»

Bo Oxfordov slovar izključno elektronski?

Slo-Tech - Da je splet resen igralec, očitno celo pomembnejši od papirja, priznava tudi ugledni angleški slovar Oxford Dictionary. Eden izmed najbolj avtoritativnih slovarjev britanske angleščine - čeravno angleščina preskriptivnega slovarja nima in, vsaj uradno, vsi rabo le beležijo - namreč razmišlja o prehodu na izključno elektronsko verzijo. Trenutno papirnata verzija slovarja namreč vsebuje 20 zvezkov, tehta 60 kilogramov in stane 750 funtov. Tako obsežen je, ker ima poleg 291.500 gesel še 2,4 milijona ponazoritvenih citatov. Od drugih slovarjev se razlikuje še po eni podrobnosti; čeravno ne diktira pravil, ne sledi moderni rabi angleščine, ampak se je ustavil nekje v 20. stoletju. Vse od leta 1989 so prodali vsega 30.000 izvodov...

21 komentarjev

Mac OS X v slovenščini: Safari

jabuk.net - Ker je OS X sistem, ki naj bi ga znali uporabljati vsi, je seveda treba poskrbeti tudi za tiste, manj vešče tujih jezikov. Zato se je nadobudna ekipa uporabnikov Applovih produktov odločila prevesti večji del OS X-a v slovenščino. Kot prvega nam predstavljajo prevod Applovega spletnega brskalnika Safari.

Na tej povezavi si vsi uporabniki zadnje verzije OS X-a (torej 10.4) lahko prenesete namestitveni program, ki vam bo poslovenil Safari.

Za vas so prevajali: Sebastijan Bauman, Matic Bitenc, Matic Kunaver, Nejc Kržan, Matjaž Horvat, ter Mitja Podpečan.

Zdaj bo znala vaše jabolčno čudo uporabljati tudi vaša babica :)

38 komentarjev

Peticija za slovenske slovarje na OS X

jabuk.net - Podjetje Amebis, ki izdeluje elektronsko različico slovarjev na podlagi tiskane različice DZS-jevih slovarjev, je dolgo trdilo, da je za njihove programe na Mac-platformi premalo zanimanja ter premalo potencialnih kupcev. Zbirko njihovih slovarjev si lahko ogledate tukaj.

Zato vas vabimo, da podpišete peticijo, katere namen je pokazati zanimanje uporabnikov sistema Mac OS X za tovrstne izdelke ter proizvajalcu (Amebisu) dokazati ekonomsko upravičenost izdaje le-teh na želeni platformi. Dokažimo, da nas uporabnikov in podpornikov Applovih računalnikov ni tako malo ter da nam je mar za programske pripomočke, ki nam omogočajo boljšo in učinkovitejšo rabo slovenskega jezika.

Podpišite peticijo in pokažite, da vam ni vseeno!

15 komentarjev

Blizzardove igre za Linux?

PC Linux Online - Blizzard Entertainment slovi po odličnih igrah za operacijska sistema Windows in Mac OS, do Linuxa pa v javnosti še ni pokazal odprtih apetitov. Ker je prepoznavnost podjetja pogojena tudi s tem, da ponuja igre za najbolj priljubljena okolja, se je pojavilo vprašanje, kdaj bo Blizzard začel idelovati igre za bolj in bolj razširjen Linux, ki je po nekaterih raziskavah po tržnem deležu že prehitel Mac OS.

Število namestitev Linuxa na namizjih se povečuje, tako kot tudi število igričarjev, ki med igrami Unreal Tournament, Quake 3, Neverwinter Nights, Return to Castle Wolfenstein in Wolfenstein: Enemy Territory pogrešajo World of Warcraft in druge Blizzardove igre. Če ste tudi vi med njimi ali želite prispevati k uveljavljanju Linuxa na namizjih, podpišite peticijo.

28 komentarjev

Adobova in Macromediina programska oprema za Linux?

