»

Operacijski sistem za PS4 bo FreeBSD

vir: VGLeaks
VGLeaks - Sony je nedavno med razvijalce razdelil drugo verzijo razvojnega kita za PS4 (prva je bila na voljo lani jeseni) in kot kaže, na sistemu teče derivat FreeBSD-ja 9.0 (pod imenom Orbis).

BSD je vsekakor prijetna izbira. Nedavno je obrnil 20 let, je dobro znan po svoji stabilnosti, ima zelo prostodušno licenco, ter dobro podporo za arhitekturo x86_64 (ki zamenjuje Cell iz PS3). Seveda pomaga tudi, da je zastonj. Phoronix sicer komentira, da je imel do sedaj zelo slabo podporo za AMD-jeve grafične kartice v obliki zgodnjega porta odprtokodnega gonilnika za Linux. AMD je bržkone moral pripraviti nov gonilnik ali vsaj prilagoditi svoj Catalyst gonilnik za Linux. Žel še ni znano, ali bodo tako...

15 komentarjev

Debian 6.0 izšel

Slo-Tech - Danes, dve leti po izidu prejšnje, je izšla nova verzija Linuxove distribucije Debian 6.0 s kodnim imenom Squeeze. Poleg že znanega Debian GNU/Linuxa je sedaj izšla tudi tehnološka predogledna verzija (technical preview) Debian GNU/kFreeBSD, ki ni osnovana na Linuxu ampak BSD-ju. Problematične datoteke s firmwari, ki niso proste, so iz glavnega arhiva umaknjene v neprosto verzijo, tako da je sedaj moč namestiti resnično prost Debian.

Debian 6.0 ima okolja KDE Plasma Desktop in Applications, GNOME, Xfce in LXDE. Podpira devet arhitektur (i386, amd64, powerpc, sparc, mips, mipsel, ia64, s390 in armel).

Glavne izboljšave so izboljšan način zaganjanja za nižji zagonski čas, nove verzije...

46 komentarjev

Oracle zaposlil Hurda, HP toži Hurda

Charles E. Phillips in YaVaughnie Wilkins

vir: The New York Times
The New York Times - Kot smo napovedali, je Mark Hurd nastopil službo v Oraclu. Podjetju se je pridružil na delovnem mestu predsednika in direktorja, kjer je nasledil Charlesa E. Phillipsa mlajšega, ki je odstopil zaradi zelo podobnih težav, zaradi katerih je HP napodil Hurda. Tudi Phillips je imel afero, in sicer z YaVaughnie Wilkins, ki je na internetu objavila album s fotografijami iz osemletnega razmerja. Stran je promovirala celo z ogromnimi reklamnimi panoji sredi New Yorka. Nerodno je, da je Phillips poročen s Karen Phillips, s katero se tudi pojavlja v javnosti.

Na Phillipsovo mesto je torej prišel Mark Hurd, ki ga je Oraclov izvršni direktor in največji delničar Larry Ellison ter tudi Hurdov osebni prijatelj z odprtim pismom o HP-jevi...

9 komentarjev

NetBSD 3.0 je končno izdan!

OSNews - Po šestih RC različicah je NetBSD končno izdal verzijo 3.0. NetBSD nadaljuje svojo tradicijo izboljšavami stabilnosti, varnosti,... poleg ostalih platform sedaj podpira tudi 2 novi platformi in sicer: iyonix in hp700.

Knjižnice jedra in orodja lahko sedaj podpirajo datotečne sisteme velikosti večje od 2 terabajtov in podpora Xen 2.0 nudi gostovanje več navideznih serverjev na enem samem računalniku.

Preden si ga pretočite si oglejte seznam sprememb.

1 komentar

Unix je premagal Windows

ZDNet - Da, to je v poročilu izjavil sam Microsoft. ZDnet poroča, da je Redmond zanimalo, kako se novo razvito jedro operacijskega sistema, ki so ga poimenovali "Singularity", obnese v primerjavi z Unix sistemi. Testirali so Singularity, FreeBSD, Linux in WindowsXP.

