»

Tudi Slovenci na svetovnem nogometnem prvenstvu

Slo-Tech - V brazilskem mestu Joao Pessoa v zvezni državi Paraíba se je pričelo letošnje svetovno nogometno prvenstvo v nogometu za robote Robocup 2014. Tekmovanje, ki že od leta 1997 poteka vsako leto, sledi cilju, da bi okrog leta 2050 ekipa humanoidnih robotov premagala aktualne svetovne nogometne prvake.

Do tja je pot še zelo dolga, a so roboti danes že precej boljši od tistih prvih pred sedemnajstimi leti na Japonskem. Tekmovanje se je do danes precej razširilo, tako da ta tekmovalci z vsega sveta sodelujejo v petih kategorijah (RoboCup Soccer, RoboCup Rescue, RoboCup@Home, RoboCup@Work in RoboCupJunior), ki niti niso vsa povezana z nogometom in imajo cel kup podkategorij. V kategoriji Rescue se pomerijo roboti, ki so...

1 komentar

V Carigradu poteka 15. svetovno prvenstvo za robote

RoboCup 2010, Singapur

Heise - V Carigradu na Univerzi Bogaziçi se je danes uradno začelo 15. svetovno prvenstvo v nogometu za robote RoboCup 2011, na katerem sodeluje 2600 udeležencev s 1500 roboti. Tekmovanje, ki se je brez tekem začelo že včeraj, bo trajalo do nedelje in v nasprotju z imenom ne ponuja le nogometnih spopadov, ampak tudi druge kategorije.

Prve zamisli o organizaciji tovrstnega tekmovanja segajo v 90. leta prejšnjega stoletja, ko so si zastavili drzen cilj, da bo moštvo humanoidnih robotov do leta 2050 zmožno premagati aktualnega nogometnega prvaka. Prvo tekmovanje je bilo izvedeno leta 1997 na Japonskem. Do uresničitve cilja je sicer še sila dolga pot, a napredek je opazen vsako leto. Od začetnih zamisli o nogometnem tekmovanju se je RoboCup razširil, tako da se dandanes...

9 komentarjev

Prijave za Imagine Cup 2011 že tečejo

Slo-Tech - Letošnji Imagine Cup, že deveti po vrsti, bo tokrat na svetovni ravni potekal letošnje poletje v New Yorku. Nanj se tekmovalne ekipe lahko uvrstijo z regijskih tekmovanj, ki tudi letos poteka v Sloveniji. Prijave na slovenski Imagine Cup 2011 so že odprte in potekajo do konca januarja. Imagine Cup je odprt le za študente, ki pa lahko pridejo s katerekoli fakultete s katerekoli izmed treh slovenskih univerz. Znotraj ene same ekipe lahko sodelujejo študentje z različnih fakultet.

Letošnja tema tekmovanja se osredotoča na osmerico Milenijskih Ciljev Razvoja (Millennium Development Goals), poleg nekaterih drugih manjših tekmovanj in natečajev.

Se bo za izlet v New York potegovala tudi kakšna ekipa, ki se bo našla na Slo-Techu?

0 komentarjev

Izšel 3DMark 11

Futuremark - Po neljubi zamudi, ko so razvijalci v vikendu pred izidom, načrtovanim za prejšnji ponedeljek (30. novembra,) odkrili nekatere hrošče, je Futuremarkov 3DMark 11 končno izšel. Izid se je zgodil ravno ob času, ko je nVidia predstavila svojo novo kartico GeForce GTX 570. Slednjo bo mogoče dodobra namučiti v novi izdaji popularnega grafičnega testa, ki tokrat za delovanje zahteva grafično kartico s podporo DirectX 11.



Različice bodo tri, a sta za običajne uporabnike pomembni le dve, običajna Basic, ki je brezplačna ter je omejena le na profil Performance, ter Advanced za zahtevnejše uporabnike, ki stane $19.95. Ta omogoča uporabo vseh treh profilov, Entry, Performance in Xtreme, spreminjanje različnih nastavitev ter urejanje rezultatov...

