home - Po tem, ko so praznovali 500 milijonti poslani paketek 7. maja in tretjo obletnico obratovanja 17. maja, v prihodnjih dneh pričakujejo še en res pomemben mejnik. Uporabniki bomo dočakali kar miljonto leto pretečenega skupnega procesorskega časa!

Še statistike:
Skupni procesorski čas: 995049.341 let
Procesorski čas zadnjih 24 ur: 1254.542 let

Čakati nam gre torej 4 do 5 dni.

5 komentarjev