Rezultati so bili nadvse zanimivi. Testiranje so opravljali na sistemu, zasnovanem na 1.8Ghz AMD Athlon procesorju. Testirali so recimo, kolikšno število procesorskih ciklov je potrebno za to, da ustvarimo in zaženemo nek proces v jedru. FreeBSD je za to potreboval 1,032,000 ciklov, Linux 719,000, WindowsXP pa 5,376,000....

Lepo, da se Microsoft zna pogledati v ogledalo in priznati lastne napake.

46 komentarjev

Nova Debianova izdaja

Slashdot - Po včerajšnji izdaji Debiana 3.1, imenovanega tudi Sarge, so razvijalci odkrili, da pri namestitvi s CD-ja ali DVD-ja poleg običajnih virov paketov vira z varnostnimi posodobitvami <b>NI</b>. Ta manjša, a precej kritična, napaka je, podobno kot se je zgodilo z Netscape 8.0.1, povzročila novo izdajo Debiana še preden je minilo 24 ur od prejšnje.

Poleg tega je na IRC-kanalu #debian-amd64 na Freenode moč zaslediti najavo, da bo tudi arhitektura AMD64 ob koncu tega meseca prešla med uradne različice distribucije in bo tako kot ostalih 11 imela tudi varnostne popravke.

Bo odslej Debian izhajal vsak dan?

10 komentarjev

Saj ni res, pa je

Slo-Tech - Eni pravijo, da je zmrznil pekel, drugi, da je gorenc sosedu posodil jurja, tretji, da zunaj čaka miljon opic, ki se hočejo pogovoriti o pravicah za Shakespeara. A za izračun neverjetnosti dogodka, o katerem je govora v tej novici, bi morali zmnožiti neverjetnosti vseh prejšnjih in dodati še najmanj dva čajnika vroče vode s pripadajočim čajnim pecivom. Pa še vedno ne bi prišli blizu!

Izšel je Debian 3.1 Sarge.

Nova različica prinaša glede na prejšnjo stabilno (Woody) boljši namestitveni program (tudi v slovenščini!) ter podporo za jedro 2.6.x.

Ostali programski paketi so - KDE 3.3, GNOME 2.8, XFree86 4.3.0, GIMP 2.2.6, Mozilla 1.7.8, Galeon 1.3.20, Mozilla Thunderbird 1.0.2, Firefox 1.0.4, PostgreSQL 7.4.7, MySQL 4.1.11a, GNU Compiler Collection 3.3.5 (GCC), Apache 2.0.54, Samba 3.0.14 ...

Dolpoteg če imate Internet dostop ob namestitvi oziroma preko Bittorenta.

P.S.: Prvič na Slo-techu so hkrati tri novice na isto temo čakale na potrditev - sporhetC, germa, najpodrobneje pa...

39 komentarjev

FreeBSD 5.4

OSNews - Približno pol leta je naokoli in čas je bil že za novo izdajo legendarnega FreeBSD, ki je tako ravno na dan zmage prilezel že do različice 5.4. Če vas daje firbec, ali je kot skala trden operacijski sistem mogoče narediti še bolj stabilnega, si preberite, kaj je novega v izdaji za vašo najljubšo platformo, nato pa pojdite na stran za dolpoteg (po zaslugi Medineta se najde tudi zrcalo na sončni strani Alp).

Če se vam ob misli na "prijazno" namestitev Unixu podobnih operacijskih sistemov že ježijo lasje, lahko še malo počakate, da bo novotarija vključena v PC-BSD, ki prinaša grafično namestitev FreeBSD skupaj s KDE-jem in ostalim, kar potrebujete na namizju.

Nadebudne oblikovalce še enkrat spomnimo, da imajo le še do konca velikega travna čas, da predlagajo nov logotip FreeBSD, ki bo delal družbo popularnemu hudičku Beastiju. Do sedaj je prispelo 176 predlogov, zmagovalec pa bo bogatejši za 500 podobic Georga Washingtona.

23 komentarjev

Pekel, pardon, Sarge je zmrznil!

Slashdot - Preskusna veja Linuxove distribucije Debian, imanovana Sarge, je zamrznjena, kar pomeni, da so možne le še ročne posodobitve izdaje. Torej bo distribucija deležna le še redkih novih zmogljivosti in v kratkem lahko pričakujemo prvo uradno izdajo Debianove stabilne veje po treh letih. Razlog za počasnost izdajanja se skriva v podpori številnim arhitekturam (11) in velikemu številu programskih paketov - 9000 (oh, kako nekoristen podatek, če ne povemo, koliko paketov ima npr. Windows; a kdo ve?).