59 komentarjev

Ekipno tekmovanje v programiranju za srednješolce in študente (UPM 2010)

Slo-Tech - V četrtek, 15. aprila 2010, ob 15.15, se začne prvo kolo ekipnega tekmovanja v programiranju Univerzitetni programerski maraton. Vsaka ekipa lahko šteje največ tri člane, ki za istim računalnikom rešujejo naloge algoritemskega tipa (programira se v C/C++, Pascalu, Javi ali Pythonu), pri čemer se najboljše ekipe uvrstijo na mednarodno tekmovanje v Wrocławu.

Kljub imenu tekmovanja ste vabljeni tako študentje kot srednješolci. Tekmuje se istočasno v Ljubljani, Kopru in Mariboru.

Več informacij na www.upm.si. Kdor želi sendvič in uporabniško ime, naj se čimprej prijavi. Če kdo nima ekipe, se lahko priključi ostalim.

17 komentarjev

Golob zmogel 4 Mb/s na 80 km

Winston

Daily Mail - Na našem forumu je pred leti potekala debata, kako doseči čim hitrejši prenos podatkov z nekonvencionalnimi metodami. Dokončnega odgovora nismo uspeli dobiti, se je pa visoko zavihtela samokolnica, naložena s 120 GB diski, ki jo potiska kit. Od muh ni bil niti tovornjak z nerazrezanimi rezinami flash čipov. V podobnem smislu so v Južni Afriki priredili zanimivo tekmovanje, kjer sta si nasproti stala 11-mesečni poštni golob s 4 GB SD-kartico po imenu Winston in povezava ADSL. Pot je bila dolga 80 km. Prepričljivo je zmagal ptič, ki je za pot porabil 2.06:57, kar znese približno 4 Mb/s, medtem ko je bil prenos prek spleta še vedno pri bornih štirih odstotkih.

61 komentarjev

NEST 2009

Slo-Tech - Še dober teden nas loči od letošnjega NESTa. Prostor je trenutno 55,5 odstotno zaseden, prijave pa sprejemamo še do petka. Vse ekipe, zainteresirane za tekmovanje CTF v administraciji strežnikov, prosimo, da nam po elektronski pošti sporočijo, kateri je njihov najljubši operacijski sistem.

Na program je bilo dodanih nekaj novih predavanj, ki so vsekakor vredna ogleda. Glede na vprašanja v zvezi s tekmovanji v različnih igrah pa bi radi še enkrat ponovili znano Slo-Tech geslo: Igra se vse (in karkoli). Tekmovanja s smiselnim številom tekmovalcev na koncu dobijo v podelitev nagrade v vrednosti sorazmerni s številom tekmovalcev.

55 komentarjev

Ogreenizate! zmagovalci Imagine Cupa

Ekipa Ogreenizate!

Slo-Tech - Microsoft Slovenije je letošnji izbor za predstavnika na svetovnem finalu študentskega tekmovanja Imagine Cup prvič opravil v sklopu NT konference v Portorožu. Tema Imagine Cupa 2008 je ekologija, strokovno komisijo pa je prepričala skupina petih študentov z imenom Ogreenizate!, ki jo sestavljajo Martin Breskvar, Anže Furlan, Jernej Gorički, Domen Grabec in Matjaž Horvat. Ustvarili so spletno skupnost, ki uporabnikom omogoča, da se na zabaven način osveščajo o ekološkosti vsakdanjih izdelkov ter tako spodbujajo ljudi k uporabi naravi prijaznih izdelkov. Drugo mesto je zasedla ekipa River Aid, tretje pa Eco Tribe. Zmagovalci se bodo v začetku julija s svetovno konkurenco pomerili v Parizu.

16 komentarjev

Resnična resničnost, 128.

Slo-Tech - Štirinajst dni je naokoli in Resnična resničnost zopet prihaja na male ekrane. Danes ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija!