HULK - Je že res, da je Linux stabilen, hiter, varen, brezplačen in oh in sploh, vendar še vedno zanj ni prav vseh orodij, predvsem tistih za profesionalno grafično oblikovanje vseh vrst. To je med drugim posledica nekoliko arogantskega odnosa podjetij, kot sta Macromedia in Adobe, saj neprestano trdijo, da je njihove izdelke nesmiselno prenašati na Linux, ker je premalo povpraševanja.

Vendar marsikdo meni drugače in znanih je vsaj nekaj primerov, ko nekdo želi preiti na Linux, pa ne more, ker program, ki ga nujno potrebuje, v Linuxu ne deluje in nima ustrezne alternative. Taka je recimo programska oprema za namizno založništvo, obdelavo videa ... Zdaj imate priložnost, da nekoliko pritisnete na Macromedio in Adobe, in sicer tako da podpišete peticijo. In če bo podpisanih dovolj, bosta podjetji morda spremenili mnenje ...

Na novico nas je opozoril Zvonko.

11 komentarjev

Kritične razmere v sharewaru

Washingtonpost - Gotovo je vsaj večina od vas že slišala za programčke shareware ali preizkusne programe. Saj veste, to so tisti programi, ki jih snamete iz interneta in vam nato iz dneva v dan veselo težijo, da naj jih registriramo. Včasih uporabnika izživcirajo z nekaterimi izklopljenimi funkcijami, včasih pa zgolj s svojim teženjem. Nekateri uporabniki program plačajo in uživajo v polni verziji, nekateri pa so bolj premeteni in uporabljaje piratske "key generatorje". Ker je piratsko registriranje programa pri sharewaru mačji kašelj, so na podlagi poslovanja podjetja Ambrosia Software, ki izdeluje igre in pripomočke za Mace, ugotavljali poštenost uporabnikov njihovih programov. Po končni raziskavi so odkrili, da je več kot polovica uporabnikov hotela registrirati program na nelegalen način. To so ugotovili s posebnim sistemom, ki ga uporabljajo za zaustavljanje piratskega registriranja njihovih programov. Ko registrirate program podjetja Ambrosia Software, dobite kodo preko e-maila, ki pa ne sme...

6 komentarjev

Peticija proti ASUSu

Slo-Tech - Hehe, bilo je samo vprašanje časa kdaj se bo pojavila kakšna peticija proti ASUSu. Če še ne veste, je ASUS spet začel z razvojem gonilnikov, ki lastnikom njihovih grafičnih kartic omogočajo goljufanje pri igranju popularnih internetnih 3D streljačin. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da takšni gonilniki delajo veliko škode skupnosti, ki se je razvila okoli teh iger. Kakorkoli, če se tudi sami čutite prizadeti zaradi teh gonilnikov, hitro kliknite sem in podpišite peticijo. Thnx, DeGi.

4 komentarji

Itsy bitsy testek skenerjev

Jaz - Simon mi je po emailu poslal en mini vzporedni testek petih skenerjev. Ker ni poleg tabele s podatki o vsakem skenerju podano nič, je žal materiala premalo za konkreten članek. Nič za to - bomo pa atraktivno brali eno zelo atraktivno novico. Zelo lepo je videti, da ko naši uporabniki kaj ugotovijo ter stestirajo, rezultate pošljejo ravno sem. Keep the good work!

Rezultati testa skenerjev
SkenerVhodPredogledA4 - 300 dpiUpravljanje miši
Umax Astra 2000Paralelni58 s11 min 15 sne
Artec 1236USB26 s2 min 24 sda
Umax Astra 2200USB31 s1 min 11 sda
Umax Astra 2200SCSI29 s0 min 56 sda
Umax Astra 3400USB13 s0 min 43 sda


Torej, upam da ste od tega testa potegnili karseda čimveč. Zahvalil bi se tudi Simonu za to, da se je odločil rezultate deliti z nami.

10 komentarjev