55 komentarjev

Izšli novi različici DragonFly BSD in ReactOS

OSNews - Luč sveta je ugledala različica 1.2 operacijskega sistema DragonFly BSD. Za tiste, ki še niste slišali za to čudo, povejmo, da se je odcepil od FreeBSD 4.x, ker se skupina razvijalcev ni strinjala s konceptom razvoja veje 5.x. Dodatne podrobnosti na angleški Wikipediji. Če vas zanima, si s strani za dolvleko (kjer je tudi podroben opis novosti) potegnite sliko "živega" CD-ja, od koder si ga lahko tudi zares namestite. Povejmo le to, da se zadeva sicer razvija v pravo smer, vendar zaenkrat še ni primerna za vsesplošno uporabo.

Izšel je tudi ReactOS različice 0.2.6, ki v tesni navezi s projektom Wine razvija odprtokodni klon Oken. Številka različice nakazuje, da je zadeva še v razvojni fazi in še ni primerna za množice. Radovedneži lahko najprej preberete opis na angleški Wikipediji, oddeskate na stran za dolpoteg, zelo priporočljivo pa je, da zadevo najprej preizkusite v kakšni "navidezni kišti" (Virtual PC, VMWare, Bochs, Qemu ipd.)

0 komentarjev

Bo Debian izhajal pogosteje?

ZDNet - Tudi pri Debianu so končno ugotovili, da je čas med njihovimi stabilnimi izdajami (Woody ima že skoraj 3 leta staro brado) absolutno predolg, zaradi česar jim tudi najzvestejši uporabniki uhajajo na druge distribucije Linuxa. Pravzaprav tako meni večji del kandidatov za položaj Debian Project Leader, ki se bodo 11. aprila pomerili za glasove 945 razvijalcev Debiana. Ena od zavor je tudi veliko število podprtih arhitektur. Prihajajoča izdaja Sarge tako utegne biti zadnja, ki bo podpirala kar 11 arhitektur, že naslednja (s kodnim imenom Etch) bo morda podpirala le še i386, AMD64, IA64 in PowerPC.

6 komentarjev

Debian, -a m.: konzervativen, počasen, preudaren

Slashdot - Razvijalci Debian GNU/Linuxa so sprejeli sklep o dopolnitvi svoje "Družbene pogodbe", ki je nekakšna definicija projekta Debian, tako da bo še bolj prost, kot je bil do zdaj. Anthony Towns, vodja izdaj najbolj proste izmed velikih distribucij, je tako sporočil, da bodo nekateri pomembni deli dokumentacije in programske opreme pred izdajo naslednje različice odstranjeni iz Debiana. Poleg tega bo sprememb deležen tudi namestitveni program in kot vse kaže bomo na naslednjo stabilno različico (Sarge) čakali do leta 2005. Klik!

1 komentar

FreeSBIE 1.0

Slo-Tech - Vas je kdaj zamikalo, da bi preizkusili, kaj vse zmore FreeBSD, pa niste našli prave volje, da bi si vzeli čas zanj, oz. preuredili razdelkov na že tako vedno premajhnem disku? No, naši zahodni sosedje so pripravili FreeSBIE, nekaj podobnega Slo-Tech Linuxu, le da je zgrajeno okoli najnovejšega FreeBSD 5.2.1. Stran za dolvleko ok. 550 MB ISO slike CDja je tule, naznanilo pa lahko najdete na BSDforums.

3 komentarji

Slovenski OO.org za Debianovce

Lugos - Danes je na Lugosov poštni seznam priletel mail v katerem nas je Igor Mozetič obvestil, da je pripravil deb paketke za Slovenski OpenOffice.org 1.0.3. Tako si lahko sedaj vsi uporabniki Debiana zadevo namestimo na svoj računalnik tako, da dodamo v /etc/apt/sources.list

deb http://ftp.si.debian.org/debian woody openoffice

in potem poženete apt-get update && apt-get install openoffice.org

Več o tem na: stran na ftp.si.debian.org

0 komentarjev