Zaslišali bomo mariborsko ekipo študentov, ki se je na zaključku tekmovanja ImagineCup v Indiji uvrstila med 12 najboljših. Z njihovo rešitvijo Sparco.net računalnik postane pripomoček za rehabilitacijo in rekreacijo. Da pa bi se razgibali tudi resničniki, smo si pripravili tekmovanje v strojnem plesu - vse zgolj za užitek gledalcev seveda (mmg. stvar je zasvojljiva :).

Za tiste, ki na gibanje dajo bore malo, pa smo odšli na znanstveno konferenco o semantičnih tehnologijah, ki je potekala v Črni gori. Prihaja sematični splet. Edini problem...

15 komentarjev

NEST.2006

Slo-Tech - Z malo zamude pa vendar. NEST.2006 bo, kot je bilo že konec januarja napovedano, od 21. do 23. julija. Tokrat na novi lokaciji v OŠ Hrvatini (Hrvatini nad Koprom). Program s prijavami bomo objavili v nekaj dneh.

Kot vedno bomo organizirali lan party s precej predavanji in tekmovanji. Igralo se bo skoraj vse. Letos ideje za tekmovanja v igrah pobiramo samo do samega dogodka, da se nam ne bo ponovilo lansko leto, ko se je večina idej za tekmovanja pojavila v noči iz sobote na nedeljo.

Kot vedno je tudi letos prepovedano kajenje in/ali uživanje drugih opojnih substanc. Oseb, ki bodo kazale znake uživanja le-teh varnostna služba ne bo spustila v dvorano.

291 komentarjev

Resničnost 126.

Slo-Tech - Danes (torek) ob 18.05 vas vabimo k ogledu oddaje Resnična resničnost, še vedno edine prave računalniške oddaje na sončni strani alp, v deželi raznolikosti.

Tokrat bomo predstavili kaj se je dogajalo v Mariboru na regionalnem tekmovanju ImagineCup, razložili kako nam lahko koristijo elektronski nosovi in se mimogrede povprašali še kakšne karierne možnosti imajo mladi v računalništvu. Seveda ne bomo spregledali bližajoče se vojne za internet med bivšim in novim lubljencem new yorkše borze, pa ugotavljali kaj se dogaja na računalniško-glasbenem področju. Med drugim so nekateri kanadski glasbeniki zavpili "Ne v mojem imenu" kot odgovor založbam, ki tožarijo glasbene...

82 komentarjev

Imagine Cup - Visual Gaming

več strani - Kot sem že napisal v forum, tudi letos poteka ImagineCup - tekmovanje za dijake in študente, v devetih različnih kategorijah. Rok za prijavo, za kategoriji Visual Gaming in Rendering je bil podaljšan na: 1.4.2005. Visual Gaming je tekmovanje, kjer je na voljo igrica, vsak tekmovalec pa mora zanjo sprogramirati čim boljšo umetno inteligenco. Programira se v .NET platformi. Rendering pa je tekmovanje za najboljši kratki filmček.

Tekmovanje poteka preko interneta, najboljši pa se na koncu uvrstijo v finalno tekmovanje, ki bo letos na Japonskem. Poleg glavne nagrade, $8.000, že s prijavo dobite brezplačen MS Office 2003. Klik!

15 komentarjev

Najbolj downloadana ženska

The Register - Ljudje ne vedo več, kakšna tekmovanja bi še organizirali, zato so se lotili tekmovanja, kjer udeleženke tekmovanja tekmujejo, kolikokrat bo kakšna bolj downloadana od druge. Novico o tem tekmovanju sem prvič slišal na radiu in se odločil, da si tekmovanje malce pobliže ogledam. Trenutno vodi Danni Ashe, ki si je popularnost pridobila s svojimi pogrošnimi filmi in igro Boob Raider, o kateri še vedno ni ne duha ne sluha (v tej igri naj bil igralci videli Laro tako, kot si jo želijo). Če si želite izvedeti, koliko druge udeleženke zaostajajo za Danni, potem kliknite sem. Seveda pa Danni ni edina med najbolj priljubljeni, saj ji tesno sledijo tudi druge.

1 komentar